Cresa sau bona?
Am o prietena care are un bebe de 1 an si in septembrie trebuie sa se intoarca la serviciu. Are o dilema si anume: sa aleaga o bona sau sa caute o cresa. Initial s-a gandit la o bona, insa acum si-ar dori sa afle ce conditii sunt la crese, cat costa, si locatia lor. Crede ca ar fi mai bine pentru bebe la cresa. Programul va fi scurt (maxim pana in ora 14.00).
Ce credeti,e bine la cresa, sau sa ramana la bona?
Va multumesc in numele ei!
http://community.webshots.com/user/mamaruta105
Raspunsuri
ankalaura spune:
Sa stii ca la cresa nu este asa de rau... O sa ti se spuna ca se imbolnaveste des copilul. Ei hai, si acasa iti poate raci. E adevarat ca mai raceste, dar daca nu este un copil exagerat de sensibil / bolnavicios, n-o sa pateasca nimic. Apoi, si daca il da la 3 ani la gradinita, si in primul an tot o sa raceasca, asa ca nu se pune.
Nu e grozav sa lasi copilul la cresa din start 12 ore! Dar daca spui ca ea la 2 e inapoi acasa... Trebuie insa sa tina cont ca la cresa este un program cam strict, si nu te poti duce sa iei copilul la ora 2, cand e program de somn.
La stat, costa cam un milion pe luna - e o taxa zilnica pentru mancare, mai duci una alta - ti se da o lista - hartie igienica, blabla.
La particulare, costa mai mult, media e de 200-250 de euro (depinde si de nr de ore cat sta acolo), dar in banii astia iti da si pampers si tot ce ii trebuie copilului (olita, periuta de dinti, asternuturi, samd..) La cresa de stat duci prosopelul de acasa, la privat nu.
Bona pe de alta parte, tre' sa ai mare noroc sa gasesti una ca lumea, si daca te mai ajuta si la menaj, atunci e aur curat
Mai degraba insa, cred ca o sa gaseasca tanti cu pretentii salariale mari, pe care daca le tii 10 ore pe zi cer bani suplimentari, iar daca le tii numa' 6 ore pe zi, iti spun ca ele vor program intreg. Unei bone mai trebuie sa-i dai si mancare, plus ca s-ar putea sa nu iti placa cum gateste, si atunci sa fii (ma rog, prietena ta) nevoita sa te trezesti la 5, ca sa aiba bebe mancare buna, si asta macar o data la doua zile. Sau, ii dai borcanele, cum ajunsesem sa fac eu - dupa ce incercasem faza cu trezirea in zori. Ceea ce iti suge mult din buget...
Plus de asta, daca bona nu este chiar ce iti doresti, te mai streseaza si ca doarme la pranz, mai mananca din fructele copilului, pe care tu dealtfel dai bani multi iar pentru tine poate nu cumperi, lasa TV mergand si nu scapa nici o telenovela, plus ca vei vedea, nu stiu cum, dar consumul la apa se va dubla.
Bebe face cam ce are chef, ea mai sta in parc la o barfa pe cand bebe papa pietricele, plus ca e ok cat timp bebe nu plange, dar asta nu inseamna ca il tine ocupat - daca vrei sa il invete la un moment dat poezii sau sa joace cu el un joc, s-ar putea sa pretinzi cam multe! O sa vrea si concediu si cadou de ziua ei, sau o sa se consulte cu alte tanti din parc, drept care iti va sugera la un moment dat ca salariul ei e cam mic, desi poate respectivele tanti castiga tot atat.
Deci, eu nu prea sunt pentru bona, decat daca ai norocul sa dai peste cineva ca lumea. Nu e imposibil, dar e realmente greu.
Bona mea cred ca mi-a lovit copilul, pentru ca la un moment dat, cand venea tipa dimineata, fata incepea sa urle, fugea si se ascundea in spatele nostru. Am dat-o afara si mi-am dus copilul la cresa (ma rog, gradinita). Avea un an si doua luni. Bona de dinaintea asteia, era tot o cunostinta, avea pretentii, ca ea tine post, iar eu ma stresam sa nu cumva sa ramana ea fara mancare. Si faceam curat in urma ei si in casa si in baie... de trei ori pe saptamana!
Asa ca, prietena ta poate sa se intereseze frumusel, sa ia o bona doua de proba, daca e multumita, ok. Daca nu, sa duca copilul la cresa. Ca sa fie sigura, mai bine pe 29 august cand incep inscrierile la crese, sa inscrie copilul oricum! Nu va avea nimic de pierdut.
Cat despre ce, unde, cum.. depinde unde locuieste. Sunt multe crese bune. Sa mearga sa vada.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea
Eliza de 2005
odaiana spune:
Eu mi-am dat bebelinele(gemene 1, 9 ani)la creasa Tohani , zona Tineretului. Platesc in jur de 1.500. 000 pt amandoua lunar. Una din bebeline s-a imbolnavit ca e mai sensibila si acum e momentan acasa dar pe cealalata o duc zilnic. S-au adaptat f. bine, papa e buna, curatenie, cadre foarte dragute si atente. (intotdeauna le-am luat de acolo schimbate, curate , vesele si nici papa nu au vrut dupa ce le-am luat de la cresa) Eu le duc la 8 dimineata si le iau la 17 dupa amiaza.(uneori, daca pot le iau inainte de somnic, adica chiar dupa masa de pranz(ora 12, 30.Oricum pt ca se simt asa bine acolo am decis sa le las pana la 17.Eu sunt mai odihnita, apuc sa-mi fac treburile.ele sunt mai cumintele, dorm mai bine noaptea si mi se pare ca si papa mai bine pt ca s-au mai ingrasat. Riscul cu imbolnavirea exista la fiecare bb, in functie de ce a mostenit genetic.Eu ii recomand da caute o cresa buna de stat.Si noi, majoritatea adultilor am crescut la cresa. Va mai amintiti, nu?Cu drag, Daiana
mamaruta spune:
In primul rand va multumesc in numele prietenei mele si mai insist cu intrebarile.
In zona Dristor, ce crese sunt? Cunoasteti cumva?
http://community.webshots.com/user/mamaruta105
greierash78 spune:
Shi eu am postat mai demult un astfel de subiect shi am primit tot astfel de raspusuri, mai bine la cresha decat cu o bona!Sunt de principiul creshei, dar ce sa fac daca nu imi primesc bblusha pana la 2 ani?Imi voi lua o bona!
ppv shi Sara Ioana
teresa spune:
Vreau si eu o cresa buna in zona Politehnica, Crangasi sau pe aproape. Matei implineste doi ani in octombrie si ma gandesc la aceasta posibilitate...
Fenciuc spune:
buna fetelor.
Va scriu din propria experienta. Locuiesc in zona Dristor (Rm Sarat).Am un baietel de 1 an si merge la cresa Titan 4. Eu sunt foarte multumita de conditiile de acolo si de cum sunt ingrijiti. Taxa a fost maxim 1 milion pe luna.(acum suntem in vacanta).Un sfat: sa se grabeasca daca alege aceasta varianta, deoarece inscrierile au inceput deja...
Virginia Fenciuc
acris spune:
Dragele mele, tocmai mi-ati linistit sufletul...
Mi-am inscris si eu fetitza de 1.4 ani la cresa si aveam sufletul tare indoit. Mi-e teama de imbolnaviri, de faptul ca nu o sa aiba grija de ea, s.a.m.d.
Dar vad ca situatia nu este chiar asa.
Copilul meu este destul de rezistent la boli, o sa incep acum si cu sirop de echinacea si propolis pt. intarirea imunitatii.
Cresa unde am inscris-o este destul de renumita in oras pt. cond. oferite si personal. Sper sa fie asa.
Vreau sa va spun ca am apelat la "pile" ca sa mai pot inscrie copilul, ca erau deja toate locurile ocupate, inca din iunie.
Nelamurirea mea este cu analizele. Ce fel de analize fac parintii?
La copil am inteles ca se coproparazitarul si coprocultura (nu radeti , nu stiu cum..). Altceva?
Medicul de famile este in concediu si nu am pe cine intreba.
Cristina & Amalia (20.04.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=47936" target="_blank"> Povestea nasterii
Poze Amalia