copil minor turist
va rog frumos lamuriti-ma si pe mine care mai este legea la ora asta - vreau sa-mi invit prietena din romania, fiica ei are 17 ani si-mi tot spune ca nu crede ca poate iesi cu ea din tara fara aprobarea tatalui... ca ar fi o lege noua. copila are pasaport indivdual.
parintii divortati de ani de zile, mama are custodie. el nu plateste pensie si habar nu au de locatia lui.
multumesc
Raspunsuri
mihaela_s spune:
pfuuu, complicat daca nu stiu de el...inteleg ca nu e decazut din drepturile parintesti?
daca are nevoie de viza ca sa mearga la tine atunci are nevoie de acceptul tatalui. altfel nu primeste viza.
De fapt oricum are nevoie, doar ca ar putea ca la granita sa nu o intrebe nimeni de el. Eu am iesit deja de 3 ori cu fetita din prima casatorie din tara. Prima data am avut acceptul tatalui, nu puteam risca sa nu o lase, apoi am mai iesit de 2 ori aici in ungaria, in apropiere si am zis ca daca nu o lasa, am unde sa o las. Dar nu m-a intrebat nimeni nimic de accept. Insa asta cred ca depinde de noroc.
In situatia in care se afla ea, nestiind nimic de tatal copilului cerd ca se poate rezolva in instanta. Cel mai bine ar fi sa contacteze un avocat. Mult succes!
Mihaela
Diana si Silvia
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42663&whichpage=1" target="_blank">Tudorel are nevoie de mama lui!
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!
bebelusi august-septembrie 2003
devylla spune:
Mai nu stiu ce sa iti zic,eu am iesit din tara la 16 ani fara probleme!
poze noi
iubirea mea
bubulinele
'Populatia planetei creste continuu, in timp ce inteligenta ei ramine constanta.'
Sabina
voljena spune:
eu le-am invitat si anul trecut si desi am avut emotii n-a fost problema sa-i faca pasaport ca era peste 14 ani... la consulat la englezi n-au intrebat nimic de tata, dar nu le-au dat vize - din alte motive, era dupa scandalul cu vize date aiurea la romani si bulgari, ma rog...
acum 2 ani am invitat o alta prietena care a trebuit sa-si tarasca sotzul la notar sa dea declaratie pt pasaport si viza ca fiul lor avea doar 12 ani...
eu mi-am scos copila din tara definitiv fara aprobarea tatalui... dar m-a costat... si asta era acum mai bine de 10 ani...
deci anul trecut nu ar fi fost problema pt copil peste 14 ani sa iasa din tara pe viza de turist, insa ea imi zice ca ar fi auzit ca au iesit multi si nu s-au mai intors si s-ar fi schimbat legea de curand.
care-i situatia luna asta ca sa zic asa... ca sunt confuza de tot.
tumpi spune:
Fiind vorba de obtinera unei vize e posibil sa se ceara acordul tatalui.
Eu una am iesit cu copilul din tara si chiar daca mergeam la tata mi-a trebuit declaratia tatlui si m-au verificat la vama.
Pentru mai multe detalii citeste lg 272/2004
A sti, a putea sa te opresti exact unde trebuie, iata marea putere in arta, ca si in viata!" - Al.Vlahuta
mihaela_s spune:
Nu cred ca e vorba de copil sub sau peste 14 ani, e vorba de copil minor sau major(sub sau peste 18 ani).
Ceea ce am scris mai sus s-a intamplat luna asta. Nu stiu sa-ti spun legea, dar sigur iti spun ca e necesar acest acord indiferent daca parintii sunt casatoriti sau divortati, in cazul in care copilul calatoreste doar cu un parinte. Ironia e ca si in situatia in care copilul calatoreste in tara numai cu un parinte, are nevoie de acordul legalizat al celuilalt parinte. Pentru ca a parasit domiciliul. Asa e legea-am vazut la tv.
Poate te ajuta cineva cu legea respectiva, sau incearca o cautare cu google.
Mihaela
Diana si Silvia
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42663&whichpage=1" target="_blank">Tudorel are nevoie de mama lui!
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!
bebelusi august-septembrie 2003
tumpi spune:
Voljena, daca-mi trimiti pe PM adresa de e-mail iti trimit legea.
Asa chiar daca parintii sunt divortati sau nu, atata timp cat copilul calatoreste doar cu unul dintre ei atunci are nevoie de acordul parintelui care nu calaoreste impreuna cu el.
La mie a fost ciudat fiinca eu mergeam chiar la tata si mi s-a parut ciudat sa-si dea el acordul atata timp cat mergeam la el.Mare tampenie dar astea sunt legile la noi.
A sti, a putea sa te opresti exact unde trebuie, iata marea putere in arta, ca si in viata!" - Al.Vlahuta
voljena spune:
fetelor va multumesc mult pentru raspunsuri.
asa au zis anul trecut cand i-a facut pasaport... la peste 14 ani nu cer nimic.
stiu ca-i tara lui papura voda ca acum vreo 3 ani intrebau daca vrei copil pe pasaportul tau sau ii faci indivdual, anul trecut faceau numai individual (mai ales la peste 14 ani - au zis ei), acum am inteles ca nu poti sa faci individual decat cu motive speciale
tumpi spune:
voljena, trimis e-mail, sper sa te ajute , desi iti spun ca bine ar fi daca l-ar gasi pe tata, ori il decade din drepturile parintesti, ori il gaseste sa-i dea semnatura.
Dar cu asa tata, mai bine lipsa.
Pupici si bafta tuturor care trec prin asta.
bb_alinus spune:
Poate ca in Ro e diferit si chiar ma intereseaza si pe mine pana la urma sa stiu daca un copil sub 18 ani cu PASAPORT mai are nevoie de acordul ambilor parinti sau nu? In mod normal cand i se face pasaport ambii parinti semneaza ca sunt de acord ca odrasla lor sa poata circula liber...Cel putin asa e aici in Franta! Eu lucrez pt compania aeriana britanica si atata vreme cat minorii imi prezinta un pasaport si au peste 12 ani nu au nici o problema si nu le cer nici un acord parental. In fine, in Ro or fi sifur alte legi...
Numai bine,
Alina 16+
http://community.webshots.com/user/alina_delebarre
Rozi spune:
quote:
Originally posted by tumpi
[...] desi iti spun ca bine ar fi daca l-ar gasi pe tata, ori il decade din drepturile parintesti, ori il gaseste sa-i dea semnatura.
Dar cu asa tata, mai bine lipsa.
Sau, mai bine, invit-o la anu'! Dupa ce implineste 18 ani!
Victoras (24.08.2004)