Belgia
Raspunsuri - Pagina 2
valer_01 spune:
Salutare tuturor fetelor din Belgia!
Ma bucur ca au aparut si fete din Belgia aici. Ma tot uitam la "Calatoriile sufletului" si nu eram reprezentate la fel de bine ca celellate tari. Ma gandeam ca nu prea sunt romani asa de multi aici. Eu de cand sunt in Belgia (un an de zile) nu am intalnit romani decat sporadic, in Carefour sau in centru, dar foarte putini.
As dori sa am cateva informatii in legatura cu cetatenia belgiana. Eu sunt casatorita cu un belgian, am primit deocamdata o carte de identitate provizorie pentru 6 luni, care se va schimba si voi primi o alta pentru 5 ani. Intrebarea mea:in cat timp se obtine nationalitatea belgiana si ce trebuie sa fac? Fetele care sunt de mai multi ani aici, cum ati procedat?
Cu multumiri,
Vali
lena spune:
Carmita si Alessia scuze ca ma bag in sobectu cu vecinii dar am o mare intrebare pentru voi: care ar fi diferenta intre belgia, partea flamanda, aia valona, nu conteaza care, si olanda, eu as vrea sa ne mutam in belgia pentru ca avem prieteni foarte buni la bruxelles, si plus ca mie imi place mult in belgia de cate ori mergem, are sotul diferite proiecte acolo.
Carmita tu de ce zici ca te-ai muta in olanda dupa bebe...ar fi mai simplu, e mai greu in belgia, ti se pare olanda mai interesanta?
Numai bine,
Lena + t-rex Freya
am editat: ca sa intreb stie careva cat este impozitul pe profit pentru companii in belgia?!
mieke spune:
Vali,dupa 3 ani ai dreptul la cetatenie tu fiind casatorita cu un cetatean belgian.Dupa trei ani iti poti depune actele la primaria orasului de care apartii.Sincer nu mai imi aduc aminte dar cred ca nu am avut nevoie decit de o declaratie,pentru ca actele erau deja la primarie de la casatorie.Si imi mai aduc aminte ca trebuie sa te duci la tribunal pentru niste formulare sau acte.Intreaba la primarie ei stiu cel mai bine.
carmita_baby spune:
Pai Lena, motivul principal pentru care ne vom intoarce in Olanda este ca sotul meu este olandez si ar fi nu stiu cum ciudat ca ai nostrii copii sa se nasca in Belgia. Poate nu pare chiar un motiv de mare insemnatate, insa pentru noi este.
Cat despre taxe, aici cam in orice domeniu: salariatii, companiile platesc taxe mai mari ca in Olanda din cate mi-a zis baiatul meu(sotul), exceptie facand conturile de economii in banca. Pentru asta platesti mai putine taxe decat in Olanda.
Diferenta intre partea valona si cea flamanda din cate am inteles de la prietenii mei belgieni, este ca partea flamanda este mai bogata decat cea valona. Flamanzii platind in felul asta somajul valonilor. Sa nu sariti cu gura pe mine, eu spun aici decat ce am auzit si ceea ce chiar baiatul meu mi-a confirmat.
Eu sincer iubesc Antwerpenul, insa drumurile din Belgia sunt foarte ciudate, nu sunt bine semnalizate, iar cladirile nu sunt atat de bine intretinute ca in Olanda. Cateodata ma bucur sa fiu din nou in Olanda, unde totul este atat de bine pus la punct.
Sper ca am fost cat de cat logica
Mello motanelul iubit
carmita_baby spune:
Lena uitasi sa iti raspund la intrebarea referitoare la impozitul pe profit pentru companii in Belgia. Sotul meu mi-a spus ca ar fi 35% impozitul pe profit, insa nu este 100% sigur.
Mello motanelul iubit
lena spune:
Carmita ai fost coerenta zau, asa e, sunt multe chestii mai bine intretinute, dar mie belgia mi se pare nu-s cum sa zic, mai romantica, asa ca aer...sper sa fiu eu coerenta de data asta
in Olanda taxa pe profit pt.companii este 50% adica la 1000 de euroi, tu castigi propriu zis 500...asta ca idee, si din ce zic multi olandezi este mai mica in belgia, si totul este mai ieftin acolo, incepand cu casele...ma rog, eu nu stiu exact, dar din ce discutii am auzit...bine orasul meu este mai inspre germania, deci nu belgia, dar Bruxelles-ul eu il ador, are un aer asa, nu stiu cam de Frantat, bine ca si se vorbeste franceza, cred ca de aici mi se trage
Pe de alta parte voua cum vi se par belgienii?
lena spune:
iete ca scriam in acelasi timp...carmita este 35 pentru companii? suna bine.
dar tu inseamna ca ai permis de rezidenta de olanda, nu? acu nah, vorbesc si eu, ca deh, sotul ca toti olandezii nu prea ii are la suflet pe belgieni, mereu face cate o gluma, de exemplu cand mergem la preitenii nostri in brx, pe seama traficului lor si ca isi cumpara permisele de conducere de la supermarket, dar noroc ca e baiat haios si flexibil cand il cert, isi revine, zice ca asa se glumeste de secole
valer_01 spune:
Mieke, multumesc pentru raspuns. Anneoprea,vad ca esti in Bruxelles. Eu stau in Uccle,langa parcul La Cambre. Tu in ce zona esti? Eu nu am nici un roman pe aici si as vrea sa cunosc.
carmita_baby spune:
Lena ce sa-ti zic ura este reciproca, belgienii nu ii au la suflet pe olandezi, mi se pare ca este o mare copilarie, insa in fine asta e.. Cat despre belgieni nu stiu ce sa iti zic, la inceput mi s-au parut prietenosi insa pe parcurs am descoperit ca multi sunt egoisti si nu prea cunosc cuvantul 'a ajuta' se uita la mine ca la un extraterestru cand ii ajut cu ceva minor ca de ex. cand le deschid usa pentru ca sunt plini de bagaje. In trafic te lasa cu chiu cu vai sa te bagi si tu.. Eu iti scriu acum din proprie experienta, poate ca celelalte fete au pareri diferite.
PS Da eu am verblijfsvergunning -ul in Olanda.
Mello motanelul iubit
Bepii spune:
Hello Dragelor,
Cat ma bucur sa vad ca si noi "belgiencele" am raspuns la apel. Iata ca acum avem ocazia sa aflam o gramada de informatii despre care habar nu aveam. Ma interesa si pe mine subiectul cu obtinerea cetateniei belgiene desi sunt aici de doi ani si mereu amanam sa merg la primarie sa intreb. Acum stiu: trebuie sa mai astept un an. Multumesc Mieke.
Acum vreau sa le urez "bun venit" noilor venite Anne si Valer.
Lena, sa sti ca exista intradevar mari diferente inte flamanzi si valoni. In primul rand e vorba de doua limbi complet diferite, apoi de mentalitate, comportament social si nu in ultimul rand diferente dpdv economic. Intr-adevar partea flamanda este mai dezvoltata economic vorbind si flamanzilor le place sa spuna ca ei sunt un popor harnic pe cand valonii sunt lenesi. Total eronat. Chiar ieri am invatat la scoala despre asa-zisele "clisee". Cu ocazia asta am aflat ce parti bune si ce parti rele au ambele iar cand le-am pus pe un tabel una alaturi de cealalta ce credeti? valonii aveau mai multe parti bune decat flamanzii. Pare paradoxal, nu? Totusi ma bucur ca traiesc aici in Vlaams-Brabant unde sincer imi place. Daca faci o calatorie prin Belgia (de la nord la sud)poti sesiza usor nivelul de trai al celor doua regiuni. Incepand cu strazile, casele, orasele (care in Walonia sunt mai neingrijite) toate astea duc usor la concluzia generala. Eu personal n-am nimic impotriva valonilor dar am observat ca mereu exista frecusuri intre ei si valoni mai ales la nivel politic. La urma urmei valonii sunt sange latin ca si romanii, nu? trebuie sa-i iubim
Si tot la scoala am invatat despre belgieni si olandezi si vesnicele glume proaste facute unii la adresa celorlalti. Am uitat sa va spun ca eu merg la scoala ca sa invat nederlands. Mai am putin si termin.
Mie imi plac olandezii foarte mult, ii admir pentru ambitia si harnicia lor. Ganditi-va numai cat efort pe capul lor ca sa supravietuiasca intr-o tara care e situata sub nivelul marii. Este extraordinara lupta lor impotriva naturii si culmea e ca pana acum au invins.
Iar pe belgieni ii iubesc pentru ca m-au acceptat, traiesc aici si cu ei trebuie "sa dansez" de-acum incolo. Sunt un popor cu mult bun simt, politicos si civilizat. Evident ca au si parti rele, dar cine nu are?
Si mie imi place Antwerpen foarte mult, de multe ori in weekend mergem la cinema la Metropolis desi si in Mechelen avem unul destul de dragut, uneori mergem doar pentru a lua cina la unul din atat de multele restaurante, iar cand vreau sa fac cumparaturi mai serioase merg pe Meir. Dar si Brusselul este dragostea mea pentru ca unele cladiri imi amintesc de Bucuresti. Este intr-adevar un oras super. Dar v-as recomanda sa veniti si in Mechelen odata. E usor de ajuns pentru ca e situat exact intre Brussel si Antwerpen si daca vreti ne putem si intalni.
Hai ca m-am cam intins cu vorba, de, asa sunt eu, o mare vorbareata.
Voi reveni curand. Pupici,
Bepii
Bepii
Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta