Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare (2)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Irina, concursul meu este pe informatica, m-am saturat de ea! Si plus ca ziua lucrez pana la 17, asa ca dupa servici iti dai seama ce placere este sa invat. O sa scriu rugaciunea de la printele meu, este foarte frumoasa. Dar sa mergi neaparat la duhovnicul tau sa iti dea binecuvantare, ca am citit ca este tare important sa faci orice lucru cu binecuvantare.

Din cauza stresului sunt tot timpul nervoasa, ce sa mai zic sa ascult muzica ! Fetelor, voi ce faceti ca sa va calmati in perioade de astea foarte agitate ? Eu dupa ce merg la biserica ma linistesc, privesc totul in roz, dar la cateva zile iar sunt intoarsa pe dos. Asta pentru putinatatea credintei mele, ca nu pot sa ma las in mainile lui Dumnezeu asa cum ar trebui si grijile ar disparea...

Daro, multumesc !

Fetelor, nici nu stiti ce bine este ca va stiu aici si gasesc cuvinte de incurajare si de credinta din partea voastra!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Sabina,si tu tot cu "o mica pauza"?Ilinca doarme de vreo ora si eu,in loc sa invat,stau pe DC.Dar am cartile pe birou,ma apuc indata de invatat...Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Nicol,eu nu lucrez,dar dupa o zi petrecuta cu Ilinca sunt atat de sfarsita ca nu mai sunt in stare de nimic.In fiecare dimineata la 6 imi da scularea si pana seara la 9 nu mai stiu de mine.Plus treburile casei,pe care le-am cam lasat balta in ultima vreme,plus sotzul,care mananca ,saracul,doar salata din legume congelate si ton sau pui,ca nu ma mai simt in stare sa gatesc si pentru noi,fac doar pentru copil.Noroc ca am un sotz intelegatorIrina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Irina, stiu, e tare greu…dar ce observ, tu ziceai ca inveti ? Pai atunci ce stai cu un ochi pe DC ? Glumeam...sa dea Domnul sa treci cu bine de examen si sa ai si tu timp liber (daca mai exista asa ceva). Intre timp sa nu uitam sa ne rugam pentru reusita, nu ?

Mergi la inceput

Nicol,in inconstienta mea m-am gandit ca daca tot ma apuc de invatat atunci sa dau si la un master,deci adio timp liber(daca da Domnul si reusesc).Ups,s-a trezit terorista!!!Va puupp!!Irina si bb Iinca(26apr04)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

Fetelor, spor la invatat si la compus si la ce mai aveti voi pe cap.eu ar trebui sa invat pt scoala de soferi, stau cu cartea pe masa, dar nu reusesc sa ma apuc de citit. la mine ispita mare e calculatorul, pierd foarte mult timp cu el. bine ca ma mai trag copiii de maneca, vine cate unul la mine cu cartea de rugaciuni in mana si ma pune sa citim, sau incep sa cante ce au retinut si ei de pe la biserica si asa imi mai aduc si eu aminte care ar trebui sa fie prioritatile mele
sper sa nu va intalniti tocmai duminica asta, ca noi o sa fim plecati, si n-as vrea sa ratez momentul

mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

e o binecuvantare sa va stiu aici si sa-mi beau cafeaua de dimineata cu voi, m-am trezit automat citindu-va, mi-ati dat o energie nemaipomenita Gandacicule, multumesc pentru sugestiile de lectura (din lista ta am citit doar Jurnalul fericirii) si mi-a placut si sugestia ta sa ne cautam duhovnicul in lacrimi.

Adriana, Irina, Sabina, Star ma rog si eu pentru voi sa iesiti din supararea care este si sa fiti tinute departe de ispita deznadejdii. Sabina, spor in creatie si succes la concurs.

acum, sa ma corectati daca gresesc. in parabola fiului ratacitor e o chestie care nu-mi da pace, ajutati-ma sa o inteleg. lectia este ca Tatal ne iubeste pe toti la fel indiferent ce facem si bucuria Sa este intreita cand ne cumintim de pe drumuri :)) pentru ca iubirea adevarata este neconditionata, iertatoare, etc. okay, dar care e talcul cu fratele ramas acasa? si aici am nevoie de ajutorul vostru sa-mi ziceti daca m-am ratacit cu intelegerea. eu interpretez ca de fapt nu este deajuns o viata virtuoasa, ca fara iubirea care include si iertarea, toate celelalte virtuti sunt cam egale cu zero. adica nu chiar zero, dar asa vad eu parabola asta, ca transmite un mesaj subtil despre ierarhia virtutilor. cel ramas acasa degeaba fuse el virtuos o viata intreaga daca atunci cand a venit fra'su de pe drumuri nu s-a putut bucura, s-a gelozit, s-a razvratit impotriva tatalui...nu a iubit cu iertaciune adica. s-a lasat ispitit de valoarea lucrurilor fara valoare, cum ar fi vitelul cel mai gras taiat in cinstea fratelui, inelul, incaltarile si mantaua daruite fratelui, averi lumesti cu alte cuvinte, pe care le-a pus in balanta cu fratele sau. si de-aici trag eu si o alta concluzie: ca din dragostea neconditionata vin de la sine toate virtutile, si nu invers. adica nu ajungi la dragoste neconditionata prin intermediul altor virtuti, nu ai cum. asa ca, dupa mine, daca dragostea neconditionata nu se poate deprinde practicand alte virtuti, singura solutie este Iisus, la El sa ne rugam pentru harul asta. si mai cred ca parabola asta raspunde si intrebarii super-uzate despre ce se intampla cu cei care au fost buni toata viata, si-au vazut de treaba lor, dar nu s-au prea inchinat lui Dumnezeu. eu simt ca nu virtutea singura e salvatoare, practicata mecanic si ca fara dragostea aceea neconditionata, miraculoasa, ajunsa la apogeu prin sacrificiul lui Iisus, nu ne mantuim. voi cum intelegeti parabola asta si mai ales lectiile desprinse din comportamentul fiului ramas acasa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Draga Conchita, iti spun cum am inteles eu. Fiul ramas acasa, facand doar fapte bune, pe placul tatalui sau, o fi fost si laudat de acesta sau a inceput sa constientizeze ca este bun si sa se mandreasca, sa ii compare pe ceilalti cu ei, comparatia fiind in favoarea lui, a inceput sa isi judece aproapele. Mandria indeparteaza smerenia. Fiul risipitor a avut si el ispitele lui, care or fi fost acestea, dar sa spunem ca erau ispite evident negative si la un moment dat a realizat ca este pe un drum gresit si s-a intors. Un fel de "negative thinking". Fiul cel bun n-a facut fapte rele, care sa ii puna constiinta in alerta. A facut fapte bune, dar nu s-a luptat cu ispitele sale, si a "cazut" si el. Acum e randul lui sa se ridice. Acum el este fiul ratacitor.
Morala: toti putem ajunge in postura fiului ratacitor. Niciodata nu te pazesti destul. Ispite sunt pentru fiecare. Sa nu il judecam pe ratacit, sa fim atenti la ratacirile noastre.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Eu ma gandesc ca purtarea fiului poate fi explicata prin alta pilda, cea a semanatorului, adica: Cind un om aude Cuvintul privitor la Imparatie, si nu-l intelege, vine Cel rau si rapeste ce a fost samanat in inima lui. Acesta este saminta cazuta linga drum.
In cazul fiului mai mare, acesta nu a stiut sa multumeasca Domnului pentru toate cat le primise, nu a fost recunoscator, mandria i-a incercat inima atunci, si a gasit firida sa se strecoare, cazand astfel din starea in care era. Multora ni se intampla asa, dupa cum zicea si casandra, nu e de invidiat fiul mai mare, dar se pare ca majoritatea se aseamana lui.. Mandria asta e un pacat foarte subtil si puternic, cu greu putem scapa de ea (pana si acum cand scriu asta, parca ma incearca un sentiment micut...)
Si asa e, parabola e foarte complexa, include iertarea, iubirea neconditionata, smerenia-mai ales(arma impotriva mandriei).
Mai poti sa spui si ca fiului i s-a cerut la un moment dat o jertfa- aceea de a se lasa pe sine, si de a spala picioare fratelui pacatos care tocmai se intorsese.. el nu a fost capabil de jertfa pentru Hristos... multumirea si binefacerile prea mari in viata, rod ca un vierme putregaios..

Fetelor, Dumnezeu sa va ajute la examene.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Important e sa fim ca buldozerele : tot inainte si fara sa ne descurajam de nimicuri. Iar cind ceva pare de netrecut, sa ne gindim la maretia universului. Ma uit la copii ce entuziasti sint, ce planuri nebunesti au fi cum nu se descurajeaza niciodata. ma intreb pe unde si-a dat duhul entuziasmul meu...

Mergi la inceput