e singur la gradi,prima data..
Raspunsuri - Pagina 8
iileana spune:
Mamica dulce, intr-adevar, n-ai cum sa "pui piciorul in prag" decit cu riscul de a deteriora relatia cu educatoarea si mai tare, ceea ce, evident, nu-i de dorit. Sfatul Sabinei e bun, fa, pentru inceput, cum vor ele si, incetul cu incetul, poate se mai schimba lucrurile. Parerea mea e ca daca s-ar implica sotul tau, daca ar vorbi si el de doua-trei ori cu doamnele de la gradi, ar fi de folos. Au barbatii un mod mai ferm de a pune problema, o politete asa, mai rece, care adesea da roade. Poate chiar ceva gen "va cerem si dumneavoastra ajutorul, ne bazam pe experienta dvs...", asa ceva, sa se simta si ele importante. Succes.
Iar pe termen lung, cind baietelul mai creste - alegerea altei gradinite. Una cu educatoare care sa se ocupe mai mult de copii, de la care Marc chiar sa aiba ce invata.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details
Stinu spune:
Draga mamica dulce ,iti inteleg temerile si grijile .Eu am un baietel mare fata de al tau ,are 6 ani si dupa ce am incercat o gradinita particulara care ne usca de bani si unde copilul efectiv nu a invatat nimic .Faceau doua limbi straine ,Vladut avea 2 ani si 4 luni si de abea incepea sa vorbeasca corect in limba materna educatoarele vorbea cu ei numai in engleza si asta mic plangea de rupea locul dimineata de dimineata doua luni pana l-am retras si in toamna aceluiasi ani l-am dus aici in zona la o gradinita de stat .Si aici am avut probleme cam in acelasi fel in care spuneai tu ,lovea copiii ,ii imbrancea ,musca etc,etc Copilul meu era cel mai razboinic ,eram extrem de ingrijorata ,ma duceam sa il iau de acolo cu inima cat un purice asteptam sa vad ce dracie facuse in ziua respectiva dar educatoarea nu s-a lasat si in iarna deja era prieten cu toti copiii atat fetite cat si baieti ,a invatat sa socializeze sa lase de la el si nu ca sunt multumita de ceea ce a invatat sun fooooarte multumita .
Fiul meu era si este un copil foarte ascultator si foarte intelegator dar foarte iute ,de abea in al doilea an a reusit d-na sa il tina timp de o ora pe scaun ,nu avea rabdare sa stea intr-un loc .
Ideea este ca daca educatoarele nu isi dau interesul degeaba ,copilul refuza efectiv sa coopereze ca sa nu mai spun ca la varsta lui el nu stie sa se joace in grup de abea pe la 4 ani percepe chestia asta .Si poate daca i-ar arata si un pic de caldura sufleteasca l-ar castiga si altfel l-ar modela .
Educatoare fiului meu ,desi are 46 de ani este super ,e vesela se pune la mintea lor ,era prietena lor ,dar o stiau si de sef ,venea imbracata foarte colorat si fistichiu fata de cele de la particulara care aveau un fel de uniforma ,dansa si radea cu ei .Din pacate acum s-a imbolnavit si i-a luat o alta educatoare .
Eu am impresia ca ele vor sa scape de grija unui copil cu personalitate foarte puternica ,cum sa il duci doar o ora pe zi ,pai e mai mare daraua decat ocaua ,saracu' copil mai rau il zapacesti de tine numai spun ,pierzi vremea si mai si platesti pentru ce ? Mai incearca si alte variante ,alte gradinite .Ca sa numai spun ca faza cu plecatul fara sa stie el ,am incercat-o si eu la prima gradinita si la un moment dat el a inteles ca vreau sa il dau, sa il prasesc si incepuse sa se scoale noapte sa ma caute ,nu mai vroia sa stea cu nimeni ,era un chin nici la baie nu ma lasa ca plec si il las ,asa ca e cea mai proasta idee.
Stinu
Stinu spune:
De abea acum m-am uitat si pe poze ,sa iti traiasca puiul frumos ,e un dulcel ,mamica dulce.
Iustina
mamica dulce spune:
sabina,pai tocmai asta e problema..marc e acum in a patra!!!! saptamana de gradi si pana acum ar fi trebuit sa intre in program normal,in fine tot programul scurt,de la 9 la 12,care nu e o gaura in cer.
In primele doua saptamani puiul meu a fost mai mult un observator,cuminte ..acum a inceput sa se simta in largul lui,sa se certe pe jucarii si gata-ia-l acasa,doar o ora pe zi.
Nu plange dupa mine,ba chiar azi l-am pupat si a fugit..
am evoluat cu programul..la inceput am stat eu cu el,apoi cate putin singur pana a ajuns la 2-3 ore.
Saptamana trecuta 2 zile educatoarele lui au fost bolnave si a avut pt joi si vineri alte educat,de la alte grupe care au zis ca a fost super.Lasat de la 8.30 la 12. De multe ori au zis ca a fost totul ok,isi mai aduce aminte de mine dar apoi e bine.
Cred ca alea vor copii robotei
va mai scriu,trebuie s fug sa-l iau, e deja 10 fara un sfert.
sa vad saptamana asta cum e ,mai ales ca joi trebuie sa-l las pana la 12 ca am curs si daca e totul ok de luni il las pana la 12,vad eu cum vorbesc cu educatoarea...sper sa ajung la o intelegere ca ea mi-a spus ieri ca dupa craciun sa-l las mai mult de o ora
Insula Mainau,Bodensee-Marc 2 ani jumate aprilie 2005
http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/ancuta_hoppe/album?.dir=/8c1c
helbi spune:
Anca, desi cred ca am mai povestit odata cum a decurs la Bianca mea integrarea in gradi, o sa.ti mai zic in 2 cuv, rugindu-te, daca ai mai multe intrebari sa ma suni fara pb (iti dau nr pe PM daca vrei).
Bianca a mers la o gardi catolica de la 2 ani si 9 luni. Am inceput cu urlete, plinsete chiar si cu mine acolo. Era mica, nu stia pe nimeni si nu intelegea nimic. Am stat cu ea impreuna in clasa la inceput si tot pligea.........intr-o zi, una idn educatoare mi-a zis ca asa nu mai merge....a luat-o din bratele meu, a pus-o sa ma pupe si eu sa o pup si m-a trimis la "plimbare".........am revenit dupa 15 min si mi-a facut semn ca e linistita si sa mai plec juma de ora......A doua zi am luat-o de la capat cu plinsul, dar educatoare ferma m-a trimis de data asta juma de ora la plimbare.....apoi inca jumate.........si uite asa, incetul cu inceput s-a acomodat......dar, a venit vacanta de Craciun si dupa anul nou, iar am plins:-(((
De mentionat ca nu pligea chiar zilnic, statea retrasa la inceput, dupa care si-a gasit un baietel de virsta ei si, desi ala era neamt si nu-l intelegea, se jucau numai amindoi (ca dovada si acum sunt cei mai buni prieteni) si.....ce e important e nu ca mergea dupa amiaza de la 2 la 3, ci ca a stat mai bine de o luna numai o ora pe zi pt acomodare.......deci, Ancuta draga mea, tot o ora....dupa ceva timp am ajuns la 2 ore, adica de la 3 la 5 sau de la 2 la 4........Dupa anul nou, imediat a fost ziua ei, a facut 3 ani si eu asteptam sa mi-o ia la program normal. Ei, nu a fost asa, a mai mers si luna ianuarie program scurt, tot pt acomodare si pt ca nu intelegea limba.
Directoarea de la gradi, cu care am discutat f. multe m-a sfatuit ca eu acasa sa vorbesc cu ea NUMAI limba romana, pt ca noi nu suntem nemti, am invatat limba taziu, facem greseli si nu vorbim fara accent. Daca noi vorbim acasa cu ei germana pe care noi o stim, ei au tendinta de a ne copia.....Mi-a explicat ca ea la gradi va invata si repede si corect limba, ceea ce, cu mina pe inima pot sa-ti spun dupa 3 ani de gradi, ca e adevarat. Asa ca nu te stresa tu sa-i vorbesti lui in germana. O poate face sorul, daca e neamt, daca nu, sa se ocupe educatoarele. La noi la gradi, din 40 copii, jumate sunt Ausländeri si nu au fost pb.
Cu bolile....asteapta-te sau asteptati-va ca in primul an de gradi sa fie mai mult pe-acasa bolnav, decat la gradi ......Bianca racea mereu, a facut varsat de vint, conjunctivita,......ce mai.........cam ca toti copii in primul an pina isi fac imunitate........
Incearca sa discuti cu educatoarea, sa vada ca vrei sa colaborezi.....o faci spre binele tau si al copilului.
Nu stiu daca ai alta varianta acum, de a muta copilul la alta gradi. Si nici nu cred ca asta ar rezolva pb. Mai discuta si cu Marc. Fii mai ferma pe pozitie, desi e inca mult prea mic.
Si apropos de statul putin la gradi......cunosc pe cineva care a avut fetita un an la o gardi de stat aici. De anul asta a mutat-o la o gradi catolica, parca, si, sa stii ca la fel, pt acomodare, o tin deocamdata mai putine ore la gradi, desi ea plateste programul intreg. Se pare ca asta e "tactica" lor.
Oricum, nu te descuraja asa usor. Bafta multa!
boeru spune:
Buna fetelor! Sunt foarte fericita! Copilul meu este in a 2-a saptamana de gradinita si in prima zi de program prelungit. S-a comportat excelent (nu-mi vine sa cred). Astazi a dormit 3 ore si pentru un copil obisnuit sa doarma in patul lui eu zic ca e incredibil. Raducu este un copil "de actiune" dar de cand se duce la gradi ( si ce disperata eram la inceput)este mult mai organizat se joaca singur. Dimineata sta la imbracat stiind ca merge la "ghidi" (gradi) Eu am apelat la transport (incepand cu programul prelungit) de la gradinita si sa stiti ca si aici m-a surprins din prima zi a stat foarte cuminte in masina , a scultat muzica, s-a conversat cu toti cainii de pe strada. V-am impartasit experienta mea in speranta ca va veti mai calma in privinta pustilor vostrii si va spun - la noi a durat cam 10 zile. Acum totul este in regula. Nu va pierdeti rabdarea si nu-i luati imediat ce nu vor sa stea. Iar chestia aia cu 1 ora maxim 2 la inceput va spun sincer ca mi se pare o mare tampenie. Va mai dau un sfat: nu amanati prea mult inscrierea la gradinita pentru ca cu cat sunt mai mari cu atat se vor obisnui mai greu iar voua va va fi si mai groaza...
narcisa spune:
Ancutza, ce mai face Marc? E mai bine acum?
Chiar aseara ii povesteam sotului meu despre ce patesti tu cu educatoarele la gradi, faza cu 1 ora pe zi etc. Sti ce mi-a spus? Pai eu le explicam educatoarelor, ori ramine de dimi. pina la prinz, ori il mut in alta parte, pt. ce sa platesc, atunci? Oricum ei au nevoie de copii, nu mai e ca inainte sa gasesti un loc la gradi mai greu, si gogosi din asta cu adaptarea copilului sa vinda la altii! Poate incearca si ele, mai stii? Trebuia sa ti se explice de la inceput ca Marc e prea mic, etc. Dar ele pt. ce sint pina la urma platite acolo? Nu stiu cum e in gradi unde merge Marc, aici la noi unde il duc pe Patrick e tot una catolica, au 2 educatoare la 20-25 de copii, plus practicante 1-2 la grupa cind fac practica. Nici Patrick nu e un copil linistit, dar eu asemenea probleme cu educatoarele n-am avut; au fost si la noi zile cind n-a vrut la gradi ca il certase educatoarea ca nu vroia sa faca ordine, dupa ce s-a jucat cu niste jucarii; si mi-a spus a doua zi, si eu i-am explicat lui Patrick ca ea are dreptate si trebuie s-o asculte. Azi de dimi. faza, da sa intra in clasa si se razgindeste ca nu mai vrea sa ramana, se prinde de piciorul lui tasu; a venit educatoarea, el s-a aruncat pe covor tipind, si ea l-a tinut sa plece tati. Oricum in urmatoarele 5 minute a uitat. Ferma trebuie cred eu nu numai cu Marc sa fii, dar mai ales cu educatoarele. In fond si la urma urmei pt. ce platiti? Eu nu cred ca as da 75 de euro pe luna pt. gradi - cum zici tu cca. 20 de ore pe luna. Poate te simte si pe tine ca il lasi acolo cu o stringere de inima? ca ti-e greu sa te desparti de el pt. citeva ore dintr-o data? Copiii sint in general foarte sensibili.
Si ce povesteste Andreia e si un pic altfel; din cite am inteles eu ei venisera in Germania, e firesc ca fetita fiind dintr-o data intr-un alt mediu diferit oarecum de RO, alta limba sa aibe oarecum nevoie de o perioada de adaptare. Sau poate am inteles eu gresit?
La voi eu nu cred ca e cazul, si eu vorbesc cu copiii romaneste, dar cu Ralf ei vorbesc numai germana. Eu as discuta serioas cu educatoarele, sau cu sefa lor; cind l-ai inscris, inscrierile se fac de catre ea. Daca te vad ca esti moale, poate sint si un pic smechere. Eu nu gasesc deloc normal situatia. Ele trebuie sa ii arate drumul lui Marc(ca sa zic asa) sa-l educe ce si cum cit e la gradi; sint multi copii care mai bat, sau nu sint cuminti. Hai sa fim serioase! Nu mi se pare un motiv plauzibil! Si au si Kuschelecke cind le e dor de mami si tati.
toate cele bune
narcisa
Cristina_C spune:
Ar trebui facuta o reducere la pret in astfel de cazuri, nici mie nu mi se pare normal sa platesti program intreg si sa stea copilul un sfert din timp - dar sunt constienta ca asa ceva n-o sa se grabeasca nici o gradinita sa ofere. Noi suntem in aceeasi situatie, Robert va merge din ianuarie, pentru el germana e limba straina (stie cat de cat, ca l-am mai invatat noi, dar numai romaneste vrea sa vorbeasca tot timpul) si cred ca e in avantajul lui sa stea cat mai mult la gradi sa invete limba - asta o sa speculez eu daca educatoarea o sa intinda prea mult coarda cu programul scurt. Deja m-a anuntat educatoarea ca la fel o sa decurga perioada de acomodare, intai o ora, apoi din ce in ce mai mult.
Anca, eu in locul tau as fi multumita ca lui Marc ii place la gradi, ca nu plange si ca vrea sa mearga, asta-i cel mai important. Ma intreb oare ce-ar zice educatoarea daca, efectiv, tu ai fi ocupata si n-ai avea cum sa-l iei cand te cheama ea, si nici altcineva n-ar fi disponibil? Ce-ar face, nu l-ar mai tine? Ce se intampla cu un copil "greu adaptabil" pe care n-are cine sa-l ia de la gradinita in perioada de acomodare (parintii au job sau alte treburi). Iar Marc n-are cum sa fie cel mai dificil copil din grupa. Pe cati ii mai trimite acasa ca pe el? Nu te certa cu educatoarele, dar fii ferma si impune-te, adu si tu argumente in favoarea statului la gradi. Si nu le lasa sa ti-l desconsidere (ca nu stie sa faca puzzle, ca vorbeste o limba amestecata, etc). Explica-le, din experienta ta de mama de ce e asa. L-ai crescut cat se poate de bine si acum trebuie sa-si aduca si educatoarea contributia la formarea lui (dar asta presupune prezenta, nu absenta).
Mult succes!
Eu am emotii asa de mari cu Robert, nu stiu ce-o sa ne astepte...
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Robert, 14 decembrie 2002
helbi spune:
Narcisa, noi suntem veniti de la sf. lui 2000 aici, cind Bianca avea numai 11 luni. A mers la gradi la 2 ani si 9 luni, fara a stii germana, si, la noi cel putin, asa vad ca e si acum, dupa 3 ani de gradi: copii mici sub 3 ani(inclusiv cei de nemti),vin pt acomodare cca. 2-3 luni cite o ora-doua dupa amiaza.
Eu am platit in acea perioada vreo 94 euro / luna (asta depinde evident de venitul familiei).
Acum, e adevarat ca situatia difera de la o zona la alta. de la un oras la altul, si chiar dela un cartier la altul.
Ce pb. erau acum 3 -4 ani cu locul la gradi (in marile orase si acum e o pb), e acum cu locurile in hort. Dar asta e deja alt subiect.
Si eu zic, ca si Cristina, bucura-te ca lui Marc i-i palce la gradi, ca ai inca timp de pierdut sa te duci si sa-l iei, ca ai gradi la 2 pasi de tine......o luna a trecut deja, o sa vezi ca incet-incet mai trece inca una, educatoare si copil se vor acomoda unul cu altul si sper ca totul sa fie bine in final.
Care mai e situatia acum? Tu, asa cum te-au sfatuit si fetele, fii ferma is diplomata cu educatoarea. Faza cu i-l mut la alta gradi eu nu ti-o recomand pina nu ai As-ul in mineca.....dar, poate sotul Narcisei, care inteleg ca e neamt, stie el ce spune cind te sfatuieste sa procedezi asa, in caz de forta majora.
Multa bafta mamico!
Alina spune:
Citesc si eu cu interes subiectul .
Ce se mai intiimpla la gradinita?Cum ii mai merge lui Marc?
Zic si eu ca mamicile dinainte,tre'sa fii diplomata dar ferma.Si iti mai sugerez ceva:trimite-l o data si pe sotul tau sa-l ia de la gradinita si sa vorbeasca cu educatoarele,sa vezi daca tot asa pun problema.
Cum mai ziceam pe la subiectul asta,fiica-mea a mers la 2 ani si 10 luni la o Spielgruppe,de 2 ori/sapt cite 3 ore.Ei,unele dati mai ramineam si eu cite o jumatate de ora sau o ora sa vad cam ce se intiimpla.Din vreo 16-17 copii citi erau,toti peste 3 ani doar citiva indrageau sa faca puzzle.A mea e mare amatoare de puzzle,a inceput sa faca tabla cu 30 piese de lemn de la 1ani si 9 luni dar nu-i placea sa taie cu foarfeca dupa model.Intr-o zi chiar mi-a zis educatoarea ca ar fi bine sa insist acasa ca la gradi sa stie,acolo o sa fie mult mai multi copii si doamnele nu o sa aiba timp sa-i invete .Pai...daca le stie pe toate de-acasa,la gradi ce o sa mai invete?!Copiii sunt diferiti,au pasiuni diverse,nu tre'sa-i compari,mai ales la virstele astea!
Si daca a avut tupeul sa-ti zica sa-l duci o ora,tu spune-i ca platesti doar pt o ora.
Acomodarea la gradinita dureaza cam 2 luni,mai ales la copiii care provin din familii mixte sau de ausländeri.Tanticile alea nu stiu asta?
In fine,azi a inceput si fetita mea gradinita.Prima zi fu de bine,ii place mult de doamna educatoare care este....din Constanta .Bine-bine,nu i-a vorbit un cuvint in romaneste dar totusi,am simtit ca a privilegiat-o putin .
Alina