Buna.
Am si eu doua probleme si as vrea sa le lamuresc:
Cum se platesc orele suplimentare?
Daca cineva lucreaza ore suplimentare egale cam cat programul normal,asta zilnic..deci cam 15-16 ore/zi plus sambete si duminici(stiu ca ar trebui sa se dea libere,insa nu se dau,cica se platesc orele suplimentare),firma le va plati pe toate sau va plati doar restul de 8 ore(din alea 48pe sapt.).In contract se specifica ca orele suplimentare se platesc conform legii,insa cate anume se platesc?Toate?(atatea cate sunt sau doar cat ar trebui legal?)Inclusiv sambetele si duminicile?
A doua problema..in contractul de munca,semnat de ambele parti, se specifica o perioada de proba.Daca angajatul nu mai vrea sa continue dupa aceasta perioada poate pleca pur si simplu sau trebuie sa-si depuna demisia si sa stea in preaviz?Sau isi da simplu demisia si nu mai sta in preaviz?
Sper sa fi fost explicita.Am nevoie urgent de aceste informatii si sper sa ma ajute si pe mine cineva.
Multumesc anticipat!
Judecand prea mult oamenii,uiti sa iubesti!!!
off nu stie nimeni?
plizz ajutati-ma..raman datoare
Off atatea vizualizari si nici un raspuns..chiar nu stie nimeni?
Ma intereseaza urgent ca sa stie ce sa faca..altfel nu v-as bate la cap..
Pupici.
In principiu, firma nu are dreptul sa-l exploateze mai mult de 48 ore pe saptamana. Cum arata statul de plata? Cate ore suplimentare sunt trecute acolo? Cum i-au primit statul de plata la camera de munca?
Prin urmare, doar pentru cele care se incadreaza in maximul legal se poate solicita plata. Pentru restul se poate negocia timp liber sau se poate considera munca in zadar. Angajatul nu poate fi obligat sa munceasca atat de mult (poate face sesizare la ITM).
La sfarsitul perioadei de proba, angajatul poate depune o notificare (cu nr de inregistrare) si gata, contractul de incheie de drept, fara preaviz / demisie etc.
Mersi Rozi.
Intre timp s-a rezolvat asa,demisie,fara preaviz si orele suplimentare platite ca atare cele legale,iar cele peste alea legale, cu un fel de prima.
Stiu ca e ilegal sa ti atata vreme un om la munca,insa nu gaseam prin codul muncii ce ma interesa.Am gasit eu ceva,ceva da nu exact.
Multumesc mult oricum.
Rog moderatorii sa inchida subiectul.Multumesc.