de ce sunteti atei?
Raspunsuri - Pagina 8
gabibarta spune:
cateva persoane din familia mea sunt victimele holocaustului si a URSS-ului. Poate as fi fost credincioasa daca nu s-ar fi intamplat asa ceva. Si asta este doar una dintre terori si suferinte. Nu mai vorbesc despre tot terorismul care picura din telejurnale.
De asta imi permit sa fiu ateista.
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta
doruletz spune:
RA , mist, si mie mi-ar place sa citesc o astfel de discutie pe tema istoriei religiilor, din pacate eu nu ma pricep, sunt doar un amator in cautare de raspunsuri (daca se poate dovedite stiintific sau arheologic nu gata facute).
jazz, toate religiile monoteiste au fost si sunt misogine, peste tot femeia e vinovata de 'pacatul originar', pana si la unele triburi indiene din America de Sud! Biblia, Talmudul, Coranul toate au pasaje misogine si antifeministe. De ce? poate pentru ca dogmele au fost scrise de barbati?! Pentru ca divinitatea fiind de sex masculin nu putea fi invinovatita de pacat, de moarte, de raul din lume? Nu a spus Adam acuzandu-si partenera: "Nu eu sunt vinovat, ea e"?
Primii crestini considerau ca femeia nu are suflet, putea fi batuta, violata, vanduta ca sclava. Si asta pana prin secolul 10 cand s-au decis totusi sa admita contrariul. Crestinismul a mai evoluat putin, Vaticanul a recunoscut de curand ca femeia creata din 'coasta lui Adam' e doar o metafora (totusi trebuie sa credem ca 'prima femeie a fost formata din primul barbat')
Protestantii sunt cei mai avansati din punctul asta de vedere cred ca ei sunt singurii care admit astazi preoti femei (desi prin asta sunt in totala contradictie cu Biblia care spune ca femeile nu au dreptul de a lua cuvantul intr-o adunare bisericeasca iar daca au ceva de invatat sau de spus trebuie sa-si intrebe barbatul. Nu stiu cum explica ei contradictia asta.)
1 Corintieni 12:34-35
"34. Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea.
35. Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica"
Eu nu as zice ca relativa reabilitare a femeii se datoreaza Fecioarei Maria ci mai degraba invers: cultul Mariei a luat amploare datorita ascensiunii sociale a femeilor. Insa e doar o idee.
Dar se poate si mai rau, sa nu uitam ca musulmanii obliga femeile la acelasi comportament si imbracaminte ca acum 1500 de ani, ca exista tari unde e aplicata sharia iar femeia e considerata prin lege doar jumatate de persoana...
Insa nu atat misoginismul religiilor e surprinzator ci mai degraba faptul ca si in secolul XXI, chiar si in tari laice exista femei care accepta cu atata usurinta sa ocupe ba chiar sa justifice treapta inferioara pe care le-o rezerva religia.
Iubika spune:
quote:
Originally posted by Miruna Enescu
.... la varsta critica, am venit acasa si-am intrebat-o pe mama: ce-i cu Dumnezeul asta de vorbesc copiii pe strada despre el? Si mi-a raspuns: oamenii slabi au nevoie sa creada ca cineva acolo sus are grija de ei, dar tu sa nu crezi asa ceva, ca niciodata n-o sa vina nimeni sa te ajute, trebuie sa te descurci singura. Nu exista nici un Dumnezeu si toate exemplele pe care ti le-au dat unii si altii pot fi explicate altfel.
DAR de nenumarate ori in viata, cand m-am simtit slaba, mi-am dorit sa pot crede in ceva asa cu cred si alti oameni, tare bine mi-ar fi prins macar sa-mi imaginez ca poate cuiva acolo sus ii pasa de mine. Dar n-am mai putut. A FOST ABSOLUT IMPOSIBIL. In acel moment, deja mi-am dat seama ca orice intamplare (de la o "minune" la o nenorocire) poate fi explicata si asa, si asa, si este o chestie de alegere personala cum o explici. Asa ca m-am facut "agnostica". Adica, pana la urma, eu nu stiu daca exista o fiinta supranaturala sau nu, logic imi vine sa spun ca nu, da' mai stii? Cine sunt eu sa dau verdicte?
Mi`a juns direct la inima!
Multumesc, Miru!
If you love something let it go. If it comes back to you it`s yours. If it doesn`t, it never was
Jocelyn spune:
quote:
Originally posted by doruletz
Protestantii sunt cei mai avansati din punctul asta de vedere cred ca ei sunt singurii care admit astazi preoti femei (desi prin asta sunt in totala contradictie cu Biblia care spune ca femeile nu au dreptul de a lua cuvantul intr-o adunare bisericeasca iar daca au ceva de invatat sau de spus trebuie sa-si intrebe barbatul. Nu stiu cum explica ei contradictia asta.)
1 Corintieni 12:34-35
"34. Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea.
35. Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica"
Pai daca am luat totul literal, fara referire la societatea actuala, unde am ajunge? La fanatism probabil! Asa ar trebui sa fim obligate sa purtam parul lung si sa ne punem sacu-n cap.
Pentru mine nu e o contradictie: eu cred ca sunt lucruri in Biblie care tin strict de cultura acelei vremi si nu sunt date ca porunci general valabile -pentru toate timpurile- (cum ar fi cele 10 porunci de exemplu). Mi se pare natural ca femeile sa poata predica si poata urma cursurile Institutului Teologic si sa se pot implica la fel cum se implica si barbatii in viata bisericii si in societate. Desi suntem diferiti, Dumnezeu ne-a creat egali si ne iubeste in mod egal. Cred ca prin viata lui, Iisus a aratat foarte bine acest lucru si n-ar trebui sa existe atatea prejudecati.
"If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years."
Elena spune:
quote:
Originally posted by doruletz
Primii crestini considerau ca femeia nu are suflet, putea fi batuta, violata, vanduta ca sclava.
wooooow, poti sa aduci, te rog, niste dovezi credibile in sprijinul acestei afirmatii ???
Ca uite ce spune Apostolul Pavel, unul dintre "primii crestini":
Coloseni 3:
19. Bărbatilor, iubiti pe femeile voastre si nu fiti aspri cu ele.
Efeseni 5 :
27.Bărbatilor, iubiti pe femeile voastre, după cum si Hristos a iubit Biserica, si S-a dat pe Sine pentru ea,
28. Asadar, bărbatii sunt datori să-si iubească femeile ca pe însesi trupurile lor. Cel ce-si iubeste femeia pe sine se iubeste.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Sabina spune:
quote:
Originally posted by gabibarta
cateva persoane din familia mea sunt victimele holocaustului si a URSS-ului. Poate as fi fost credincioasa daca nu s-ar fi intamplat asa ceva. Si asta este doar una dintre terori si suferinte. Nu mai vorbesc despre tot terorismul care picura din telejurnale.
De asta imi permit sa fiu ateista.
Gabi+Robert 20.05.1997+Lili 17.05.2002
http://community.webshots.com/user/gabibarta
gabi, si in familia sotului exista acelasi gen de victime.
si inca ceva.prima lui soacra a fost deportata .toata viata a suferit si s-a inasprit din cauza asta.
odata a venit la ei la masa Abrasha,fost deportat la Auschwitz.era numai un zambet si o bunatate, fara nici o crispare, un om cald si empatic.F F credincios.
si trecusera prin aceeasi tragedie...daca nu la Abrasha chiar mai rau.
deci motivul asta nu mi se pare intemeiat.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
adrienne12 spune:
Eu cred ca greutatile vietii fac pe unii oameni sa devina credinciosi iar pe altii sa renunte la credinta. Am prieteni din ambele categorii. Am gasit o carte intitulata god without religion (http://www.godwithoutreligion.com). Cred ca as fi mai degraba de acord cu asta pt. ca de indata ce discutam religii apar in mod inerent diferente de opinii. Iar religiile au fost create de oameni. De altfel cind am fost cu cortul in vara asta in campingul cu pricina sa tinea o slujba religioasa duminica dimineata fara denominatie, doar pt. cei releigiosi care cred in God!pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos
doruletz spune:
quote:
Originally posted by michelle-usa
am cateva 2 intrebari pentru tine ca sa stiu in ce parte sa-mi indrept sudiul.
crezi ca Biblia e falsa?
crezi ca zei egiptenilor sunt adevarati?
michelle
michelle, ce inseamna o "carte falsa"? Nici o carte nu e 'falsa'. e vorba de plagiat? nu, nu cred ca Biblia e un plagiat, desi aceleasi legende au existat la mai multe civilizatii, plagiat e mult spus, nu existau drepturi de autor si chiar daca ar fi existat tot n-am fi putut vorbi despre un 'plagiat'. Sau nu la asta te refereai?
Daca eu cred in zeii egipteni?! pai tot atata cat cred si in zeii grecilor, ai romanilor, ai mayasilor, ai sumerienilor, ai iudeilor, etc... fara discriminare.
Jocelyn, eu iti dau dreptate ca si religia trebuie sa evolueze odata cu societatea, ca femeia e egala barbatului ca nu trebuie sa umble cu sacul in cap si ca are tot dreptul sa oficieze slujbe in biserica... insa ma tem ca ceilalti crestini, din alte culte nu vor fi tot atat de toleranti cu afirmatiile tale
elena, imi cer iertare , nu vreau sa intru in schimburi de citate biblice, in Vechiul Testament sunt nenumarate exemple de misoginism, de ce primii crestini ar fi refuzat dintr-o data sa mai tina cont de ele? Femeia putea fi lapidata daca nu era fecioara, putea fi cumparata de la tatal sau, punandu-i-se 'veriga in nas' etc. Desi Noul testament mai indulceste putin tonul, mai gasim si acolo dovezi de antifeminism: femeile n-au voie sa vorbeasca in biserica, trebuie sa fie acoperite, barbatul e 'capul femeii' etc
michelle-usa spune:
quote:
Originally posted by adrienne12
Eu cred ca greutatile vietii fac pe unii oameni sa devina credinciosi iar pe altii sa renunte la credinta. Am prieteni din ambele categorii. Am gasit o carte intitulata god without religion (http://www.godwithoutreligion.com). Cred ca as fi mai degraba de acord cu asta pt. ca de indata ce discutam religii apar in mod inerent diferente de opinii. Iar religiile au fost create de oameni. De altfel cind am fost cu cortul in vara asta in campingul cu pricina sa tinea o slujba religioasa duminica dimineata fara denominatie, doar pt. cei releigiosi care cred in God!
pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos
pe asta se bazeaza si credinta mea. simpla si cat mai departe de religie.
michelle
michelle-usa spune:
quote:
Originally posted by adrienne12
Doruletz, excelent raspuns. Ar fi interesant sa citesc despre istoria religiilor pt. ca Biblia nu ma satisface. Multe intimplari din biblie tin de domeniul fictiunii, legendei. Ex. nevasta lui Abraham naste la 97 ani! Cu scuzele de rigorare credinciosilor care se vor simti insultati, ma intreb eu cu mintea mea de inginer politehnist: acum 2000 ani nu existau antibiotice, oamenii nu traiau asa mult iar femei sa nasca la 90 ani nu exista nici in ziua de azi (doar stim cine detine recordul, nu?), ca sa nu mai vorbim ca azi, cu toate medicamentele si speranta de viata crescuta 97 ani nu e o virsta pe care sa o atinga oricine. Si atunci cum pot sa cred in Biblie? Nu pot decit sa cred ca e o culegere de legende transmise din cele mai vechi timpuri si care probabil ca se bazeaza pe evenimente reale, din moment ce mai multe religii descriu aceleasi evenimente. O alta explicatie ar fi ca ne tragem din extraterestri, asa cum crede ex-ul meu. Nu stiu f. bine ce propovaduieste scientologia, dar si asta a fost inventata de un om, ca si toate religiile crestine de diverse denominatii care se lupta sa-si faca prozeliti.
sunt crestina si nu ma simt deloc insultata de mesajul tau.
eu cred ca atita timp cat suntem in cautare, sa cercetam cat mai mult despre ce credem, ne cladeste spiritual.
eu cred in ce scrie despre Sara care a avut la 90 de ani un copil, pentru ca Dumnezeu i-a putut transforma corpul si pregati pentru asa ceva din timp. cred ca nimic nu e prea greu pentru EL.
Daca a putu face alte miracole care au fost deja dovedite....de ce nu si asta.
Eu cred ca e o diferenta mare in a citi Biblia si a studia Biblia.
Nu am o varsta inaintata, dar nici o carte care am citit-o pana acum nu m-a uimit mai mult decit Biblia....
Chiar ieri citeam din Proverbe despre intelepciune.Cine o cauta, o va gasi...
michelle