mamici de adolescente

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danna2002 spune:

eu...21 de ani..mama 5...si ceva nu spunem cat...profa..deci o fiintza care lucreaza cu d'ashtia ca mine...EU SI maica mea cele mai bune prietene..ii spuneam tot..CAND A FOST VORBA SA VORBIM DESPRE prima relatie a mea ..eu cred ca este subiectul cel mai controversat..maica mea mi a zis...E MORALITATEA TA MAMA....bun ..am crezut ca moralitatea mea este IMPORTANTA pana pe la 19 ani jumate cand ajunsa la facultate studenta..ma credeam mare ...SI SIGURA PE MINE....am facut o...cu un tip...pe care NU IL CUNOSTEA dar DESPRE CARE MI A ZIS muma mea :D ca poaate NU AR fi cel mai potrivit...EU NIMIC orbita...

DUPA 2 ANi..am ramas insarcinata...SI el era pe la mare....FARA MINE...tin sa precizez ca intre noi era O RELATIE destul de putin legata ERAM aiuritzi si vroiam sa ne simtim liberi..

el nu a venit de la mare..si a trebuit sa IES CU FATA CURATA din toata situatia...cu maica mea..FIRESC...

demn de precizat este ca NU I AM ZIS 5 SAPtamani nimic de starile mele de rau...EA SARACA BANUIA ca sunt insarcinata DAR se temea sa imi spuna ce simte....

REVENIND...in viata asta M A SCOS DE SUTE si sute de ori din multe..si a putut sa faca asta ca am avut o relatie libera deskisa si fara minciuni ....

EU NU am tata pentru ca s-a stins ...si poate si din cauza asta relatia mea cu mama este atat de stransa...in pofida defectelor care exista de ambele parti.

insist asupra ideei ca mama...DACA este inconjurata cu dragoste din partea copilului/copilei VA putea sa stie tot...

INSA ..o mama trebuie sa aiba rabdare sa asculte aceeeasi poveste de 10 ori..sa para interesata cand FIICA/fiul spune nu stiu ce minunatzie FARA SENS..cand fiica/fiul face dintr un nimic o mare drama..PENTRU CA ALTFEL COPILA NU VA MAI VENI LA mama sa spuna ci se va duce la amice..prietene sau la mai stiu eu cine.

MA tem ca fata TA nu vb cu tine...poate si pentru ca tu esti o fiintza inchisa si..pentru ca NU i ai cultivat din timp necesitatea de a ti spune ce simte....eu nu pot sa o mint pe maica mea in chestiile majore...

sorry POATE SUNT PREA mULTE ideei de a valma..daca ceva pare irational...MAI DAU EXPLICATZII..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melisanda spune:

Nu cred ca o mama, cat de iubitore ar fi ea, poate sa-si ocroteasca fiica in asa fel incat sa nu sufere din dragoste. O s-o doara si momentul in care va merge mai departe o s-o faca mai puternica. Nu poate fi evitat! Eu aveam 11 ani cand ii povesteam maica-mii plangand ca uite ce a zis si ce a facut ala. Dar pana atunci nu stiuse nimic, chiar daca eram foarte apropiate.
Cred ca foarte important este ca parintii sa accepte viata adolescentilor de acum, asa cum este ea si sa nu se minuneze de diferente... La fel de important mi se pare libertatea pe care o primeste copilul - principiile de la cativa ani se aplica inca: orice interdictie se transforma in dornta de a face acel lucru interzis (mostenire de la Adam si Eva). Cunosc mame de fete de 17 ani care vin acasa la 4 dimineata de la petrecere si care stiu ca fetele lor au baut si alcool acolo. Nu mi se pare neaparat bine, dar mi se pare oricum recomandabil impuierii capului adolescentului cu idei de acum 20 de ani.
Si inca ceva: intimitatea este intimitate, chiar daca persoana in cauza are 17 sau 35 de ani!!! Mi se pare normal ca un parinte sa intrebe ce mai face prietenu respectiv, sa-si incurajeze copilul sa-l aduca acasa, sa nu aiba de ce sa se teama sau sa se ascunda, sa stie ca prietenia/iubirea nu e un "fruct oprit". Dar nu mi se pare normal ca parintele sa scoata vorbele cu clestele din gura copilului. Isi are si el personalitatea lui si - daca nu simte nevoia sa vorbeasca despre asta - nici nu va vorbi. In cel mai bun caz o sa inceapa sa inventeze minciuni... In momentul in care va simti nevoia sa vorbeasc despre ceva cu cineva mai mare, daca mama este suficient de aproape si copilul stie ca nu va reactiona scandalizandu-se apropos de "cum era acum 20 de ani", atunci va veni ea singura sa vorbeasca.
Si - inca o data - un parinte nu poate sa-si inchida copilul sub un bol de sticla, ca sa nu sufere: suferinta il va face mai puternic si mai pregatit pentru viata. Sunt cazuri in care copilul trebuie lasat sa se dea singur cu capul de pereti si abia apoi parintele sa-i arate unde e usa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maggy spune:

Melisandra multumesc foarte mult ptr sfat.Am o intrebare!Esti cumva psiholog?Daca nu...esti o buna sfatuitoare si vei fi o mama model ptr copilul(copii?)tau.
Danna intre mine si fiica mea care are 15ani si jumatate nu au existat probleme de neintelegere pana acum 8 luni dar vezi tu ce nea indepartat putin(ca altfel nu pot spune)anturajul pe care la avut in acea perioada si cu care nu am fost deacord nici eu si nici sotul.Acum pot spune ca am inceput sa mai comunicam putin relatia noastra de la o bucata de vrema a devenit mai bunicica.Doamne ajuta ca tare nu as vrea sa mai trec prin ce am trecu cu ea cand chear simpteam ca o pierd pentru totdeauna.
Va multumesc din suflet ca sunteti alaturi de mine si ca ma sprijiniti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Imi aduc aminte ca in urma cu jumatate de an fiica mea s-a indragostit pentru prima data ...16 ani si 3 luni...insa dupa doua luni i-a trecut. Am intrebat-o de ce s-a despartit de el?? la care ea mi-a dat de inteles ca e mult mai important invatatul si ca el nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor ei ...
Oricum situatia noastra este si a fost foarte buna ...ne intelegem foarte bine si intotdeauna ...sau aproape intotdeauna am lasat-o sa decida ...(bineinteles ca ii dadeam si ii dau tot felul de indicatii)
Acum de exemplu este in febra bacalaureatului...astazi a avut la engleza, miine are pre-examen de bac. la sociologie si joi are bac la psihologie. De cite ori vrea sa iasa afara ii dau voie (doreste sa se destinda )...pentru ca o vad cit invata. De exemplu joi spre vineri s-a dus la culcare doar pe la ora trei dimineata...avea de terminat o lucrare la chimie.
Cred ca trebuie sa incerci sa ai incredere in ea...si sa ii arati acest lucru.
Fiica mea cea mare este exact oposite de la fiica ta...acasa e ultrasociabila si in afara este ceva mai inchisa pina nu cunoaste cu cine are de a face.
Trebuie sa incerci cu orice pret sa ti-o apropii. Pina una alta ce ar fi sa incerci sa iesi tu cu ea la un shoping sau la o cofetarie sa ii povestesti despre tine si despre viata ta din aceeasi perioada.
Asta cred eu ca te va ajuta.
A...si inca ceva ...daca tu ai secrete fata de ea sau daca voi tineti secrete in familie...asta spune multe.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Draga mea Lilach ce nas da sa am norocul tau!Crezi tu ca nu am discutat cu ea?Ba din contra am avut in famile perioade cand era pe primul plan al familiei si problema cu secretele nu au existat ea a stiut de fiecare data prima ce probleme sunt.Dar cred ca nu asta o retine sa nu fie mai comunicativa cu mine.De exemplu are o problema cu profesorul de matematica pe primul semestru a ramas.Ea nu era asa pana sa ajunga la liceu ce din potriva in clasa a opta a vrut sa-si demonstreze singura ca poate iesi prima si a reusit(bineinteles si cu sprijinul nostru,ma refer cu putina pregatire)Am intrebat-o cum a ajuns pana aici?I-am explicat,cu ajutor banesc(pregatire)nu mai sunt disponibila,nu ca nu ar fi dar vreau sa vad ce poate si singura.A fost deacord.Nu stiu daca va reusi singura si daca nu se va intampla va fi o lectie care sper sa nu o uit curand.Nu sunt o mama rea <maine are teza la matematica.A venit de la scoala a mancat sa odhnit si acum este afara sa se recreezeVoi cum a-ti reactiona?

Mergi la inceput

Ok.
inteleg ca e afara ...dar tu i-ai dat voie...sau ti-a cerut voie sa iasa afara? Fiica mea ma intreaba intotdeauna daca ii dau voie sa iasa undeva...in caz de refuz trebuie sa-i explic si din ce cauza nu ii dau voie...nu exista asa...pentru ca eu asta vreau.
Acum de exemplu a plecat la apartamentul parintilor mei(parintii mei sint acum in Romania) ca sa invete in liniste pe teresa care da spre malul marii.
Poate ca sint out of topic...tu cu ce te ocupi...in ce domeniu lucrezi?

ella&com.

Mergi la inceput

Daca nu-i dau voie afara nu mai vorbeste 2 zile cu mine.Cand a plecat a spus ca este foarte obosita si sta 2 ore afara.Crezi ca ocupatia mea conteaza?

Mergi la inceput

Nu neaparat ...dar s-ar putea...eu de exemplu nu reusesc sa-mi gasesc de lucru imi domeniu asa ca lucrez ce pot... si asta dupa indelungi cautari...aici dupa 35 de ani nu prea sint sanse mari...
Ea a observat cit ma zbat si ce trista eram ...acum ma gindesc doar la ei...eu nu contez...viitorul e a lor...conditii au asa ca nu vad ce ar sta impotriva.
Apropo...a stat pina la 4:00 dimineata sa invete la sociologie.Acum e in examen.

ella&com.

Mergi la inceput

Noi am fost o perioada plecati din tara si ea stie ca am plecat pentru un trai mai bunicel.Cand am plecat sa stii ca am plecat numai cu acordul ei si era foarte constienta ca o facem pentru ea.Momental nu muncesc iar sotul este plecat.Apropo si sotul meu a stat o perioada in Israel.
P.S.Mult succes domnisoarei la examen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mstef spune:

Cred ca fiecare copil e altfel.Lilach,norocul tau ca ai o fata matura.Maggy,te inteleg perfect,si Ada mea de 13 ani, pune relaxarea inaintea invataturii si ma lupt cu ea zi de zi.Asta-i soarta noastra.Am o gramada de prietene cu copii model la invatatura.Dar sunt mai putin dotati la desen sau la sport sau la comunicarea cu cei din jur decat Ada mea.Si eu am fost o eleva constiincioasa,dar nu toata lumea e la fel.Eu m-as multumi macar sa termine un liceu si sa ia bac-ul.Si apoi vede ea ce face.Pana la urma ma gandesc ca cel mai important lucru e sa fie sanatoase si sa avem incredere unele in altele,sa prevenim lucrurile cu adevarat grave.Fiecare copil se maturizeaza in ritmul lui,dar timpul le rezolva pe toate.Daca nu-i felul ei deschis si vorbaret,n-ai ce-i face.Poate toata viata va fi un om care isi va pazi intimitatea.Eu i-am povestit Adei cate in luna si in stele despre mine,dar ea e destul de secretoasa.Oricum,copiii prefera sa discute lucrurile astea cu cei de varsta lor,care nu-i judeca.Si eu am lucruri pe care le povestesc doar prietenelor,nu mamei,desi avem o relatie foarte deschisa si apropiata.Luminita,avem fetele de-o varsta si cu aceleasi probleme din cate scrii.Si a mea e cautata mereu de baieti si aproape numai la asta ii e gandul.Mai povesteste-mi de fetita ta!

http://pg.photos.yahoo.com/ph/michistfn/album?.dir=b2a7

Mergi la inceput