Diversificarea-lista
Stiu foarte bine ca s-a tot discutat subiectul asta si pe fata si pe dos si stiu ca poate multe dintre voi sunteti de ja plictisite de el. Insa eu cred ca, la fel ca si incazul cresterii, ar trebui ca fiecare dintre noi sa scrie la ce varsta a inceput diversificarea, cu ce, in ce cantitate, cum s-a simtit bebelusul, etc. Stiu ca sunt o groaza de carti care discuta subiectul si mai stiu ca fiecare medic are propriul sau sfat legat de subiectul in cauza, dar dupa parerea mea experienta fiecareia dintre voi e cea mai importanta sursa de invatatura pentru mamicile mai noi.
Anda si bebelusa Carina cea nazdravana
http://community.webshots.com/user/andamihai
Raspunsuri
gabid spune:
Salutic,
Noi am inceput diversificarea cu suc de fructe pt ca asa ne-a spus dr dar la al doilea bb nu as face asa.Eu as incepe pe la 5 luni cu legume,cereale si suc de fructe la sfarsit.Simona cand a dat de gustul sucului de fructe a devenit mofturoasa la supa de legume.Noi am crezut ca dr.stie si uite ce am patit...Cereale am inceput cu Milupa cu banane pe care le-a acceptat f.bine si au si laptic in ele.Nici in ziua de azi(1 an si 3 luni)nu papa supa cu biberonul,doar groasa pasata ca un fel de pireu.
Te pup,
Gabi si Simonica.
Danza spune:
6 luni - fff putin suculetz, ffff putin pireu de fructe, cantitati infime de supitza de legume terciuita (initial numai din cartof, morcov, rosie si ceva verdeata), mai tarziu si un picut de ficat de pui fiert.
Cu drag,
Danza, mami fericita a lui Danuz
paginuta personala: http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Danza
DanaRosu spune:
Anda, fetitza ta e aproape de virsta Aniei, asa ca am sa-ti spun cum procedam noi. Dupa 2 luni i-am dat, la sfatul medicului, cite putin suc de mandarina dar cum nu mai voia lapte ci numai si numai suc, i l-am scos de tot repejor. A mai incercat-o mama cu piure de cartofi o data, cu banana alta data si cu supa de morcov, dar am facut un scandal monstru si s-a lasat pagubasa. De cind a implinit 4 luni, primeste crema de cereale cu lapte, portia pentru o zi, impartita in doua... Alte chestii intentionez sa-i mai introduc abia dupa 6 luni. Pina atunci, cereale si lapte. Atit. Si ceiuc uneori seara cind e mai agitata. Baby Drink.
Sanatate si mai putine nazuri la bebici!
crissandrada spune:
Noi am inceput cu suc de portocale sau mandarine pe la 3 luni si ceva. Apoi am continuat cu banana pasata pe la 4 luni, cu piure la borcanas Nestle, cu cereale (orez) Nestle. Acum la 5 luni ii dam mar cu biscuiti, supa (morcov, cartof, patrunjel), cereale.
Ceai nu ii dau pt ca nu vrea.
GabiG spune:
Citind mesajele voastre realizez ca fiecare incepe diversificarea altfel si urmeaza o anumita metoda. Si uite ca de aia tot ne cresc copii frumosi si sanatoasi, Doamne ajuta!
Noi am inceput pe la 3 luni cu cite o lingurita de suc de mar, in 5 zile s-au facut 5 lingurite, dupa care 50 ml. la 4 luni pireul de fructe cu jumate banana, jumate mar ras, un biscuitel ras si suculetz de la juma de mandarina.
la 5 luni am introdus si pireul de legume, la 6 luni am bagat si carnita in el, peste si piept de pui (in zile diferite, bineinteles). Dupa pireul de legume bea si niste supica (cum am fiert legumele pt pireutz).
la 8 luni (deci de putina vreme) am introdus piinica si brinzica topita, juma d efelie de piine.
Numai bine!
Pe lumea asta exista un singur bebelas (copil) perfect! Si fiecare mama il are!
Bobita spune:
Eu pentru ca nu am alaptat decit 1 luna, la 2 luni pentru ca Maria era constipata, am inceput diversificarea cu 20 ml suc de mere, portocale si morcov. La 3 luni supica de legume (morcov, telina, pastirnac, patrunjel, cartof,citeva frunze de spanac sau stevie), de la 4 luni piure cu mar/piersica/portocala + 1 lingurita brinza de vaci + 1 cm banana + 50 ml ceai in care fierbeam 2 lingurite de faina de biscuiti (toate astea la blender si adaugam la 3 zile si cite 1 cm de morcov, si supa de legume tot la blender).
De la 5 luni am inceput sa adaugam in supa galbenul de ou (la inceput 1/4 per saptamina, apoi 1/2, pina ma ajuns la a galbenus intreg), si carnita de pui (da vacuta nu prea am mincat), iaurt cu biscuiti.
La 6 luni orez cu lapte, gris cu lapte, ciorbita cu bors, supa cu galusti,pilaf in care adaugam iaurt si acum tot asa il mincam cu mare pofta.
Iar la 7 luni piure de spanac sau stevie.
Sa fim fericite
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=224&cid=229
simonab spune:
Si pe mine ma intereseaza subiectul asta si as dori ca multe mame sa povesteasca cum au facut ...
Eu pe la 4 luni i-am dat initial niste picaturi de mandarina (f. dulce) si apoi a ajuns la mandarina+suc de mar cam la 50ml. Si a facut dupa vreo 2 saptamani o eczema pe piele (initial am zis ca este de la detergentul de spalat rufele copilului) si am fost la doctor si doctorita ne-a zis ca este de la citrice (sa nu-i mai dam mandarina, portocale ... decat mai incolo ). Mi-a zis sa-i dau mar cu banana dar nu prea vrea sa manance prea mult... tot lapticul e bun !!! dar de la un timp vad ca si lapticul meu nu prea ii mai tine de foame caci mananca des si nu stiu ce sa ma mai fac .... help !
simona
liviu`s spune:
Am primit de la medicul de familie urmatoarea schema de alimentatie:
ALIMENTATIA NOU-NASCUTULUI SI SUGARULUI MIC
I.ALIMENTATIA NATI\URALA
Z.I.-suge cate 5 min. la ambii sani,la 3 ore,cu pauza de 6 ore noaptea
Z.II.-suge cate 10 min. la ambii sani ,la 3 ore,cu pauza de 6 ore noaptea
Z.III.-suge cate 20-30 min.la ambii sani,la3 ore,cu pauza de 6 ore noaptea
Nou-nascutul cu <3000 g: 7-8 mese pe zi
Nou-nascutul cu >3000 g:6-7 mese pe zi
0-2 sapt:60-80 ml/masa
1-2 luni:120-150 ml/masa
2-3 luni:150-170 ml/masa
>4 luni:160-180 ml/masa
II.ALIMENTATIA ARTIFICIALA/MIXTA
L.I:6-7 mese/zi
L.II-III:6 mese/zi (greutate~5 kg)
L>III-IV:5 mese/zi
Mese la 4 ore,cu durata de ~20 min,pauza 8 ore noaptea
Cantitatea de lapte la o masa:
<7 zile:L=(N-1)x70 sau 80 ml
70ml-in cazul sugarilor cu G<3250 g
80 ml-in cazul sugarilor cu G>3250 g
>7 zile:L=1/10 G+200 ml
III.DIVERSIFICAREA
4 LUNI #189;--la ora 14 se introduce piure-ul de legume
PIURE DE LEGUME:
1 l apa +1/2 cana de morcov si albitura
+4 frunze patrunjel +1 frunza de salata verde
Se fierbe la foc potrivit si semiacoperit timp de 1 ora.
Se paseaza zarzavaturile prin sita si se adauga zeama ramasa de la fiert pana ce rezulta un piure moale.
Z.I:2 lingurite +san
Z.II:4 lingurite +san
Z.III:6 lingurite +san
Z.IV:8 lingurite +san
Z.V:10 lingurite +san
5 LUNI—la ora 10-11 se introduce piure-ul de fructe
PIURE DE FRUCTE:
#188; banana +4 lingurite pulpa de mar ras pe razatoarea de sticla +/- cateva picaturi de sirop de zahar.
Z.I.:1 lingurita +san
Z.II:2 ligurite +san
Z.III:3 lingurite +san
Z.IV:4-5 lingurite +san
6 LUNI—la ora 10-11 in piure-ul de fructe se adauga piersica
#61550; la ora 14 se introduc pe rand:carnea, uleiul, peste, branza de vaci
#61550; incepand cu aceasta varsta se introduce zilnic, pentru profilaxia rahitismului si a cariei dentare preparatul FLUORVIGANTOLETTEN 1 cpr pe zi
CARNEA:
1 l apa +1/3 cana morcov
albitura
dovlecel
cartof
+1/4 ardei gras
+1 rosie mica
+1 ceapa coapta pe plita si decojita
+1 buchetel de conopida
+150 g carne pui cu os
+1 varf de cutit de sare
Se fierb 1 ora,se paseaza legumele si se mixeaza carnea.
Zarzavaturile se introduc pe rand, zilnic cate un zarzavat nou.
Carnea se introduce treptat:
Z.I:1 lingurita +100 g piure de legume +san
Z.II:2 lingurite +100 g piure de legume +san
Z.III:3 lingurite +100 g piure de legume +san
Z.IV:4 lingurite +100 g piure de legume +san
Carne de 3 ori pe saptamana.
ULEIUL—se introduce dupa carne.
Cate 1 lingurita uei de floarea soarelui la piure de legume +/- carne
GALBENUS DE OU(GAINA)
Se fierbe tare, se da prin razatoare.
#189; galbenus+100-120 g piure de legume +1 lingurita de ulei de floarea soarelui.
In zilele cu carne NU primeste galbenus.
La 6 luni #189; 1 galbenus de 2 ori/sapt.
PESTE:salau, crap
Se recomanda 100 g /saptamana, fiert sau fript
BRANZA DE VACI:
250 ml L.V.:se fierb 10 min,se iau de pe foc 10 min.Se adauga 3 tablete Calciu lactic (pisate).Se aduce pe foc 10 min pana se branzeste laptele.Se pune imediat la scurs in tifon.
EXEMPLU DE MENIU SAPTAMANAL
LUNI:carne +piure de legume +ulei +san
MARTI:(1/2) 1 galbenus +piure de legume+ulei+san
MIERCURI:carne +piure de legume +ulei +san
JOI:piure de legume+1 lingura de branza de vaci+ulei+san
VINERI:carne +piure de legume+ulei +san
SAMBATA:(1/2) 1 galbenus +piure de legume +ulei+san
DUMINICA:peste +piure de legume +san
8 LUNI:--ora 10:la piure-ul de fructe se adauga branza de vaci si biscuit
--la ora 14:se introduce ficatul de pui, orezul, ciulama
--la ora 18:orez pasat +branza de vaci
sau
iaurt
FICAT DE PUI—100 g/saptamana
Ficatelul proaspat se curata de pielita ,se spala si se rumeneste in putin ulei sau unt.Se serveste ca atare ,feliat subtire sau frecat si amestecat cu piure de legume.
CIULAMA
2 lingurite faina rumenita se desfac ca maioneza cu 200 ml zeama de supa.
Se fierb 10 minute pe foc mic amestecand tot timpul, la sfarsit se adauga 1 lingurita de unt.
Se poate da de 2-3 ori/saptamana +peste
+ou
+carne
OREZ PASAT
1 l apa +10 lingurite zahar +7 lingurite orez
Se fierbe 1 ora la foc mic pe o tabla.Se paseaza/mixeaza si se subtiaza cu zeama.
VARIANTE DE MENIU LA ORA 14:
-carne +piure de legume
-galbenus +ciulama/piure de cartof
-peste +piure de legume
-ficat de pui +piure de cartof
-pilaf +cascaval (1 lingura)
11 LUNI—se incepe prepararea mai complexa a alimentelor,se introduce la pranz desert
--ptr. profilaxia rahitismului si a cariei dentare:VIGANTOLLETTEN 500 +ZYMAFLUOR #188; mg
--de la 1 an se dau 2 tablete de #188; mg ZYMAFLUOR
--din luna mai si pana in septembrie NU primeste VIGANTOLETTEN 500 ,ci va fi expus cat mai mult la soare
VARIANTE DE MENIU LA ORA 14:
-galbenus +piure de legume +1 frunza de salata cruda
-limba de vaca +piure de legume +1 frunza de salata cruda
-supa de rosii cu orez +1 frunza de salata cruda
-mamaliguta +branza de vaci +smantana/unt +1 frunza de salata cruda
-carne +piure de legume +1 frunza de salata cruda
-piure de spanac +ou
-carne de vaca +sote de fasole
VARIANTE DE DESERT LA ORA 14:
-mar crud
-sarlota de vanilie +1/2 banana
-papanasi cu branza dulce fierti
-budinca de orez cu mere
VARIANTE DE MENIU LA ORA 18:
-salata de cruditati (mar ras +morcovi ) + iaurt /branza de vaci
-pilaf +branza topita
-iaurt +cereale (fulgi de porumb ,ovaz,REMEDIA ,etc)
-fructe (mar ras, banana ) +cereale
-iaurt +orez pasat
-orez cu lapte
-macaroane +branza +ou
GALBENUSUL:
Ou fiert moale/ochi romanesc
Omleta cu untul adaugat la sfarsit (se poate pune si albus de la 12 luni )
Se vor da 2 oua /saptamana.
MAMALIGUTA:
300 ml apa +1 varf cutit de sare +4 lingurite malai
Se fierb 20 minute la foc mic pe o tabla groasa.
Se serveste cu branza de vaci +unt/smantana
PAPANASI:
200 g branza de vaci+1 ou intreg +1 lingurita gris +1 lingurita de faina
Se face o pasta din care se ia cu lingurita si se fierb 10 minute in apa cu putina sare.
MACAROANE:
50 g macaroane +20 g zahar +20-30 g branza +1 ou +10 g unt
Se fierb macaroanele in apa sarata timp de 30 min.Se scurg ,se spala bine cu apa ,se pun intr-o forma de Jena tapetata cu unt si cu pesmet macaroanele cu branza de vaci +oul +zaharul.Se da la cuptor la foc potrivit 30-40 min.
BUDINCA DE OREZ CU MERE:
200 g lapte +1 lingura orez +40 g zahar +1 mar mare +1 ou +10 g unt
Se da prin razatoare marul fara coaja ,se presara cu zahar si se lasa sa stea 15 min.
Orezul bine spalat se pune in apa care fierbe (150 ml ),se tine la foc mic inca 5 min.,se scurge si se pune in laptele clocotit si zaharat,lasandu-se la fiert inca #190; ora ,la foc mic.Dupa ce se raceste ,se adauga galbenusul si albusul batut spuma.Se pune intr-un vas de Jena uns cu unt si tapetat cu pesmet, in straturi alternative orezul si marul ras.Se coace la cuptor inca 30 min.
OREZ CU LAPTE:
30 g orez +150 ml lapte +150 ml apa +10 g zahar
Se pune orezul foarte bine spalat in apa clocotita si se fierbe la foc mic inca 5 min.,dupa care se scurge si se adauga in laptele zaharat clocotit.Se mai fierbe inca #190; ora ,amestecand din cand in cand.
katty spune:
Noi avem 6 luni si am procedat (dupa sfatul pediatrei) cam asa: de la 2 luni jumate, suc de fructe pina la 4 luni – o data pe zi, in rest sin, la 4 luni am inceput sa-i dau pireu de fructe (la fiecare masa aprox. acelasi tip: 1/2 mar, 1/2 portocala fara pielite, 1/2 morcov dat pe razatoare, 2 biscuiti, citeodata 1/4 banana), dupa vre-o luna i-am adaugat in el brinzica facuta in casa – tot o data pe zi, si in rest tot numai sin. Acum la 6 luni, de citeva zile i-am bagat supa limpede de legume fierte (1 morcov, 1 pastarnac, 1 patrunjel radacina, 1/2 telina mai mare si un cartof –fierte in 500 ml. de apa 20 min la oala minune), care ii place la nebunie, trage de biberon ceva de speriat. Peste 2 zile, inainte de supa de legume ii voi da pireul de legume, in care ii voi baga progresiv carnita, galbenus de ou etc. Iar legumele se vor diversifica (ardei, rosii, dovlecei etc.). Si in fiecare seara la 18 un iaurt (Danone cu fructe sau simplu) cu cereale Hero. In rest papa sin. Cam atit, si sper ca nu m-am intins prea mult.
Catalina+Andrei(6 luni)
Camelia spune:
Eu una nu sunt de acord cu diversificarea de tip"supa de legume" sau "piure de fructe" prin care introducem mai multe legume sau fructe deodata! Daca bebele nu tolereaza ceva, de unde stii ce anume din cate legume are supa aia sau din cate fructe are piureul ala???
Eu am preferat sa-i introduc doar cate un aliment nou pe care il testam cate o saptamana si abea apoi treceam la altceva.
Am inceput la 4 luni cu piure de morcov, apoi i-am introdus marul, apoi cartoful, apoi banana etc.Alternativ cate o leguma si un fruct.
Carnita de pui am introdus-o dupa 6 luni, la fel si galbenusul de ou sau branza de vaci, iaurtul dupa 7 luni.Albus de ou nu i-am dat sub nici o forma (nic macar galuste sau alte preparate cu albus) pana la un an.