Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Sabina
vin si eu la Busteni , pe unde se ajunge la parintele Gherontie?
Cu problema n-am rezolvat-o.. catarul e incapatanat si nu vrea sa miste din loc

Fetele, Danion, a facut teologia, dar nu s-a hirotonit, nu e inca parinte...
Va doresc un post linistit, pace si fie ca Maica Domnului sa ne daruiasca din dulceata, smerenia si curatenia ei

Adriana, mamica lui Codrin si aOlgutei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Adriana, daca vii pana pe 10 august....te duc eu!!!!!
vorbim la telefon, da?

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by Elena
un asemenea preot pacatos este nevrednic de a sluji Celui Sfant, inseamna ca s-a facut nevrednic nu numai in fatza oamenilor ci si in fatza lui Dumnezeu,inseamna ca nu mai poate sluji Domnului si oamenilor, cu tot ce inseamna aceastaslujire, inclusiv iertarea pacatelor !
Eu asa am inteles.....

nu este asa! preotul este un instrument, nu iarta el pacatele, ci Hristos!
e ca un fir prin care trece curent electric ("har") chiar daca firul e ruginit ("pacatos")

la spovedanie preotul e un martor, tu lui Hristos ii spui pacatul, iar preotul doar isi pune mainile peste tine ca te curete -prin har - de pacate

cat despre calitatea pacatelor, poate la tine un preot care se manie pe buna dreptate e mai usor de iertat decat un desfranat
nu uita insa ca la Dumnezeu nu e aritmetica asta ca la noi
un desfranat poate ajunge sfant, un talhar pocait intra primul in Rai si un ucenic se duce in Iad

in pateric am citit o istorioara cu un calugar cu viata sfanta care a cazut de la Dumnezeu numai ca a oftat (l-a judecat cu un oftat!) pe un om pacatos!

asa ca nu stii tu ce si cum sunt pacatele astea

ce stim este ca toti suntem pacatosi, si preotii, si ca intr-adevar sunt pacate care ar trebui sa-i opreasca de la a sluji, dar ca, slujind, ei raman acele "punti" de curent electric, prin harul care li s-a daruit, din belsug, la hirotonie

ps: ca sa dovedesti ca Pr. Calistrat se inseala (ca sa nu mai filosofam despre cai verzi si sa trecem la fapte) te intreb: de atata vreme de cand dicutam despre preotii pacatosi, ti-ai gasit acel preot care sa iti placa? l-ai cautat? ai ajuns la Inaltul Serafim?

ca de discutat putem face pana maine

Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

dragelor, va imbratisez...si ne mai "vedem" peste 2 zile.Acu ma duc acasa...ca se scoala galagia!

Post usor! Si frumos!

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

ca sa intelegi mai bine (daca esti deschisa sa intelegi): preotul si harul nu sunt identici, sunt doua "entitati" diferite!!!

harul e curat, preotul e necurat

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
cam asa se intelege, da. zice Parintele ca pacatul lacomiei de mancare si al lenei, la duhovnic, nu-s pacate care ne privesc pe noi. alte pacate mai mari, da, ne privesc si daca aflam de ele, e bine sa renuntam la duhovnicul respectiv. dar cum pastoritul nu prea are cum sa afle ce pacate face duhovnicul (daca face), raman la concluzia initiala ca logic e sa continuam cu spovedania in loc sa ne inchipuim tot felul, ca si cu drobul de sare, atata vreme cat nu avem dovezi. ca si daca ar fi sa fie un parinte pacatos, dar noi sa nu stim asta si sa-l pastram ca indrumator, eu cred ca Dumnezeu mai degraba s-ar ingriji de noi sa fim iertati, chiar si prin intermediul respectivului, decat sa ne refuze noua iertarea pentru ca nu stiu ce cu parintele. nu stiu cum e, poate gresesc, dar mie asa imi suna logic.

De acord cu tine!! si mie imi suna de asta data la fel de logic ca si tie :)) sigur ca daca n-ai nici un motiv sa te indoiesti de respectivul duhovnic, nu ai de ce sa-l schimbi, sa fi carcotas sau sa pleci de la premiza de vinovatie !! eu ma refeream strict la cei dovediti pacatosi, la cei de care spunea si Danion (betivi, desfranati, etc.).

quote:
Elena, eu in Ro am avut norocul de un duhovnic painea lui Dumnezeu, nu alta. daca ar fi venit cineva la mine cu barfa despre preotul respectiv, i-as fi dat cu flit secunda doi, caci e imposibil sa nu stii tu ce fel de om e duhovnicul tau pana la urma, nu?

Te cred si te inteleg foarte bine !!! sunt convinsa ca exista preoti minunati, cu mult Har si credinta !
quote:
daca e vas stricat, cum zici tu, in primul rand ca nu ai fi ajuns la el, ar fi avut Dumnezeu grija.

REZON !! cine-L cauta cu sinceritate si cu inima deschisa pe Domnul , va gasi pana la urma Calea si oamenii potriviti, chiar daca pentru un timp poate rataci pe unde nu trebuie....si eu cred ca daca Dumnezeu ti-a trimis in Romania un asemenea om, El te va ajuta sa gasesti si in State pe cineva care sa fie exact pe sufletul tau ! doar iti trebuie rabdare, rugaciune si credinta !! Doamne ajuta !

quote:
quote:
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

ce-mi place semnatura ta, mai ca imi vine sa ti-o fur :))

Hehe, pai tu de ce crezi ca am pus-o ? :)) ca sa-mi reamintesc mereu si sa pot veghea sa nu cumva sa cada pacostea aia si pe mine !!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Anca, nu sunt sigura dar am impresia ca ai avut un ton cam iritat in ultimele mesaje pe care mi le-ai adresat ! pentru ca sa stii, Anca, degeaba imi pui emoticonul pupacios, daca din vorbele tale se simte ca ies scantei :(( dac-ai asa, daca chiar te-au iritat catusi de putin mesajele mele te rog sa imi spui, pentru ca prefer sa inchei discutia in cazul asta ! vreau sa discutam cu calm si cu drag, asa cum am facut-o cu Ana; nu vreau nicidecum sa discutam asa , ci mai degraba asa si !

Iti raspund totusi la doua din intrebarile tale: in primul rand, DA, Slava Domnului, am gasit un slujitor adevarat al lui Dumnezeu, care sa ma ajute sa merg inainte pe calea credintei si nu, nu este preotul mentionat de tine !

si

quote:
ca sa intelegi mai bine (daca esti deschisa sa intelegi): preotul si harul nu sunt identici, sunt doua "entitati" diferite!!!

harul e curat, preotul e necurat

pai cam asa zic si eu ! sunt doua entitati diferite, care NU au cum sa vina vreodata in contact si nu se pot amesteca cum nu se amesteca apa cu uleiul !! imagineaza-ti numai un preot betiv care vine la slujba beat sau duhnind a bautura, sau altul care vine din patul amantei, cum iti inchipui tu ca HARUL CELUI SFANT POATE LUCRA PRIN ASEMENEA oameni ???? iti spun sincer ca mie mi se pare chiar blasfemie !!!! am spus-o si o mai repet:
CUM AR PUTEA FI CU PUTINTA CA HARUL LUI DUMNEZEU SA SE TRANSMITA DE LA EL LA UN MIREAN DE RAND PRINTR-UN OM CARE A FOST LEPADAT DIN HAR PRIN PACATUL CARE L-A LUAT IN POSESIE?
POATE OMUL SA APARTINA PACATULUI, DIAVOLULUI, DAR TOTUSI SA SLUJEASCA IN CHIP SFANT SI SFINTITOR LUI DUMNEZEU? EU CRED CU TOATA TARIA SI DIN TOATA INIMA MEA (Domnul sa ma judece, daca gresesc !!) CA ASA CEVA NU POATE FI CU PUTINTA.

quote:

Da, probabil se apropie momentul cand trebuie sa tac.....

_

Mergi la inceput

elena, iarta-ma, dar e caldura mare moncher si sunt iritata pe toata lumea!

plus ca mi-am propus sa tac in post (pe internet) si vad ca nu se poa'

cat despre ce afirmi cu preotul pacatos, eu ti-am spus ce spune Biserica, nu ce spun eu

in general, afirmatiile Bisericii nu sunt puse acolo de dragul de-a fi puse, ele sunt rodul gandirii si al revelarii Sfintilor Parinti

eu inteleg perfect ce spui tu, dar daca nu e asa, ce pot sa fac?

intreaba-ti preotul! cel mai bine!

ma iertati, sper sa TAC ODATA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

----
pai cam asa zic si eu ! sunt doua entitati diferite, care NU au cum sa vina vreodata in contact si nu se pot amesteca cum nu se amesteca apa cu uleiul !!
----------
Draga Elena, eu iti spun cu toata sinceritatea ca viziunea ta asupra darului preotiei se impaca cu cea ortodoxa, asa cum se impaca apa cu uleiul.
Dpdv crestin-ortodox, prin Taina Pocaintei sunt iertate pacatele comise dupa Botez, iar credinciosul este impacat cu Biserica. Pacatosul, in duh de pocainta, prin care- si face vadita parerea de rau pentru greselile facute si vointa de a se indrepta, isi marturiseste pacatele inaintea lui Dumnezeu, in prezenta preotului, si primeste de la Dumnezeu, de la Care preotul cere iertarea pacatosului, dezlegarea de ele.
Cum impaci tu nejudecarea aproapelui cu judecarea preotului?
Ori vii la spovedanie cu parere de rau pentru pacatele tale, si nu mai faci altul, judecand pe cel caruia urmeaza sa te marturisesti, ori ai in minte pacatele preotului. Cine suntem noi sa hotaram cine este vrednic si cine nu sa ceara iertarea pacatosului? Il impiedicam noi pe Dumnezeu sa puna harul Sau deasupra unui preot, doar pentru ca noi nu il credem vrednic? Pai cine a instituit Taina, noi sau Dumnezeu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Da, taci odata ...ca sa vorbesc io !
Vin in Bucuresti pe 7 august si mi-ar place sa ne vedem la fata, pentru cine poate, desigur. Daca vreti, dati-mi un pm cu numarul de telefon, ca sa va pot suna cind ajung. Daca nu, nu-i nimic, ne putem bate la cap si de la distanta.

Mergi la inceput