Certificat nastere copil nascut in strainatate

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Noi am trecut prin asta acum un an si ceva. Emi a fost nascuta in Thailanda in martie 2003. Cand avea vreo 10 zile (ni s-a spus si noua chestia cu 15 zile) tati a fost la ambasada de unde a luat un act (nu mai stiu exact cum se chema) cum ca bb s-a nascut in Thai si e cetatean roman. Cand avea aproape un anisor (in februarie anul trecut) am plecat in Ro si i-am facut certificat de nastere romanesc la primaria sect. 1 in Bucuresti. Noi suntem din Suceava, asa ca nu aveam timp de lungit prin capitala... am dat dreptu' acolo si am luat certificatul in cateva ore. Apoi ne-am dus la Suceava unde i-am facut pasaport. Noi am stat doar 2 saptamani in Romania si am reusit sa facem totul in cele 2 saptamani. Cu shpaga, evident - PESTE TOT! Nu am avut nici o relatie - am spus la fiecare ce durere aveam, ca tre' sa existe o iesire si am rugat frumos sa ma ajute ca sa termin totul repede.
Sfatul meu: sa vorbeasca frumos cu cea mai draguta doamna de acolo, sa dea banu' si sunt sigura ca se rezolva.
Numai bine,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kitty spune:

Hiroral, imi cer scuze pt. intarziere, am fost plecata la munte.
Poti sa depui dosarele pt. transcrierea actului de nastere si casatorie deodata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nvladu spune:

Fetita mea are 2 ani deja si nu am obtinut inca certificat de nastere romanesc, la nastere fiind direct cetatean american. Insa, in 2 saptamini sotul o sa mearga in Romania si am vrea sa depuna documentele pt certificatul romanesc. Ce documente sunt necesare? Este nevoie de prezenta ambilor parinti? Documentele trebuie depuse la Bucuresti, desi noi suntem din provincie?

Va multumesc anticipat pentru ajutor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns super mami spune:

Anda141 intr-adevar are nevoie de pasaport ca sa se intoarca. Si dureaza mult.
Din cate stim noi alta solutie nu prea exista, nici chiar cu pile pt ca actele merg din birou in birou.
Au patit-o prietenii nostrii la inceputul anului si au stat pana s-a rezolvat.Alexandra si Isabelita Isabel

Mergi la inceput

Nvladu, sotul tau poate depune actele la starea civila a localitatii unde a vut ultimul domiciliu in Ro. Actele necesare sunt: certificatul de nastere al copilului in original, in copie, in traducere legalizata la un notar public (din Ro ca daca nu trebuie apostila), copie dupa certificatul vostru de casatorie. Daca sotul tau nu poate sa stea in Ro pana vine aprobarea transcrierii atunci ar fi bine sa mearga la un notar sa imputerniceasca pe cineva (o ruda de ex.) printr-o PROCURA SPECIALA pe care sa scrie clar ca e data pentru inregistrarea nasterii in Ro si pentru ridicarea certificatului de nastere. Iar aceasta procura trebuie depusa deodata cu celelalte acte.
Succes!

Mergi la inceput

Kitty,
Multumesc mult pentru raspuns si promptitudine. Ce este apostila? O traducere din SUA nu este folositoare?
O alta intrebare: Crezi ca o sa fie probleme daca fetita nu are acelasi nume de familie cu al nostru? Noi am folosit posibilitatea din State de a-i da nume de familie diferit de al nostru.
Multumesc.
Nicole

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carolyne spune:

Fetita mea este nascuta in SUA si am depus actele la consulatul din Chicago cu 3 saptamani inainte de a implini un an. A costat 30$ si a durat o luna.
Ce mi s-a parut f. ciudat este ca functionara respectiva mi-a spus ca nu pot sa platesc cu cash, ci doar cu money order. Si-i spun: va platesc cu cecul personal. Nu prea a vrut, ii era teama ca nu am acoperire, pana la urma a acceptat. Si o intreb: dar chitanta nu imi dati? Raspuns: nu, la money order/check nu eliberam chitanta.
Deci nu vor cash, dar nici nu imi dau chitanta la check.
Mi-au luat actele si mi-au spus ca ma vor mai suna ei. Deci le duc actele, platesc, nu imi dau chitanta si nici nu imi spun cand sunt gata... Curat romanesc !!! Si lucreaza doar 2 ore/zi cu publicul!
Am sunat de vreo 3 ori pana au catadicsit sa imi spuna cand sunt gata.
Dar si eu zic ca este mult mai usor prin consulat decat in tara. Pierzi timp pretios si multi bani in tara pentru asta si cred ca nu merita sa stai la cozi cand te duci doar 2 saptamani in vizita.

Carolyne si bobocelul Veronica

Mergi la inceput

Am ratat sansa de a obtine certificatul de nastere la consulat, fetita avind mai mult de 1 an. Insa in afara de ce a raspuns Kitty, nu am putut citi nicaieri ceva oficial on-line (sau nu am gasit eu). Eu la consulat nu reusesc sa vorbesc cu nimeni caci nu raspunde decit un robot.

Mergi la inceput

Apostila este o supralegalizare a actelor intocmite de autoritatile straine.
Faptul ca fetita nu are numele vostru nu este o problema, dar cred ca ar trebui sa atasati o declaratie pe proprie raspundere (tot data la notar) in care sa explicati situatia, asta doar pt ca nu cumva sa fie vreo neintelegere.

Mergi la inceput