Certificat nastere copil nascut in strainatate

Certificat nastere copil nascut in strainatate | Autor: anda141

Link direct la acest mesaj

O prietena a nascut copilul in strainatate, acum 3 luni. Acum au venit in tara si trebuie sa-i faca certificat la noi. Problema e ca nu elibereaza mai repede de 3 luni iar ei intr-o luna trebuie sa se intoarca din nou. Ce e de facut, are cineva vreo pila pe la cerificate??? Ar da si spaga, asta este, numai sa rezolve problema. Multumesc!!

Monica si ALBERT EDUARD
(19 ianuarie 2004 )
Album Albert
www.freewebs.com/bbianfeb2004" target="_blank"> Bebelusi de ianuarie-februarie 2004

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

Pentru copil nascut in strainatate cred ca-i mai simplu prin consulat.Pana la un an exista posibilitatea asta.Sa sune ea si sa ceara informatii sau sa caute pe net;se rezolva totul prin posta si scapa de alergatura si dureri de cap.
Succes!

Irina,veve & croko
poze,poze,poze si iar poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirupati spune:

Nu pot sa cred ca dureaza trei luni sa faci un certificat de nastere ... Cel mai direct, cum spune Vene, e sa faca la consulat, la noi a durat cam 2 saptamini. Dar dupa aia a trebuti sa luam codul numeric personal cind ne-am dus acasa, de la primaria sectorului 1, l-am luat pe loc. Dar daca au venit in tara, cum au calatorit cu copilul, l-au trecut in pasaport sau cum ? Ca daca l-au trecut in pasaport aveau nevoie de certificat de nastere romanesc ?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ileana_marius spune:

Certificatul se elibereaza de consulat sau ambasada. Acum au si coduri numerice personale.

. Întocmirea și eliberarea certificatului de naștere

Părintele sau părinții cetățeni români pot solicita misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României, pe baza unei declarații scrise a nașterii, întocmirea și eliberarea unui certificat de naștere românesc pentru copilul lor născut pe teritoriul unui stat străin.

Declarația nașterii se face la ambasadă sau consulat în termen de 15 zile de la data nașterii.

Dacă părinții se află în imposibilitatea de a se prezenta la ambasadă sau consulat pentru a face declarația, termenul de 15 zile se poate depăși, cu o justificare corespunzătoare și cu dovada imposibilității respectării termenului. Totuși, nu se poate depăși 1 (un) an de la data nașterii, pentru înregistrarea la Consulat.

ATENȚIE!
Daca se depășește un an de la data nașterii, întocmirea și eliberarea certificatului de naștere se poate face numai în România, prin înregistrarea tardivă a nașterii, la tribunalul competent.

Acte necesare întocmirii și eliberării certificatului de naștere:

declarația nașterii, dată în scris de unul din părinți, cetățean român, sau, după caz, dacă nu sunt căsătoriți, de ambii părinți.
certificatul medical de constatare a nașterii, eliberat de spitalul unde a avut loc aceasta și semnat de medicul care a asistat la naștere, în original;
actele de identitate ale părinților (pașaport, buletin de identitate);
certificatul de căsătorie al părinților;
certificatele de naștere ale părinților.
NOTĂ
În urma unor recente modificări procedurale privind înregistrarea actelor de naștere, misiunile diplomatice și oficiile consulare române din străinătate pot atribui direct codul numeric personal, însă numai copiilor născuți ulterior datei de 01.01.2004. Pentru copiii născuți anterior acestei date, a căror naștere a fost înregistrată la o ambasadă sau la un consulat român, indiferent de data înregistrării, codul numeric personal se atribuie doar în țară, de către Direcția de Evidență a Populației din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.

Asta am gasit pe site-ul www.mae.ro

Ileana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

Eu am completat un formular la Consulat in care am cerut ca doresc pentru fetitza mea certificat romanesc, asta in afara celui italian. Am depus cererea la inceputul lunii iulie iar la inceputul lui august imi vor elibera certificatul, deci dureaza o luna. Cred ca mai usor e sa-l obtzii din strainatate.

Daniela si principesa ISABELLA (5 iunie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Asa e, transcrierea in romania a certificatului de nastere strain sau a certificatului de casatorie strain poate dura si 3 luni. la mine cu noroc a durat 2 luni.Mai simplu era prin consulatul din tara respectiva. dar de calatorit pot calatori inapoi asa cum au venit in ro. ce documente au aratat la frontiera cind s-au intors in ro cu bebelusul?Vikinga& micul viking Aldo(15noi2003)TELEDONUL EUROPENCELOR INIMOASE PENTRU CEA MAI FRUMUSICA BEBELUSHA:http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53837"Love like you've never been hurt and dance like you do when nobody's watching."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

OOps ...noi nu i-am facut certificatul lui Benny la Ambasada ...are 4 luni juamte si nu am anuntat nimic la nici o ambasada ( o sa plecam in septembrie acasa si intentionam sa il facem in tara )..el e pe pasaportul lui papi asa ca nu am nici o problema ...dar stie cineva daca e vreo sanctiune ptr ca nu am anuntat nasterea la ambasada ???

Si ma am o intrebare din partea unei mamici romance (membra Dc ...careiea ii e cam rusine sa posteze singurica intrebarea )si care mi-a trimis datele pe mail sa i le postez eu .Imi pare extrem de rau ca nu am intalnit-o inainte sa nasca poate sit.ar fi fost alta !!!

Ea este in Olanda ilegal ..are un bb de 6 luni nascut aici...pe certificatul original de nastere nu e trecut numele tatalui ( in Olanda legea spune ca copilul nascut inafara casatoriei trebuie recunoscut de tata inainte de nastere la notariat sau/si la primarie altfel nu este nici cetatean..nici copilul sau legal ...numele tatalui nu apare pe certificatul de nastere )....ca o alta paranteza si eu am fost in sit ei dar am scris pe forum si fetele din Olanda m-au indrumat ce sa fac ca sa evit sit ei ...dar ea a citit prea tarziu . Acum vor sa se intoarca acasa(chiar daca stie ca o paste interdictia ..ptr actele lui bb).El e cetatean olandez .
Intrebarea este ...Romania ii recunoaste dreptul tatalui?Pe certificatul roman va aparea numelele tatalui ?Eu stiu ca trebuie sa dea o declaratie la noatar sau la primarie ...Stie cineva ce se poate face in sit de fata?

Eu am citit undeva ca dureaza asa de mult in Ro ptr ca Serviciul de evidenta a populatiei trebuie sa verifice legalitatea si autenticitatea inregistrarii nasterii in tara unde aceasta s-a produs ....

Va pupam dulce pe toate si pe toti m va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!

Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98

http://community.webshots.com/user/alessia1055

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kitty spune:

Anda141 Eu lucrez in domeniu (stare civila- evidenta populatiei)si pot sa-ti sa-ti spun ca antradevar anul trecut dura si 3 luni pana venea aprobarea de la Inspectoratul National de Evidenta a Persoanelor, dar anul acesta aprobarile au venit mult mai repede, uneori in 2, 3 saptamani.
Prietena ta poate sa faca o procura speciala la un notar public prin care imputerniceste pe cineva apropiat sa se ocupe de transcrierea actului de nastere al copilului si de ridicarea certificatului de nastere al acestuia, in cazul in care ei trebuie sa plece. Actele necesare sunt: certificatul original al copilului eliberat de autoritatile straine, copie dupa acest certificat, traducere legalizata de un notar, alte acte doveditoare (copii dupa certificatul de casatorie al parintilor, sau dupa cele de nastere..). deasemenea trebuie sa faca dovada ultimului domiciliu din tara. Aceste acte se depun la primaria ultimului domiciliu al unuia dintre parinti.
Alessia105, in romania se poate recunoaste un copil de catre tata in momentul inregistrarii actului, printr-o simpla declaratie in fata ofiterului de stare civila. Deasemenea se poate recunoaste prin sentinta judecatoreasca si prin declaratie data in fata unui notar public.
Si nu, nu exista nici o sanctiune pentru ca nu a fost anuntata nasterea copilului la ambasada, iar in tara actul de nastere al copilului trebuie transcris in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara (in cazul in care parintii se intorc in tara) si daca nu cand puteti.
Sper ca ceea ce am scris sa va fie de folos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

Kitty ...sarut mana ptr raspuns ......eu m-am linistit cat despre mamica noastra i-am postat pe forum o intrebare http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53982 poate gasim o rezolvare si ptr problema ei .....

Va pupam dulce pe toate si pe toti, va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!

Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98

http://community.webshots.com/user/alessia1055

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hiroral spune:

Kitty imi cer scuze ca indraznesc,insa te rog frumos sa-mi spui si mie:daca in cazul in care vreau sa-mi obtin certificatul de casatorie,in tara (deoarece aici nu mai pot pt.ca am depasit un an de zile de cand a avut loc casatoria),si vreau sa-i fac si certificatul de nastere al fetitei,pot depune actele in acelasi timp pt ambele?Sau trebuie sa astept mai intai eliberarea certif de casatorie si apoi pot depune pt cel de nastere al fetei??
Multumesc mult!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Multumesc, fetelor. Ea la intrarea in tara a aratat cerificatul de nastere obtinut in Spania, ca are certificatul eliberat de acolo. nsa ptr. a iesi acum din tara trebuie trecut pe pasaport iar ptr. asta are nevoie de ceritificatul de nastere romanesc. I-am transmis ce mi-ati spus voi, sa speram ca nu va dura totusi atat de mult.

Monica si ALBERT EDUARD
(19 ianuarie 2004 )
Album Albert
www.freewebs.com/bbianfeb2004" target="_blank"> Bebelusi de ianuarie-februarie 2004

Mergi la inceput