Ce presupune un Doctorat?

Buna!
Adineauri am primit un email de la decanul unei facultati, care mi-a fost indrumator la lucrarea de licenta, prin care ma invita sa iau legatura cu dl. rector (pe care l-am avut indrumator, ulterior, la lucrarea de disertatie), care ar putea sa-mi fie indrumator la DOCTORAT.
Pe langa faptul ca ma simt onorata si magulita, nu stiu ce inseamna asta. Voi aveti idee ce anume presupune un doctorat?
Eu stau acasa de 2 ani si am cam pierdut "firul"....
Daca stiti ceva despre acest subiect, da-ti-mi si mie o mana de ajutor, va rog! Vic &
Sebi (04.02.2004)
Raspunsuri

april spune:
Muuuulta munca si documentareeeee!
In primul rand ce facultate ai terminat? In ce domeniul vrei sa-ti faci doctoratul?
Pentru inceput trebuie sa-ti alegi o tema si sa-ti faci un plan de bataie pe termen lung, adica pe toata perioada doctoratului, cu obiective, metode de lucru, pana la rezultate scontate. Trebuie sa vii cu o tema de actualitate si sa stii cam tot ce s-a facut pana in prezent in respectivul domeniu.
Vor fi 3-4 examene din materiile colaterale subiectului ales si 3-4 referate, din care unul bibliografic si restul cu rezultate proprii. Acum depinde de domeniu in care lucrezi. Eu lucrez in cercetare si doctoratul este o etapa necesara in avansare pe grade stiintifice. Tu unde lucrezi?
Merita sa-l faci daca lucrezi in invatamantul superior sau in cercetare, altfel, nu-i prea vad rostul. Trebuie sa fii permanent in contact cu noutatile.
Ei, acum mai e un aspect. Doctoratul e CU PLATA. Poate de aceea acum profesorii UMBLA dupa dviitorii doctoranzi, cine o sa-si mai permita sa dea 5-600 euro/an pe doctorat?
Eu am avut noroc, nu era cu plata. Oricum cheltuielile sunt enorme si asa. Unde mai pui ca daca nu lucrezi in cercetare sau inv. sup. te costa si amplasarea experientelor si tot tacamul.
Apoi, pt referatele cu rezultate proprii iti trebuie minim 3 ani de experimentare, se face media rezultatelor pe minim 3 ani.
Nu vreau sa te sperii dar trebuie sa ai o motivatie buna pt a incepe, eu sincer, daca n-as fii lucrat in domeniu n-as fi facut doctoratul. Ar fi fost o pierdere de timp si bani. Dar daca esti in domeniu este un mare avantaj. Plus ca ai o satisfactie profesionala imensa (de cea financiara mai bine nu discut....)
Succes si bafta.
A, sa nu uit, au fost muuuulte nopti nedormite.
pozici

lgireada spune:
Pai e fain daca ramai in cercetare, dar la noi in RO cercetarea e slabutza...
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b

Sabina spune:
doctoratul are acum si o alta forma, cea "la zi".Sunt cateva cursuri pe care le urmezi si primesti o bursa in jur de vreo 5 milioane.
In ce domeniu esti?
Sabina si

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

april spune:
quote:
Originally posted by lgireada
Liliana
in general ai dreptate, dar pot sa zic ca noi suntem norocosi ca avem colaborari srtanse cu institute de cercetare si universitati din numeroase tari (SUA, Franta, Belgia, Polonia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, si ar mai fi si altele), participam cu lucrari la simpozioane internationale, facem stuii in afara, si mulyte alte chestii interesante. ASa ca depinde de cum se implica cercetatorii. E adevarat ca nimeni la nivel guvernamental nu se implica cu nimic. Vor rezultate dar fara a da un sprijin. Nu suntem nici macar bugetari, de fapt nici noi nu stim bine ce sunte. Ne sustinem din proiecte si microproductie. E greu tare si de multe ori iti vine sa lasi totul naibii, mai ales pt banii astia. Dar exista satisfactia profesionala, care uneori o intrece pe cea materiala. Si in plus suntem amandoi implicati in cercetare (eu si sotul), asa ca ne ajutam reciproc si intelegem ca daca vrei sa faci ceva trebuie sa faci sacrificii. Depinde ce iti doresti de la viata, ce te satisface cel mai mult.
pozici

xenocid spune:
quote:
Originally posted by lgireada
Liliana
slabuta slabuta da' putem face oricand o specializare in iaurt si sa ne mutam la danone.
*segmentation fault*

Guestus spune:
Dupa 2 ani de stat acasa cu firul pierdut iti recomand cu caldura o diploma americana
http://www.online-degrees-today.com/phd/Phd_Diplomas.shtml

Clover spune:
Si daca n-am nume de fructe oare ma primesc la Danone?
Din punctul meu de vedere faci un doctorat daca ai o motivatie foarte puternica in cercetare sau daca tinta ta e sa fii prof universitar(ar trebui sa fie cu "si" dar la noi se cam poate cu "sau"). Altfel chiar nu se justifica.Iti trebuie o capacitate mare a de a lucra singura si spirit inovator. Perioada e lunga si chiar cei cu puternica motivatie la inceput au dubii pe parcurs.

lgireada spune:
April, tu unde esti la doctorat? Ca la noi la facultate, contactele is aproape nule si eu abia am reusit sa plec cu bursa! Si am intampinat o gramada de dificultati!
Liliana

mav spune:
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Am terminat fizica si am si un masterat in domeniu.
Facultatea, ca si studiile post universitare, le-am facut pur si simplu, pt ca asta mi-a placut (Sa credeti si sa nu radeti! Nu am avut pe cineva care sa ma "indrume" spre ceva mai... practic/banos si am gandit eu atunci ca mai bine sa invat ceva ce-mi place).
Bine-nteles, acum lucrez in alt domeniu, pt ca la noi, in Romania, este mai greu sa gasesti un loc de munca ca si fizician, de pe urma caruia sa traiesti cel putin decent.
Cred ca s-au gandit la mine, pt ca... la vremea mea... am fost sefa de promotie (si nu spun asta ca sa ma laud, ci pur si simplu, ca pe o constatare).
Am vorbit cu rectorul si am aflat ca locul pe care mi-l propune el (desi desigur ca se da concurs), este cu taxa. Taxa asta este destul de mare (vreo 48 de mil in primul an sau poate ca 600$/an*3ani, cum mi-a sugerat si april, insa platibili toti in primul an?!) si sunt putin dezamagita.
"Vor sa-mi ofere" un post la universitate (zice rectorul ca are el "grija" de doctorantzi lui!), dar este mai mult o promisiune decat ceva concret (stiu sigur ca anul acesta nu mai fac angajari), asa ca nu ma incanta deloc + ca imi place ceea ce lucrez acum!
...Asa ca, nu cred ca acesta este momentul potrivit sa ma "arunc" la un asemenea efort (mai ales ca puiul meu este inca destul de mic).
Va multumesc inca o data pentru raspunsurile voastre.
Guestus, multumesc frumos pt link!
xenocid, ca de obicei, glumele tale imi lasa un gust amar..... Vic &
Sebi (04.02.2004)

aschiutza spune:
Mav, mai bine faci un doctorat in strainatate. Acolo primesti bani ca sa il faci! De exemplu in Germania primesti cam 900 euro, nu sunt o avere, iti ajung sa traiesti insa si depinde de cum ii organizezi poti sa pui ceva de o parte. Muncesti de iti sar capacele, dar ai aparatura, publicatii, biblioteca ca lumea.
Dar asta numai in cazul in care te tenteaza o cariera stiintifica! Altfel nu se merita... ca sunt multi nervi si stress de investit...
---------------------------------
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
Ajutati un OM sa traiasca!
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43117