La Cannes Cristi Puiu, victorios!

La Cannes Cristi Puiu, victorios! | Autor: carmenutza

Link direct la acest mesaj

"Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, a triumfat vineri seara, la cea de-a 58-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, obtinand premiul "Un Certain Regard". Scenariul spune povestea unui batran care este mutat, in timpul noptii, din spital in spital. Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Rodica Lazar, Clara Voda, Mimi Branescu, Florin Zamfirescu, Monica Barladeanu sunt cateva nume care au alcatuit distributia filmului ce a adus Romaniei un premiu binemeritat de la Cannes. Distribuitorul francez al filmului lui Cristi Puiu va primi 30.000 de euro din partea Fundatiei GAN, asociata sectiunii "Un Certain Regard". Lungmetrajul "Moartea Domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, care semneaza atat regia, cat si scenariul peliculei, nu numai ca a fost selectat la Cannes, dar a obtinut si un premiu."

Victoria asta mi se pare mai demna de luat in seama decat succesul Romaniei de la Eurovision...oricum si asta, plus eliberarea ziaristilor..plus faptul ca s-au oprit ploile....ehe..parca astrele ne surad, nu?!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

quote:
Initial creeata de carmenutza

...Monica Barladeanu sunt cateva nume care au alcatuit distributia

[...]

Victoria asta mi se pare mai demna de luat in seama decat succesul Romaniei de la Eurovision...

Monica Barladeanu?... hm... mai nou e si actrita?

Sa vedem si filmul... probabil o sa il aduca si la noi in cinematografe, curand.

Our planet is a lonely speck in the great enveloping cosmic dark. In our obscurity, in all this vastness, there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves. -- Carl Sagan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

felicitari cristi puiu!!!

abia astept sa vad filmul.

Andreea & Tudor (9 dec 2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

quote:
Originally posted by Kehleyr

quote:
Initial creeata de carmenutza

...Monica Barladeanu sunt cateva nume care au alcatuit distributia

[...]

Victoria asta mi se pare mai demna de luat in seama decat succesul Romaniei de la Eurovision...

Monica Barladeanu?... hm... mai nou e si actrita?

Sa vedem si filmul... probabil o sa il aduca si la noi in cinematografe, curand.

Our planet is a lonely speck in the great enveloping cosmic dark. In our obscurity, in all this vastness, there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves. -- Carl Sagan

Ce talent ai sa le scoti din context...!!

I Was Borned Intelligent, But Education Ruined Me!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Si eu abia astept sa vad filmul, mai ales ca am citit pe undeva ca proiectul lui a fost refuzat de nu stiu care comitzie romaneasca de finantare (asta in favoarea unui film de Sergiu Nicolaescu)...
Eu insa nu prea inteleg ce-i cu sectiunea asta a festivalului, "Un certain regard"..e festival in festival...ori ce urmareste??? Stie cineva???

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Lansat in 1998, Un Certain Regard esteo sectiune a selectiei oficiale a Festivalului de film de la Cannes, reunind in jur de 20 de filme. Filmul care va castiga premiul Un certain regard va beneficia de un ajutor pentru prezentarea lui in Franta.
Un certain regard se vrea a fi scoaterea in evidenta a unor filme mai "atipice" decat cele prezentate in sectiunea principala.

Sectiunea oficiala este compusa din:
- lung metraje in concurs
- lung metraje in afara concursului
- un certain regard,
- scurte metraje in competitie
- cinéfondation

Exista doua sectiuni paralele:
La Semaine de la critique: creata in 1962, este organizata de catre sindicatul criticilor francezi (de film)
La Quinzaine des réalisateurs : creata in 1969, este organizata de catre societatea realizatorilor de filme

Premiile decernate:
Pentru lung metraje in competitia oficiala:
- La Palme d'Or: cel mai bun film
- marele premiu: pentru filmul cel mai original sau elaborat
- premiul de interpretare feminina / masculina
- cel mai bun regizor
- cel mai bun scenariu

Pentru scurte metraje:
- La Palme d'or: cel mai bun
- Premiul juriului

.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

lu.more, multumesc de informatii Citisem doar ca premiul un certain regardeste atribuit de Fundatia Gan pentru Cinema. Ce e asta?? Si iarasi nu inteleg ce e cu cele doua sectiuni parlalel...adica La Semaine de la critique si La Quinzaine des réalisateurs sint competitii separate??? Sau mai bine, care este rolul in festival al acestor doua societati???

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Lilanda, este vorba despre societati private care au ca scop promovarea tinerilor realizatori si nu numai.

Fundatia Gan este unul dinte principalii parteneri privati ai cinematografului francez.
Are doua activitati principale: pe de o parte, contribuie la salvarea patrimoniului cinematografic mondial, iar pe de alta, sustine dezvoltarea cinematografiei contemporane (productie si promovare).
Cu alte cuvinte, se ocupa de restaurarea unor capodopere cinematografice vechi, si-i ajuta pe tinerii realizatori sa produca si sa-si distribuie filmele de lung metraj.

Sectiunea (paralela) La quinzaine des réalisateurs este sustinuta de catre Societatea realizatorilor de film (creata in 1968), care are ca misiune apararea libertatilor artistice, morale, profesionale si economice legate de creatiile cinematografice. Este o grupare creata pentru apararea cineastilor francezi, un fel de sindicat, care exista datorita cotizatiilor membrilor si subventiilor care vin din partea Centrului national pentru cinematografie si actiuni culturale.
In 1968 Henri Langlois a fost demis din functia de director al cinematecii franceze. De nervi si suparare, cineastii (solidari) fondeaza SRF, care va instaura mai apoi La Quinzaine des réalisateurs, premiul pe care-l acorda filmelor prezentate in diverse competitii.
Ideea este de a prezenta creatii noi in cadrul festivalului de la Cannes, chiar si intr-o sectiune paralela, ceea ce are un impact mai mare decat daca ar organiza ei insisi (si singuri) un festival separat.

La Semaine de la critique are drept credo descoperirea de noi talente. De aceea selectioneaza doar realizatori care sunt la prima sau a doua creatie.
In fiecare an sunt selectionate 7 lungi metraje si 7 scurt metraje, care vor concura pentru Marele premiu la sectiunea Saptamana internationala a criticii.

Aceste 2 societati distincte stiu ca nu ar avea sens sa se ia la intrecere cu organizatorii festivalului in sine (sa intre in competitie cu filmele prezentate in sectiunea oficiala a festivalului de la Cannes). De aceea raman ca sectiuni paralele, in schimb beneficiaza de publicitatea facuta prin faptul ca filmele sunt prezentate la Cannes in aceeasi perioada in care de desfasoara festivalul, ceea ce nu e putin lucru.

Asta am inteles eu (m-am informat putin, ca nu pricepeam nici eu mare lucru. Mi-a mai explicat sotul, care e un pasionat).

Dragii de noi
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kehleyr spune:

quote:
Originally posted by carmenutza

Pace, OK? Promit sa nu mai ma bag unde nu imi fierbe oala...

Mergi la inceput

Merci beaucoup, lu.more E stufoasa tare competitia si n-am gasit pe nicaieri explicatii in legatura cu ce si cum functioneaza...insa acum, mi se pare mai lipmede!!!
As mai avea o intrebare; cum a fost primit la Cannes, filmul lui von Trier, "Manderley". Stiu ca nu a luat nici un premiu, insa acelasi lucru s-a intimplat si cu "Dogville", care a avut insa parte de critici bune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

quote:
Originally posted by Kehleyr

quote:
Originally posted by carmenutza

Pace, OK? Promit sa nu mai ma bag unde nu imi fierbe oala...

Dana, stim amandoua ca "iti fierbe oala" la subiecte de genul asta, filme, concerte...nici eu n-am vrut sa fiu rea.

I Was Borned Intelligent, But Education Ruined Me!

Mergi la inceput