La aniversarea unui geniu

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Exact, exact!!!
Multumesc frumos, ca deja ma durea capul de cit ma concentram sa-mi amintesc!
Doamne, ce amintiri frumoase am din vremea liceului, cind mergeam la Tescani!

Simina & Andrei (Deiutzu)

Home, wherever you are...

Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Ma bucur sa constat ca subiectul despre Enescu a starnit interes. Mersi tuturor celor care au raspuns si au oferit si alte informatii .
Pentru cei interesati, am tradus cateva fragmente (inedite) dintr-o conversatie cu Enescu. Conversatia are loc in 1931, la Palatul Tomaziu, unde Enescu se simte ca acasa caci Lucretia Tomaziu este verisoara lui.

Enescu despre el insusi:
Copil:
"Eram lenes, avar, invidios, rau, mincinos. O trageam pe verisoara mea de codite si o taram prin noroi. Colectioneam tot ce imi iesea in cale: bile, bucati de sfoara, inghesuiam totul in buzunare, circulam umflat ca un balon si nu voiam sa las nimic..."
S-a schimbat..
"Destul de tarziu, in contact cu viata. Am simtit ca unii au prea mult si altii n-au destul. Incerc de atunci sa restabilesc echilibrul dupa puterile mele. Vedeti, e aproape din interes: sunt astfel de acord cu mine insami."
Autoironie:
"Posed un dar soporifc extraordinar: toata lumea se amuza, rād, sunt veseli. Intru eu si toata lumea tace. Incerc sa reanimez atmosfera, inutil. Dupa o jumatate de ora sunt toti adormiti."
Despre vioara lui:
"Vioara nu e decat un mijloc de expresie limitat. Timbrul sau? Bucatile scrise pentru vioara? Nu. Am putea la fel de bine sa le exprimam cu vocea sau cu alt instrument (vezi Bach si transcriptiile sale). Deci trebuie sa dispara. Trebuie sa ramāna doar muzica. Vioara nu e decat un accesoriu."
Despre munca lui
"Singura mea consolare este masa de lucru: nu este ea oare ratiunea mea de a trai? Concertele, sunt foarte frumoase dar nici nu le-as remarca absenta..."
"Lucrurile care ma inconjoara, onorurile, elogiile, criticile... toate astea nu ma ating mai mult decat un vis. Ma gandesc tot timpul la altceva. Vorbesc, aud vag fraze, fac gesturile pe care trebuie sa le fac, dar urmaresc doar gandul meu interior si merg pe drumul meu. Egoist. Cand compun totul imi e egal... mai putin suferintele prietenilor mei."
Despre Romania
"Da, merg in fiecare an in Romania. Am cateva proprietati acolo. Si e atat de frumos..."
"Daca o iubesc? Bineinteles ca o iubesc pentru ca n-am optat niciodata pentru nationalitatea franceza. Desi mi-am dorit asta. Exista o mare afinitate intre aceste doua natiuni..."
"Ofiterii francezi care ajungeau in Romania dupa ce traversasera Scandinavia si Rusia se regaseau dintr-o data la ei acasa. Au fost atat de multe exemple de fraternitate intre ofiterii francezi si soldatii romāni."
"Soldatii romani erau tarani. Oameni de-ai locului, visatori si māndri. Cand va spun "Buna ziua" parca v-ar privi de sus. (Ei) au dat dovada de un eroism extrordinar. Iar in spitale, cereau scuze infirmierelor pentru deranj chiar atunci cand erau pe patul de moarte..."
Despre alte natiuni:
Despre englezi
"Amabili, se tin drepti, sunt roz. Miros a sapun bun si a levantica. Excelenta ospitalitate. Insa in ceea ce priveste muzica, nimic. Muzica tine de sentimente si asta nu e treaba lor.
Mai sunt acolo si oameni care se amabaleaza pentru un nimic doar pentru ca e la moda. Si vor spune la tot pasul "Nice et glorious". Mie nu-mi place asta. Apoi, le mai reprosez ca n-au fost "sic" cu Franta ca si natiune."
Despre americani:
"Ii iubesc foarte mult. Sunt directi, sinceri. Ii prefer unor anumite natiuni latine. Insa eu sunt prea european si prea occidental ca sa pot rezista mai mult de doua luni in America."
Despre Franta:
"Natiunea cea mai echilbrata din Europa. Cea mai stabila"

Data viitoare despre īntalnirea cu Yehudi Menuhin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

pana la intalnirea cu menuhin, o poveste traita "pe bune"
Profesioara mea din anul 1, la pian, e Sanda Bobescu, fata lui Constantin Bobescu dirijor, violonist si compozitor.

Cand era f f tanara trebuia sa-i dea pagina lui Enescu canta la pian) la un recital cameral.Se aseaza langa el....si la un moment dat, aude ca prin vis niste aplauze!!!
Recitalul se terminase si partitura( una extrem de grea era neatinsa pe pupitru...maestrul stia oricum totul pe dinafara!
Iar Sanda Bobescu era prea vrajita ca sa mai poata da si pagina!

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns naomi_ioana spune:

Doruletz,toata stima,frumos subiect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamariame spune:

Doruletz, felicitari pentru asa un subiect. Il urmaresc de la inceput si astept cu nerabdare si alte informatii despre marele compozitor Enescu.Ana-Maria"Some people see things as they are and ask WHY?I dream things that never were and ask WHY NOT?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Da, da, vrem si alte informatii, poate unele nestiute de marele public!

Simina & Andrei (Deiutzu)

Home, wherever you are...

Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities

Mergi la inceput