Viata in Japonia (30)
Raspunsuri - Pagina 3
mamaluidavid spune:
Buna japonici!
Revin si eu dupa o foarte lunga absenta de pe forum initial datorata probelemelor cu PC-ul iar apoi de bebe David care imi solicita atentia non-stop.
Dar sper ca nu m-ati uitat!
Voi ce mai faceti? Sper ca sunteti bine.
Eu acum ma agit sa obtin permisul de conducere aici dar regulile sunt foarte stricte si imi cer o gramada de acte.Sper sa reusesc intr-un final.Pentru ca anul trecut mi-am schimbat toate actele pe numele sotului,inclusiv permisul de conducere,imi cer inregistrarea permisului initial,pentru a vedea data in care am obtinut categoria,chiar daca pe permis scrie. Cei de la permise din Romania au spus ca ei nu elibereaza nici o inregistrare deoarece permisul este recunoscut international si este inscrisa acea data pe el.
Am sunat(sotul) la permise aici in Jap. ,le-am explicat ca nu se poate si mi-au spus sa merg la ambasada sa imi dea acel document. Normal ca ambasada nu are legatura cu permisele deci nu imi poate elibera un astfel de act, consulul mi-a spus ca singura solutie ar fi sa imi traduc permisul la un traducator autorizat de ambasada ,sa legalizeze dansul traducerea si sa incerc asa.
Saptamana viitoare voi merge din nou in Yokohama(acolo apartinem) dar sunt sigura ca nu va fi de ajuns?
Voi ati trecut prin asa ceva? Aveti vreun sfat despre ce as putea face?
Inca o problema ar fi ca eu am obtinut permisul in septembrie 2002,nu tin minte exact data dar pe la inceput(pe permis scrie doar luna si anul,nu data exacta) iar pe 17 septembrie 2002 am venit in Japonia. Cei de la permise de aici imi cer si pasaportul vechi pentru a verifica daca intr-adevar cand am luat examenul am fost in tara.Oare o sa fie si asta o problema?
Ma scuzati pentru mesajul lung si va rog, orice sfat este binevenit!
Stefania si David 24.12.2004
soma spune:
Chestia cu permisul ma framanta si pe mine. M-am interesat oarecum si am ajuns aici:
- daca ajungi pana la drive test, spune baiatul acesta cum sa faci:
http://www.globalcompassion.com/driving.htm. Tot aici gasesti in josul paginii link-uri importante
- pana acolo insa, trebuie sa-ti traduci permisul la JAF sau ambasada. Preferabil si ieftin la JAF (ACR-ul lor):
http://www.jaf.or.jp/e/index_e.htm. Cei cu carnet romanesc ne incadram aici: http://www.jaf.or.jp/e/switch.htm. Aici la pct2 zice ca tre sa dovedesti ca ai "vechime" 3 luni in tara inainte de a cere dreptul sa-i tavalesti pe japi pe teritoriul propriu.
De aceea ti-a cerut individul pasaportul
- testul teoretic este f simplu insa testul practic este destul de riguros (nu dificil).
Pt Yokohama/Kanagawa: Koyama Driving School - http://www.koyama.co.jp/english.htm
Bafta
ralucami spune:
Stefania eu mi-am luat carnetul jp prin mai-iunie.
Primul pas e sa trimiti o copie xerox marita la cei de la JAF. In vreo 3-4 zile primesti traducerea prin posta. Pe mine m-a costat in jur de 4000 yeni.
Pasul 2: mi-am depus actele (pasaport nou, pasaport vechi, copie de pe cardul de extraterestru , traducerea in jp. a permisului de conducere primita de la JAF, copie dupa permisul romanesc, mie mi-au cerut si o copie a celui international, vreo 2 poze). Mie mi-au xeroxat tot pasaportul vechi si tante de acolo a avut ceva de lucru caci aveam o gasca de vize pe el, si la unele nici nu se vedea data calumea. Oricum cu mine alaturi a reusit sa-mi descifreze pasaportul si apoi cand a vazut ca am mai mult de 3 luni de experientza de condus in tzara muma mi-a dat un formular de inscriere la examen.
Pasul 3 : dupa ce am terminat de completat toata hartzogaraia am fost la controlul oftalmologic. E fff simplu si a durat maxim 10 minute. M-a intrebat daca port lentile de contact si m-a pus la un aparat sa citesc niste litere si sa vad niste imagini. La final mi-a pus o stampila pe hartiutza data de tante care mi-a verificat actele.
Pasul 4: m-am intors iar la ghiseul unde mi-am depus actele, i-am restituit hartiutza cu pricina si i-am spus ca vreau sa dau testul scris in engleza.
Pasul 5 : am dat testul scris, care consta in 10 intrebari super simple de genul: "e ok sa conduci daca ai consumat alcool si droguri?". Trebuie sa faci 7 din 10 ca sa il treci. Testul asta am inteles ca e valabil 6 luni, timp in care poti sa dai de cate ori e nevoie testul practic.
Pasul 6: mergi la poligon si iti iei macar o sedinta de condus cu un instructor japonez. Vei primi doua schite cu traseul (la mine au fost doua, nu stiu daca si in celelalte ken-uri e valabila treaba). O ora cu instructorul japonez cu masina lui aici m-a ajuns 5000 yeni. Dupa ce am luat 2 ore m-am prins ca poti face si urmatoare chestie: poti sa iti faci treseul cu masina proprie , doar ca in stanga trebuie sa fie cineva care are deja permis japonez. O ora de genul asta m-a costat 1600 yeni parca si l-am "cooptat" pe barbate-meu in misiunea imposibila.
Sunt fff chitibushari: pe mine m-au picat prima oara pt ca au zis ca nu conduc smooth si mi-au reprosat ca trebuie sa conduc fff aproape de marginea liniei de langa bordura(max 50 cm!!!). Inainte sa pleci trebuie sa iti verifici masina: te uiti sub masina, la faruri, verifici stanga-dr inainte sa intri, fixexi oglinzile (toate 3), verifici scaunul+centura, blochezi portiera, semnalizezi , mai verifici odata si apoi poti sa pleci. Instructorul meu mi-a zis ca pt orice chestie de mai sus , nefacuta , esti depunctat.Oricum , tot examenul asta a lor e un fel de "acting". Traseul e destul de scurt si destul de simplu, dar iti cer sa il faci aproape perfect, ca la carte, de aceea eu cred ca o sa ai nevoie de macar o ora cu un instructor jp. Odata cu mine au dat examen si alti straini si majoritatea dupa ce picasera minim odata au ajuns la concluzia ca ai nevoie de cateva indicii date de un intructor de-al lor.
Pasul7: programezi data cand dai examenul si te prezinti in jur de ora 8 la ghiseul unde ti-ai depus restul dosarului ca sa completezi inca un formular (spui pe ce masina vrei sa dai examenul: cu cutie de viteze automata sau manuala)si platesti taxa de examen.
La final, dupa examen , in mod normal iti spune pe loc daca l-ai picat sau ai trecut. Daca l-ai luat mergi sa faci o poza, dai alien card-ul tantei care ti-a procesat actele pana acum, platesti vreo 3000-4000Y (chiar nu mai retin deloc cat am platit) si astepti cuminte vreo jumatate de ora ; apoi iti primesti permisul.
Daca ai picat (ca aproape 90% ), poti sa revii si a doua zi , tot in jur de 8 dimineatza, platesti iar taxa de examen, si completezi din nou un formular .
Bafta!
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
angel_jp spune:
Salut Raluca!O sa incerc sa povestesc poate intr-o zi de peripetiile petrecute aici...deocamdata nu prea am timp,nici loc de Lory care este tot timpul pe net.Romania este schimbata radical din punctul meu de vedere,suntem saraci dar incercam sa schimbam ceva imposibil...(naravul)avem masini luxoase dar nu ne permitem sa platim gazolinaMurim de foame si nu incercam sa ne ajutam unii pe ceilalti ,avem case sub ape dar nu ne intereseaza...ma rog,sunt intr-o pasa mai nasoalasi poate dramatizez..
Mi-a fost tare dor de voi,nu am reusit sa citesc chiar tot din urma sa vad ce si cum,dar ma surprinde ca au disparut multe fete de pe acest forum..Eli ,Julie...in fine ,regret.Poate o sa reusim sa revenim.In rest...bine Te pup ,de fapt pe toate,ma bucur ca inca mai esti pe baricade
mamaluidavid spune:
Soma si Raluca va multumesc pentru informatii
Da,exact asa am facut si eu, mi-am tradus permisul la JAF, dar nu a fost deajuns,pentru ca mi-am schimbat permisul imi cer inregistrarea permisului original. Sunt tare curioasa daca traducerea facuta de traducatorul autorizat de ambasada o sa ii multumeasca,desi nu este diferita de cea facuta de JAF decat ca are stampila ambasadei pe ea.
Singurul act pe care nu il aveam a fost pasaportul vechi, dar l-am primit acum din tara si sper sa le ajunga
Eu am cele 3 luni de experienta necesare,am chiar mai mult,sa vedem ce va fi. Deocamdata nu putem merge decat peste 2 saptamani,asa ca voi vedea atunci.
Stefania si David 24.12.2004
Trin spune:
Buna japonicilor!
Sunteti bine? Vad ca sunteti pe unda sofatului .
Eu sunt pe alta unda acum si anume cea a cautarii pieselor japoneze. La moment am doar 2 piese - dar foarte frumoase: Ue o muite aruko si The flower of carnege (Meiko Kaji/Kill Bill soundtrack).
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu niste nume de piese si interperti (ca sa le pot gasi pe net) care va plac voua mult de tot: pot fi si moderne si mai de demult.
Daca cineva stie poate si denumiri de melodii japoneze chiar fara cuvinte, dar frumoase...
Cind am fost anul trecut in JP se facea o publicitate in toate magazinele de hi-tech la Lumix Panasonic (digital camera) - si era o cintareata renumita din JP, care cinta in publicitate.... din pacate nu stiu cum o cheama si nici piesa n-o stiu .... m-am ofticat s-o caut pe net dar nestiind prea multe...
Vreau sa compilez un CD cu melodii/cintece japoneze deosebit de frumoase pentru ziua de nastere a jumatatii mele.
Va multumesc din suflet!
AYUMI spune:
S-ar putea ca aceea cantareata de care vorbesti sa fie Ayumi Hamasaki.Stiu ca ea face reclama,si acum,la camerele digitale Panasonic.
Bianca 23+
http://community.webshots.com/user/ayumi118
devylla spune:
Fetelor
Am uitat cum se face miso soup,cine ma ajuta si pe mine?Nu mai stiu daca se pune shoyu sau nu.Si lui al meu tare mult ii place!
iubirea mea
bubulinele
'Populatia planetei creste continuu, in timp ce inteligenta ei ramine constanta.'
Sabina
Lia spune:
quote:
Originally posted by devylla
Fetelor
Am uitat cum se face miso soup,cine ma ajuta si pe mine?Nu mai stiu daca se pune shoyu sau nu.Si lui al meu tare mult ii place!
iubirea mea
bubulinele
'Populatia planetei creste continuu, in timp ce inteligenta ei ramine constanta.'
Sabina
se keama "misoshiru" pen' ca se pune miso,nu shoyu.
succes.
RIARA spune:
Fetelor,o romanca are nevoie de ajutor.O poate ajuta cineva?
Measj scris de arisa_alina:
Ma adresez tuturor celor care locuiesc in Japonia,mai exact Tokyo!In Maxim o luna trebuie sa plec in Japonia si nu am cazare si nici loc de munca:(.Daca stiti pe cineva care angajaza(in bar)sau pe cineva care are cazare,va rog contactati-ma!Plec "caine surd la vanatoare".
arisa_alina sakamoto
Plec "caine sur la vanatoare" din cauza ca cel care-mi face invitatia nu raspunde si unde voi sta.A spus ca trebuie sa ma descurc singura sa gasesc cazare si loc de munca.La el nu pot sta din anumite motive,este suficient ca imi face chemare si raspunde de mine in Narita.