cariera sau viata de familie
Dragele mele,
Vine un moment in viata fiecarui individ, cand trebuie sa aleaga intre cariera si familie.
Si stau si ma intreb: de ce trebuie sa ne consumam intreaga existenta alergand dupa bani, dupa o pozitie ierarhica? Nu iti trebuie atat de multi bani ca sa poti sa fi multumit in viata.
Ma incurajez astfel:
- trebuie sa profitam de timpul pe care il avem de trait, astfel incat sa nu devenim sclavi ai muncii.
- sa ne bucuram de familie, de copii, de lucrurile frumoase din viata noastra etc
- exista lucruri care se pot realiza daca ai bani dar nu neaparat foarte multi bani, exista si alte laturi ale vietii importante…
Vedeti, este usor de spus dar greu de urmat, nu-i asa?
Voi ati ales deja? A fost nevoie sa alegeti: cariera sau familia???
Impartasiti experienta voastra!!
Asadar, merita sa ne sacrificam viata de familie pentru o cariera profesionala??? Merita sa stam non stop la servici??? si sa nu fim alaturi de copii nostri??? Merita??? Cunosc parinti care isi vad copii in weekend? Asa ceva nu voi accepta niciodata.
Eu inca nu am ales… sunt la un moment de rascruci…
Teodora
Raspunsuri
ankalaura spune:
Nu vad de ce sa fii pus in situatia de a alege. Familia nu o pui in balanta cu nimic! Asta e parerea mea!
Cine cauta ierarhie, pozitie sociala, bani... le cauta oricum, nu punand in balanta cu familia! Si cuosc multe cazuri
Ca muncim mult.. e adevarat! Dar eu una nu muncesc pentru o pozitie, ci pentru bani! Pentru bani, pentru a putea asigura copilului meu cele necesare.
Par materialista? Nu sunt! Cred despre mine ca sunt un om muncitor si cu coloana vertebrala. Ca tre' sa inghit idiotenii din partea sefilor.. asta e! dar macar stiu ca ma platesc! Si nu voi pune niciodata in balanta "cariera" si FAMILIA! Ghilimelele nu le-am pus degeaba!
A avea ambitii.. fireste ca in momentul in care ai ceva studii, ceva experienta, nu te multumesti sa vinzi la taraba nu? dar asta nu e "cariera".
Incerc sa ma bucur de familia mea cat de mult pot! Incerc sa prind cat mai multe momente din viata copilului meu. Nu cu multi bani, ci cu atati cati sunt. Nu oferind luna de pe cer. Ci cu cat mai multa iubire. Vreau ca copilul meu sa se simta iubit, nu cumparat.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea
Eliza de 2005
Ramonika spune:
quote:
Initial creeata de mt
Dragele mele,
Vine un moment in viata fiecarui individ, cand trebuie sa aleaga intre cariera si familie.
eu cred ca ti-ai inceput subiectul cu o afirmatie gresita. de ce neaparat sa alegem? sau ce, daca avem copil gata, nu mai lucram deloc? doamne fereste. nu te poate tine barbatul toata viata, daca moare sau se ajunge la divort, cine iti da bani sa traiesti.
eu de asta zic, cariera e foarte importanta, pt ca, vorba ancai, de asta muncesti, ca sa ai bani sa traiesti tu si copilul. nu subestimati serviciul, decat daca aveti vreun cont gras la banca, sa va ajunga de trait toata viata fara munca...
Ramonika si pisicile Vladutz Tigrutz Alina Bubulina Fetitza Maritza
Cei trei muschetari Bebelusii
Omul traieste pentru bunastarea pisicii...
ankalaura spune:
Mai, eu zic ca sunt doua lucruri diferite - serviciul si cariera.. cand zici ca alegi cariera.. eu vad unu agatat de serviciu, workaholic, de-ala de viseaza noaptea ce are de facut si nu isi ia concediu cu anii!
Nu nene, eu am serviciu, nu cariera! Mai visez si eu noaptea, da' nu pentru ca ma preocupa pe mine, ci pentru ca ma freaca sefa... Da' abia astept concediul, si sa vezi ce imi las telefoanele acasa.. le "uit".
Eliza mea
Eliza de 2005
Gabrielama spune:
Draga mea,
eu cred ca le poti avea pe amndoua.
Eu am o cariera, sunt workaholica, visez noaptea ce trebuie sa fac pentru ca imi pasa, am telefoanele in concediu, ma suna de 15 mii de ori pe zi, si noaptea daca e nevoie si repet - imi place ceea ce fac si imi pasa.
Dar fara familie n-as rezista; si copilul meu este cel mai important din univers si nu ezit nici o secunda sa imi stabilesc prioritatea: copilul meu. E bolnav si trebuie sa stau acasa: stau acasa! Si cei de la servici inteleg lucrul asta. Tocmai pentru ca am o cariera si pentru ca am muncit si inca muncesc de imi cade capul......
Trebuie gasit un echilibru...... cu greu, dar il poti gasi......
Este adevarat ca in compania unde eu lucrez se pune mult accent pe "work - life balance" si suntem incurajati sa nu dormim la birou - ceea ce ajuta; ba mai mult, avem bonus special cand avem copii......
Gabi
axia spune:
quote:
Originally posted by Gabrielama
Draga mea,
eu cred ca le poti avea pe amndoua.
Eu am o cariera, sunt workaholica, visez noaptea ce trebuie sa fac pentru ca imi pasa, am telefoanele in concediu, ma suna de 15 mii de ori pe zi, si noaptea daca e nevoie si repet - imi place ceea ce fac si imi pasa.
Dar fara familie n-as rezista; si copilul meu este cel mai important din univers si nu ezit nici o secunda sa imi stabilesc prioritatea: copilul meu. E bolnav si trebuie sa stau acasa: stau acasa! Si cei de la servici inteleg lucrul asta. Tocmai pentru ca am o cariera si pentru ca am muncit si inca muncesc de imi cade capul......
Trebuie gasit un echilibru...... cu greu, dar il poti gasi......
Este adevarat ca in compania unde eu lucrez se pune mult accent pe "work - life balance" si suntem incurajati sa nu dormim la birou - ceea ce ajuta; ba mai mult, avem bonus special cand avem copii......
Gabi
Sunt super de acord cu tine.
Si eu le imbin pe amandoua cu ajutorul memei mele, care baby sittereste pentru mine si chiar nu simt ca sacrific una pentru alta. Poate petrec mai putin timp cu puiul meu decat o femeie care "are doar serviciu" dar cred ca muncesc si pentru el acum.
Da, am curaj sa spun ca mi-am dorit CARIERA NU SERVICIU, pentru ca pot. Pentru ca sunt buna in ceea ce fac si pentru ca imi place !!! Si tot pentru ca pot, am si familie. Si sotul meu are cariera si tot asa ne vom educa/motiva si baietelul.
Cand a fost momentul sa am un copil, am gasit intelegere la serviciu ca sa lipsesc 4 luni, desi am o pozitie in care lipsa mea se cam simte.
Deci, am un job super, un copil frumos si un barbat pe care il iubesc la fel ca la inceput. Are cineva ceva impotriva ?
A, si poate sefa te freaca pentru ca tu "ai doar serviciu" .....
Andreea, mama lu' Tiberiu
Micul Print
Spiritele mari discuta idei; oamenii normali discuta fapte;
spiritele meschine flecaresc pe seama celorlalti.
ankalaura spune:
Axia - vezi ca s-a facut o confuzione. Nu Gabriela zicea de "serviciu' versus "cariera" ci myself.
Gresesti, sefa ma freaca pentru ca este ea o sefa mai "speciala".
Daca tu iti imaginezi ca eu nu pot, gresesti, si ti-o spun cu amaraciune. Cand am spus ca NU VREAU "cariera", am spus-o in sensul ca nu vreau ca serviciul sa imi inghita viata de familie. Iar de la inceput am spus clar ce inteleg eu prin cariera - lucru pe care l-au patit multi cunoscuti de-ai mei.
Nu am de gand sa intru in amanuntele job-ului meu, dar nu stiu de ce ai inteles tu ca eu nu m-as pricepe, sau ca n-as vrea, sau ca nu pot... Nici macar nu ma cunosti!
Iar in general, eu cred ca foarte putini in Romania au CARIERA - observati ca am scos ghilimelele. In Romania este o mare tragere de matza de coada! Cu foarte putine exceptii. Nici macar companiile mari nu fac exceptie, pentru ca acolo esti inghitit, si e foarte greu sa iesi in evidenta - oricat ai vrea, oricat ai putea...
Sau sa intreb altfel - in ce masurati voi cariera? In venituri? In ore muncite? In procentele cu care iti creste salariul anual? Poate am si eu o cariera si nu am apreciat-o corect! Sa ma scuzati atunci...
Si asa mi se duce gandul la concediul care incepe saptamana viitoare, i asa o sa ma doara in cot daca o sa imi sune telefonul... Si stii de ce? Pentru ca pot
Eliza mea
Eliza de 2005
mt spune:
sa fiu mai clara:
si eu le combin in acest moment: cariera si viata de familie, sa zicem cat de cat echilibrat.
insa sunt pusa in fata unei situatii: sa aleg intre un job cu program de lucru neomenesc si bani multi, multi sau job-ul de acum cu salariu satisfacator...
prima varianta: bani multi, ascensiune in cariera, insa fara zile, weekend-uri petrecute cu familia ( adica foarte putine)
a doua varinata: job bun, pozitie buna, bani mai putini decat la prima varianta insa am timp de familie
teo
Gabrielama spune:
Ankalaura,
ai pus o intrebare foarte buna - cum definim cariera? Ce inseamna pentru mine? Inseamna mai mute lucruri:
- compania pentru care lucrezi - pentru ca nu cred ca poti lucra la o companie foarte mare si cunoscuta, intr-o pozitie de top, daca nu esti unul dintre cei mai buni;
- inseamna recunoasterea calitatii muncii mele in cadrul companiei in care lucrez - si nu numai la nivelul Romaniei;
- inseamna recunoasterea mea in domeniul in care lucrez in Romania; poate prea mult spus, dar in Bucuresti sigur. Ce inseamna asta? Inseamna ca, de pilda, numele meu spune ceva celor care lucreaza in acelasi domeniu, inseamna, de plida, ca atunci cand apare un job similar pe piata, in 9 cazuri din 10 sunt sunata de companiile de head-hunting si in cazul in care refuz jobul sunt rugata sa recomand alt candidat;
- nu inseamna neaparat numarul de ore lucrate; desi, din pacate, uneori trebuie sa lucrezi prea multe ore....;
- inseamna si bani; pentru ca pe principul cererii si ofertei, cine vrea sa aiba un lucru bun - in speta un angajat cu "stiinta de carte", cum spune frumos un cunoscut al meu - plateste mai mult. Desi trebuie sa recunosc ca in Romania acest lucru nu se aplica la modul general si nu ar trebui sa facem o regula din asta - vezi o cunostinta de a mea, cercetator, ce a luat multe premii internationale in domeniul ei, dar care castiga atat cat poate castiga un cercetator in Romania.
- inseamna sentimentul ca poti crea valoare acolo unde esti.
Poate ca definitia din dictionarul de neologisme a cuvantului "cariera" este alta; am spus doar ce precep eu prin cariera.
O seara buna,
Gabi
axia spune:
quote:
Originally posted by ankalaura
Axia - vezi ca s-a facut o confuzione. Nu Gabriela zicea de "serviciu' versus "cariera" ci myself.
Gresesti, sefa ma freaca pentru ca este ea o sefa mai "speciala".
Daca tu iti imaginezi ca eu nu pot, gresesti, si ti-o spun cu amaraciune. Cand am spus ca NU VREAU "cariera", am spus-o in sensul ca nu vreau ca serviciul sa imi inghita viata de familie. Iar de la inceput am spus clar ce inteleg eu prin cariera - lucru pe care l-au patit multi cunoscuti de-ai mei.
Nu am de gand sa intru in amanuntele job-ului meu, dar nu stiu de ce ai inteles tu ca eu nu m-as pricepe, sau ca n-as vrea, sau ca nu pot... Nici macar nu ma cunosti!
Iar in general, eu cred ca foarte putini in Romania au CARIERA - observati ca am scos ghilimelele. In Romania este o mare tragere de matza de coada! Cu foarte putine exceptii. Nici macar companiile mari nu fac exceptie, pentru ca acolo esti inghitit, si e foarte greu sa iesi in evidenta - oricat ai vrea, oricat ai putea...
Sau sa intreb altfel - in ce masurati voi cariera? In venituri? In ore muncite? In procentele cu care iti creste salariul anual? Poate am si eu o cariera si nu am apreciat-o corect! Sa ma scuzati atunci...
Si asa mi se duce gandul la concediul care incepe saptamana viitoare, i asa o sa ma doara in cot daca o sa imi sune telefonul... Si stii de ce? Pentru ca pot
Eliza mea
Eliza de 2005
Concediu placut. Si eu plec in concediu saptamana viitoare si n-o sa-mi sune telefonul pentru ca n-am roaming .....
Daca era adevarat ce ai spus si anume ca nu te intereseaza cariera, nu simteai nevoia sa ma musti. Cel mult zambeai cum zambesc eu acum
Sincer, concediu placut eu una o sa-l am foarte placut
Andreea, mama lu' Tiberiu
Micul Print
Spiritele mari discuta idei; oamenii normali discuta fapte;
spiritele meschine flecaresc pe seama celorlalti.
ankalaura spune:
Axia - sincer nu consider ca am muscat nu nimic... Cam unde ai simtit tu asta? Inteleg aluzia subtila cum ca unii isi fac concediul in strainatate, multumita carierei.. dah!
Hai sa redevenim seriosi, si sa nu ne abatem de la subiect. Oricum, multumesc de urari PUP
Gabriela - imi place cum ai definit cariera. Definita ta explica si ceea ce simt eu. Si totusi.. cati in Romania au CARIERA? DE aceea spuneam ca cea mai mare parte nu au decat un JOB. Recitind definitia ta, incep sa ma bucur (?) Am si eu un pic de cariera
MT - revenind la problema ta: Deja banuiesti ce as alege eu: jobul de acum si timpul cu familia. Inteleg din ce spui, ca deja ai un JOB multumitor. Din cumpana in care te afli insa, inteleg ca iti cam face cu ochiul si varianta "carierei". Tu vei fi singura care va putea alege. In orice caz, alegerea nu poate fi universala. daca as fi EU pusa inst-o situatie similara peste 10 ani, cand copilul meu nu va mai fi chiar un copil, poate as alege cariera. Dar acum, cand copilul meu stalceste cuvinte si imi sare de gat cand ma astept mai putin, si ma pupa acolo unde ajunge el, la mai putin de un metru de la sol... acum aleg FAMILIA.
Cat despre jobul meu, ca al multora, implica multe ore de lucru, responsabilitate mare, decizii multe, risc, noroc ca nu implica si deplasari, ca-l schimbam! Asa este pentru foarte multi. Asa ca... astept concediul, dupa cum spuneam
Eliza mea
Eliza de 2005