La aniversarea unui geniu

La aniversarea unui geniu | Autor: doruletz

Link direct la acest mesaj

Astazi, 5 mai, se implinesc 50 de ani de la moartea lui George Enescu. Nici un ziar din Romania nu a consemnat evenimentul, prea ocupati fiind probabil cu stirile de scandal. Pacat ca nu prea stim sa ne apreciem valorile.

Desi Enescu a parasit Romania la doar 7 ani si nu s-a mai intors decat in vacante sau pentru perioade scurte de timp, a ramas totdeauna atasat tarii sale, nu a cerut niciodata cetatenia franceza desi aproape toata viata si-a petrecut-o in Franta si isi iubea si tara de adoptie. De aceea m-am gandit ca (macar azi) merita cateva cuvinte spuse in româneste despre viata lui. Nu atat cea de compozitor sau violonist ci mai mult despre viata lui de om genial, poate mai putin cunoscuta.

George Enescu s-a nascut in 1881 intr-un sat din nordul Moldovei (Liveni) fiind al 12-lea copil al unei familii de arendasi. Ceilalti 11 dinaintea lui murisera unul dupa altul, fie la nastere fie imediat dupa aceea. Parintii erau disperati de 'blestemul' ce se abatuse asupra lor, Maria Enescu isi dorea cu disperare acest copil (al 12lea) asa ca, la sfatul unui felcer local, micul George nu este alaptat mama sa ci este incredintat unei doici din sat. Asa se face ca Jurjac (cred ca toti ne amintim de diminutivul asta) supravietuieste caci, asa cum s-a presupus mai tarziu, Maria transmitea prin laptele sau bacilul tuberculozei. Cred ca stim cu totii povestea micii viori de jucarie, sau felul in care a inceput sa cante la vioara, sau cat de fascinat era de tiganii lautari care cantau in satul lui si cum reusea sa-i imite la perfectie inainte de a cunoaste notele. Cand avea doar 5 ani, tatal sau vrea sa-l prezinte marelui profesor Eduard Caudela insa micul George refuza sa cante in fata lui spunându-i "Canta-mi intai tu ceva, sa vad ce stii".

La 7 ani intra la Conservatorul din Viena, la 13 ani este indrumat spre Paris. La 17 ani, in celebra sala Colonne din Paris i se canta prima compozitie, Poema Romana. Are un mare succes. De abia atunci românii afla ca li s-a 'nascut' un mare compozitor, Enescu devine protejatul reginei Carmen Sylva, palatul Peles ii este toteauna deschis. Aici o cunoaste pe cea care mult mai tarziu ii va deveni sotie, Maruca Cantacuzino. A fost singura iubire a lui Enescu...din pacate nu acelasi lucru s-a putut spune si despre ea. Maruca este sotia printului Mihai Cantacuzino dar are o viata libera si isi permite si alti amanti celebri in afara de Enescu (ca Nae Ionescu de exemplu). Enescu sufera, bate des drumul Paris - Peles, are o viata sentimentala tumultoasa. De abia dupa 30 de ani de cand s-au cunoscut, cei doi amanti reusesc sa se casatoreasca. Maruca are 2 copii din casatoria cu printul Cantacuzino, un baiat si o fata, Enescu n-are copii (sau cel putin nu sunt cunoscuti oficial). Copiii Marucai nu sunt de acord cu casatoria mamei lor, pentru ei Enescu nu-i decat un lautar. Suparati deci pe casatoria ei cu lautarul taran, cei doi Cantacuzini fac rost de un certificat de incapacitate mintala si reusesc sa-si excluda mama de la impartirea averii tatalui lor, printul Cantacuzino. Mai tarziu comunistii confisca si cele cateva proprietati pe care le avea Enescu in Romania asa ca cei doi soti se regasesc la Paris, rue de Clichy, mai saraci ca niciodata si nu tocmai in floarea tineretii. Enescu e nevoit sa dea lectii de vioara si concerte desi e bolnav (spondiloza anchilozanta) si ar fi dorit sa-si dedice tot timpul compozitiei, marea lui pasiune. Maruca, cea care nu va renunta niciodata la titulatura de 'printesa', e obisnuita cu luxul iar acum Enescu nu i-l mai poate asigura.

Enescu e nevoit sa paraseasca apartamentul din rue de Clichy iar marea iubire a vietii lui il va lasa sa moara singur, intr-un hotel parizian. Enescu moare in noaptea de 4 spre 5 mai 1955 asistat doar de o infirmiera, si e inmormantat la cimitirul Pčre Lachaise din Paris. Maruca i se va alatura 15 ani mai tarziu. Ca o ironie a sortii, astazi singurii mostenitorii ai lui Enescu sunt nepotii Marucai, din familia Cantacuzino, cei care il considerau pe Enescu 'doar un lautar'...

Si acum premiul pentru cei care au reusit sa ajunga aici, la finalul povestii: cateva poze facute azi in Paris, la mormântul lui Enescu din cimitirul Pčre Lachaise.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Multumim pentru ca ne-ai adus aminte de aceasta comemorare si pentru povestea vietii lui George Enescu. Nu stiam nici jumatate din ceea ce ai scris tu.

Seful meu a fost acum vreo 2 luni la un concert unde erau si piese ale lui George Enescu. A doua zi a venit la mine, mi-a spus ca i-a descoperit muzica cu aceasta ocazie si ca i-a placut foarte mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Am fost foarte impresionata de mesajul tau! Si mie imi place tare mult Enescu!

multumim doruletz!





Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:


Tot respectul pentru cel mai mare compozitor al Romaniei si pentru omul de geniu care a fost.

Mihaela
Diana si Silvia

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42663&whichpage=1" target="_blank">Tudorel are nevoie de mama lui!
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!

bebelusi august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

mie mi-a placut si www.formula-as.ro/articol.php?nrrev=661&&codcap=622&&idart=6176" target="_blank">articolul din "formula as".


Cu o anumita parte a fiintei noastre traim cu totii in afara timpului.(Milan Kundera)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

La Universitatea nationala de muzica( Conservatorul) a fost un minifestival...cu 10 speriati in sala...
Insa asta e anul enescu, va asteptam in toamna la festival!! Se va canta mai mult enescu ca niciodata!
daca va intereseaza...pe langa rapsodiile slagare ascultati simfoniile si opera oedip!Ca sa-l cunoasteti pe enescu cel adevarat!



Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lena spune:

Doruletz extraordinar faptul ca ne mai aduci aminte de frumusetzea culturii romanesti , mie una mi-ai trezit interesul de la alt subiect, si asa ca mai nebunatica imi permit sa-ti mai cer cateva amanunte: cine s-a ocupat de inmormantarea lui, stiau francezii cat de bun compozitor este, l-au apreciat in aceasi masura ca si pe Brancusi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Foarte frumos,Doruletz!

Si mie imi place foarte mult Enescu,in copilarie am vizitat casa memoriala de la Tescani,jud Bacau.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

quote:
Originally posted by lena

stiau francezii cat de bun compozitor este, l-au apreciat in aceasi masura ca si pe Brancusi?



Din cite am citit, in timpul vietii, Enescu a fost apreciat ca un mare violonist, dar nu si ca un mare compozitor, fapt care il intrista tare mult.
Mie mi-i se pare din pacate destul de putin cintat, cel putin in spatiul german. Imi plac simfoniile lui foarte mult (nu le-am ascultat insa pe toate).

Uitati aici linkul de la festivalul din toamna: http://www.festivalenescu.ro/rom/index.php

Va invidiez pe toti care va puteti duce la el!

Cred ca Adevarul a avut acu citeva zile un articol despre Enescu. In plus, pe NDR, un post de radio german, va fi simbata un concert care comemoreaza 50 de ani de la moartea lui.

Si aici o gluma gasita in internet la http://www-control.eng.cam.ac.uk/hu/Enescu.html

Enescu Story
The story goes that George Enescu took on a young, untalented violinist as a pupil, to earn some money. The lad's father, who was rich, paid for a concert for his son, who was to play the violin while Enescu played the piano accompaniment. At the concert, a number of Enescu's friends turned up, including Cortot. Enescu needed some help with the score, and Cortot offered to turn the pages.

The Paris press reported this curious event more or less as follows: "We were treated to a strange concert last night. The man who turned pages should have played the piano. The man who played the piano should have played the violin. The man who played the violin should have turned the pages."




Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Ajutati un OM sa traiasca!

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arboria spune:

doruletz pentru initiativa de a deschide subiectul asta

am mai gasit niste informatii aici - imagini, lista operelor sale...


Julia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns devylla spune:

Foarte interesant!
Multumim





'Populatia planetei creste continuu, in timp ce inteligenta ei ramine constanta.'
Sabina

Mergi la inceput