Tipuri de echo...
Hello, burtici!
Eu una nu mai intseleg nimik. S-a tot vorbit despre tot felul de ecografii, dar as vrea sa stiu concret cate tipuri de eco exista si cand este indicat sa se faca fiecare dintre ele. Daca sunt printre voi gravidutse cu experientsa mai multa sau mai bine informate, v-as ruga sa-mi spunetsi shi mie.
Ancutzza, 14+, UM 01.02, DPN 08.11
Raspunsuri
nem spune:
Buna Ancutzza.Din cate stiu eu, exista ecografie 2D, 3D si mai performanta, 4D. La ultimele doua se poate vedea totul la bebe, toate organele, inimioara, rinichii, plamanii si se pot depista eventualele malformatii.Diferenta dintre 3D si 4 D este ca la 4D imaginea se desfasoara in timp real.
Din cate stiu, se fac 3 ecografii 3D sau 4D, cate una in fiecare trimestru de sarcina.Oricum, cea mai importanta este cea din al doilea trimestru, cand, daca Doamne Fereste se depisteaza ceva in neregula sa se poate face ceva..
Cele 2 D se pot face oricate, nu il afecteaza cu nimic pe bebe
Sper ca te-ai lamurit cat de cat, sanatate multa
beatriced spune:
Salut
Pe alea 2D eu le numeam simple. Este asa cum a zis Nem. La cea 3D te tine foarte mult si se face in principiu prin sapt 19-20, dar poate fi si mai devreme pentru a depista eventualele malformatii. Cam in jur de o ora. Il masoara din cap pana in picioare si daca are timp doctorul se poate amuza cu bebe incercand sa vada daca isi baga manutele in gura si alte jonglerii. La mine s-a vazut atat de bine incat ne-au dat lacrimile de emotie. Acum suntem in sapt 38 si deabea asteptam sa nastem!
Prima eco 7-9 sapt
A doua 19-20 sau chiar la 22 sapt
A treia 28-36 si de-aici dr. te poate chema oricand sa mai faci. Valorile astea nu sunt musai sa fie asa! Pe mine in perioada asta m-a chemat si apoi in ultimul trimiestru ma duceam o data la 2 sapt.
Sanatate si succes!
38 sapt +
beatrice
mamini spune:
eu stiu ca prima ecografie se face la virsta mica, doar daca nu esti sigura de existenta sarcinii si data conceptiei etc. normal se face in sapt 11-14 pt pliul nucal- depisteaza eventuale malformatii( trisomie 18 sau 21-sindrom Down). urmatoarea se face intre 18 si 23 de sapt- morfologica- se verifica si masoara toate organele si ultima in trim 3,dupa sapt 32 pt a vedea pozitia copilului si masurarea rezistentei in artere uterine, placenta etc.
M26s
RaluD spune:
Fetelor, unde pot face eco 4D in Bucuresti?
Cu cat timp inainte trebuie sa ma programez?
Multumesc!
maraki spune:
Fetelor sant si eu proaspata gravidutza
UM 15 aprilie, ieri am facūt HCG-ul ( a iesit pozitiv) si ecotransvaginala unde s-au vazut 3 punctulete.Am reusit sa raman gravida in urma tratamentului de stimulare .Stie cineva, oare este prea devreme ca sa se poata vedea la eco bb sub forma de punct? Din doi foliculi este posibil sa iasa tripleti? Sant programata la dr abea pe 19 sapt viit si nu mai am rabdare pana atunci ![]()
Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36
maria_alexia spune:
Maraki, felicitari !! 
se vede prima data la echo la 5 sapt. si 2/3 zile, cand sacul lui ajunge la 2 mm. Deci in 19 cand mergi tu va fi numai bine.
Eu am incercat o echo transgvaginala in z.34 dar nu s-a vazut nimic si am fost tare dezamagita, altcineva mi-a spus ca la 4 sapt si 6 zile a putut vedea deja sacul.
As spune sa astepti pana saptamana viitoare, nu mai e asa de mult !
Ai grija de tine si de bb (bb-ii ?
), sarcina usoara si sa fiti sanatosi!
Kittycat spune:
Mai fetelor, nu mai credeti ca daca are un D in plus este si mai performanta. Practic 3D si 4D sunt un moft, nu este deloc adevarat ca organele se vad numai la 3D sau la 4D. Analiza organelor si toate masuratorile se fac de fapt in 2D, pt a se vedea malformatiile este necesar un aparat performant 2D la care sa se poata vizualiza bine organele. Ecografiile tridimensoinale sunt doar mai spectaculoase pt "publicul spectator" pt ca realizeaza o reconstructie tridimensionala a exteriorului fatului. Ecografiile importante sunt cele morfologice si sunt: de prim trimestru care se face in jurul a 14 saptamani si cand se pot observa malformatii majore si mai ales se masoara grosimea pliului nucal; ecografia de al doilea trimestru, de departe cea mai importanta, care se face in jurul a 20 de saptamani, care dureaza si cel mai mult, chiar si o ora (indiferent ca e 2D sau n-speD) si la care se cauta malformatiile practic la toate organele si care poate stabili daca este cazul sa se faca intrerupere de sarcina din cauza existentei unor malformatii majore; cea de al treilea trimestru care se face dupa saptamana 36, cand se masoara anumiti parametri pt a se vedea gradul dezvoltarii fatului si stadiul de maturare al placentei. Exista o alta clasificare: ecografii transabdominale si ecografii endovaginale. De asemenea exista si ecografia Doppler, care se face practic la sfarsitul oricarei ecografii pt a masura anumite fluxuri sangvine.
Andra,
de printesa
(15.11.2004)
mariamunteanu spune:
Eu am facut nenumarate echografii in sarcina, toate numai 2D si asta intr-un spital unde tehnica este foarte actuala si doctorii foarte profesionisti. Niciodata nu s-a pus problema de 3D sau 4D si de aceea nu cred ca acestea aduc ceva nou si nemaipomenit. Am nascut 2 copii sanatosi si frumosi.
In RO e foarte la moda, ma rog. Sfatul meu e sa nu va stresati cautand 3D sau 4D. Si 2D e in timp real asa ca nu vad diferenta.
Maria