Coltul cu dileme
M-am gandit ca ar fi bine, pentru a nu mai deranja subiectul fetelor ortodoxe care sunt la unison pe anumite aspecte ale credintei, sa deschid un subiect nou unde sa poata scrie toata lumea care are vreo dilema privitoare la religie, indiferent ca e vorba de cum se interpreteaza un anumit pasaj din Biblie, sau de importanta unui ritual, sau de intrebari existentiale. Deci, purcedeti, rogu-va, cei interesati.
O sa incep eu cu "dilema" din seara asta. Noi revedem "Decalogul" lui Kieslowski - nu stiu cati din voi isi mai amintesc de filmul asta, e un serial polonez cu zece episoade care se dadea pe vremea lu' Ceasca. Fiecare episod e legat de una dintre porunci, si am ajuns noi la porunca a 3-a, care gasii eu ca dupa invatatura augustina (ca pe asta trebuie sa se fi bazat Kieslowski, care era polonez si deci catolic) este "Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert". Marturisesc ca pentru prima data in viata mea m-am gandit ce vrea sa spuna asta, ca pana acuma m-am multumit cu explicatia traditionala de genul ca nu e voie sa injuri de Dumnezeu, etc. Pentru ca expresia "a lua in desert" ma confuza, am cautat versiunea in engleza, unde apare "to take in vain", dar tot despre nume e vorba. Acuma, dilema mea e: fraza asta se refera strict la nume, sau vrea sa spuna mai mult? Stiti in Vechiul Testament alte pasaje care sa lamureasca mai bine lucrurile?
_________________________________
In God we trust, all others bring data.
Raspunsuri
irina.c. spune:
Buna,Cata,interesant subiect!Nu am timp sa scriu prea multe,dar stiu aceasta porunca se refera,printre altele,si la a nu rosti cu usuratate Numele Sfant a Lui Dumnezeu.Adica Sa-L pomenim la toate nimicurile.Din cate imi amintec,evreii nici nu rosteau Numele Sau,decat foarte rar.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
casandra spune:
Amos
6:10 Si nu va scapa decat un mic numar, ca sa scoata oasele din casa. Unul va zice celui care este in fundul casei: "Mai este cu tine cineva?" Si celalalt ii va raspunde: "Nu!" Si cel dintai ii va zice: "Taci, ca nu trebuie sa amintesti numele Domnului!"
Numerii
14:21 Dar viu sunt Eu si viu e numele Meu si de slava Domnului e plin tot pamantul
Adela99 spune:
cred ca "Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului tau, caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui" nu se refera strict la nume ci si la (daca nu si mai mult) atitudine, la cum gandim si cum ne comportam (ca toate cele zece porunci)
cele zece porunci sunt in stransa legatura intre ele (dupa parerea mea) si mai ales primele trei
"Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau."
"Sa nu ai alti dumnezei afara de mine. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti."
"Sa nu iei în desert Numele Domnului, Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui."
interpretez ca sa nu injuri, sa nu te rogi Lui pentru raul altora, sa minti sau sa inseli in numele lui (sa juri stramb cu mana pe Biblie, de ex) ci sa-L pomenesti cand esti la necaz, pentru a multumi si a preaslavi ... deci sa nu abuzezi de Numele Lui
"Tatal nostru care esti in ceruri, Sfinteasca-se Numele Tau"
cat despre "Decalogul" lui Kieslowski, legat de porunca a treia ... dilema Dorotei ... sa pastreze copilul sau nu ... dilema pe care ar vrea s-o rezolve cu ajutorul medicului al carui raspuns la intrebarea "va supravietui sotul" ar fi decisiva in alegerea ei. ceea ce il pune pe medic in dilema. are el dreptul sa joace rolul lui Dumnezeu?
deci apare si alt aspect in legatura cu "a lua in desert Numele Lui" si aici nu e vorba de numele lui spus.
in plus cred ca mai inseamna sa respectam tot ce El a creat.
ManyHope spune:
Din serialul ala am vazut si eu un episod, nu stiu al catelea, cu colectionarul de timbre care e mostenit de fii sai ce habar nu aveau.... s-a terminat prost,nesatisfacator, nu am vazut nici o legatura cu ceva de deasupra de "genunchiu broastei", da poate fi un punct de plecare la fel de bun ca oricare presupun eu.
In Biblie am studiat si eu mai ales capitolul dilemelor .... ba am gasit chiar si raspunsuri suficiente,satisfacatoare...pentru mine
Cu cele 10 porunci(implicit cea cu Numele Lui) si cu toate celelalte randuieli din Levitic ( si nu numai ) , cu toata "Legea lui Moise",la general vorbind,e cam asa:
- n-au fost menite sa se cuprinda exhaustiv totul si absolut orice de pe lumea asta in ele, sa se reglementeze total vietuirea corecta a oamenilor,
- toate s-au vrut a fi niste jaloane, niste stalpi indicatori care sa arate omului directia spre care sa se indrepta si sa nu-si rataceasca calea ce duce in cer,
- dAaAaaaaaaaaar.... natura umana nu se lasa ea modelata cu una , cu doua si deindata s-a "inventat" spooortuuul ...
- care sport e primul inventat dupa darea legii si care se practica extensiv pretudindeni pana in ziua de azi si care este...este....STIE CINEVAAAAA??? e slalomul printre jaloane(cu ramurile sale "slalomul urias","slalomul special","slalomul paralel",etc. intrecerea nefiind intre practicante/tzi, ci cu jaloanele!!!
Asa ca raspunsul corect deja s-a dat mai sus de catre Adela99 ( ) :
quote:
"Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului tau, caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui" nu se refera strict la nume ci si la (daca nu si mai mult) atitudine, la cum gandim si cum ne comportam (ca toate cele zece porunci)
Mai aveti "dileme" d-astea?
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Adela99
cat despre "Decalogul" lui Kieslowski, legat de porunca a treia ... dilema Dorotei ... sa pastreze copilul sau nu ... dilema pe care ar vrea s-o rezolve cu ajutorul medicului al carui raspuns la intrebarea "va supravietui sotul" ar fi decisiva in alegerea ei. ceea ce il pune pe medic in dilema. are el dreptul sa joace rolul lui Dumnezeu?
deci apare si alt aspect in legatura cu "a lua in desert Numele Lui" si aici nu e vorba de numele lui spus.
Exact asta m-a pus pe ganduri, fapul ca episodul nu pare legat de numele propriu-zis, insa eu am inteles altfel. Daca iti amintesti, la un moment dat medicul studiaza lamele sotului Dorotei impreuna cu un alt medic, si concluzia amandurora e ca boala progreseaza. In plus, in film este evident ca conditia sotului se inrautateste pe zi ce trece. Si atunci, in cele din urma mie mi s-a parut ca medicul a decis sa se bazeze pe argumentele stiintifice, in ciuda explicatiilor lui de la inceput, cand spune ca de fapt nu poti prevedea ce se va intampla, ca a avut pacienti care pareau condamnati si s-au vindecat, si altii care au murit inexplicabil. Se decide, deci, sa acorde credit stiintei si ii spune Dorotei ca sotul ei va muri, asumandu-si, indirect, un rol care nu este al lui, si anume cel de a prevedea viitorul si voia lui Dumnezeu. Si Dumnezeu le dejoaca tuturor planurile, sotul Dorotei isi revine spectaculos si traieste, in ciuda prognosticului medicilor, iar urmarea o vedem in episodul 4 - Dorota moare la nastere iar el ramane sa creasca singur copilul.
Deci, in lumina povestii asteia am interpretat "sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert" ca pe "sa nu abuzezi de numele Lui" in sensul de a incerca sa prevezi care va fi voia Lui sau sa ai pretentia ca intelegi lucrarea Lui.
In alta ordine de idei, am vrut sa scriu despre asta la subiectul ala cu "cum demonstrati ca nu exista Dumnezeu", dar nu eram sigura ca se potriveste acolo: m-am gandit atunci ca toti doctorii buni pe care i-am cunoscut eu credeau in Dumnezeu, cred ca fara exceptie. Chiar daca nu erau credinciosi practicanti, erau de acord ca exista ceva deasupra noastra care ne guverneaza destinele, care face si desface mai presus de puterea noastra de intelegere. Paradoxal, intr-un fel, avand in vedere ca medicina moderna tinde sa disece totul pana la nivel de gena si sa judece lucrurile din punct de vedere statistic - adica sa se bazeze pe stiinta intr-un mod care nu favorizeaza cine stie ce concluzia ca exista ceva mai presus de chimie si fizica. Si acuma, vazand filmul asta, m-am gandit din nou ca, probabil, toti oamenii astia cred in Dumnezeu si pentru ca au vazut astfel de "intamplari" inexplicabile, oameni condamnati la moarte care au trait din motive pe care stiinta nu numai ca nu le poate explica, dar care contrazic orice fel de stiinta, sau oameni care traiesc desi au parametri biologici care sunt incompatibili cu viata... E greu de explicat, insa uneori, cand stai la capataiul unui muribund caruia nimeni, dar absolut nimeni nu ii da vreo sansa, si il vezi cum contrar tuturor asteptarilor "se ridica si umbla"... cred ca surprinzi un crampei de Dumnezeire atat de autentic, incat iti poate modifica definitiv modul in care privesti lucrurile.
Scuze daca am batut campii.
_
In God we trust, all others bring data.
irina.c. spune:
Eu ma gandesc ca medicii de care spui au o credinta in Dumnezeu si pentru ca au vazut oameni murind.Sa faci tot ce poti ca sa-l ajuti-si totusi omul moare-constientizezi atunci ca viata si moartea nu depind de tine.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
cataghe spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Eu ma gandesc ca medicii de care spui au o credinta in Dumnezeu si pentru ca au vazut oameni murind.Sa faci tot ce poti ca sa-l ajuti-si totusi omul moare-constientizezi atunci ca viata si moartea nu depind de tine.
Exact, asta e reversul medaliei...
_
In God we trust, all others bring data.
DARAEL spune:
Cum aici este coltul dilemelor, vreau sa spun si eu o dilema:
Dilema mea este ca nu am gasit niciunde – si sa stiti ca in Ratacirea mea am cautat, poate mai mult decat banuieste cineva ce inseamna “ratacire” – un raspuns simplu la intrebarea: “De ce ?”
Cu o tristete infinita in suflet,
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
irina.c. spune:
De ce,ce?Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
adusca spune:
quote:
Originally posted by DARAEL
Dilema mea este ca nu am gasit niciunde – si sa stiti ca in Ratacirea mea am cautat, poate mai mult decat banuieste cineva ce inseamna “ratacire” – un raspuns simplu la intrebarea: “De ce ?”
quote:
Originally posted by irina.c.
De ce,ce?
poate a cautat raspuns la intrebarea de ce exista atata suferinta, de ce exista atatea razboaie, de ce mor copii nevinovati in chinuri cumplite si nu putem face nimic, de ce atata durere?
va intuiesc raspunsurile, insa va rog sa va-nchipuiti ca-i dati acest raspuns unei mame credincioase (merge regulat la biserica, si are un suflet de aur) care a reusit in sfarsit la 35 de ani sa-si vada visul cu ochii....adica sa aiba un copil....si i-a murit la doua luni si jumatate.
cat e ea de credincioasa, nu a putut sa nu-ntrebe: "de ce Doamne?"
Fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....