Grupa mica sau grupa mijlocie?
Tocmai mi-am inscris puiul de 3 ani si 6 luni la o gradinita. In mod normal ar fi trebuit sa intre la grupa mica, impreuna cu ceilalti copii de varsta lui, insa doamna directoare ne-a repartizat dosarul la grupa mijlocie "ca asa este mai bine". Apoi am vizitat incaperea unde micutul isi va petrece de acum inainte ziua, am vazut si copiii... care mie mi s-au parut mult mai mari si mai dezvoltati decat al meu. Cel mai mic copil de acolo are 4 ani si jumatate, insa sunt convinsa ca erau foarte multi trecuti de 5 ani. Acum nu stiu ce sa fac... Sunt constienta ca acei copii au mult mai multe cunostinte si deprinderi decat al meu. Oare doamna educatoare va avea destula rabdare cu un copil mai mic? Este bine sa il las la grupa mijlocie in speranta ca se va adapta si va tine pasul cu ceilalti colegi mai mari sau ar trebui sa insist sa il repartizeze la grupa mica? Voi ce ati face in locul meu?
Raspunsuri
elsa_ro spune:
Printr-o situatie asemanatoare am trecut si eu anul trecut.Am inscris fetita mea de 3 ani si 9 luni la grupa mica, insa directoarea, in prima zi de gradinita ne-a mutat la grupa mijlocie.Evident am inceput sa fac scandal pentru ca fetita mea parea prea mica fata de ceilalti copii, insa mi-a servit o chestie ca daca e nascuta dupa nu stiu ce luna nu o mai poate trimite la grupa mica.Insa m-a mai linistit cind a zis ca la grupa mica si mijlocie e exact aceeasi "programa", adica mai mult jocuri.Ne-a fost destul de greu pe parcursul anului mai ales din cauza faptului ca restul copiilor se cunosteau deja intre ei, pe cind ea era o nou-venita.Acum a trecut in grupa mare insa la anul cam jumatate de copii din grupa ei o sa plece la scoala,restul ramanind sa faca si grupa pregatitoare(se pare ca si grupa mare si cea pregatitoare au tot aceeasi programa).Singurul criteriu dupa care am hotarit sa ramina anul trecut la grupa mijlocie a fost ca am preferat sa faca de 2 ori materia de la grupa pregatitoare decit sa o faca pe cea de la grupa mica.Sper ca te-am mai ajutat un pic sa te lamuresti...Gindeste-te la ce virsta vrei sa-ti dai puiul la scoala si calculeaza la ce grupe ar trebui sa mearga.
Rosey spune:
argumentul directoarei mi se pare stupid. mai mult ca sigur, adevaratul motiv este ca au prea multi copii la grupa mica si mai putini la cea mijlocie. fata mea a mers la 2 ani si 10 luni anul trecut si era cea mai mica din grupa. ceilalti aveau intre 3 si 4 ani impliniti in septembrie. si in plus, mai e un aspect: depinde la ce varsta vrei sa dai copilul la scoala. daca acum are 3 ani si 6 luni si va face grupa mijlocie, mare si pregatitoare va trebui fie sa il dai la 6 ani la scoala, fie sa repete pregatitoarea. de ce sa nu faca si grupa mica in acest caz???
avand in vedere ca ceilalti copii ti se par mai mari si mai dezvoltati, eu nu vad nici un motiv pt care sa nu iti dai copilul la grupa mica. eu una asa as face. plus ca si la grupa mica se invata destule: cantece, poezii, anotimpuri, fructe, flori, animale domestice si salbatice etc. deci nu e doar joaca grupa mica. a mea a invatat o multime de lucruri si intra in grupa mijlocie cu un bagaj de cunostinte deja.
andreea_tx spune:
Si eu am patit ceva asemanator numai ca la mine a fost ca in loc de grupa mare l-a trecut la grupa mijlocie(in dec anul acesta face 5 anisori)si la grupa mijl zice ca sunt copii de 3-5 ani.Eu ar trebui sa-l dau la scoala la 6 ani si opt luni si deci ar treb sa sara o grupa dar educatoarea acelasi lucru mi-a zis ca la grupa mare si pregatit fac acelasi lucru desi un copil care trece di gr. mare la cea preg. e mult mai informat decat unul care trece direct la cea preg din grupa mijlocie.E o mare nebunie cu grupele astea iar fiimiu cred ca deja se plictiseste pentru ca el e cel mai mare din grupa si probabil ca educat. face lectii la nivelul celor mai mititei.O sa mai astept doua trei sapt. pana se acomodeaza ca e primul an de gradi. si atunci am sa cer mutarea lui la gr. mare.
andreeat
zana spune:
Parerea mea este ca nu are de ce sa-ti para rau, va fi protejat de cei un pic mai mari, va avea de invatat de la ei.Asa sunt grupele astea mixte.
Si mie imi parea rau la grupa mica cand vedeam copiii mai mari cu un an si am simtit diferenta intre ei la serbari.
Dar anul trecut in grupa mijlocie a fost cea mai mare si nu prea m-am bucurat ca trebuia sa invete 2 roluri in scurt timp ”sa scoata din impas grupa”
Doamna educatoare ii invata intruna sa aiba grija de cei mici.
seemonel spune:
Pana la urma o sa il las la grupa mijlocie, sa vedem cum se adapteaza.
Zana, ai dreptate, am observat faptul ca piticul meu este protejat de cei mai mari decat el. Mi-era teama ca o sa fie marginalizat, dar nu este deloc adevarat.
Pupici