La aniversarea unui geniu
Raspunsuri - Pagina 2
Adela spune:
doruletz iti multumesc ca mi-ai oferit cateva clipe placute. Am citit pe nerasuflate ce-ai scris: frumos ca mai sunt si subiecte care incanta sufletul.
Adela , mamica de Julia
Sabina spune:
Dragele mele,
Enescu nu e inteles ca si compozitor nici in ziua de azi!!!
Amanunte am sa va dau eu acuma: este printre primii ce au folosit un procedeu componistic ce se numeste Heterofonie, (e una din sintaxele muzicale,prin sintaxa intelegand exact ca la gramatica, un sistem si morfologia lui)
Pierre Boulez , comp si dirijor francez a sustinut ca el a folosit prima data heterofonia....la fel cum s-a intamplat cu insulina lui Paulescu
In orice caz...e un caz unic de asa zis "folclorist" pt ca el a stilizat de o asa maniera incat si-a creat propriul sistem, extrem de modern pana in ziua de azi, bazat pe esenta romanismului muzical.
De multe ori muzica sa e asa subtila incat ,de la un punct incolo, e inanalizabila ( la toti marii compozitori se intampla asta...dar la el chiar un pic mai "devreme" in evolutia discursului muzical decat la altii)
Cel mai bine e sa ascultati!
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Adela99 spune:
doruletz
www.ici.ro/romania/ro/istorie/hi_enescu.html" target="_blank">aici
puteti asculta cateva fragmente din lucrarile lui George Enescu
doruletz spune:
lena, nu stiu cine a hotarat atunci, la moartea lui Enescu, ca el sa fie inmormantat in Paris. Probabil ca era prevazuta doar ca solutie provizorie caci intr-un testament din 1946 Enescu isi exprima dorinta de-a a fi inmormantat la Tescani alaturi de sotia lui, Maruca. Sau poate ca nu era chiar asa de provizoriu dat fiind faptul ca intre '46 si '55 multe lucruri 'neplacute' s-au intamplat in Romania si e posibil ca planurile sa se fi schimbat.
Cert este ca in ziua de astazi singura persoana care poate decide amplasarea mormântului lui Enescu si al Marucai este Oana Orlea (Maria Ioana Cantacuzino), nepoata printesei, ea este singura mostenitoare a lui Enescu. Insa ea a refuzat intotdeauna ca ramasitele celor 2 sa fie repatriate desi, dupa spusele ei, pentru asta a trebuit sa reziste unor mari presiuni ale autoritatilor comuniste din România, ba chiar si ale presedintelui Frantei, François Mitterand. La inceput motivul refuzului a fost faptul ca autoritatile comuniste din vremea respectiva nu ar fi avut intentia sa respecte dorinta lui Enescu de a fi ingropat la Tescani ci voiau sa-l inmormanteze la Sinaia, din motive de afluenta turistica. Astazi Oana Orlea spune ca nu e de acord ca Enescu sa fie inmormntat nici la Tescani caci se pare ca locurile prevazute in acest scop sunt murdare si neingrijite , nedemne de mormantul lui Enescu.
Intradevar Enescu a dorit intotdeauna sa fie considerat compozitor si nu violonist. Spunea ca "atunci cand primesc o scrisoare adresata Domnului George Enescu, violonist, imi piere dorinta de a o deschide"
In Franta 'Enescu compozitorul' este cunoscut doar in lumea melomana si tot doar acolo este apreciat ca unul din cei mai mari compozitori ai secolului 20. Altfel, la fel ca peste tot, publicul larg cunoaste rapsodiile 'slagare' cum bine spune Sabina si mai putin celelalte compozitii (care insa sunt dificile pentru o ureche neavizata si neantrenata... eu recunosc cu umilinta ca sunt inca in posesia a doua bucati astfel de urechi dar perseverez)
In sfarsit, va invit la un tur (virtual) in cimitirul www.pere-lachaise.com/perelachaise.htm" target="_blank"> Père Lachaise , in cautarea lui Enescu dar si a altor celebritati (mersi Julia pentru adresa)
Sabina spune:
Doruletz, mare bucurie cu subiectul asta, imi amintesc un milion de lucruri.
daca puteti, vizitati casa de la Liveni.Acolo si in imprejurimi se afla spiritul enescian....tin minte ca e intr-o vitrina o compozitie ce se numeste "Fantasie mica"
E o lucrare de-o pagina...dar m-a induiosat titlul, prevesteste modestia proverbiala a maestrului.
Apropos de modestie...se stie ca avea o memorie fantastica.Ei bine,cand dirija ceva ingrozitorde lungsi greu, isi lua o partitura in fata...dar niciodata nu intorcea pagina....se conforma din bun simt...extraordinar om! Mai am povesti, da n-am timp acu, va pupic.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
iren spune:
Doruletz, multzumesc tare mult, nu stiam muulte despre Enescu, recunosc.
Sabina si celelalte fete care au dat linkuri si informatzii
Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia zbintuita
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
Viovio spune:
Fetelor,,
Multe din lucrurile pe care voi le-ati scris nu le stiam,dar cred ca nu e niciodata prea tirziu sa inveti ceva nou.
La noi e mai usor sa scrie presa articole kilometrice despre ziua cine stie carei "vedete" de care n-a auzit mai nimeni,decit sa ne amintim de cei care au facut Romania cunoscuta prin munca si geniul lor.
Felicitari,Dorulet,pentru ca ne-ai amintit.
Violeta mami de printesa Cristiana Bianca
POZE CU BIANCA
Daca plingi ca ai pierdut soarele...,lacrimile te vor impiedica sa vezi luna.
Siminaf spune:
Si cu ocazia asta mi-am adus si eu aminte, cu maaare placere, de toamnele cind mergeam la Festivalul George Enescu de linga Bacau, unde a avut el un mare si frumos conac si unde a trait si a compus mare parte a vietii. Daca isi aminteste cineva si cum se numeste, sa-mi spuna si mie, va rog, ca am mari probleme de memorie de cind cu sarcina (sau sa fie virsta?!). Superbe zilele de festival, cu invitati nemaipomeniti, intr-un peisaj de vis...
Simina & Andrei (Deiutzu)
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
Teodora D. spune:
quote:
Originally posted by Siminaf
Si cu ocazia asta mi-am adus si eu aminte, cu maaare placere, de toamnele cind mergeam la Festivalul George Enescu de linga Bacau, unde a avut el un mare si frumos conac si unde a trait si a compus mare parte a vietii. Daca isi aminteste cineva si cum se numeste, sa-mi spuna si mie, va rog, ca am mari probleme de memorie de cind cu sarcina (sau sa fie virsta?!). Superbe zilele de festival, cu invitati nemaipomeniti, intr-un peisaj de vis...
Simina & Andrei (Deiutzu)
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
cred ca e vorba despre conacul de la tescani.
sarcina usoara, simina!
Cu o anumita parte a fiintei noastre traim cu totii in afara timpului.(Milan Kundera)
Sabina spune:
Tescani!