de ce sunteti atei?
Raspunsuri - Pagina 6
doruletz spune:
quote:
Originally posted by michelle-usa
Biblia este o carte a miracolelor dovedite si dpdv istoric si arheologic, dar este si o carte a profetiilor.
Aceste miracole nu au fost facute in prezenta numai a unui singur om, dar in prezenta a mii de oameni si deasta sunt mai mult credibile.
ex.:trecerea Marii Rosii, arka lui Noe, Potopul, venirea lui Isus etc. etc
Cu placere iti voi da mai multe info. daca esti interesanta de subiect, pe privat.
Domnul sa fie cu voi!
michelle
am inteles ca nu te intereseaza argumentele celorlalti si ca intrebarea din topic ai pus-o doar ca pretext pentru a tine predici virtuale. Totusi cum in fiecare mesaj ne trimiti pe toti la Biblie (nu stiu ce te face sa crezi ca multi n-au citit-o deja dar si-au format o alta parere decat tine) imi premit sa-ti sugerez si eu cateva lecturi.
Poti incepe cu legendele sumeriene (de prin anul 3000 îHr), in poemul "Enki si Ninhursag", vei descoperi ca Paradisul din Biblie este identic cu cel sumerian ca si acolo a existat pacatul originar, fructul interzis, femeia creata din coasta lui Enki etc. In Epopeea lui Ghilgames vei gasi povestea sumeriana a potopului (identica pana la litera cu cea a lui Noe doar numele si datele difera). Amanunte vei gasi in cartea "History Begins at Sumer" de Samuel Noah Kramer.
Apoi nu uita mitologia egipteana, in special mitul lui Horus (KRST) - datat de prin anul 2500 îHr:
- Horus e o zeitate egipteana care s-a nascut dintr-o fecioara (Isis) la 25 decembrie (sfarsitul solstitiului de iarna)
- nasterea sa a fost anuntata de steaua de la rasarit si asteptata de catre 3 intelepti (Mintaka, Anilam, Alnitak)
- a avut 12 discipoli
- a readus la viata o mumie, pe El-Azar-us (El Osirus) - (vreo coincidenta de nume cu Lazar?)
- a mers pe apa si a facut un juramant pe un munte
- a fost botezat la 30 de ani de catre "Anup Botezatorul"
- era numit "Calea, Adevarul si Viata"
- a fost crucificat intre 2 hoti
- a fost ingropat dar a inviat
etc
("The Egyptian Book of the Dead" de Gerald Massey)
Nu e singura zeitate care a trecut prin acelasi incercari, in vremea respectiva (cu vreo 1500 de ani inainte de Hristos) egiptenii hotarasc sa aiba un zeu unic si il aleg pe Ra, zeul soarelui care traverseaza 12 constelatii, cifra devenita magica. Tineau insa neaparat sa transmita insusirea 'reinvierii' de la divinitate la om. Cum insa o pot face daca divinitatea e deja nemuritoare? atunci apare mitul fiului de divinitate, nascut din fecioara care se sacrifica dar reinvie. Au aparut Vishna sau Krishna (1500 î.Hr), in Orient, sau Mithra (600 î.Hr), zeu din Grecia si Asia Minora pentru care preotii oficiau slujbe impartind paine si vin. S-a nascut si el dintr-o fecioara, a facut si el miracole, era numit 'salvatorul' si 'bunul pastor', a avut 12 discipoli si a murit pentru a salva umanitatea dar a inviat dupa 3 zile etc. ("The Mysteries of Mithra", Cumont Franz)
Intrebare suplimentara: ghici pe cine reprezinta imaginea asta?
Nu te grabi cu raspunsul, e o statuie egipteana care o reprezinta pe Isis si pe fiul ei Horus.
Departe de mine gandul de a incerca sa te 'convertesc' sau sa te conving de ceva recomandandu-ti aceste lecturi. Vreau doar sa-ti sugerez faptul ca si altii cauta sa afle 'adevarul' numai ca ei nu se rezuma la lectura unei singure carti dupa care striga in gura mare ca l-au gasit si ca ceilalti nu-s decat oi ratacite.
Documentare placuta!
PS Articolul citat de tine e scris de un pastor al bisercii (sectei?) www.centervilleroad.com/doug%20focht.html" target="_blank">Church of the Christ deci obiectivitatea lui tinde probabil catre 0, nu cred ca vei convinge pe cineva cu asta. Daca vrei sa aduci argumente in favoarea credintei tale, citeaza surse independente o sa ai mai mult succes. bafta!
Jazz spune:
Ma, fetelor...
Voi nu v-ati intrebat de ce Iisus nu a avut nici o femeie printre discipolii lui? Pe mine ma oftica chestia asta la culme! Daca apar prin jurul lui sunt fie prostituate, fie isi inseala barbatii, fie se numara printre nu stiu cate alte sotii, sau mai stiu eu prin patul cui mai umbla. Nu exista nici o femeie cu un rol puternic! Pe voi nu va pune chestia asta pe ganduri? Voi ce simtiti vis-a-vis de asta?
Jocelyn spune:
Jazz eu imi explic acest lucru in felul urmator. Iisus a fost si asa blamat fiindca nimeni nu credea ca a fost nascut dintr-o virgina. Pe Maria iarasi o huiduia lumea si exista conceptia ca pacatele parintilor ii vor afecta pe copii, asa incat lumea sa-si dea seama ca parintii au pacatuit. Daca Iisus ar fi luat o femeie printre ucenici, nu ar fi facut decat sa le starneasca si mai mult ura si nu acesta era scopul lui. El nici nu ar fi trebuit (conform culturii acelei vremi) sa bage in seama femeile si totusi a stat de vorba cu ele (femeia samariteanca), le-a luat apararea si le-a binecuvantat copiii.
Si apoi si o femeie care ar fi umblat cu atatia barbati ar fi fost condamnata si probabil ca Iisus a dorit sa evite si un posibil atasament fata de o femeie, pentru ca El venise pentru a se sacrifica, si nu pentru a trai ca toti ceilalti.
Asta e parerea mea, sunt sigura ca Dumnezeu ii considera egali pe barbati si femei.
"If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years."
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by Jazz
Ma, fetelor...
Voi nu v-ati intrebat de ce Iisus nu a avut nici o femeie printre discipolii lui? Pe mine ma oftica chestia asta la culme! Daca apar prin jurul lui sunt fie prostituate, fie isi inseala barbatii, fie se numara printre nu stiu cate alte sotii, sau mai stiu eu prin patul cui mai umbla. Nu exista nici o femeie cu un rol puternic! Pe voi nu va pune chestia asta pe ganduri? Voi ce simtiti vis-a-vis de asta?
"Because woman’s work is never done and is underpaid or unpaid or boring or repetitious and we’re the first to get fired and what we look like is more important than what we do and if we get raped it's our fault and if we get beaten we must have provoked it […]for lots and lots of other reasons we are part of the women's liberation movement."-Ms.
vorbesti de situatia femeii de acum 2000 de ani, nu? cam ce conditie crezi ca aveau femeile pe vremea aia? chiar nu ma mir si nici nu ma intriga...dar am auzit de Maria, mama lui Iisus, nu e destul de puternic pentru tine rolul sau?
o bibilica, do-o bibilici, trei bibilici ... "Fiecare pasare, pe limba ei piere ..."
mist spune:
Initial nu am vrut sa scriu la un subiect care dezbate ceva de genul "Ce religie ai (sau nu ai) tu si de ce?" cu urmarea "E gresit daca nu crezi ca mine" pt ca in primul rand mi se pare o intrebare intima si nu as pune-o niciodata, desi unii nu sunt deranjati de ea si aleg sa raspunda.
In al doilea rand, la fel ca si in discutiile despre optiuni politice, convingerile sau motivatiile oamenilor in legatura cu subiectul sunt atat de adanc inradacinate, incat raspunsurile de o parte sau de alta a baricadei nu pot fi suficiente pt a convinge cealalta parte.
O astfel de discutie degenereaza de obicei in ceva nu tocmai placut si nu vad un castig pt nici una din tabere.
Mai interesanta ar fi in opinia mea o discutie despre istoria religiilor, cu comparatiile, teoriile si -foarte important- studiile antropologice aferente) fara ca participantii sa incerce sa se convinga unii pe altii ca propria lor "credinta" e cea mai buna. In privinta asta, prin referirile la alte religii, doruletz a deschis deja o usa. Desi nu as putea scrie prea multe, nefiind prea informata, as urmari cu placere un asemenea subiect.
Asa cum spuneam, initial nu am vrut sa scriu aici, insa tinand cont ca intrebarea ne este adresata in exclusivitate noua, ateilor, poate nu e prea grav: raspund pt ca am fost intrebata, dar cum ziceam, eu nu as pune niciodata o asemenea intrebare cuiva. Din aceleasi considerente, nu as posta sub nici o forma aceste randuri la subiecte ca "Ortodoxism..." sau "Rugaciuni pt diverse trebuinte", etc. Fiecare are dreptul sa creada in ce vrea si eu respect acest drept.
Iritant este atunci cand unii nu se multumesc cu a crede in ceva, ci tin neaparat sa il convinga si pe cel de alaturi sa creada in acelasi lucru ("Domnul fie cu voi" din mesajele lui michele-usa e un asemenea exemplu). Si asta atunci cand acea persoana spune clar ca nu vrea sa fie convinsa! Ma rog, mesajele pot fi ignorate daca vrem, dar cand vine cineva si iti bate des la usa tot pt ca iti vrea binele cu forta e mai greu de suportat. In locul lor m-as limita la a ma ruga pe tacute la Dumnezeul meu sa le arate "calea cea buna" si necredinciosilor, dar atat, nu i-as inoportuna pe ei...
quote:
Originally posted by Jazz
Ma, fetelor...
Voi nu v-ati intrebat de ce Iisus nu a avut nici o femeie printre discipolii lui?
Eu m-am intrebat deseori de ce Dumnezeu trebuie sa fie un EL, si nu o EA (sau ma rog ceva asexuat)? Si de ce a trebuit sa-l creeze mai intai pe barbat si dupa aia pe femeie (well, aici cred ca pot sa imi raspund singura, daca suntem de acord ca e un EL si l-a facut pe Adam "dupa chipul si asemanarea lui", normal ca a iesit barbat )?
Sa nu se inteleaga acum ca as fi feminista, dar prea se conformeaza acest Dumnezeu modului de gandire care era la moda in societatea si la vremea la care a inceput sa fie propavaduit.
Cat despre Isus, parerea mea este ca a fost un om politic extrem de inteligent, cu calitati de leader si cu o putere manipulativa de invidiat (e drept ca pe vremea aia stiinta si tehnica nu erau nici la piciorul broastei, deci era mai usor sa convingi lumea cu minuni). Apropos de Isus, am citit undeva o teorie interesanta, cum ca multi baieti care nu au tata (natural) dezvolta un complex si incearca sa contracareze ceea ce ei percep ca pe un punct slab, prin explicatii de genul ca situatia lor nu este intamplatoare, ca sunt dotati cu ceva special fatza de restul lumii. O teorie deci ar putea fi ca Isus s-a considerat din aceleasi motive "ales", si a crezut ca a venit pe pamant cu un anumit scop, mai presus de intelegerea omului de rand. Si mi se pare plauzibil ca in anumite conditii (istorice, economice), un om dotat cu trasaturile de caracter descrise mai sus si cu o motivatie pe masura sa declanseze o noua miscare religioasa.
Ca sa ma intorc la existenta lui Dumnezeu in viata oamenilor, cei mai multi simt probabil nevoia unui "tata protector". Sunt mai fericiti, mai linistiti, mai optimisti asa, stiind ca cineva vegheaza zi si noapte asupra lor. Am citit undeva un studiu care spunea ca in general, cei care sunt credinciosi traiesc mai mult si au o calitate a vietii mai buna decat ateii. Cum spunea undeva si adrienne, sincer, ma bucur pt ei si nu as incerca pt nimic in lume sa-i provoc la o discutie in care sa pun la indoiala existenta lui Dumnezeu.
Eu, din pacate, voi face riduri si poate si mai rau la fiecare necaz pe care il voi intampina, dar asta sunt eu. Idolatria de orice fel nu imi este caracteristica, ba chiar imi repugna, iar trimiterile la biblie nu imi sunt suficiente ca argumente.
Mda, poate m-am exprimat chiar mai cinic decat xeno , dar asta e...
michelle-usa spune:
quote:
Originally posted by doruletzquote:
Biblia este o carte a miracolelor dovedite si dpdv istoric si arheologic, dar este si o carte a profetiilor.
Aceste miracole nu au fost facute in prezenta numai a unui singur om, dar in prezenta a mii de oameni si deasta sunt mai mult credibile.
Cu placere iti voi da mai multe info. daca esti interesanta de subiect, pe privat.
Domnul sa fie cu voi!
michelle
am inteles ca nu te intereseaza argumentele celorlalti si ca intrebarea din topic ai pus-o doar ca pretext pentru a tine predici virtuale. Totusi cum in fiecare mesaj ne trimiti pe toti la Biblie (nu stiu ce te face sa crezi ca multi n-au citit-o deja dar si-au format o alta parere decat tine) imi premit sa-ti sugerez si eu cateva lecturi.
Poti incepe cu legendele sumeriene (de prin anul 3000 îHr), in poemul "Enki si Ninhursag", vei descoperi ca Paradisul din Biblie este identic cu cel sumerian ca si acolo a existat pacatul originar, fructul interzis, femeia creata din coasta lui Enki etc. In Epopeea lui Ghilgames vei gasi povestea sumeriana a potopului (identica pana la litera cu cea a lui Noe doar numele si datele difera). Amanunte vei gasi in cartea "History Begins at Sumer" de Samuel Noah Kramer.
Apoi nu uita mitologia egipteana, in special mitul lui Horus (KRST) - datat de prin anul 2500 îHr:
- Horus e o zeitate egipteana care s-a nascut dintr-o fecioara (Isis) la 25 decembrie (sfarsitul solstitiului de iarna)
- nasterea sa a fost anuntata de steaua de la rasarit si asteptata de catre 3 intelepti (Mintaka, Anilam, Alnitak)
- a avut 12 discipoli
- a readus la viata o mumie, pe El-Azar-us (El Osirus) - (vreo coincidenta de nume cu Lazar?)
etc
Nu e singura zeitate care a trecut prin acelasi incercari, in vremea respectiva (cu vreo 1500 de ani inainte de Hristos) egiptenii hotarasc sa aiba un zeu unic si il aleg pe Ra, zeul soarelui care traverseaza 12 constelatii, cifra devenita magica. Tineau insa neaparat sa transmita insusirea 'reinvierii' de la divinitate la om. Cum insa o pot face daca divinitatea e deja nemuritoare? atunci apare mitul fiului de divinitate, nascut din fecioara care se sacrifica dar reinvie. Au aparut Vishna sau Krishna (1500 î.Hr), in Orient, sau Mithra (600 î.Hr), zeu din Grecia si Asia Minora pentru care preotii oficiau slujbe impartind paine si vin. S-a nascut si el dintr-o fecioara, a facut si el miracole, era numit 'salvatorul' si 'bunul pastor', a avut 12 discipoli si a murit pentru a salva umanitatea dar a inviat dupa 3 zile etc. ("The Mysteries of Mithra", Cumont Franz)
Nu te grabi cu raspunsul, e o statuie egipteana care o reprezinta pe Isis si pe fiul ei Horus.
Departe de mine gandul de a incerca sa te 'convertesc' sau sa te conving de ceva recomandandu-ti aceste lecturi. Vreau doar sa-ti sugerez faptul ca si altii cauta sa afle 'adevarul' numai ca ei nu se rezuma la lectura unei singure carti dupa care striga in gura mare ca l-au gasit si ca ceilalti nu-s decat oi ratacite.
Documentare placuta!
PS Articolul citat de tine e scris de un pastor al bisercii (sectei?) www.centervilleroad.com/doug%20focht.html" target="_blank">Church of the Christ deci obiectivitatea lui tinde probabil catre 0, nu cred ca vei convinge pe cineva cu asta. Daca vrei sa aduci argumente in favoarea credintei tale, citeaza surse independente o sa ai mai mult succes. bafta!
intentia mea nu a fost sa tin predici virtuale. a fost doar o intrebare. iar daca crezi ca in studiul meu m-am rezumat numai la o singura carte....te inseli.
stiu despre ce ai scris aici dar trebuie sa ma mai documentez innainte de a-ti raspunde.o sa-mi ia cateva zile.
michelle
michelle-usa spune:
quote:
Originally posted by doruletzquote:
Domnul sa fie cu voi!
michelle
- a avut 12 discipoli
etc
Documentare placuta!
am cateva 2 intrebari pentru tine ca sa stiu in ce parte sa-mi indrept sudiul.
crezi ca Biblia e falsa?
crezi ca zei egiptenilor sunt adevarati?
michelle
myrrha spune:
Cred ca poti fi ateu si din onestitate. Cind vezi nedreptati si incoerente comise de biserica ta. esti ateu pentru ca nu ai alta sansa, daca vrei sa fii un om integru si coerent, consecvent cu tine in toate detaliile.
Un exemplu: supervisorul meu de doctorat. Un om de o bunatate si de o dorinta de a ajuta cum rar am intilnit. Care doneaza singe lunar, stringe ajutoare la fiecare catastrofa de pe glob, isi doneaza salariul pentru tot felul de cauze umanitare (si intre timp lucreaza pe cel mai prapadit computer din campus ). Si care spune - cu mindrie - ca e ateu.
Spre deosebire de tine, Michelle, eu m-am jenat sa il intreb de ce. Dar am fost de curind intr-o excursie in Quebec. Mai precis la Montreal, locul unde a copilarit profesorul meu si si-a terminat BA-ul. Am vazut acolo un catolicism agresiv, am ascultat povesti triste cu preoti catolici aliati cu dominatorii englezi care i-au exploatat si abuzat pe quebecosii locali.
Daca esti cit de cit sensibil nu poti asista la incoerente si acte de fatarnicie fara sa reactionezi, aparindu-te. Chiar si prin declaratia incendiara: Da, sint ateu.
Jazz spune:
@Mist
Nu e absolult nici o rusine in a spune ca esti feminista. Media si biserica fac o treaba excelenta in a transforma feministele in niste monstrii... Fara feministele dintr-un trecut nu foarte indepartat azi nu am fi votat, nu am fi avut cont in banca pe numele nostru si am fi fost si azi doar niste persoane de dupa cortina in viata sotilor nostrii.
@Roxana
quote:
dar am auzit de Maria, mama lui Iisus, nu e destul de puternic pentru tine rolul sau?
Draga Roxana,
Nu, rolul de a fi "mama lu' Iisus" nu e de ajuns. Nu a fost de ajuns atunci (din cate cunostinte am eu, ea nu e mentionata prea mult in Biblie) si nu cred ca este de ajuns acum. Daca biserica incearca sa ne dea doar rolul de mama ca acum 2000 de ani noi trebuie sa il acceptam resemnate? Noi suntem mai mult de atat... sper!
Cate sunt religiile in care femeia are un rol important in biserica?... ma intreb si io asa tot in ignoranta mea.
cataghe spune:
Un alt punct de vedere despre reprezentarea partii feminine intre discipolii lui Isus gasiti aici:
http://ramon_k_jusino.tripod.com/magdalene.html
si aici:
http://www.lectio.unibe.ch/00_1/m-forum.htm
_
In God we trust, all others bring data.