baza calcul indemnizatie maternitate

baza calcul indemnizatie maternitate | Autor: anda77

Link direct la acest mesaj

legea spunse ca aceasta indemnizatie este de 85% din baza de calcul a indemnizatiei stabilite ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical.
din aceasta formulare eu inteleg ca aceasta indemnizatie ramane fixa pe perioada celor 4 luni-126 zile de c.m. Adica de exemplu: concediul incepe in 1 decembrie 2005. baza de calcul pe care se aplica 85% , pentru indemnizatia de maternitate din luna decembrie, este formata din media veniturilor din nov, oct, sept, aug, iun, iul 2005. SI ASA RAMANE si pentru luna ianuarie, februarie, martie 2006, adica restul concediului de maternitate. Asa am auzit si alte departamente de resurse umane.
In institutia in care lucrez indemnizatia de maternitate scade in fiecare luna a acestui concediu deoarece in exemplul prezentat mai sus, pentru indemnizatia pentru ianuarie 2006 se ia ca baza de calcul dec, nov, oct, sept, aug, iul 2005, ori in dec 2005 fusese prima luna de concediu de maternitate, concediul platit cu 85%. si asa mai departe, pana ce in a 4 luna nu mai iei mare lucru.
Ce parere aveti? Nu-i asa ca nu-i corect? Ce pot eu sa fac? O adresa la CAS pentru punct de vedere ar fi utila?


http://community.webshots.com/user/anda1977

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

PENTRU MODERATORI:

In cazul in care nu primesc nici un raspuns aici, desi stiu ca nu prea este voie sa postezi acelasi subiect in forumuri diferite, credeti ca as putea sa reformulez intrebarea la forumul , unde sunt mamici care se afla in concediu de maternitate si ar putea sa-mi spuna macar cum se calculeaza la ele aceasta indemnizatie?

http://community.webshots.com/user/anda1977

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

forumul "clubul scutecelor", scuza, am omis din mesajul anterior numele formului cu proaspete mamici

http://community.webshots.com/user/anda1977

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona Angelescu spune:

Anda,
In aceeasi situatie m-am aflat si eu anul trecut. Am intrat in prenatal incepand cu 1 martie si in fiecare luna primeam cu 2 milioane mai putin. Concluzia? Am mers la Casa de Pensii, am aflat numele persoanei care se ocupa cu indemnizatiile de maternitate si modul real de calcul. M-am intors la servici si cu contabila am sunat impreuna. S-a lamurit si mi-a platit din urma, asta dupa vreo 4 luni. Corect este sa fie aceeasi suma lunar. Iti urez succes.
Mami Simona si bebe Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In primul rand cred ca ar fi util sa fii un pic mai rabdatoare. Incisivitatea nu ajuta in general nicaieri. Pe forum nu este obligatoriu sa primesti un raspuns. Este posibil. Mai mult daca ai cauta ceea ce intrebi ai gasi raspunsurile dorite. Dar trebuie cautat ceea ce deja devine o problema. Nu e mai simplu sa intreb? Si maine as putea sa intreb din nou si poimaine si daca nu am un raspuns in x minute sau or....hmmmm. Eu asa vad mesajele tale.

Cat despre intrebarile puse raspunsul este urmatorul:
1. Concediul de maternitate (pre si/sau postanatal) din care 42 de zile obligatoriu postnatal in cele maxim 126 de zile admise nu are valoare fixa insa nu asa cum prezinti tu. Variabilitatea concediului depinde doar de numarul de zile lucratoare aferente lunii aflata in plata. Unele luni au 19 zile altele 23 de zile lucratoare deci implicit depinde de acest numar variabil de zile ce cad in total 30-31 de zile ale unei luni.
2. Ca si modalitate de determinare (calcul) se considera numarul de zile lucratoare care sunt cuprinse in ultimele 6 luni anterioare intrarii in concediul de maternitate. Pe de alta parte se iau in calcul veniturile brute totale realizate in aceeasi perioada. Acestea se pondereaza (se inmultesc) cu un procent de 85% si rezultatul obtinut se imparte la numarul de zile lucratoare de mai sus obtinandu-se o valoare medie bruta /zi numita si indemnizatie zilnica. Aceasta valoare ramane fixa pe toata perioada concediului de maternitate. Pentru a afla valoarea indemnizatie de maternitate ce va platita pentru o luna "X" se va inmulti valoare indemnizatie de maternitate zilnica cu numarul de zile lucratoare din luna luata in calcul "X". Valoare obtinuta se numeste indemnizatie de maternitate lunara care in conformitate cu legile actuale nu poate fi grevata de nici un fel de retinere indiferent care ar fi aceasta.

Cam asta ar fi.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

multumesc mult pentru raspunsuri. asa banuiam ca se calculeaza si speram ca am dreptate. ramane acum sa ma lupt cu resursele umane.
pentru moderatori: scuze, n-am intentionat sa fiu "incisiva" si, anterior, chiar am dat o cautare pe subiectul asta, dar nu am aflat ce doream. poate n-am scormonit bine din urma. multumesc pentru raspuns.

http://community.webshots.com/user/anda1977

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

Ca sa nu mai deschid inca o data acelasi subiect, am si eu sa pun o intrebare.

Cu cateva saptamani in urma mi s-a confirmat aici pe DC -tot referitor la plata indemnizatiei de maternitate- faptul ca societatea la care lucrezi ar trebui sa compenseze pentru cel putin 6 saptamani diferenta dintre salariul de baza individual si indemnizatia legala la care avem dreptul (cei 85% mentionati mai sus) conform CCM la nivel national.

Tinand cont de acestea l-am intrebat pe seful de resurse umane care este in acelasi timp si juristul intreprinderii noastre daca imi va acorda acea diferenta de 15% pentru cele 6 saptamani prevazute de CCM. Raspunsul lui a fost negativ, spunand ca acest articol 66 din CCM contravine Codului Muncii care prevede ca in perioada concediului de maternitate contractul de munca individual este suspendat. A tras concluzia ca societatea noastra nu este obligata deci sa-mi plateasca cei 15% diferenta. Ce pot face pentru a-mi obtine drepturile?

Mentionez de asemenea ca lucrez intr-o fabrica de 1200 persoane, deci exista CCM semnat ( inca nu pe pe 2005/2006 dar acesta se negociaza acum), iar la noi la TESA sporurile sunt incluse in salariul de baza, pe fluturasul meu de salarii salariu de incadrare este egal cu venitul brut total pe care il am (aprox 20 mil).

Voi intra peste cateva saptamani in CM si as vrea sa rezolv aceasta problema.Multumesc.

Mandy, 24+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Arata-i si acest art dlui jurist
Art 49/ Codul muncii alin (3)
Pe durata suspendării POT CONTINUA SA EXISTE alte drepturi și obligații ale părților decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.” (O.U.G. nr. 65/2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

Cool, draga esti o comoara , iti multumesc f mult. Iti dai seama ca la noi in societate nici o femeie nu a primit aceasta diferenta pana acum? Pentru ca nu stiau ca au dreptul, pentru ca nu le-a zis nimeni. Si inteleg f. bine de ce. In orice caz eu nu o sa ma las.

Crezi ca pentru aceasta diferenta de 15% ar fi bine sa fac si o cerere scrisa la resurse umane mentionand toate legile, CCM si Codul Muncii in cauza? Mersi.

Mandy,si bebe azi 25

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona Angelescu spune:

Cool,
Eu am intrat in prenatal in martie 2004 si in CIC in iulie 2004. Crezi ca mai am vreo sansa sa primesc aceasta diferenta de 15 % de care vorbiti voi, macar pentru 6 saptamini? Daca da, cum sa procedez?
Mami Simona si bebe Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amaya spune:

Mandyksch, prevederea aceea, referitoare la compensarea diferentei de 15% pentru acoperirea a 100% din salariul tau brut pentru minim 6 saptamani, este valabila doar pentru perioada de pre/post natal de 126 de zile, perioada in care contractul de munca nu este suspendat fiindca tu esti in concediu medical si in care se primeste 85% din salariul brut. Contractul de munca se suspenda doar la intrarea in CIC. Sper ca m-am facut inteleasa.

Oana si bebe Andrei (18.02.2005)

Mergi la inceput