o probleme foarte delicata
Este vorba despre mama mea, care are 55 de ani si este de profesie educatoare. Este o femeie cu mult bun simnt, foarte responsabila dar de o vreme are mari probleme de sanatate. Eu cred ca sunt de ordin psihic. Problema cea mare ca nu-l mai suporta pe tatal meu il cicaleste(si nu pe buna dreptate)tot timpul si tot ce face nu este bine. Incet, incet incearca sa ne indeparteze si pe noi atat de ea cat si de el (adica sa-l vedem cu alti ochi). Toata viata s-a luptat sa ne cresca cat mai bine (ca sa nu aibe nimeni ce sa-i reproseze la modul"daca nu esti in stare sa-ti cresti copii tai, atunci altii ce pretentii sa aibe) sa fim buni, sa ne respectam, ca frati (mai am un frate mai mare cu 4 ani)sa ne intelegem si sa nu ne certam. Iar acum tot ce a fost cladit se prabuseste intr-o clipita, nu mai vrea sa vada pe nimeni, vrea sa stea singura intr-o garsoniera(de curand si-a terminat o casa de construit facuta dupa placul ei) sa fie lasata in pace si liniste ca este obosita. De dormit nu doarme(sta si se gandeste la lucruri rele), daca doarme 4-5 ore pe noapte, cu toate calmantele distonocalm, rudotel parca ar vrea sa-si faca rau singura . Ea are probleme cu glanda tiroida de care se trateaza si acum 2 ani a facut operatie sa-si scoata un fibrom destul de mare(cat o sarcina de 7 luni)nu au fost probleme de alta natura dar a trebuit sa-i scoata tot. Eu zic ca de aici a inceput dereglarea ei si avad o stare de agitatie permanenta, tensiune mare de efectiv nu o mai recunosc.
Sunt tare bulversata de tot ce se intampla nu stiu daca am fost coeerenta in ce am scris dar sper sa intelegeti si sa-mi dati un sfat cum sa procedez ca sa o aduc pe drumul cel bun. Nu vreau ca familia mea sa se destrame. Toti o intelegem cat putem dar taica-meu nu mai rezista si el mult cu atatea certuri si jigniri din partea ei.Nu mai constentizeaza nimic ne spune acelasi lucru de 5 ori intr-un minut si este pusa numai pe criticat. De psihiatru nici nu vrea sa auda, zice ca vrem sa o scoatem nebuna.
Efectiv simteam nevoiea sa ma descarc sa o aud si alte pareri sau solutii de a calma-o si de a fi cea care era inainte.
Multumesc!
Raspunsuri
ankalaura spune:
Mai, tu vorbesti aicea despre maica-mea? Singura diferenta e povestea cu tiroida / fibromul.
Numai ca taica-miu nu aude bine, ceea ce rezolva o mare parte din problema.
Mama a INCEPUT sa se regleze de cand am nascut eu. Dar nu functioneaza mereu.
E cam greu...
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea
Eliza de 2005
casandra spune:
Tiroida e de vina. Poate trebuie sa isi schimbe tratamentul. Sa se duca sa isi mai faca analize la tiroida.
Eu cunosc pe cineva cu probleme de tiroida. Pana si-a gasit tratametul adecvat era de nerecunoscut: depresie, fobii, .....
Donia spune:
Mie imi suna ca o depresie. Poate din cauza tiroidei, poate din alte motive. N-ar fi rau sa ajunga la medic pentru un examen amanuntit.
Si ar fi bine sa mergi cu ea, dar pentru asta trebuie sa te simta de partea ei, sa-i castigi increderea. Sa nu simta ca o critici sau ca o judeci. Important e sa-i castigi increderea, apoi poate va accepta sugestii din partea ta. Nu va fi usor, o persoana depresiva nu accepta usor ajutorul. Asa ca nu te astepta la solutii pe termen scurt, ci inarmeaza-te cu rabdare.
Si daca e intr-adevar o depresie, accepta faptul ca ea nu se poate controla, nu e ceva ce poate fi depasit pur si simplu prin vointa. In cazul unei boli depresive exista dezechilibre in organism pentru care e nevoie de tratament medicamentos.
Si ai dreptate, ar fi pacat sa se distruga tot ceea ce ea a creat o viata. Doar ca asta depinde acum mai mult de voi si mai putin de ea.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Lona spune:
Cu siguranta, sunt manifestari legat de dezechilibrul hormonal, tiroida este de vina. La fel a patit si mama mea, i-a fost rau vreun an asa, dupa care a inceput sa transpire abundent, sa tremure, a slabit brusc. Dupa ce a fost diagnosticata (in urma unor analiza simple, de altfel) cu hipertiroidie si a inceput sa ia tratamentul, in doar CATEVA zile a redevenit cea pe care o stiam cu totii: calma, blanda, iubitoare.
Asta s-a intamplat in urma cu cativa ani, continua sa ia medicamentele si se simte foarte bine.
e foarte important sa fii aproape de ea, asta e o boala nenorocita car da tot felul de stari proaste, de care nu esti constient. Curaj, se tine sub control fara probleme afectiunea.
Sanatate multa mamei tale, si liniste pentru toata familia!
sinzi_ana spune:
Ai spus ca i-a facut histerectomie?
Daca da, asta trebuie sa fie cauza...Era la menopauza cand a facut operatia? Sau a intrat fortat?
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi si David
Prin Mamaia si tati cu naufragiatul
La marea Neagra
Chi spune:
Nu trebuie lasati sa se chinuie, nici mama nici ceilalti din jur.
Tiroida si menopauza dau stari depresive si uneori nevroze.Acestea se pot trata usor cu medicamente, nu este nici o rusine si nici nu mai traim in grota ca sa catalogam drept nebun pe oricine care are probleme de ordin psihic.I se poate intampla oricui iar femeile sunt destul de labile in primii ani de menopauza.
Daca lucrurile avanseaza si tratamentul se complica.
flafi spune:
Si eu cred ca e vorba de o stare depresiva. Incearca sa o convingi sa mearga la un psiholog sau un terapeut.
"So if you tried to understand me
Would you crucify or damn me
Or stand by me
Like smoke around the flame" Vaya con Dios
http://community.webshots.com/user/flafi1
Delia21 spune:
Scumpa,imi permit sa vin si eu cu un sfat.Apropo si mami meu are probleme cu tiroida ,din totdeauna,deci stiu despre ce simptome vorbesti,am crescut asistand la tot felul de crize din partea ei.Vorbeste cu ea si nu te rusina sa-i spui verde in fata ca orice s-ar intampla pe pamant voi o iubiti si ea este mama voastra si nimic nu poate schimba asta.Sa te stii iubit chiar si cand nu-ti intelegi reactiile si vezi totul in negru,este un medicament pentru suflet.Incearca si asa !Si nu uita ca toate-s trecatoare pe lumea asta.
relyana spune:
Tiroida + menopauza = f.grea criza, mai ceva ca la adolescenta. Trateaz-o cu iubire, atat cat iti sta in putinta.
Spune-i tatalui tau despre ce este vb. ca sa poata suporta, sa nu ajunga sa divorteze la varsta asta, ca e pacat. Roaga-l sa astepte ca se va regla, dar e de durata. Dar mergeti la doctor. Mai sus sunt niste pareri care par "medicale".
Atentie: tiroida e relationata si cu osteoporoza. Sa faca si un test de densiometrie osoasa. Neaparat.
ana_radu spune:
Multumesc pt. sfaturi si incurajari . Raspuns : sinzi_ana , nu era la menopauza a intrat fortat.
La ce doctor sa merg cu ea, adica ce specialitate sa aibe?