Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare(3)
Raspunsuri - Pagina 15
casandra spune:
Adriana, multumesc mult, mai ales pentru poze.
Din fericire, cred ca este aceeasi biserica. Cel putin intrarea, este aceeasi. Este exact in aceeasi pozitie. Si pomul din fata bisericii. Si intrarea, si picturile de pe langa streasina. Si aleea, pavata de curand, ce-i drept.
Cred ca a fost renovata. Gardul pare tare nou. Si am mai vazut o cladire noua in fundul curtii.
Ar fi mare pacat daca cea veche a fost daramata. A fost construita in primul an de domnie al lui Carol I si pictata de Tatarescu.
adriana spune:
Da, asa e.. e aceeasi. Acum am aflat ca in urma cu 1 an si jumatate, cand a inceput icoana sa planga, biserica arata jalnic, dar de atunci s-au ivit mai multi sponsori.. si acum arata asa..
Adriana, mamica celor doi nazdravani: Codrin si Olguta
amuleta spune:
Parintele spune el, saracul, dar practica te omoara ; Alma mea s-a nascut cu toata abstinenta si n-a fost putina...daca te iei dupa ce spune barbatul meu. Si le-am numarat si de la dreapta si de la stinga, ca la facultate. Un cuplu sanatos are cinci copii cu abstinenta si macar zece, fara abstinenta.
In rest, casatoria e mai intai de toate o experienta spirituala, da-ti dai seama de asta dupa luna de miere. O sa-mi cumpar si eu cartea cind ajung in Romania.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Referitor la ceea ce vorbeam mai sus,nu cred ca e o scuza,e o realitate intalnita in multe familii.Unul din soti doreste abstinenta pe motive religioase,dar celalalt nu.Bineinteles ca e o problema care se discuta cu duhovnicul,de la caz la caz,dar totusi in Scriptura se intalneste acest principiu general ,si anume ca abstinenta sa fie pentru putina vreme si doar cu invoiala ambilor soti.Ceea ce propune parintele Arsenie e un ideal,dar nu stiu cati ajung la atingerea lui.Dar e un ideal de dorit...
a, irina, atunci nu vorbim de nivele duhovnicesti diferite, ci de un sot in Biserica si altul nu
oricum, iarta-ma, nu la tine ma refeream, iti dai seama, eu ma cam pregatesc de spovedanie si am observat chestia asta, ca imi gasesc o mie de scuze si raman pana la urma fara de pacat, alba ca porumbita pacii
deci era mai mult un monolog
dar ce propune Pr. Arsenie vreau sa cred ca nu e un ideal, ci un normal altfel, la ce bun a mai propovaduit toata viata?!
si o intrebare care ma macina: de ce nu l-au canonizat, fratilor??!!
ps: m-a socat chestia aia cu vaccinarea impotriva hepatitei B si inocularea virusului HIV in acel vaccin
pps: adriana, superbe pozele, unde este zona asta? am si eu icoana cu Maica Domnului care plange, dar nu stiam de unde este
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
mariuta spune:
Eu nu am citit cartea si nu inteleg totusi: e vorba de abstinenta in timpul posturilor sau de abstinenta ca metoda "de a nu avea copii".
De ce e atat de importanta abstinenta asta, pe motive religioase, incat e un ideal?
Vorbeste parintele cumva si de abstinenta din dezgust, despre care am citit ca e pedepsita de Biserica, dar nu am vazut niciodata un caz concret? Adica motivul invocat e religios, dar cel real e dezgustul fata de sot. daca, de exemplu, cum din pacate se intampla des, relatia cu sotul tau e rece, si invoci posturile ca sa scapi de el, e pacat sau nu?
Vedem pe la alte subiecte cum unii sustin sus si tare ca se poate si mare iubire si lipsa de atractie trupeasca intre soti. Sunt oamenii aia niste sfinti si nu stiu? Oare nu multi se amagesc cu ideea ca duc o viata "dreapta", dar de fapt sunt impietriti?
M-ar interesa si pe mine cartea, sper sa o mai gasesc cand vin in tara. De fapt, toate cartile (teologice, crestine) citite pe tema asta m-au dezamagit cumva.
Adriana, convinge-l pe sot sa mearga la doctor, e periculos sa stea. Multa, multa sanatate!
mariuta
star33 spune:
Mariuta, e o abstinenta in timpul posturilor, atunci cand ne abtinem de la toate placerile, culinare si de alta natura, incercam sa fim mai buni, mai milostivi.
Si este o abstinenta ca sa nu faci copii, dar exprimarea e cam dura. De fapt Parintele spune ca este bine sa ai cam 4-5 copii si astfel se realizeaza si sanatatea femeii si binecuvantarea familiei. Insa ce facem cand dorim mai putini copii? Aici Parintele recomanda abstinenta in locul metodelor contraceptive, adica se merge pe calea naturala, fireasca.
Uitati ce spune Pr. Teofil de la Man. Sambata:
În sfârsit, pe lângă aceasta, părintele Arsenie Boca a mai pus o problemă foarte actuală si foarte importantă si anume – problema sexuală, risipa de energie sexuală. Si a zis: să-ti păstrezi hormonii, adică să nu faci abuz de energie sexuală, să nu te axezi pe plăcerea sexuală, să fii abstinent, asta înseamnă. Poate unii dintre voi ati fost la yoga si ati avut niste îndrumări în legătură cu sexualitatea, în sensul de a avea legături sexuale, dar în asa fel încât să nu se piardă energia, să nu se ajungă la orgasm. E o chestiune care nu tine de rânduiala lui Dumnezeu si care nu tine de rânduiala firii si care, de fapt, nu aduce nimic spiritual. Ei pun cumva problema energiei, pe care dacă o păstrezi o ai tu si n-o elimini. Or, se stie că există niste declansări firesti, care nu sunt vinovate, si care, de fapt, nu pot fi considerate o pierdere de putere fizică, ci că pot fi considerate foarte firesti si foarte la locul lor.
Deci, părintele a avut în vedere abstinenta ca atare, iar actul sexual la avut în vedere asa cum e el, asa cum la lăsat Dumnezeu, cum lau stiut toti oamenii, cum îl stiu animalele sau cum îl realizează animalul, fără retineri când e vorba despre felul cum se declansează, dar cu retineri în felul de angajare; adică să fii cât mai abstinent, să-ti rămână energia sexuală,da săti rămână energia nu în sensul că nui dai drumul, ci în sensul că nu te angajezi la acte în care e firesc să-i dai drumul.
gandacelu spune:
feteleeeeeeee de joanna mai stiti ceva?
ea parca era in anglia... sper ca n-a patit ceva, Doamne fereste!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
quote:
Oare nu multi se amagesc cu ideea ca duc o viata "dreapta", dar de fapt sunt impietriti?
mariuta, iti voi raspunde pe fuga, iarta-ma, dar nu am timp:
pui problema f bine, dar nu privesti din unghiul bun: pai da, exterior e greu sa ne dam seama, tocmai de asta pacatul e in inima
tocmai de aceea
quote:cred ca e un pacat, dar daca nu e post, atunci ce mai invoci?
daca, de exemplu, cum din pacate se intampla des, relatia cu sotul tau e rece, si invoci posturile ca sa scapi de el, e pacat sau nu?
deci problema nu se pune atat a avea sau nu relatii (fie sau nu post) ci a te opri de la a face copii sau a-i avorta
ca e post si e atractie intre soti, asta nu e o problema asa de mare! let it be love!
revin cand am mai mult timp
Vianne spune:
Adriana, si eu zic sa mergi cu sotul tau la doctor si sa se opereze cat mai repede. Operatia nu e grea, eu am facut-o la 23 de zni si de 9 ani nu am fiere. Metoda cu laser se numeste laparoscop. Eu ma simt f bine. E adevarat ca de atunci nu am mai mancat nimic prajit dar la mine e un mod de viata. Nici mama mea nu are fiere de 25 de ani si mananca orice cu moderatie.
Sanatate multa!
Va pup pe toate
adriana spune:
VIANNE!!! YES.. asta cautam pe internet acuma si ma doare capul, ca nu stiu de unde s-o apuc. Spune-mi exista si alta metoda decat operatia?
Sotu zicea ca se poate sparge cu ultrasunete, sau ca is niste medicamenet care o dizolva (poate asta in alte parti )
Scuze de deturnare, fetele