Belgia
Raspunsuri - Pagina 12
valer_01 spune:
Buna dimineata fetelor!
Si bun venit tie, disperata!
Vreau sa va spun ca mie imi place enorm ca nu sunt nevoita sa socializez cu vecinii. Sunt aici de un an, toti sunt foarte politicosi si ne salutam, dar nu l-am vazut decat pe vecinul din fata mea. In rest, habar n-am cine locuieste pe aici. Suntem 4 familii pe palier dar eu nu i-am vazut. Sotul meu i-a vazut dar tot asa, foarte rar. Mie imi place enorm aceast anonimat. Si eu uram in Romania, persoanele care erau toata ziua pe geamuri sau la parterul blocului pe banci, si barfeau.
Ce bine ca aici nu e asa. Insa am vizitat odata o colega de curs, care locuia in Scharbek, un alt cartier de aici unde sunt numai arabi, populatie de culoare si alte natiuni si era aproape ca in Rom. Multi adunati in grup, barbati care intrau in vorba cu tine asa intr-o doara etc...Si eu care ii tot spuneam amicei mele ca in Belgia imi place ca oamenii isi vad de ale lor si iti respecta intimitatea iar ea se uita la mine zambind si-mi spunea: "o fi asa la tine acolo ca la mine e cu totul altfel. Dar se pare ca pe acolo nu erau belgieni prea multi.
Noi avem amici belgieni,pe care i-am cunoscut prin sotul meu si sunt tare draguti.Si mi-am mai facut niste prietene la cursul de franceza: o fata din Bulgaria, una din Rusia, alta din Costa Rica si Polonia iar acum, in sfarsit, la cursul pe care-l urmez este o romanaca foarte draguta. Ce amestec de rase mai este si pe aici.
Cu mancarea, eu am asimilat mancarea de aici cu grill si legume fierte si am mai luat uneori anumite semipreparate din Delhaize, sa vad cum le prepara ei.Iar cand sunt in pana de inspiratie, intru pe un site: www.culinar.ro si gasesc ceva mai usor de preparat, sau intru tot pe forumul desprecopii la subiectul despre bucatarie. Oricum, nu ma omor prea mult. Imi plac la nebunie cartofii lor prajiti si nu ma pot abtine sa mai cumpar din oras cateodata, desi nu fac bine la silueta.
Va pup si inca o zi frumoasa,
Vali
eckho spune:
Pai eu nici dupa mai mult de un an nu vorbesc foarte bine franceza. Cateodata ma blochez ca nu gasesc cuvintele. Da' incerc metoda 'furculition' si merge des Am mai facut si 7 ani de franceza in scoala, vai de capul meu. Da' nu o puteam suferi pe profa si n-am invatat. Nici in visele mele cele mai urate nu mi-am inchipuit ca o sa ajung intr-o tara unde se vb franceza. Da' m-am obisnuit acum. N-am incotro. Am facut si eu un curs da' nu m-a ajutat cine stie ce. Dupa ce m-am angajat si am inceput sa ies din casa si sa vb cu oamenii mi-am dat drumul. Cu gramatica pe care m-a obligat profa s-o invat.... Ma descurc. Cred ca ar trebui sa-i multumesc, ca daca nu era asa scorpie nu invatam eu asa de bine gramatica, sa-mi ramana in cap atatia ani.
Ma bucur ca am reusit sa te inveselesc Sa ne spui cum te cheama ca parca nu-mi vine sa-ti zic 'disperata'. Mie in Belgia mi-a placut mult Gent(mai ales), Brugge, si Leuven. Acuma n-am fost peste tot.
'Ca va', da, e ca 'ce mai faci' la noi.
Eu nu ma chinui sa gatesc chestii complicate. Asa ma bucur ca barbatu-meu nu e roman sa ma puna sa-i fac ciorba de burta sarmale si alte d-alea. Oricum mie, daca nu sunt facute de mama (sarmalele), nu-mi plac de nici un fel. Muraturi eu cumpar de la magazin. Ca imi aduc aminte cand facea mama ca mirosea a otet vreo trei zile de nu puteai sa stai in casa. Si eu tot piept de pui grill si legume fierte, orez... E sanatos. Prajituri fac, ca la alea nu ma plictisesc, imi place.
Si mie imi plac cartofii lor prajiti. Cred ca de aia nu ma mai incape nici o pereche de pantaloni cu care am venit din Rom...
valer_01 spune:
Ma faceti sa rad cu "ça va"-ul asta. Imi aduc aminte ce aiurea imi suna mie sa intreb: ça va? si sa mi se raspunda tot ça va. Si l-am terorizat pe sotul meu cu asta. Cum pisici raspundeti voi aici: ce mai faci? intrebare si tot ce mai faci-raspuns. A durat mult timp pana am inteles. In rest, in afara de problemele pe care le-am avut cu pronumele "en" si "y" totul mi s-a parut simplu. E mai usor pentru noi romanii sa invatam franceza, fata de celelalte natiuni. Am in clasa spanioli si italieni si nu intelege profesoara o iota din ce spun ei. Si eu la inceput faceam ca si eckho:, daca nu stiam cuvantul, adaugam o terminatie in ...tion gen furculition. Dupa un timp s-a prins profesorul si incepea sa zambeasca cand nu corespundea cuvantul.
Mie imi place franceza, desi nu stiam o iota cand am venit aici. Eu am studiat engleza si rusa. Mie mi-au plac cursurile, pentru ca la prima scoala ieseam cu totii in excursii prin Belgia si la muzee, in diverse locuri pentru a afla despre cultura si istoria belgienilor. Odata, am fost la mare. Acum, la scoala la care sunt nu se mai practica acest lucru. Cel mai mult imi place ca mi-am facut tot felul de cunostinte de prin diferite tari si mai afli cate ceva despre cate o tara sau cultura. Dar recunosc ca si mie mi-a fost foarte greu sa-mi dau drumul sa vorbesc. Parca mi se blocau cuvintele in gat. Imi era teama sa nu fac greseli cand vorbesc. A trecut partea asta, care pentru mine este intotdeauna cea mai grea. Asa am patit si cu engleza. Faceam toate exercitiile, citeam bine, intelegeam dar la vorbit nu reuseam sa scot nimic de teama sa nu gresesc. Boala grea!
Va pup,
Vali
mieke spune:
Buna dimineata,se pare ca astazi va fi vreme urita.Valer noi vorbim flamanda ,iar la noi este hoe gaat met u? asta daca vorbesti corect dar stii ca fiecare oras cu dialectul lui asa ca se zice mai mult in dialect.West-flaanders dialect este tare de tot ,are influente francofone.Fetelor eu am facut 10 ani franceza si 7 germana dar nu stiu o iota.Franceza mai merge ,dar germana e nula.Va pup
danyelana spune:
Salutare fetelor,
la noi inca e soare asa ca profitati de el ca nu va nai tine mult si vine iar frigul.
Va pupic pe toate
Dumnezeu sa ne ajute la toti
ardeiash spune:
buna!
multumesc de primire, sunteti dragute! intr-adevar, la bruxelles a fost si este azi o zi superba! am iesit sa invat sa merg cu bicicleta si m-am simtit excelent, mai putin faptul ca m-a ros saua, stiti voi... in rest, totul a fost OK. cred ca o sa ma descurc. in romania nu cred ca m-as mai fi urcat pe bicicleta vreodata,la varsta asta....
va pup.
ps - maine-i zi sfanta, in tara se vor bate sa ajunga la moastele sf Parasvchiva. sa va binecuvanteze Domnul!
s-auzim numai de bine!
eckho spune:
Saru'mana ca ne-ai zis ca e zi sfanta. Eu n-am calendar si era cat pe-aci sa cos si sa spal. O sa caut pe net unul ca de atatea ori am spalat si apoi am vb cu mama si mi-a zis ca e nu stiu ce sarbatoare mare. La anu' imi iau. Am pus-o pe mama sa-mi cumpere si sa-mi trimita.
Si pe aici e vreme frumoasa pe zi. De picnic. Da' e frig rau dimineata si seara. Nashpa.
ardeiash spune:
buna!
poti gasi calendare si aici, la biserica, dupa cate stiu eu. cele pt anul 2006 nu au aparut inca, m-am interesat eu. la bruxelles a fost slujba astazi, iar in tara s-a stat 11 ore la coada sa se ajunga la mostele sf paraschiva, multa lume. si e o sarbatoare ff mare.
voi cum va petreceti craciunul? romaneste cu sarmale, carne de porc? eu nu stiu ce-o sa simt pentru prima oara departe de casa. ma ganddesc de acum...
va pup...
s-auzim numai de bine!
mieke spune:
Buna dimineata,iarasi ceata ,ceata si iar ceata.Mie imi trimite prietena mea calendar,daca anul asta uita ma uit pe net,si imi printez lunile.Noi craciunul il facem romaneste cu piftie,sarmale si cirnati(daca am timp sa fac)mai am niste mate in congelator,incerc sa fac cirnati.Eu cumpar picioare si coada de porc dela Delaizhe,carne cu putina grasime ,pentru piftie.cele care stau in Brussel au noroc ca este piata acolo si pot cumpara si capatana de porc.Frunze de varza am la congelator,aduse da mama .Anul asta la noi va fi veselie mare ca ii serbam si ziua fiica-mi care este nascuta pe 27 decembrie .Va pup ,un week-end placut
eckho spune:
Noi il facem englezeste, cu roast beef si Christmas pudding, ca barbatu-meu nu pune gura pe carne de porc, sa nu mai vorbim de maruntaie, capatani, cozi, picioare, creier.... Pai daca nu mananca el nici ficat. Si mie imi place ficatul, da' apuc sa mananc numai cand ma duc la mama acasa ca aici n-am cum sa-mi iau si sa mananc singura. Insa de cand sunt aici si n-am mai mancat carne de porc m-am dezobisnuit si nici nu mai imi place. Inainte imi placea cel mai mult. Acum manac numai de pui sau de curcan la greu. Si cateodata vita, da' nu vitel (ca nici din ala nu mananca) Sarmale da, ii plac, da' cine sta sa-i faca. Ca n-am facut in viata mea. Si e coplicat rau. Mama stiu ca sta o zi la ele. Eu nu prea ma omor cu gatitul, asa ca... sa fie cat mai rapide retetele...
La noi e soare si frumos. Sa vedem daca ne incumetam sa iesim din casa. Ca e lenea mareeeee.....
Va pup