Depistare displazie/luxatie congenitala de sold

Depistare displazie/luxatie congenitala de sold | Autor: amalisimona

Link direct la acest mesaj

Inainte de a scrie aici, am cautat pe net informatii si detalii despre displazia de sold/luxatia congenitala de sold, dar nu am gasit nimic care sa ma ajute sa ies din ceata.
Am o fetita de 8 luni si jumatate careia ii pocneste uneori piciorusul stang cand ii schimb pampersul sau cand ii fac "gimnastica". Faptul ca ii pocneste piciorusul ma pune putin pe ganduri, si desi nu mi s-a parut ca ar avea pliuri inegale, nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la ceva nasol de genul displaziei de sold. Pana ajung eu cu bebe la un ecograf sa vad care-i treaba, as dori sa aflu de la voi, ce alte semne in afara de pliuri inegale ajuta la depistarea displaziei?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ANDREEABANICA spune:

In mod normal trebuia depistata in maternitate...la noi asa a fost si am purtat doi pampersi o luna de zile,apoi am fost la eco si totul ok...si fetitei mele de 11luni jumatate ii mai trosneste piciorusul...trebuie sa mergi la un specialist,e greu sa-ti dai tu seama acasa daca are ceva sau nu.

Sabina are nevoie de ajutorul nostru www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=52890" target="_blank">ajuta aici

Andreea mami de ingeras Alexia Elena-12.08.2004
poze Alexia

"In aceeasi limba toata lumea plange,
In aceesi limba rade un pamant..." Grigore Vieru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AllyMcBeal spune:

Si eu am avut cu fetita mea problema asta.Am dus-o la radiografie,ca acolo ne-a trimis dr. de familie.Spunea atunci ca nu are inca ceva puncte de sudura la solduri (4 luni 1/2) si sa-i pun mai multe scutece sau chilot special care tine picioarele departate.
I-am luat chilotul special,dar nu l-a prea purtat ca era incomod pentru mine,asa ca o plimbam tinand-o in brate(oricum,doar in brate era cuminte) cu fata spre mine si cu picioarele incolacite in jurul meu(deci tot cracanata).Tot atunci mi-a zis sa maresc doza de picaturi de Vigantol.
Dupa o luna,tot la radiografii,mi-a spus ca au aparut punctele acelea,sa continuu cu chiloteii(pe care nu i-am folosit) si cu Vigantolul.
In urmatoarea luna nu m-am mai dus s-o iradiez,afland de ecograf,unde mi-a spus ca totul e in regula,sa-i fac gimnastica si sa revin la doza obisnuita de Vigantol.
De fiecare data,in privinta pocniturilor din picioruse,mi se spunea ca va trece.Asa a fost si nici nu mai stiu in care etapa n-am mai simtit pocniturile.Acum fetita are 1 an si 7 luni si n-are nici o problema.
Eu zic sa mergi la control la eco ca sa fii sigura si sa intrebi de dozarea vitaminei D .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

Amalisimona, sfatul meu este sa mergi neaparat la un ortoped.
Poate nu e nimic, dar la fel de bine, poate sa fie si ceva serios.
Citeste www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=45976&whichpage=4&SearchTerms=luxatie,congenitala,de,sold" target="_blank">aici
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=49242&SearchTerms=luxatie,congenitala,de,sold" target="_blank">si aici cite ceva la acest subiect, poate te ajuta.
Vei vedea si povestea fetitei mele, care trece printr-o perioada ft grea si nu stim cind vom scapa( si e diagnosticata cu displazie congenitala de sold)
Multa sanatate si sper sa nu aiba nimic fetita ta.

P.S ANDREEA si tu ca si mine ai avut norocul sa afli din maternitate, dar iti spun sigur ca am vazut zeci de cazuri in spital, sau au depistat parintii singuri cumva, sau la altii si mai grav, au fost la ortoped in localitatea lor( alta decit Bucuresti) si au zis ca e ok, ca sa vada cind mai creste ca copilul merge schiopatind...

Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns katik spune:

si pe Krisztina a depistat-o pediatra la controlul de trei luni cu o usoara displazie de sold si ne-a trimis imediat la radiografie si la ortopedul pediatru. am purtat vreo doua luni un chilot special de ebonita care ii tinea piciorusele departate. a fost f. incomod, mi se rupea sufletul cind o vedeam asa dar a trecut. la control ortopeda a vazut cu ochiul liber ca s-a reparat pb. asa ca nu ne-a mai trimis la radiografie.
cel mai bine este sa apelezi la un specialist!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amalisimona spune:

Lilia, merci mult pentru link-uri. Pe unul dintre ele chiar il mai citisem, ca am reusit sa-l gasesc la o cautare. Insanatosire grabnica fetitei tale!

Intrebarea care ma roade si nu-mi da liniste pana marti (cand vom ajunge la ecografie) este daca mai poate exista si alta cauza pentru faptul ca ii pocneste piciorusul stang. Nici nu vreau sa ma gandesc la displazie , pentru ca bebe pare a avea picioruse absolut normale. Displazia asta poate fi observata si cu ochiul liber?
Am pipait bazinul si soldurile si nu am sesizat vreo asimetrie....nu stiu ce sa cred. As vrea sa-mi spuneti voi, cele care aveti bebeii diagnosticati cu displazie, daca se observa sau daca mai sunt si alte semne care indica o astfel de afectiune. Stiu ca doar ecografia sau radiografia (nu as vrea sa radiez copilul degeaba) ma pot lamuri cel mai bine, dar am citit pe forum ca sunt destule mamici care au copii cu probleme ortopedice (sau cel putin au fost la ortoped pentru consultatie) si care stiu cu ce se mananca, dar vad ca nu se prea inghesuie sa-mi raspunda la intrebari. ....ca nu mai am liniste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

Eu una nu am observat singura si nici nu cred ca as fi observat.
Dupa ce ne-a pus in ghips nici nu am mai putut sa fac mari cercetari.
Dupa cum vezi, fetele de mai sus au spus ca se poate intimpla sa pocneasca dar sa nu fie luxatie.
Eu stiu ca in caz de displazie, nu sunt simetrice pliurile de la fundulet si poate fi un picior mai scurt si unul mai lung( daca le pui alaturi)
Altceva nu stiu
Multa sanatate si sa ne tii si pe noi la curent cu ce ti-a spus dr-ul.

P.S noi ii facem radiografie in fiecare luna, iar dr-ul a zis ca in ziua de azi aparatele nu sunt asa nocive ca inainte.
Mai bine fa o radiografie acum, si vei sti sigur ce are si ce nu are, decit sa iti spuna cineva din ochi si sa greseaca.
Crede-ma, am vazut in spital, e mult mai greu cind se descopera la o virsta mai mare.


Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amalisimona spune:

Asa cum am mai spus in primul post, pliurile nu sunt inegale, iar piciorusele nici atat. Singura problema e cu pocnitul piciorului.
Maine mergem la doctora de familie sa ne vada si sa ne dea o trimitere, iar marti ajungem si la specialist. O sa va tin la curent, dar sper sa fie de bine. Doamne ajuta sa fie doar imaginatia mea, ca parca prea imi pun intrebari cand citesc cate o problema de-a altcuiva. Nu ma pot abtine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Un control radiologic este suportabil si recomandabil. Se putea face de la 6 luni dar nu e tarziu. Depinde extrem de mult de specificul fiecarei fetite. Unele sunt mai lente altele mai rapide in formarea osoasa. Oricum displazia sau tendinta se poate corecta. Un examen radiologic este imbatabil. Nedepistarea sau depistarea tardiva duce la complicatii ce nu isi merita pretul. Pana marti nu mai este mult. Daca va fi sa fie cu tendinta tot nu e capat de tara, probabil o sa purtati ham o perioada mai scurt sau mai lunga depinde de situatia particulara. Aparat ghipsat se pune doar in cazuri deja destul de intarziate. Chiar si cu ham este un pic neplacut daca fetita este vioaie de felul ei deoarece ii restrictioneaza libertatea de miscare. Sa speram ca totul e Ok ceea ce este foarte posibil.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amalisimona spune:

Ma credeti ca numar orele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliaToma spune:

Marius, eu cred ca se decide ce va purta copilul in dependenta de cit de serioasa e luxatia, sau tendinta spre...
Noi am mers la doctor de la 2,5 luni si tot de atunci purtam aparat ghipsat.
Noi avem incredere in dr-ul nostru, de aia nici nu ne indoim in corectitudinea deciziei lui.

Oricum asa cum ai zis, si cum sustin si eu, un examen radiologic e cel mai bun... si un dr ft bun care sa stie sa citeasca asa cum trebuie.
NU de alta, dar am vazut eu radiografii, pe care si eu de cind ne confruntam cu problema asta, as fi spus sigur ca are uxatie si nu simpla, iar doctorul din zona Moldovei a zis ca e ok, Si la 2 ani, copilul mergea cum mergea si au venit la Bucuresti sa o faca bine....

Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)

Mergi la inceput