contract cu scoala
iata ce-am gasit in libertatea:
Din aceasta toamna, parintii si scolile vor avea o relatie contractuala, a decis ministrul Miclea (foto). Printre altele, parintii vor fi nevoiti sa semneze ca isi vor supraveghea copiii, sa vina la scoala, sa-si faca temele, sa se comporte si sa se imbrace decent etc, iar in cazul in care nu respecta contractul cu putere juridica trebuie sa-si retraga copilul din scoala sau sa suporte pagubele.
Oare se vor prevedea si "darile" in acest contract? Stie cineva mai multe amanunte?
Raspunsuri
irina.c. spune:
Ar fi foarte bine,multi copii sunt lasati cam de capul lor si,orice se intampla,profesorul e de vina.Poate asa o sa-si supravegheze unii mai atent odraslele.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
http://photobucket.com/albums/a146/ireneme/Ilinca/
adi_dalma spune:
si scoala ce obligatii isi asuma?
Scrie ce obligatii au profesiorii? si scoala ???eu nu as semna un contract in care doar eu am obligatii...
Nu stiu cum sunt alti parinti dar eu imi supraveghez copilul si o voi face in continuare. La scoala se intampla multe lucruri rele: copii sunt obligati sa plateasca 'taxe de protectie' in curtea scolii, invata sa fumeze acolo, profesorii nu predau corespuinzator etc etc etc...
si eu ca parinte am drepturi!!!
Irina.c in principiu oparintii isi supravegheaza 'odraslele' dar cred ca in timpul scolii predau stafeta acesteia, nu???
irina.c. spune:
Draga mea,scoala ii supravegheaza,dar bunul simt se dobandeste acasa.Irina si bb Ilinca(26apr04)
adi_dalma spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Dra mea,scoala ii supravegheaza,dar bunul simt se dobandeste acasa.
Irina si bb Ilinca(26apr04)
Ai perfecta dreptate Dna profesoara.
Dar cred ca este momentul ca fiecare sa si ia meseria in serios.. unii de parinti, altii de profesori.
Sa ai bun simt inseamna si sa te implici in procesul educational alaturi de parinti.
Nu vorbesc de parintii care isi neglijeaza copii. Cred ca pe acest forum nu exista un parinte care sa si neglijeze copilul, sau 'odrasla'.
Aici suntem, cred eu parinti care dorim ce este mai bine pt copii nostri.
Si eu sunt un parinte speriat ca fetita mea va intra la scoala. Pe mine ma intereseaza ce i se preda copilului la scoala, ce modele conmportamentale gaseste in profesori si colegi.
Stiu ca profesorii sunt prost platiti dar si au ales meseria asta,,, trebuie sa o faca bine.
Ce model au dat profesorii care s au dus la examenul de atestare acum cateva saptamani total nepregatiti?????
Ce model dau profesorii care nu si iubesc meseria??
Ce model dau profesorii care nu predau corespunzator in timpul orelor si dau meditatii pe bani elevilor lor dupa orele de scoala(unii conditioneaza...)..Profesori care chinuie copii pt ca mamele nu au stiut sa dea spa la timp...
In fine ce model dau profesorii care nuinteleg ca au raspundere..
La fel ac medicii care opereaza... ii pot ciunti unui copil intrea viata;
Eu am avut in scoala noroc de profesori minunati. Atat in scoala generala cat si in liceu..si chiar la facultate.Dar sunt matura acum (am 36 de ani).
Dar ce aud de la parinti in ultimii ani este revoltator...
Sper contractul sa fie corect intocmit iar scoala (cu profesori cu tot)sa si asume raspunderea; nu cred ac e cazul acest contract sa fie un nou instrument de santajare a copiilor si parintilor;Vreau sa pot da in judecata scoala sau profesorul daca imi timoreaza copilul ...
Suntem toti parinti si cand ne dam copilul pe mana altcuiva trebuie sa fim siguri de profesionalismul si integritatea persoanei/institutiei respective;
irina.c. spune:
Fara nici o suparare,cat dai ,atata face.S-a discutat foarte mult pe problema asta la subiectul cu plata profesorilor si n-are rost sa o luam de la inceput.Dar as vrea sa spun un singur lucru despre examenul de titularizare(testare,cum ai numit-o):este o mare tampenie si nu se practica decat in Romania.Nu arata in nici un fel valoarea profesorului,trebuie doar sa ai memorie buna,deoarece programa este imensa.Iar baremele examenului-mai bine nu ma intreba.Cati dintre cei care lucreaza in alte domenii sunt "testati"anual in stilul asta?Nici unii,cu toate astea isi fac foarte bine meseria.Parintii sunt revoltati,dar profesorii de ce n-ar fi?Am vazut eleva la clasa I lesinand in clasa din cauza unei caderi de glicemie,fiindca ma-sa nu se deranja sa se scoale dimineata sa-i dea sa manance si s-o pregateasca pentru scoala.Sau tinuta indecenta elevelor-oare parintii aia nu le vad cand ies din casa,pe jumatate dezbracate?Sau drogurile,sau viata sexuala inceputa la 12 ani?Ce-au invatat copiii astia acasa,unde sunt parintii lor?Copilul sta la scoala 4-6 ore ,dar restul le petrece acasa ,cu familia lui.Deci hai sa vedem,cine ar trebui sa aiba mai multa influenta?Bietii elevi,sunt timorati?Dar cand injura in clasa si spun mizerii in fata profesorului,cum sunt?Din pacate,vina este de ambele parti.Parerea mea?Invatamantul romanesc se duce de rapa.Si la asta contribuie si profesorii,si elevii.Reforma mult trambitata e praf de aruncat in ochi,mai mult a zapacit pe toti decat sa faca ceva bun.
Ca de la mama la mama,iti spun sincer ca sunt la fel de speriata la gandul ca fetita mea va trebui sa mearga la scoala,de aceea sper ca pana atunci sa castig destul de bine incat sa-mi permit s-o dau la una particulara,unde invatatatorului/profesorului nu-i luceste foamea-n ochi si e cu gandul la copii,nu la facturile ramase neplatite.Irina si bb Ilinca(26apr04)
cami30 spune:
Subiectul ma ataca in mod direct avand in vedere ca sunt unul dintre aia cu "foamea" in gat care contribuie la educatia copiilor vostri. Pe un salariu de kkt de 5.200.000. Care din nefericire inca isi mai face meseria cu placere, care e "mamica" a 30 de adolescenti si care recunoaste fara sa acuze ca sistemul educational din romania e in pragul colapsului si ca vina este de ambele parti
Dar e mai usor ca parinte sa dai vina pe cei din jur si sa nu vezi ca buba este de cele mai multe ori chiar in ograda ta. Pentru ca asa cum spunea cineva mai sus, copiii stau la scoala 5-6 ore pe zi iar restul le petrec in familie unde ar trebui clar sa se desavarseasca educatia.
Din fericire lucrez intr-un liceu bun, cu ceva pretentii, unde exista copii cu bun simt si familii cu "stare". Nu am probleme mari de disciplina insa mai degraba ma lovesc de indiferenta si incapatanarea parintilor decat de cea a copiilor.
Exemple: Familie buna, parinti muncitori, cu oarece pretentii. Copila incepe sa faca absente, sa minta, sa ia note mici. Chem parintii la scoala, vorbesc cu ei si dupa bocetele mamei , aceasta imi promite ca va supraveghea copila ( clasa a 9-a). Rubrica de absente continua sa se umple de chiuluri. Iar sun de pe telefonul propriu si personal parintii. IAr vine ma-sa la scoala si imi promite. Si uite ca ajung de nervi sa o amenint cu exmatricularea. Iar vine mama la scoala si ma implora ca nu se va mai intampla.
Raspunsul ei: Nu am ce sa-i fac.
Va spun eu ce face mama: II face toate mofturile copilului pentru ca e singurul copil si nu au curaj sa intre mai tare in ea.
Alt ex. VIne copila la scoala toata in roz: fusta pana la buric roz, sosete roz, unghii roz, fard roz, suvite roz in cap. Cand o vad si o trimit acasa, ma intreaba ca ce am cu ea, ca e democratie. O chem pe mama la scoala si aceasta cu barbia in piept incepe sa planga ca nu are ce sa-i faca, deoarece copila o ameninta ca fuge de acasa.
Alt ex: Confisc tel mobil al elevului care se juca cu el pe sub banca in timp eu incercam sa-i fac sa inteleaga ceva, si el ma acuza ca vreau eu sa-i consum minutele din abonament, si ca n-am eu dreptul sa=i iau mobilul ca a dat ma-sa pe el 10 mil.
Am parinti pe care nici acum nu i-am vazut la fatza, si intram in clasa a 11-a in toamna. In doi ani nu si-au gasit 5 minute sa treaca pe la scoala, sau bunavointa de a ma suna si ma intreba de starea copilului. Am un baiat care saptamanal il duc la urgente din cauza crizelor de ulcer datorate faptului ca mananca aiurea de cand a fost lasat de parinti singur ( cu un frate mai mic), acestia plecand in Spania la munca. Si tot eu am dat telefon in Spania ( pe banii mei) sa ii spun mamei cat de rau se simte copilul. Singura ei grija ca mama este sa-i trimita bani, pe care asta micu ii da pe mobile si pe prostii, iar de mancat mananca covrigi si chips.-uri
Am eleva ( nu in clasa mea) care a ramas gravida in clasa a 10-a si a nascut la 7 luni fara ca parintii sa aiba habar ca ea era gravida ( locuind cu parintii)
Educatia nu se face doar in scoala. Educatia are un caracter permanent si se desfasoara in toate dimensiunile vietii sociale. Educatia este formala , nonformala si informala la care participa tot cei implicati in viata celui ce trebuie educat. Nu aruncam cu roshii in profesorii care nu stiu sa-si faca meseria pentru ca nu sunteti voi in stare sa evaluati cunostintele unui profesor. In ciuda a celor ce credeti voi, un profesor nu devine profesor dupa ce si-a luat diploma de licenta asa cum un inginer devine inginer dupa ce isi ia diploma de licenta, ci trece prin multe examene si evaluari.
Sunt insa prima care admit ca sistemul educational romanesc este la pamant si ca sunt multe uscaturi si printre noi insa nu atat din lipsa de profesionalism cat din saracia in care traiesc marea majoritate a profesorilor. De ce meditatiile? Pentru ca e o moda si pentru ca asa cred familiile cu oarece posibiltiati financiare ca vor asigura viitorul intelectual al copiilor lor. Si evident ca oriunde se poate, asta se speculeaza.
Nu cred ca un profesor va reusi vreodata sa oblige cu meditatia un copil bun, care isi vede de treaba lui si care isi invata lectiile si isi face temele. Daca nu sunteti multumiti cu prestatia unui profesor este foarte usor sa faceti reclamatie la inspectorat si sa cereti evaluarea profesorului respectiv.
Cat despre examenele pe care le dau profesorii ( titularizare, definitivat, grade)acestea nu reflecta sub nici o forma capacitatile unui profesor. Exista niste programe infecte, multa teorie si rareori se evalueaza ceea ce tu vei aplica la clasa. Eu recunosc cu mana pe inima ca in clipa in care m-am trezit la catedra, cu manualele in fata, a trebuit sa ma apuc efectiv de studiat intrucat nimic din ceea ce studiasem in facultate nu aveam vreodata sa aplic la clasa ( in preuniversitar). Am dat un ex de titularizare si apoi un alt examen de definitivare in care am fost testata din nou, la tot ceea ce studiasem in facultate, dar f putin din ceea ce trebuie sa stiu de fapt. M-am calificat cum s-ar spune la locul de munca, pentru ca nici o pedagogie si nici o psihologie nu s-a adaptat la caracterul si temperamentul elevului de azi si la mijloacele de invatamant care iti sunt puse la dispozitie...
Nu mai exista nici respectul elevilor si mai ales cel al parintilor pentru institutia scoala, pentru ca numai parintele poate educa copilul in sensul respectului fata de oameni si institutie. Daca tu ca parinte dai voie copilului sa vina la scoala cu tocuri de 10 si fusta pana la buric, sau ii cumperi tel de zeci de milioane ( cati dintre voi va sunati copiii pe perioada cat sunt la scoala, in timpul orelor?), insa cand am dorit sa introducem uniforma in scoala pentru a institui o limita a decentei, au sarit parintii ca nu au bani de uniforme si ca ce, iar ne intoarcem la comunism?
Am 31 de ani, am trecut si eu prin scoli cu profesori mai mult sau mai putini buni insa consider ca educatia depinde foarte mult de tine ca persoana. Nu pot sa imi acuz profesorii ca nu m-au invatat aia sau ailalta cand eu imi amintesc ca am chiulit si am picat examene numai si numai din cauza mea.
Exista exemple Ciomu si in invatamantul romanesc dar nu pentru ca ar fi slab pregatiti profesional ( cum nici Ciomu nu era) ci pentru ca la un moment se intampla ceva. Si buba cea mai mare in invatamantul preuniversitar este plafonarea. Multi dintre profesori se plafoneaza ramanand in limita unui manual, si acela prost si fericit fiind sa treaca luna si sa-si ia nenorocitul de salariu. Excesul de zel nu-i va aduce bani mai multi. LA fel nici vanzatoarea din colt care nu-mi zambeste niciodata. Daca ar zambi, ar face-o numai pentru ca isi doreste sa-si faca meseria cu placere.
Nu iau partea profesorilor. Am o gramada de colegi pe care, daca as avea vreo functie importanta, maine i-as da afara sau i-as constrange sa-si faca meseria asa cum trebuie, insa vreau sa va fac sa intelegeti ca vina nu e a celor in compania carora copiii vostri stau doar cateva ore pe zi, ci a intregii familii. Institutiile de invatamant nu va scutesc de datoria voastra de parinte , de a continua educatia si in sanul familiei. Cineva povestea pe aici cum ca s-a suparat pe copilul care vorbea urat cu copiii cand iesea cu bona la plimbare, copil care nu a ajuns inca intre peretii unei institutii de invatamant. De unde apar toate problemele astea? Din familie. De unde crizele de personalitate la varste mici? Dintr-o deficienta de educare a acelui copil. Daca profesorii sunt obligati sa urmeze cursuri de psihologie la fel ar trebui si parintii, pentru ca intre parinte si profesor ( diriginte) ar trebui sa existe o permanenta colaborare.
Eu fac 5-6 sedinte cu parintii pe an scolar si credeti-ma ca nu ii menajez deloc. Sunt si prietena copiilor lor dar ii si execut atunci cand nu respecta regulile. Ma cert si cu ei, dar ma cert si pentru ei ( cu colegii).
Ce inteleg elevii care vor intra pe acest forum si va vor citi replicile de parinti nemultumiti ( fara a avea vreo justificare ci doar asa ca am auzit de la unu si de la altu)? Pai daca parintii au "respectul" asta pentru profesori, ei de ce-ar avea?
SI eu am fost nemultumita de profesori din generala si poate si din liceu dar daca m-as fi dus la mama sa ma plang cred ca m-ar fi luat ea la bataie. Nici n-ar fi conceput sa conteste capacitatea unui profesor, ea, care nu avea nici o leg cu domeniul, cu atat mai mult eu care eram elevul. AM luat si bataie, am plans, apoi am protestat, am picat examene din vina mea dar si din vina profesorului, dar nu mi-am injurat niciodata profesorii. Am avut un profesor in facultate care m-a picat de 3 ori ( "ca asa vrea muschii mei" ( citat)), care avea un caracter infect dar caruia nu pot sa-i contest abilitatile de profesor. Ba am avut si un profesor alcoolic, care era absolut minunat abia atunci cand isi lua doza de vodka la carciuma de vizavi de facultate.
OAmenii acestia si-au facut meseria asa cum au stiut ei mai bine, insa doar de mine a depins sa devin ceea ce sunt acum. N-am facut meditatii, n-am dat spagi si nici vreo tocilara n-am fost. Daca voiam mai mult sunt convinsa ca as fi putut sa fac fara ca profesorii mei sa fie neaparat toti doctor honoris causa!!
Ideea cu contractul mi se pare minunata. Daca nu se va intampla, vom ajunge exact ca in state, unde elevii vor impusca alti elevi si cadre didactice. NU cred ca asta este democratia pe care o doriti pentru copiii dumneavoastra.
Nu mi-am permis niciodata in viata sa fac speculatii aiurea, sa emit afirmatii nefondate si mai ales nu mi-am permis niciodata sa judec oameni si faptele lor fara a fi direct in cunostinta de cauza.
Nu da diagnostice daca nu esti doctor
NU judeca daca nu esti judecator
Nu construi daca nu esti constructor
Poti fi un doctor prost, un judecator slab sau un constructor incompetent dar lasa-i tot pe cei din tagma lor sa-i judece!!!!
cami
adi_dalma spune:
Cami.. ceea ce spui face sens. Ai dreptate si tu si Irina cand spuneti ca parintii paorta responsabilititatea celor '7 ani de acasa'. Nu neg acest lucru.
Nu judec activitatea profesorilor ci anumite fapte.
Si judec sistemul de invatamant care nu da nici drepturi nici obligatii nici parintilor, nici profesorilor nici copiilor.
1. Nu iau apararea fatelor cu tocuri de 10, cu mobile de n shpe milioane, cu masini de lux si tupeu cu carul.
2. in principiu pe acest forum intra parintii nu copii si ne exprimam in mod liber punctul de vedere; noi nu judecam aici pe nimeni!!! dar democratie inseamna dreptul la opinie;
3. nu vreau sa fiu prost inteleasa de profesori ,,, stiu ca sistemul actual nu e drept pt nimeni; stiu ca sunt prost platiti, nu au baza materiala si au frustrarile lor legate de conditiile de munca; stiu cat invata un profesor (BUN) si stiu si cat munceste un medic bun pt a avea performantal;
4. cred ca nu suntem parti intr un razboi ... parinti-profesori.Si parintii pot fi profesori si profesorii parinti;
5. sincera sa fiu eu as reintroduce uniformele atat la scoli primare cat si la licee; diferenta de valoare sa fie data de intelect nu de haine;
6. sper sa am destula minte in cap sa mi determin copilul sa si respecte profesorii. Dar ce ma fac daca actiunile profesorilor nu confirma ????? ce i mai spun fetitei mele? ca nu e padure fara uscaturi??
7. exemplele care le ai dat sunt situatii izolate (sper). dar4 si la copii se verifica: nu exista padure fara uscaturi;
8. sper ca esti de acord cu mine: contractul trebuie sa mentioneze clar ce indatoriri si drepturi au ambele parti.
Pe mine m ar multumi in contract sa scrie asa (de ex): eleva nu are dreptul; sa poarte decat imbracaminte de cutare fel, sa nu mestece guma, sa nu aiba telefonul mobil deschis; ca nu are voie sa copieze -e furt, nu? - lucruri clare; Dar sa scrie si ca profesorul care nu vine la ore, loveste copilul sau il dezavantajeaza vadit este raspunzator; ca profesorul care imi prinde 'odrasla' fumand este OBLIGAT sa anunte familia in scris...
Of nu vreau sa transform subiectul intr o polemica dar sincer daca imi repugna ceva in societatea noastra este ca beneficiarii directi ai statului sunt dezavantajati. Si ca mai devreme sau mai tarziu TOTI suntem clientii/pacientii statului (prin institutiile sale: scoli, gradinite, spitale etc etc etc) ..
irina.c. spune:
Cami
Adi,asa e,un astfel de contract ar trebui sa stipuleze drepturi si indatoriri de ambele parti.Sa vedem acum ce va fi de fapt,ca eu tare sceptica am devenit cu privire la sistem...Irina si bb Ilinca(26apr04)
cami30 spune:
Adi draga mea, profesorul are o lista imensa de obligatii. Daca profesorul respectiv nu vine la ore, poti foarte usor sa mergi la director sa faci reclamatia, insa 99% din copiii care vin si spun acasa ca nu a venit profesorul la ora, de fapt au chiulit.
Mi s-a intamplat personal sa-mi chiuleasca elevii, eu sa fiu in cancelarie si sa sune directorul dupa mine ca nu m-am dus la ora. De ce? PEntru ca se dusese acasa elevul si spusese, aaaaaa pai am plecat ca nu a venit profesorul.
Cat despre fumat? Deja mi s-a luat. AM chemat cu gramada parinti la scoala si le-am luat si 100 de mii amenda pentru fumat in scoala, si tot degeaba. Multi dintre ei fumeaza cu parintii acasa , asa ca nu-i mai intereseaza.
E usor sa vb din afara sistemului si sa ai senzatia ca totul e pe dos, pentru ca majoritatea aveti aceasta imagine prin okii copiilor vostri care vin si spun vrute si nevrute acasa despre ceea ce se intampla cu adevarat sau nu in scoala.
Daca e sa fac mai multe reprosuri parintilor vizavi de comportamentul copiilor lor, acestia imi sar repede in cap cum ca eu nu am copii si nu stiu eu ce e mai bine pentru copilul lor. Insa in acelasi timp au pretentia unei educatii ireprosabile in cele 5-6 ore de scoala. Cand ies insa pe portile scolii se poarta ca hunii. De la impinsul batranilor pe strada pana la injuratul profesorilor.
Multi dintre parinti abia fac fatza unui copil acasa, noi trebuie sa detinem controlul asupra a zeci de copii toti cu personalitati diferite.
Nu sunt adepta dictaturii in scoala, ba sunt una dintre profele nonconformiste care merg pe role si au piercing, dar ma doare de mor ignoranta parintilor in ceea ce priveste educatia pe care trebuie sa le-o ofere in mijlocul familiei.
Educatia nu inseamna numai o palma la fund cand face ceva rau sau interdictia de a face una sau alta ( care stim ca nu functioneaza oricum), si nici recompensa materiala atunci cand copilul face o fapta buna sau are o realizare intelectuala. PEntru ca doar asa isi va ghida viata , functie de recompensele pe care si le va obtine.
Nu va invata astfel nici valorile morale si sociale si nu va deveni o persoana mai buna si mai toleranta.
Am facut o campanie de strangere a gunoaielor de prin orash, si mergeam pe strada adunam hartii in urma celor care nu nimereau cosul de gunoi. Cand insa ne opream sa-i tragem de mana pe cei care aruncau pe jos ( destui adulti printre ei), acestea se uitau sfidator la noi si chiar nu doreau sa ne asculte. Isi continuau drumul cu aceeasi indiferenta si cu aceeasi lipsa de respect pentru cei din jur si pentru mediul in care locuiesc. Copiii au fost dezamagiti si sunt convinsa ca daca nu vor avea de urmat un exemplu ( parinte), vor uita ceea ce inseamna comportament social ....
Sa nu va suparati pe mine. Eu iubesc copiii si sunt cea mai buna prietena a elevilor mei. Nu sunt suparata pe ei, pentru ca de multe ori nu e vina lor. SUnt personalitati in formare si daca nu exista valori in jurul lor, nu au cum sa si-o formeze...
cami
alinaluchian spune:
cami30, nota 10 pentru relatare. Pina in urma cu trei ani, m-am confruntat cu aceleasi probleme, dar la nivel de invatamant gimnazial. Speram ca lucrurile s-au schimbat in bine, insa, constat ca multe dintre probleme se adancesc. Am toata admiratia pentru cadrele didactice care isi fac meseria cu profesionalism.
"Cand nu mai suntem copii, am murit de mult." Constantin Brancusi