Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare (2)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Teolina spune:

Scuze, adresa mea este: teodoravicol@yahoo.com

Multumesc mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Gandacelu' de cand te asteptam pe aici

Joanna, asa-i, tu mereu spui tare frumos.. nici nu mai e ceva de adaugat acum

Eu am observat ca trebuie sa-mi tin mereu mintea la Dumnezeu ca sa nu uit, adica imi trebuie o paza a mintii in fiece clipa. In timpul zilei ma mai iau cu copii, cu treburile, si uit, ma departez de viata in Hristos, cu cat imi las mintea libera si deschid usa problemelor, cu atat mai prinsa sunt de rezolvarea lor, mintea incepe sa plasmuiasca singura si eu ma indepartez usor de rugaciune si pacea din suflet. Cred ca trebuie sa fim tot timpul constienti de ispite, mai vorbim putin la telefon, cand terminam.. mai spunem o rugaciune mica (aduci gandurile iar acolo unde trebuie), mai facem un lucru mic prin casa, prin gradina, mai spunem putin "Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu.." pana intra in reflex.. hehe asta e greu.. dar merita incercat..
Apropo de rugaciunea inimii.. cica un exercitiu bun si pentru oxigenarea inimii, ar fi atunci cand facem o plimbare, sau mergem undeva pe jos, sa o facem in 4 timpi. Tragi aer in piept si spui Doamne, Iisuse Hristoase, apoi dai aerul afara Fiul lui Dumnezeu, iar inspiri miluieste-ma pe mine si la sfarsit pacatoasa.. E buna si pentru cardiaci.. si pentru credinciosi..
Eu am incercat s-o fac, dar pare asa de greu sa-ti controlezi respiratia, sa nu respiri decat cand trebuie, ca devine aproape o durere fizica repetarea rugaciunii..

Mie mi-a mai ajutat mult sa intru in viata credintei, cititul cartilor cu vieti ale sfintilor.
Adica acolo vezi ca au existat cu adevarat oameni care au facut nevointa puternica, care au murit muceniceste, dupa caz, si parca ma imbarbatez zicandu-mi ca se poate, nu-i asa de greu sa citesc acatiste, sa fac matanii, sa tin post, sa-mi pun frau limbii cand e cazul, etc.
M-a impresionat viata sfintei Teodora de la Sihla, cica nu stiu cati ani a stat intr-o pestera, aproape dezbracata, nu avea decat o rochie veche si rupta pe ea.. si cand se ruga, niste calugari mai tineri, au vazut o lumina puternica care o inconjura.
La fel si cu Maria egipteanca in pustie, caldura insuportabila pe care o suporta... lipsa mancarii.. nu avea decat niste bucati de paine care le tinea de ani intregi....
Am mai citit acum viata unor sfinti recent descoperiti in Grecia, printre ei era si o fetita de 12 ani care a fost chinuita si apoi arsa de vie intr-un tuci .. asta in fata parintilor ei.. Ma gandeam la sarmana ei mama, ce durere, ce rupere in sufletul ei.. pana la urma mama ei a murit de inima, nu a suportat sa-si vada copii torturati.. Asta a fost mucenicia in credinta.

Acum, in zilele noastre, poate mai greu sa ne ceara Dumnezeu mucenicia, mai la indemana este nevointa. Dar eu cred ca trebuie sa fim pregatiti pentru orice..
Eu caut la inaltimi, dar nu sunt in stare sa urc primele trepte ale iertarii si iubirii.. Sunt o mare nevrednica!

Sorina-Alexa.. neaparat du-te si te cununa. De acolo porneste durerea si raul.. Asteapta-te la multe ispite, dar fa pasul acesta.. Doamne ajuta sa reusesti

Va pup pe toatele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Dragele mele va multumesc pentru cuvintele frumoase.
Anca eu cred ca tu glumesti zicand de uitarea ta.Iti simtim lipsa acut.
Dragele ma grabesc,ma bucur ca v-ati adunat din nou.
Doamne ajuta,

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

Gandacel, bine ai revenit! Si mie imi place teribil parintele Teofil, nu l-am mai vazut de muult (cand ma gandesc ca ieri am fost in Bucuresti si as fi avut ocazia sa il vad...). Si parintele Rafail mi se pare extraordinar! Ca sa nu mai zic de parintele Savatie...
Daca poti, trimte-mi si mie, te rog convorbirile cu pr. Calistrat.
Te rog si pe tine, Star, sa-mi trimiti "Cartea nuntii". Adresa mea este roxana_giosan@yahoo.com.
Conchita, ai putea sa-ti propui ca in fiecare zi sa citesti cate putin dintr-o carte "de suflet". Sunt foarte multe carti acum. Alege ce simti nevoia sa citesti in acel moment. Vei vedea ca vei primi multe raspunsuri citind pentru ca Dumnezeu gaseste o multime de cai sa-ti vorbeasca. Parintele Teofil recomanda citirea zilnica a unui capitol-doua din Noul Testament si a unuia din Faptele si Epistolele Apostolilor. Participare la Sf. Liturghie este esentiala. Iar rugaciunea -"respiratia sufletului". Important e ca tot ce faci sa nu devina o regula, "un tipic" ci mai bine sa faci putin cate putin , dar cu trezvie (cu toata atentia, cu simtire) si cu smerenie. Sfintii se considerau tot timpul la inceput de drum, din smerenie, se rugau sa puna "inceput bun" in fiecare zi. Asa ca suntem cu totii incepatori... Dumnezeu sa ne ajute!

Va pup si cva urez cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

dragele mele, n-am mai scris aici, ca am fost prea rea(nu stiu, e ceva in aer:(()
Uite ce zicea gandacelu, sa ne vedem intr-o duminica fetele din bucuresti...la o biserica mai in centru unde sa fie cu multi copii:))
Numa ca sotu meu nici nu accepta deloc ideea de a merge la alta biserica decat la Sfanta Troita(pe strada Foisor, in zona Mall Vitan)Si abia accepta sa mergem si acolo:((..
ma rog.
Si eu sunt cu lecturile din Danion Vasile, am citit Jurnalul, acu sunt la cartea Nuntii.



Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

Fetelor, pe unde sunteti?

Va dau mai jos un citat din Pr. Arsenie Boca:




Mijloacele prin care putem castiga pacea launtrica si propasirea in virtute

Am putea sa ne bucuram de o mare pace, daca am vrea sa nu ne indeletnicim deloc cu ceea ce zic sau fac altii si nici cu ceea ce nu ne priveste. Cea mai mare si singura impotrivire este ca odata robiti de patimile si poftele noastre nu facem nici o sfortare sa intram in fagasul desavarsit al sfintilor. "Va las pacea Mea, va dau voua pacea Mea, nu cum v-o da lumea".

Ce placuta dulceata, ce dragoste atragatoare in aceste cuvinte ale lui Iisus Hristos! ... Sunt doua feluri de paci: pacea lui Iisus si pacea lumii. Pacea lumii cuprinde: grijile, intristarile, nelinistile, scarba, remuscarile. Iisus graieste: "Biruieste-te pe tine insuti". Înfraneaza-ti poftele tale, impotriveste-te dorintelor, frange-ti patimile si atunci duhul tau va fi ascultator poruncilor Lui, ramane-va intru pacea cea nespusa, iar toate trudele vietii, suferintele, nedreptatile, prigoanele, nimic nu va tulbura pacea Lui, care intrece orice intelegere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

BUna tuturor!
am citit undeva ca Fecioara Maria este singura dintre oameni fara de pacat.
puteti va rog sa imi dati si mie niste citate/linkuri unde sa vad asta?
multumesc anticiapt!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Porumbita, bine ai venit la noi!
Iti intaresc ideea ca Maica Domnului ar fi fara de pacat prin aceasta fraza luata de pe site-ul www.biserica.org:
'Prin Maica Domnului, Dumnezeu S-a pogorat pana la noi si firea noastra s-a ridicat pana de-a dreapta maririi intru cele inalte, pana de-a dreapta lui Dumnezeu-Tatal. Firea cu care este imbracat Hristos astazi, adica firea omeneasca fara de pacat, a luat-o din preacuratele sangiuri ale Maicii Domnului.'
(http://biserica.org/Publicatii/1995/NoIV/30_index.html)
Poti folosi motoare de cautare si diferite cuvinte cheie.
Mie personal, fiecare lacrima a Maicii Domnului provocata de noi si pentru noi imi sta marturie.
Te rog sa ma ierti ca nu pot explica mai clar de atat.Sper sa iti dea dea fetele un raspuns mai exact.Ma rog la Maica Domnului sa-ti fie de folos raspunsul bun pe care ai sa-l gasesti.

Doamne ajuta,


Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

dragele mele,
sper sa apuc sa citesc tot ce ati scris pana acum, am “frunzarit” si mi s-a parut nemaipomenit de interesant!

pe langa cele 2 carti ale lui danion de care v-am zis mai sus, acum mi-a mai trimis casandra si « cum sa ne crestem copii » si « despre infruntarea necazurilor »

star, draga mea « steluta » :), trimite-mi-le si pe celelalte, pe care nu le am, pliz ! daca se poate, arhivate !
problema mea acuma cu netul este ca ne-a picat reteaua si am luat o cartela, asa ca sunt pe dial-up si doar seara… asa ca nu mai pot sta prea mult… casandra, te rog, daca ai primit convorbirile ci Pr. Calistrat, sa le trimiti tu fetelor, mie mi-e mai dificil cu legatura asta proasta – scuze !

draga sorina,
sa stii ca cei care nu sunt cununati (religios, desi este un pleonasm, cununia nu poate fi si « civila », pentru ca acolo nu se pun cununiile in cap – aberatii comuniste !) – nici nu au voie sa fie trecuti pe pomelnic la Sf. Liturghie (nici sa se impartaseasca) – sunt considerati necununati si traind impreuna… asta e realitatea, pe care prea putini o stiu, din pacate
bineinteles ca ai multe ispite din aceasta cauza, dar sa nu crezi ca daca te cununi vei scapa de ispite ! atunci vor veni altele ! daca nu cumva si mai mari ! pentru ca atunci se va pune si diavolul impotriva… dar macar atunci vei lupta in « legalitate » (ca sa fac si o gluma ;) vei lupta cu armele Duhului, si alta va fi lupta…
de suferit suferim oricum, spunea cineva, de ce atunci sa nu suferim cu folos ? sa nu convertim aceasta suferinta intru mantuire, intru mucenicie ?

revin iarasi la predica Pr. Teofil – pentru mine a fost mana cereasca, pentru ca eu ma lovesc adesea de deznadejde, asta e « buba » mea, ca sa zic asa, din cauza ca sunt perfectionista si vreau tot timpul sa le fac pe toate bine, numai ca lupta asta duhovniceasca e oarecum « pe dos » : e clar, nu poti face nimic nu « bine », nu poti face nimic « deloc » daca incerci sa faci bine… ;)) cred ca ma intelegeti ;) pentru ca atunci cand vrei sa le faci bine, inseamna ca deja ti-ai pus nadejdea in propriile puteri… mi se pare cea mai fina arta (nu eu am zis-o) sa stii sa te rogi (nu zic « cu adevarat », ca sunt departe de masurile alea) – sa stii sa te vezi asa cum esti fara a deznadajdui – cum spune si Pr. Siluan Athonitul (sper ca l-ati citit !!!) : « tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui » (de fapt nu Sfantul spune, ci chiar Hristos i-a spus Sfantului aceste cuvinte)

alta sursa a deznadejdii la mine este cea clasica, cand fac comparatia intre viata mea duhovniceasca de la inceputuri si cea de acum – nu exista nici un termen de comparatie, din pacate, mi se pare ca acum sunt zero total, din cand in cand « acul » oscileaza usor, aratand o oarecare miscare, dar de aici pana la puterea cu care ma rugam acum 7 ani… stiu ca asta este o ispita clasica de dreapta, dar ma trezesc ca una-doua iarasi cad in ea…

va imbratisez acum… poate imi spuneti cateva cuvinte… oof !

inca ceva, ca de fapt asta voiam sa va zic cand am redeschis discutia despre Pr. Teofil, care a spus sa ne rugam cum putem, constienti fiind de aceasta neputinta (ca si Pr. Rafail zice la fel : e imposibil sa te rogi ! roaga-L pe Domnul sa trimita Duhul Sfant sa se roage in tine cu suspine negraite !) – Pr. Arsenie Papacioc avea o mica povestioara despre doi soti, proaspat casatoriti : sotia ii face sotului mancarea, dar o afuma si e tare necajita, insa sotul, cand se intoarce seara acasa ii spune doar : lasa, draga, mancarea, dar te-ai gandit tu toata ziua la mine ?
;)
va las pe voi sa descoperiti cine e sotul, cine e sotia si cine e mancarea !

numai bine pana maine !;)



mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

draga Porumbita,
sper ca ai venit cu intentii curate cand ai pus intrebarea, nu esti din « aripa » ;) protestanta, venita ca sa aduci vrajba – spun asta pentru ca intrebarea este cu dublu tais :(

personal, nu stiam ca Maica Domnului a fost fara de pacat, eu stiam ca doar Hristos a fost fara de pacat, ceea ce stiu, insa, este ca Maica Domnului a fost singura feciorelnica, nu doar cu trupul, desigur, ci si cu sufletul

nu stiu insa sigur despre acest aspect al pacatului, posibil sa ma insel, astept si eu acum sa aflu, dar, cum spunea si joanna, durerea Maicii Domnului de mama (Femeie, iata fiul tau !) mi se pare mai adanca si mai importanta decat a avea sau nu pacat – nu atat pacatul este important in crestinism, cat pocainta

Doamne ajuta !
Pace tuturor !



mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput