Medicii de pe site

Medicii de pe site | Autor: Oana

Link direct la acest mesaj

As vrea, daca nu sunt prea indiscreta, sa deschid o lista cu membrii-medici care utilizeaza forumul DC si ce specializare are fiecare.
Cred ca va dati seama ca pe acest site medicii sunt foarte cautati atit pentru problemele de sanatate ale noastre ale femeilor, cit si pentru ale copiilor nostri.
Daca o sa am vreo problema as vrea sa apelez direct la voi, mai ales in conditiile in care medicul siteului, Dr. Popescu, nu este disponibil momentan pentru a raspunde la intrebari.
Nu stiu daca va surade acest subiect, nu va speriati ca nu o sa va bombardez cu intrebari decit in cazuri extreme, dar pentru cine este dispus sa-si desconspire profesia, astept sa va inscrieti pe lista.

Mersi,
Oana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ericuta spune:

Foarte buna initiativa draga Oana, acum sa vedem saracii doctori daca vor dori sa ne raspunda. Stiu ca fiecare are problemele lui si poate nu dispune de timp dar vorba ta ar fi tare bine, sa stim ca putem conta pe cineva in CAZURI EXTREME. Am scris si eu la doctorul DC si am mai apelat si la alta doamna care am auzit ca e doctor , cu problema bb-ului meu - vomitatul care se pare ca nu se mai rezolva - dar din pacate nu am primit nici un raspuns.Inteleg ca nu dispun de timp, dar cine stie poate cineva odata ne va raspunde.
Toate cele bune tuturor!

Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yasmine spune:

Hello Oana, eu sunt medic stomatolog.

Corinna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

obstetrician-ginecolog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

stomatolog

Lia&Andrew

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gio spune:

O.K., multumesc mult !!!!!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia spune:

Eu incerc sa ajung unul .

Delia si Codrin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Draga Nimeni,

Help, te rog, cu un sfat: sunt in 37-a zi, ciclu NU, teste NEGATIVE, la eco mi-au zis:" folicul restant, asteptati pana va vine...". Poti sa-mi " traduci", te rog, si sa-mi spui cat sa astept? Imi doresc cu disperare un BB.

Multumesc mult,

V.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

medic stomatolog

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

Vitoria,

Trebuie s-o luam de la capat ca sa intelegi ce se intampla.

La periferia ovarului (in corticala adica) exista niste aglomerari organizate de celule care alcatuiesc FOLICULII OVARIENI. Ei sunt centrati de celula germinativa (viitorul ou feminin). Incepand din prima zi a ciclului menstrual, cativa foliculi incep sa creasca (inclusiv celula centrala germinativa) si sa secrete primul tip de hormon ferminin: estrogenii (fosta foliculina, in cartile mai vechi), ale caror niveluri sanguine cresc constant in lungul primelor 14 zile ale ciclului. Unul singur din acesti foliculi ajunge la maturitate deplina si sufera cam in ziua a 14-a a ciclului PONTA OVULARA, echivalenta cu OVULATIA, adica punerea in libertate a celulei feminine capabile de fecundatie.

Producerea ovulatiei pare a fi un fenomen extrem de complex, ale carui mecanisme nu sunt pe deplin elucidate. Un rol esential pare sa-l aiba o secretie intensa de scurta durata a unui hormon hipofizar numit LH (luteotrop hipofizar). Se pare ca producerea acestui "varf secretor" al LH este determinata de un mecanism de feed-back pozitiv al estrogenilor din sange (cand acestia ating un nivel suficient de mare, se elibereaza brusc o cantitate sporita de LH).

Dupa ovulatie, foliculul ramas fara ovocit (celula germinativa matura), care a fost expulzat prin ponta ovulara, se transforma in asa-numitul CORP GALBEN, care e o adevarata glanda secretorie ce sintetizeaza atat estrogeni cat si un nou hormon ovarian: progesteronul (hormonul de pregatire si mentinere a sarcinii).

Daca ovocitul nu e fecundat si oul uman nu se formeaza, corpul galben involueaza in cca 11 zile si isi reduce capacitatea secretorie.

Mucoasa care acopera in interior cavitatea uterina (ENDOMETRUL) este foarte sensibila la variatiile sanguine ale celor doi hormoni ovarieni mentionati. Ei determina dezvoltarea (estrogenii) si maturarea (progesteronul) endometrului. Cand corpul galben isi inceteaza activitatea secretorie, endometrul isi pierde stimulul hormonal si intra intr-un rapid proces de involutie el insusi. In cca 3-4 zile procesele degenerative endometriale duc la descuamarea (desprinderea) si eliminarea endometrului (cu ruperea vaselor de sange care l-au vascularizat). Asa apare noua menstruatie.

Foliculul restant este un folicul maturat pana la un nivel inalt, dar care nu sufera procesul de ovulatie. Deci el continua sa secrete estrogeni pe de o parte, iar pe de alta parte nu se transforma in corp galben si progesteronul lipseste aproape complet. Practic evolutia ciclica a ovarului se "blocheaza" in aceasta stare. Prin urmare menstruatia nu mai poate aparea.

Starea de restanta a unui astfel de folicul nu dureaza de obicei la infinit. La un moment dat el intra in involutie, cantitatea de estrogeni scade si menstruatia se produce de la sine. Cand se va intampla acest lucru este deocamdata imposibil de precizat.

O modalitate de a "debloca" ovarul (sau macar a incerca a o face) ar fi administrarea timp de 10 zile a cate 2 comprimate dintr-un progestativ (Linestrenol, Medroxiprogesteron). In marea majoritate a cazurilor la 3-4-5 zile de la intreruperea progestativului apare menstruatia. Adesea odata cu noul ciclu ovarian declansat foliculul restant intra in involutie.

Dupa aceasta, blocarea completa a ovarului prin administrarea timp de minim 3 luni a unei pilule contraceptive (Triquilar-ul de la Schering este preferatul meu, dar lista e mult mai lunga) duce la micsorarea pana la disparitie a foliculului buclucas.

Oricum, prima menstruatie dupa o pauza atat de lunga va fi semnificativ mai abundenta si probabil si dureroasa (in special in preziua si prima zi a ei).

Examene ecografice repetate cu masurarea dimensiunilor foliculului restant sunt foarte utile in aprecierea eficacitatii terapiei aplicate.

Deci poti astepta deblocarea spontana a ovarului (care se va produce candva), sau poti proceda ca mai sus, daca nu ai alte contraindicatii in administrarea pilulei contraceptive.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

Am o precizare de facut (pt toate acelea dintre Dvs care citesc - si eventual iau in serios - raspunsurile mele pe acest forum) si o rugaminte (catre administratorii si moderatorii acestui forum):

1. PRECIZAREA: cum sunt un simplu muritor, cu o cantitate prin definitie limitata de neuroni in propriul creier (si acestia pe cale de imbatranire si permanenta reducere numerica), sunt supus in mod evident greselii. Este posibil sa se strecoare erori (de continut, de exprimare, de interpretare, etc) in cele scrise de mine. Este de asemenea posibil ca anumite strategii terapeutice sa poata fi aplicate cu succes intr-un caz, dar sa fie total contraindicate in altul. Factorii care determina decizia terapeutica sunt atat de multipli, incat o recomandare facuta la distanta, pe baza unor informatii mai mult sau mai putin complete si organizate, afirmatii apartinand unor total straini de domeniu, este extrem de riscant a fi urmata fara discernamant. Un diagnostic corect si implicit stabilirea terapiei adecvate nu pot fi obtinute decat prin examen direct de specialitate, eventual completat cu o serie de investigatii paraclinice (radiografii, ecografii) sau/si de laborator (analize de sange, urina, secretie vaginala). Prin urmare va rog insistent sa luati cele scrise de mine aici drept pure opinii personale exprimate intr-o forma cat mai simpla, de asa natura incat pacientele necunoscatoare intr-ale medicinei (dar, spre lauda lor, interesate in a intelege ce se intampla cu ele) sa-si poate forma o imagine de ansamblu, simplista dar sugestiva, a fenomenelor naturale de la nivelul aparatului genital feminin, a modificarilor produse de diferite afectiuni si a principiilor corectarii acestora (tratamentului).MORALA: puteti intreba orice (ei, nu chiar orice, cat castig pe luna nu va voi spune niciodata - LOL), dar indiferent de raspunsul meu va trebui neaparat sa va prezentati cat mai curand la medicul dvs obstetrician-ginecolog in vederea unei examinari directe, complete si profesioniste. Aceasta este unica cheie spre rezolvarea problemelor Dvs de sanatate, nu numai in domeniul obstetricii si ginecologiei. Informatii suplimentare, explicatii referitoare la utilitatea unui medicament sau altul, descifrarea unor semne sau simptome pe care le prezentati, etc etc etc pot fi dezbatute de mine la orice grad de detaliu doriti. Toate acestea insa NUMAI cu scop INFORMATIV. Pt latura terapeutica trebuie sa luati contact direct cu un obstetrician-ginecolog. Retineti va rog ca in conditiile descrise mai sus nu imi pot asuma responsabilitatea consecintelor unei autoterapii instituite in urma lecturarii unui mesaj pe un forum...

2: RUGAMINTEA: doamnelor/domnilor administratori si/sau moderatori, intrebarile referitoare la un caz sau altul, ca si raspunsurile aferente lor (pe care ma simt obligat a le da) strica structura thread-ului (care am impresia ca a fost transformat - laudabil - in sticky) "Medici pe site". Acesta trebuia sa fie o lista a medicilor si nimic mai mult. Va rog aveti bunavointa a crea 2-3-4 thread-uri noi (de ex.: Obstetrica online - intrebari si raspunsuri; Ginecologie interactiva - adresati-va ginecologului, etc) si mutati cele cateva mesaje care au stricat linia directoare a thread-ului mentionat in cuprinsul celor noi create, corespunzatoare. Ar fi nu numai utile, dar si mai usor de gasit, atat de paciente cat si de mine, sau orice alt medic din specialitatea corespunzatoare. Va rog insistent procedati la o asemenea modificare si veti vedea cat de pozitiva va fi! Mail-ul meu, creat special pt a ma putea inregistra drept utilizator al acestui forum, este cu totul si cu totul sporadic verificat de subsemnat si am avut surpriza a constata un noian de intrebari acumulate acolo in decursul a cca 5 zile. In unele cazuri o asemenea intarziere face orice raspuns din parte-mi desuet.

Mergi la inceput