Alintat- pana unde?
Dragi mamici,
Sunt revoltata;pe scurt:aniversare-musafiri-familisti-copii.Totul a fost perfect,pana cand si-au facut aparitia prietenii nostri care au un baietel in varsta de 3 ANI.Am facut o lista cu ''nebuniile'' pe care le-a facut(va rog,trageti concluziile):
--S-a incaltat cu toate perechile de pantofi,asezate frumos la usa.
--Mi-a facut''inventarul''in sifoniera,rafturi si sertare.
--A ''servit''alcool din paharele musafirilor.
--A tipat ca din gura de sarpe ca vrea sa vorbeasca la tel.mobil
--A lovit in stanga si-n dreapta cu o sticla de plastic,etc.,etc.
TOATE acestea se intamplau sub privirile parintilor lui.Care ce credeti???se amuzau!!!
Mihai,al meu,are 1 an si trei luni,(nu zic ca e cel mai cuminte--desi eu ma stradui),dar daca ar face asa ceva--n-as avea curaj sa ies cu el din casa.
Cred totusi ca baietelul,n-are nici o vina--orice copil are fondul bun--trebuie doar modelat--DE ACEEA SE CHEAMA EDUCATIE.
Nu inseamna ca-l iubim mai putin daca ii facem observatie cand greseste,daca ii interzicem unele lucruri.Mi-a fost rusine sa o atentionez pe mama sa, care e convinsa ca totul e OK.
Ce parere aveti ?Ati mai intalnit atitudini asemanatoare din partea altor parinti?
Eu,una, data viitoare o sa ma uit pe vizor!!!
Pe curand,Cristina!
Raspunsuri
coryna spune:
Nu stiu ce sa-ti spun, ca al meu baiat are doar 1 an si 5 luni, dar cred ca baietelul se comporta in vizita asa cum se comporta acasa (nu stiu ce sa zic de alcool!) si nu cred ca intelegea de ce ar fi trebuit sa se poarte altfel in alta parte, dar s-ar putea ca eu sa ma insel si el sa inteleaga. Cit priveste faptul ca ai un copil cuminte ma bucur pentru tine, dar trebuie sa-ti spun ca asa credeam si eu despre al meu la 1 an si 3 luni, pentru ca acum sa nu vrea sa mearga cu mine de mina cind iesim la plimbare(ma musca), isi scoate manusile, tipa si plinge dupa un lucru sau o jucarie a altui copil(el care la un an dadea toate jucariile la copii), miriie daca nu ii dai ce vrei si daca nici asa nu reuseste vine la tine , cere in brate si pe urma te pupa de te albeste si pe urma iti arata ce vrea de la tine, bineinteles, contra pupaturilor. Nu l-a invatat nimeni ca daca ne pupa obtine ce vrea, dar recunosc ca e singura metoda care ii reuseste, fapt pentru care mi se intimpla foarte des ca el sa fuga dupa mine sa ma pupe, iar eu sa fug de el sa nu ma pupe. Poti sa-ti dai seama ce situatie!
bubutzu spune:
Corina,ai dreptate,s-ar putea ca si acasa la el sa se comporte tot asa.Dar, macar, mama sa putea sa-i atraga atentia ca nu e bine ce face.Pe mine m-a surprins atitudinea mamei--parea ca nu-i pasa.Iar eu ca,gazda trebuia sa tolerez niste lucruri cu care nu sunt deacord.Mihai a fost derutat cand a vazut ca X.are voie la telefon si el nu.
Emmy spune:
Cristina,
Daca te-a deranjat, fiind sub acoperisul tau si in plus avind si tu copilasul tau, trebia sa iei atitudine. Si lucrurile de la tine din casa si care iti apartin, daca in mod normal al tau copil nu are dreptul sa le foloseasca, eu as fi aplicat regula si la celalalt. La noi regulile casei le respecta toti copilasii care imi trec pragul. Nu fac exceptie ca e fiul/fiica lui cutarica.
De ce as fie copilul meu frustrat? ori sa fac exceptie si sa-i dau telefonul. El nu poate sa inteleaga inca, de ce are voie o data si nu are voie alta data.
In ce priveste parintii, asta este!
Nu e usor sa-ti educi copilul, mai ales in societatea in care traim astazi...
Gabi mama lui Emma
Lacramioara spune:
Este o problema din ce in ce mai des intilnita: copii rasfatati. Si daca stam sa ne gindim, este destul de greu sa pastrezi linia dreapta intre rasfat si buna cretere, pt. ca sintem tentati ca parinti sa-i scarpinammai mult intre urechi pe copiii nostri. Dar ceea ce ti-a facut acel copil in casa este de neconceput, iar vina pricipala o au parintii lui, care ar fi trebuit sa-l tempereze din proprie initiativa. Sanatate si copii cuminti.
iris spune:
uff, delicata problema. ca , de fiecaruia dintre noi puiul nostru ni se pare cel mai cel...
am avut si inca mai am parte problema asta: sa spun sau nu vreo doua maicii , sau copilului...de multe ori ma dau batuta, ma fac ca nu vad, ca ploua, dar nici prea curind nu ma mai vad cu respectivii.....
acum, fetita mea cea mare are 3 ani jumatate, e cuminte, si ma asculta, adica nu face prostii, nici prostioare si daca eu zic ca nu e bine, cadem de acord usor - mi-a intrat insa asa o teama in mine, daca ramine asa cumintica va parea bleaga pentru ceilalti copii?!!! si eu am fost asa...dar nici de "dl.goe" in casa nu am chef.....
ufff, ma termina mamicile astea care spun copilului dulce "Nu e voie" dupa care se intorc la conversatie, iar copilul la timpeniile lui...
ce ne facem cu musafirii insa? ca nici ca cucu nu poti trai?!!!!
Garofitza spune:
NU EXISTA COPII RAFTATATI, CI PARINTI CE NU STIU SA SI-I EDUCE!!!.
Alex va face in curand 3 ani, si buburuzule draga, mai vorbim peste 1 an jumate. O sa vezi si tu cum o sa ti se puna nervii la incercare si cum copilul o sa-ti testeze limitele.(cum o sa ti ia telefonul din mana, ca vrea el sa zica ceva, cum o sa pui scoci la sertare si sifonier ca sa nu le deschida usile, sa vezi cand o incepe cotrobaiala in frigider si prin baie samd). Dar cu calm rabdare si perseverenta vei trece cu bine peste toate.
Dar sa raspund, la ceea ce tu ai adus atentiei aici. Tu nu poti sa-i zici nimic copilului, ca de, nu-i al tau. Iar atitudinea parintilor de care tu vorbeai o cunosc destul de bine. Si din cauza asta eu una am incetat chiar mai multe prietenii (frumoase chiar)- din cauza amuzamentului si-a nepasarilor parintilor catre copii. Mai ales ispravilor facute in casa mea. Ma enerveaza si indigneaza faptul ca i-si lasa copii sa faca ce vor ei. Ca se amuza la aceste nimicuri, sa zic asa.
Ai incercat sa bati seaua, dar sa priceapa iapa? Adica sa mergi la al mic si sa-i zici in gura mare sa te auda parintii lui:" mai cutarica copilas, hai sa o intrebam pe mami, daca te lasa sa cureti paharele de bautura, sau sa umble la sifonier samd"? Incearca si asa.
Eu una am incercat niste metode mai definitive, am incetat sa-i vad pe cei cu copii cu asemenea comportament, cel putin la mine in casa.
Numai bine si nervi de otel.
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
bubutzu spune:
Draga Iris,adica ,daca vreau sa am un copil bine educat-inseamna ca il transform intr-un ,,bleg''?
Nu ma intereseaza cum pare in fata celorlalti copii.El(vorbesc de Mihai al meu)vreau sa aiba bun simt(inca nu-s lamurita-te nasti cu el sau se cultiva de parinti).
Am fost acuzata(de mamici cu copii,gen''dl.Goe'',cum BINE ai spus,ca-mi dresez copilul.Am fost socata;ma si vedeam ca o mama care isi chinuie odorul.-DAR MI-A TRECUT-Daca ma ocup de el-explicandu-i de 100 de ori(daca e nevoie)ce ARE voie sa faca si ce NU-PANA CAND O SA POATA SA DISCEARNA SINGUR-inseamna ca il ''dresez''atunci-- asta fac.
Am mai spus NU sunt adepta bataii(sub nici o forma)-consider ca vorba buna e mult mai eficienta!!
N-AM SA-I SPUN NICIODATA COPILULUI MEU:,,iti dau ciocolata daca stai 5 min.cuminte''(asta e santaj curat--si mai tirziu va pune el conditii).
SPER CA NU V-AM PLICTISIT !Contraziceti-ma cu argumente!!
Pe curand,Cristina!
mirelam spune:
Referitor la educatie nu prea stiu ce sa spun, pentru ca si eu ma confrunt cu aceeasi problema...Andrei al meu este destul de rasfatat si uneori ma mai "face de ras" (desi e mult spus) in prezenta prietenilor. Am incercat sa-i explic cu vorba buna (el e mai mare) l-am si altoit uneori dar nu prea s-au schimbat multe in comportamentul lui. Majoritaea prietenilor sau rudelor imi spun ca are personalitate.
Tot ce-mi ramane este sa astept sa mai creasca si poate se va schimba sau ma va intelege mai bine...sper
Referitor la cealalta problema cu prietenii...eu cred ca exagerezi un picut cand spui ca data viitoare te vei uita pe vizor. Prietenii sunt prieteni, neconditionat, asa ca nu-i poti evita doar ca, copilul lor nu este educat.
Inca ceva...sper sa nu isc polemici...dar dupa cum vad aici pe forum se pare ca toate fetele care au raspuns au copii super cuminti...mie una nu mi-e rusine sa spun ca nu fac parte din aceasta categorie.
Fetelor........ganditi-va de doua ori pana sa-i acuzati pe altii.
Nu se stie ce va va astepta mai tarziu.
, care de ziua femeii implineste 5 anisori
MariaM spune:
Hop si eu...Vladut al meu...este la fel de alintat ca oricare alt copil..eu mai ma dau cu vorba la el, mai o palma la fund...dar tot ca el face...si tot asa oriunde merg cu el...se intinde la toate, Vladut are 1.6 ani....dar sa nu uitam...sunt totusi COPIII..si sa nu catalogam asa repede parintii..serios acum...
Va pup..si multa , multa intelegere..:))
Maria
iris spune:
eu ma refeream la dl goe care are deja 4- 5 ani adica cred ca ne putem astepta ca la virsta asta cind parintele spune Nu pai Nu sa fie; adica parintele sa aiba autoritate destula cit sa isi stapineasca odorul; suna a dresaj dar pina la urma asta e; ma necajesc parintii care stau si spun dulce Nu, dar nu iau o masura eficienta sa convinga copilul ca e NU si basta; adica nu il bati dar pleci cu el acasa de ex. asa ai sanse sa priceapade obicei copiilor le place in vizita, il convingi cumva, exista destule cai in functie de copil , de relatia cu parintele;
dar sa stai si sa zici ca are personalitate si sa te si distrezi pe chestia asta, ma depaseste, nu inteleg...sint cam nervoasa, urmeaza o astfel de vizita, peste o ora...sper ca nu va trebui sa sterg iar peretii si usile mesele si mocttae ca data trecuta si sa zimbesc si frumos....
dar pentru ca la 4-5 ani copilul sa fie suficient de "dresat" trebuie inceput de la inceput, iertati-ma dar a spune ca e copil , e o mare greseala si tot nervii vostri vor fi mai incercati.....