Fetele din Austria(16)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mixandra spune:

Imi permit sa postez un anunt pentru fetele din Viena care au copii si care sunt interesate sa-si dea copiii la ora de limba materna, in cadrul scolii de stat austriece. Poate unele dintre voi isi mai amintesc ca anul trecut au inceput aceste ore in cadrul Centrului Cultural Roman. Incepand din toamna acestui an, orele de limba romana pentru copii intre 6 si 14 ani se continua la o scoala din sectorul 4 al Vienei, copii obtinand si un certificat la sfarsitul semestrului sau anului scolar.Ne-am bucura mult daca am reusi sa trezim interesul cat mai multor romani de a-si trimite copiii la orele de limba romana, ore foarte importante pentru pastrarea identitatii si a limbii materne.
In anuntul care urmeaza puteti gasi detalii.

Mag. Beatrice Baumgartl
Öffentliche Volksschule Email: beatrice.baumgartl@hotmail.com
1040 Wien Telefon : 0699 12664241
Graf -Starhemberg-Gasse 8

Sehr geehrte LehrerInnen!
Sehr geehrte Eltern!

Es freut mich sehr Ihnen mitteilen zu dürfen, dass es nun auch in Wien die Möglichkeit des muttersprachlichen Unterrichtes in Rumänisch gibt. Es ist mittlerweile jedem bekannt, dass der Unterricht in der Mutter/Vater/Familiensprache eines nichtdeutschsprachigen Kindes eine der wichtigen Voraussetzungen ist um allfällige Sprachlerndefizite bei Kindern nicht-deutscher Sprache hintanzuhalten. Nur wer seine eigene gewohnte Sprache gut zu beherr-schen imstande ist, wird im allgemeinen problemlos imstande sein eine oder mehrere zusätzliche Sprachen zu übernehmen. Unser österreichischer Gesetzgeber hat diesen Erkenntnissen schon seit längerer Zeit Rechnung getragen. Leider wird der durch Bundesgesetz gewiesene Weg nur zögernd beschritten. In der Steiermark werden bereits seit Jahren an einigen Stand-orten über 100 Kinder auf Rumänisch unterrichtet. Die für diese Angelegenheiten zuständige Wiener Landesschulbehörde hat inzwischen ebenfalls diese Möglichkeit geschaffen. Es wird nun an den Rumänischsprachigen in Wien liegen diese Möglichkeiten auch zu nützen. Besonders wichtig wird es aber auch sein, dass die rumänischsprachige Kinder unterrichtenden Wiener Lehrkräfte die Erziehungsberechtigten ihrer rumänischsprachigen Kinder auf diese Möglichkeit gehörig aufmerksam machen und ihnen auch empfehlen davon Gebrauch zu machen. Nicht nur Gebrauch zu machen, sondern auch entsprechend dabei mitzuarbeiten! Wenn Eltern und sonstige Erziehungsberechtigte von rumänischsprachigen Kindern, die selber nur mangelhaft Deutsch beherrschen - was keineswegs eine Schande ist - es dann auch noch unterlassen mit ihren Kindern ein derartiges Kontaktdeutsch zu sprechen, dann wird es vermutlich bald schon der Vergangenheit angehören, dass rumänischsprachige Kinder vor allem in den ersten Schulklassen mit Sprachproblemen zu kämpfen haben.

Konkret kann ich jeden Mittwoch von 15.45 bis 17.30 und jeden Donnerstag von 15.45 bis 16.35 rumänischen Unterricht in der Volksschule in 1040 Wien, Graf-Starhemberg-Gasse 8, Eingang in der Waltergasse 16, anbieten. Dieser Unterricht erfolgt im Rahmen des allgemeinen öffentlichen Schulwesens des Landes Wien und ist deswegen auch nicht ex-tra von den Eltern/Erziehungsberechtigten teilnehmender rumänischsprachiger Kinder zu bezahlen.

Selbstverständlich freute es mich und bin ich jederzeit bereit an jedem anderen Standort in Wien ebenfalls rumänischsprachige Kinder in deren Mutter/Vater/Familiensprache zu unter-richten. So es gelänge weitere Klassen in anderen Wiener Gemeindebezirken zusammenzu-bekommen, bin ich jederzeit bereit auch dort zu unterrichten. Vorweg geht es vor allem da-rum den tatsächlich bestehenden Mangel an rumänischem Sprachunterricht für rumänisch-sprachige Kinder in Wien zu ermitteln und schleunigst zu beheben.

Ich freue mich schon auf Ihre Zusammenarbeit und danke Ihnen dafür im voraus!

Mag. Beatrice Baumgartl
Wien, im Oktober 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolada spune:

alinah,alexamersi de incurajari,am aflat c o sa fie un prof de treaba la examen,poate m ajuta,acu depinde de examinator,daca e mai indulgent o sa iau.bineinteles ca depinde si de mine,dar depinde ce stare de spirit o sa am la 8 dimineata:)o sa va scriu scurt luni sa va zic ce am facut si sa mi iau la revedere, ca plec in tarile calde imediat dupa examen si acuam stres sa fac bagaje etc.
alinah ce fusta crapata bre sa mi pun,cu adidasi?!acu stiu ca astea pe aici s ar imbraca si asa,dar eu nu.
weekend insorit

www.camping-kasern-salzburg.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinah spune:

caro, ce facusi? a fost nenea mustacios sau de treaba?
si loveste-ma cu tarile calde, zi-mi si mie, sa am si eu la ce sa visez...ca vacanta de doi ani nika si probabil ca cel putin urmatorii doi-trei tot nika, cu noul plod care vine, e clar ca suntem iau tintuiti in casa. Unde mergi, ca mexicul ti-a iesit din calcule :). oricum nici nu stii unde sa mai mergi ca sa fii in siguranta..daca nu sunt bombe sunt tornade, daca nu sunt tornade sunt incendii...
Oricum iti urez drum bun, vreme buna si distractie la maxim!
Hai ca ma pun pe ghicit...Grecia?

Alexa, ce faci tu cu puiul? La plimbarici tot timpul. Vad ca a prins si al meu gustul de plimbari si imi aduce ghetutele lui si-mi zice pa-pa :) asa ca vreau nu vreau incepe calvarul cu imbracatul, incaltatul, pusul caciulii...geaca i-o pun deja cu usa intredeschisa ca nu mai poate de nerbadare :)
Pleci de sarbatori in Romania?

Viktoria, tu ce mai faci? Dar domnisoasa si ?

Burtica mea e bine, merg azi la 5 la control si sa-mi faca mutterkindpass-ul.

Numai bine

23.08.2004

Mergi la inceput

alinahn am luat ,dar era si de mirare sa iau,am facut niste greseli prostesti,vorba aia "teorie stiu,practica ma omoara".oricum,am condus ca o ciubota.
si totusi is mai fericita ca ieri ,c am scapat de stressi plec in seara asta in concedprin franta ,spania (ha,ha ieri a anuntat ca ninge prin spania,dar nu mi pasa)si probabil italia .acu nu i batut in cuie cu barbatu meu nu se stie niciodata o sa va mai trimit cate o bezea de prin tarile -sper-calde

pupicei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa22gandi81 spune:

Caro FELICITARI!
Apropo Spania,eu si Alex zburam pentru 10 zile in Spania;acolo unde plec (Sevilla) nu a nins inca dar e egal,sper sa ajung cu bine ca zbor pentru prima data.
pupici la toate

alexandra si bebe Alexander(06.07.2004)
http://de.f2.pg.photos.yahoo.com/ph/alexastan1981/my_photos

Mergi la inceput

salutari calde din spania costa brava
vremea e super pe aici,in austria am inteles c a nins.maine ne ducem la barcelona.
alexa drum bun si tie si cred ca vremea o sa fie buna.
alinah lasa c o sa ti vina si tie vremea vacantei .
pupicei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simmypo spune:

uite ca revin si eu printre voi
felicitari pt reusita carolda
alinah felicitari pt noul bb. Stiu ca ii greu si cred ca si mie imi lipsest curajul sa ma apuc de al doilea desi stiu ca e mai bine pt bb sa fie de varste apropiate si pt mama dar cand is m mari... si is un pik egoista ca nu e bine pt mama cand is mici si is apropiati
eu is cam lenesa: nu am inceput nici scoala de germana si nici cu permisu nu am facut nik
in schimb e fiicamea mai energica si pt mine. are 7 luni si deja are 2 dintisori, merge pe branci si ii place sa se catere si sa isi dea drumu sa stea nesustinuta... ma bucur pt ea dar ma tem pt mine ca nu voi mai avea curand liniste.. adica isi va da drumu sa mearga si sa agatze tot.. nu ma chinui sa o tin de maini sa o fac sa mearga ca merge ea destul cu premergatorul
in rest toate bune si frumoasa
si vacanta placuta celor care reusesc sa mearga in tarile calde

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simmypo spune:

hei alinah imi veni o idee ce nu imi da pace. sora mea din ro tot vrea sa vina aici dar nu i-am gasit nik de lucru si nici eu nu mi-am gasit ca sa stea macar cu bb meu. si daca tu nu ai pe cineva anume si te intere pot sa iti spun m multe. ii place sa se joace cu copii
daca te intere poti sa imi spui pe ym: simypo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Viktoria spune:

Dragele mele bine v-am regasit!
Simmy bine ca te-ai intors in mijlocul nostru. Sa stii ca si Clara a mea e tare curajoasa, vrea mai toata ziulica sa mergem la plimbare, deschide dulapurile de la bucatarie. Eu nu o pun in premergator caci nu mi-a recomandat ortopedul.
Carolda felicitari pt. permis si o vacanta placuta in continuare. Ai sa vezi ca cu timpul vei prinde mai mult curaj si iti va place.
Alexa vacanta placuta si sa va reintoarceti sanatosi, ai sa vezi ca nu e asa de rau sa zbori.Alinah felicitari pt. noul bebe. Ai sa vezi ca nu e asa de rau cu doi, ai ocupatie toata ziua si nu ajungi la ginduri negre. Eu am fost vineri la medic 3 ore am stat fetelor la pediatra cu copii. Sint un pic racite. Doris a inceput scoala si are o invatatoare de care sint tare nemultumita, eo chaota pur si simplu. Cu casa mai avem de lucru, beciul si garajul.Am avut si probleme cu aia de la Lutz ca mi-am comandat acolo perdele si le-au cusut prost. Si ca incoronare ca sa nu ma plicitisesc ieri mi-am taiat la masina de piine o bucata din degetul de la mina(aratatorul de la dreapta). Azi am fost la medic si am crezut ca lesin acolo de durere. Acuma trebuie sa ma duc in fiecare zi la schimbat de pansament.
Va pup pe toate si va doresc multa sanatate.

Mergi la inceput

salutari de pe coastele de azur.
vacanta e cam pe sfarsite .ma intorc acasa pe 12 DEC/

pupicei

Mergi la inceput