de ce sunteti atei?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Doruletz, excelent raspuns. Ar fi interesant sa citesc despre istoria religiilor pt. ca Biblia nu ma satisface. Multe intimplari din biblie tin de domeniul fictiunii, legendei. Ex. nevasta lui Abraham naste la 97 ani! Cu scuzele de rigorare credinciosilor care se vor simti insultati, ma intreb eu cu mintea mea de inginer politehnist: acum 2000 ani nu existau antibiotice, oamenii nu traiau asa mult iar femei sa nasca la 90 ani nu exista nici in ziua de azi (doar stim cine detine recordul, nu?), ca sa nu mai vorbim ca azi, cu toate medicamentele si speranta de viata crescuta 97 ani nu e o virsta pe care sa o atinga oricine. Si atunci cum pot sa cred in Biblie? Nu pot decit sa cred ca e o culegere de legende transmise din cele mai vechi timpuri si care probabil ca se bazeaza pe evenimente reale, din moment ce mai multe religii descriu aceleasi evenimente. O alta explicatie ar fi ca ne tragem din extraterestri, asa cum crede ex-ul meu. Nu stiu f. bine ce propovaduieste scientologia, dar si asta a fost inventata de un om, ca si toate religiile crestine de diverse denominatii care se lupta sa-si faca prozeliti. In plus in continuare astept ca vreun credincios sa dea exemplu de o minune contemporana. Cel mai aproape am fost de o minune in anul 2 de facultate cind nu am invatat absolut nimic la matematici speciale si am zis ca numai printr-o minune trec, ca dupa aceea sa rectific si sa spun ca de fapt a fost o mare sansa pt. ca am trecut.Cunosc si eu oameni de o bunatate si generozitate extraordinara care sint atei si cunosc credinciosi rosi de invidie, rasisti si profitori. Ba am vazut si preoti de genul asta. Si atunci cum sa fiu credincioasa si sa ma inchin unor astfel de oameni, doar pt. ca scoala de preoti din Sibiu a decis ca ei sint reprezentantii lui D-zeu pe pamint? Doar a fi preot nu inseamna a fi actor, iti pui sutana esti alt om, o dai jos, poti pacatui ca toata lumea.pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jazz spune:

Hai ma, Cataghe ca e prea mult si mi-e lene sa citesc cand mai am de citit trei capitole la chimie... Zii zi tu care e punctul principal!
Sar'-mana!

Adrienne,
Good point!

Mergi la inceput

Dupa atitea subiecte consacrate religiei si a actului de a crede sau nu in D-zeu nu pot decit sa ajung la o concluzie. Un om in ziua de azi ajunge sa fie credincios daca a)fie de mic e crescut intr-o familie credincioasa ori b) daca ceva cumplit s-a intimplat in viata lui. Inclin sa cred ca sint normala pt. ca am fost crescuta intr-o societate comunista (deci ateista) iar parintii nu mi-au dat nici o educatie religioasa. Am fost norocoasa si nu am avut necazuri mari in viata. Concluzia: sint agnostica. qed.... ma simt mult mai binepozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RA spune:

Mist
"Mai interesanta ar fi in opinia mea o discutie despre istoria religiilor, cu comparatiile, teoriile si -foarte important- studiile antropologice aferente) fara ca participantii sa incerce sa se convinga unii pe altii ca propria lor "credinta" e cea mai buna. In privinta asta, prin referirile la alte religii, doruletz a deschis deja o usa."
------------------------------------------------------------

Si in opinia mea,la fel!Asa ca Doruletz,poate deschizi si un subiect,daca tot ai deschis usa

-------------------------------------------------------------------
"sau ma rog ceva asexuat)"
----------------------------------------------------------
Nu, este un El!

---------------------------------------------------

"Cat despre Isus, parerea mea este ca a fost un om politic extrem de inteligent..."
--------------------------------------------------------
Parerea mea este ca Iisus a fost orice,mai putin un om politic!Iau ca martor istoria.

Myrrha
--------------------------------------------------------------
"Cred ca poti fi ateu si din onestitate."
--------------------------------------------------------------
Eu cred ca majoritatea intra in aceasta categorie.
Restul inca mai "bantuie "(retineti,va rog ghilimelele!) prin subiectele despre religie!

Jazz
--------------------------------------------------------------------
"Daca biserica incearca sa ne dea doar rolul de mama ca acum 2000 de ani noi trebuie sa il acceptam resemnate? "
-------------------------------------------------------------------
Biserica nu incearca in nici un caz asta!!!
Inseamna ca n-ai inteles nimic din religia crestina,daca chiar crezi asa!

--------------------------------------------------------------------
"Noi suntem mai mult de atat... sper! "
------------------------------------------------------------------
Adica ce?

Adrienne
----------------------------------------------
"acum 2000 ani nu existau antibiotice"
-------------------------------------------------
Da,dar nici o luuuuuuuuuuuuuuuuuunga lista de E-uri,poluari de tot felul,razboaie atomice,eheee,ce vremuri!

------------------------------
"Un om in ziua de azi ajunge sa fie credincios daca a)fie de mic e crescut intr-o familie credincioasa ori b) daca ceva cumplit s-a intimplat in viata lui."
------------------------------------------------------
c)daca are brusc o revelatie,complet independenta de relatiile
sociale si ce implica acestea.De asta ce zici? Merge?

Ptiu,si ziceam ca nu ma bag in subiectul asta care incepe cu o intrebare ireverentioasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

quote:
Originally posted by adrienne12
Ex. nevasta lui Abraham naste la 97 ani! Cu scuzele de rigorare credinciosilor care se vor simti insultati, ma intreb eu cu mintea mea de inginer politehnist: acum 2000 ani nu existau antibiotice, oamenii nu traiau asa mult iar femei sa nasca la 90 ani nu exista nici in ziua de azi (doar stim cine detine recordul, nu?), ca sa nu mai vorbim ca azi, cu toate medicamentele si speranta de viata crescuta 97 ani nu e o virsta pe care sa o atinga oricine. Si atunci cum pot sa cred in Biblie?

Sa inteleg ca in opinia ta lumea nu evolueaza?

Dupa parerea mea este intr-o continua transformare. Nu puteam compara ce a fost in urma cu mii de ani cu ceea ce e astazi. Poate in viitor stra-stra-stra-stra...descendentii nostrii o sa ne considere..."extraterestrii"?!

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miruna Enescu spune:

Vin si eu sa dau raspunsul la intrebarea initiala:
Sunt atee pentru ca asa am fost invatata. Pentru ca, la varsta critica, am venit acasa si-am intrebat-o pe mama: ce-i cu Dumnezeul asta de vorbesc copiii pe strada despre el? Si mi-a raspuns: oamenii slabi au nevoie sa creada ca cineva acolo sus are grija de ei, dar tu sa nu crezi asa ceva, ca niciodata n-o sa vina nimeni sa te ajute, trebuie sa te descurci singura. Nu exista nici un Dumnezeu si toate exemplele pe care ti le-au dat unii si altii pot fi explicate altfel.
Mai tarziu, am citit si eu despre alte religii, iar cand am ajuns sa citesc Biblia, am privit-o fireste ca pe orice alta carte si am gasit ca religia crestina (cel putin partea din vechiul testament) este de-a dreptul barbara in comparatie cu altele, nu mi-a placut deloc.

DAR de nenumarate ori in viata, cand m-am simtit slaba, mi-am dorit sa pot crede in ceva asa cu cred si alti oameni, tare bine mi-ar fi prins macar sa-mi imaginez ca poate cuiva acolo sus ii pasa de mine. Dar n-am mai putut. A FOST ABSOLUT IMPOSIBIL. In acel moment, deja mi-am dat seama ca orice intamplare (de la o "minune" la o nenorocire) poate fi explicata si asa, si asa, si este o chestie de alegere personala cum o explici. Asa ca m-am facut "agnostica". Adica, pana la urma, eu nu stiu daca exista o fiinta supranaturala sau nu, logic imi vine sa spun ca nu, da' mai stii? Cine sunt eu sa dau verdicte? Am impresia ca Adrienne ma intelege.

TOTUSI, acum imi educ cei doi baieti (5 si 6 ani) in "spirit crestin". Poate ca sunt falsa, dar cred ca le va fi mai usor in viata daca cred in ceva, si-apoi, toti suntem slabi cateodata, nu? Si din moment ce eu nu pot fi sigura daca exista sau nu un Dumnezeu, le ofer lor varianta care cred ca le va face viata mai usoara. Recunosc insa ca, atunci cand mi se cer unele explicatii, scrasnesc din dinti si-l chem pe barbatu-meu sa le zica el (Tudor, baiatul meu cel mare, insista sa ii zica Ea lui Dumnezeu, i se pare ca o mama mai mult decat ca un tata, dar pe mine povestea cu Adam si cu "chipul si asemanarea" si cu coasta dumisale ma scoate din calmul meu englezesc).

Concluzie: asa cum cineva care crede intr-o forta supranaturala rationala interpreteaza tot ce vede sau i se intampla ca pe o dovada a adevarului credintei sale, si noi , ateii, intrerpretam exact aceleasi lucruri ca pe dovezi ca religia (crestina sau de alt fel) este o frumoasa poveste. Si nici unii dintre noi nu prea mai au sanse la varta noastra sa schimbe ceva, chiar daca ar vrea.

Mergi la inceput

Ingrid, personal nu am intilnit pe nimeni care sa aiba o revelatie de genul acesta. Fireste ca e posibil dar si aceasta revelatie trebuie sa fie cauzata de ceva care probabil ca e tot vreo nenorocire/intimplare iesita din comun (e.g accidentul de pescuit al prietenului meu din Constanta cind l-a rugat pe D-zeu si s-a potolit brusc furtuna). Nimeni nu se apuca sa creada in D-zeu de prea multa fericire sau daca a cistigat la loto ori din neant: se culca seara ateu si se trezeste credincios.Da fireste ca lumea evolueaza. Dar daca mi se cere sa cred intr-o biblie care nu a evoluat deloc in mii de ani, nu vad cum. Mi se cere crede si nu cerceta, adica inghite tu povestea cu nevasta lui Abraham care a nascut la 97 ani si nu te intreba cum e posibil. Bun, o inghit, ca legenda.Hai sa fim seriosi cu poluarea si eurile de acum 2000 ani! Bun nici acum 500 ani pe vremea lui Stefan cel Mare nu era poluare si nici euri si care era media de viata a oamenilor?Referitor la dilema daca D-zeu e El sau Ea in SUA am auzit dicutii daca D-zeu e alb sau negru (adica de ce sa fim rasisti?). De unde stim noi ca nu e negru?pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos

Mergi la inceput

Ok, Ra... Eu nu am inteles... Spune-mi tu, te rog frumos, mai multe! Care e rolul femeii in biserica (in afara de a fi sotia preotului in religia ortodoxa si de a vinde lumanari la usa?
De ce ne bucuram noi de atatea restrictii? Ma refer aici la botez, menstruatie, etc...
Ce rol ne invata biserica sa avem (in general) si care sunt atributiile noastre in familie?
Merci mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Jazz imi permit sa-ti raspund si eu, daca te deranjeaza sa imi spui, voi da un citat in engleza din opiniile bisericii mele referitor la rolul femeii:

"Seventh-day Adventists believe that all people, male and female, are created equal, in the image of a loving God. We believe that both men and women are called to fill a significant role in accomplishing the primary mission of the Adventist Church: working together for the benefit of humanity. Yet we are painfully aware that throughout the world, in developing and developed nations, adverse societal conditions often inhibit women from fulfilling their God-given potential.

The Seventh-day Adventist Church has identified several major problems, well-documented by research, that often keep women from making valuable contributions to society. Stress, the environment, and increased demands have placed women at greater risk for health problems. Poverty and heavy workloads not only deprive women of their ability to enjoy life, but also impair their physical and spiritual well-being. Family violence takes a heavy toll on its victims.

Women are entitled to the God-given privileges and opportunities intended for every human being—the right to literacy, to education, to adequate health care, to decision making, and to freedom from mental, physical, or sexual abuse. We also maintain that women should play an increased role in the leadership and decision-making bodies of both church and society.
Ultimately, we believe that the church will fulfill its mission only when women are empowered to achieve their full potential."

Bolduirea imi apartine, ca sa subliniez ceea ce era nevoie ca raspuns la intrebarea ta.

"If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years."

Mergi la inceput

Iti multumesc mult, Jocelyn!
Si cu biserica ortodoxa sau cea catolica cum ramane? Intreb de prima pentru ca e cea mai importanta in Romania si de catolica pentru ca e cea mai puternica in lume (gresesc?)...

O zi cu soare!

Mergi la inceput