Cum trag la masina materiale mai elastice?

Cum trag la masina materiale mai elastice? | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Ca de ex. tricot din bumbac 100%?...
Cu ce ata?
Am un ac special iar in cartea masinii ( masina este facuta pe undeva prin Asia, Filipine poate) explicatiile sunt neclare si nu stiu cum sa fixez rotita de tighel/pasul.
Cand cos merge la pasul respectiv inainte si inapoi, iar inainte si inapoi, tighelul fiind f. marunt. Imi este teama ca tighelul imi taie materialul fiind atat de des (de fapt o data chiar mi l-a taiat dar nu sunt sigura daca am schimbat acul si poate de aceea...).
Tighelul trebuie sa fie drept, nu? Sau zig-zag?
M-ati inteles?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Eu nu am inteles, dar sunt sigura ca e din cauza ca-s grea de cap. . Am sa incerc sa-ti dau raspuns strict la intrebarea. Asadar, acul special l-ai gasit, e bine, tre sa fie un ac bont, nu ascutit. Surfilarea se face in zigzag, tighelitul este o cusatura drepata, dar o poti face si zigzag, recorativ, in nici un caz nu trebuie sa mearga inainte si-napoi acul masinii. Daca ti-a taiat materialul inseamna ca nu e bine reglata tensiunea atelor. Tensiunea atelor trebuie sa fie mica, adica cusatura sa iasa lejera. Incearca si un pas mai mare (si asta e reglabil) astfel incat cusatura sa nu iasa "batuta". Nu sunt sigura, insa s-ar putea sa existe o talpita special pentru astfel de materiale (elastice, jerse, etc.). Sper ca ai inteles, daca nu mai intreaba.

pisici si flori
Jucarele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Nu nu esti tu grea de cap si multumesc. Sriu eu mereu in graba si cu copiii in carca incat nu ma pot concentra. Ce numar pui la "dial" la tensiune? 2? 4? sau poate depinde de masina? Spune-mi totusi. Am inteles cu surfilatul si tighelul drept sau decorativ. mai incerc si revin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Oooo, pai cu "dial" m-ai blocat, ca masina mea de cusut se cheama Nicoleta si nu stie engleza , intelegi...Daaaar, daca tensiunea se masoara in numere, adica 2, 4, etc, rezulta ca tensiune mica inseamna 2, nu?
Sa-ti spun ceva, intotdeauna inainte de a face o cusatura definitiva pe curat, incearca pe ciorna, adeca pe o bucata de material similara cu cea pe care urmeaza sa cosi. Incearca acolo toate combinatiile (pasul, tensiunea atelor, etc.) pana iti iese bine.
Aaa, inca ceva, nu trage de material cand cosi cu masina, iti iese ondulat si nu-i de bine.
Spor la treaba.

pisici si flori
Jucarele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adivio spune:

Daca iti merge acul inainte si inapoi, uita-te ce model de cusatura este fixat, poate e fixat de intarire cum se face la capete. Probabil ca modelele sunt pe litere A B C ... si sub ele e desenat tipul de cusatura. In general materialele elastice se croiesc si se trag " pe fir drept" ca sa nu faca burta.

Adivio&Ioana-nazdravana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena_oona spune:

Din cate stiu eu ,este o talpita speciala pentru materiale elastice sau din imitatie, piele etc.Este din plastic alb.Incearca daca nu ,sa pui o fasie de hartie deasupra pe material cand cosi(si dedesubt),si dupa ce termini o iei frumos.Ata de asemenea nu trebuie sa fie prea tensionata, si incearca sa folosesti pasi mai mari.
Succes!!!

Elena & bebe Manuella

"Good parents give their children Roots &Wings. Roots 2 know where home is, wings 2 fly away & exercise what's been taught them. "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ppisic spune:

Materialele elastice si tricoturile se cos in general cu masini speciale care realizeaza cusaturi elastice, in cazul in care doresti sa cosi cu o masina simpla iti recomand:

Tensiunea in fire cat mai mica, iar una din tipurile de cusaturi nitel mai ' elastice' de la masini simpe este zig-zag cu pas mare ( alege cam 4 mm la pas, poate 3,5, depinde ce faci)
Daca vrei sa-l folosesti pt tiv, alege cu unghiul dintre pasi cat mai mare, aproape drept..deci nu VVV ci ceva /\/\ ( in fine mai mare unghiul, nu cred ca pot sa tastez)

Incearca sa nu tragi de material cand deplasezi, si coase cu o turatie mica ( viteza mica) sa vezi exact ce se intampla.

Faptul ca iti merge inainte si inapoi e cam ciudata..cred ca ai ales un program pt intarire...cam atat..

( si in general tricoturi sau matriale elastice se cos cu masini mai specializate...)

Succes,
D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Duamnelor, multzam fain de informatzii, si io am aceeasi problema pe care o are ML, cu tot cu cusatura nainte-napoi, acu m-am lamurit ce tre sa fac. Elena, io am o talpitza d-aia de plastic, da am si uitat de ea, ca nu stiam la ce foloseste si am pus-o undeva bine Pisic, merci mult ca m-ai lamurit, am reusit, in sfirsit, sa intzteleg ! data viitoare o sa fiu atenta la ce setez

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia zbintuita

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Dragelor cate raspunsuri! Multumesc mult!!! Sper sa am timp la sfarsitul saptamanii sa incerc si daca nu va suparati mai intreb daca nu-i dau de cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Daca pe ecranul cu programe gasesti o cusatura care are simbolul cam asa: /\/\/\/\. Este o combinatie de lantisor si zig-zag, foarte buna pentru tricot. Daca nu, zig-zag simplu. Pasul de 3-3,5 mm, latimea zig-zag-ului de 4,5-5 mm, tensiunea atei mica, dintii transportorului in pozitia mai coborata... Te-am ametit? La cusaturile care nu trebuie sa se deformeze deloc-deloc (umeri, maneci) fixeaza pe dos o bentita bias si poti folosi tighel dublu pe fata (cu acul dublu). La fel si la tivuri, acul dublu dar fara intariura de bias. In magazinele de accesorii se gaseste o banda ingusta de termo-adeziv pentru tivuri, insa ai grija ca se intareste.

Bafta!
Q

Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardit spune:

unele masini, majoritatea celor neprofesionale, nu stiu sa surfileze ca lumea (cum sunt hainele de la magazin), trag doar o surfilare in zigzag. Asta se poate face fie prin deplasarea acului, ceea ce e bine, inseamna ca masina destul de desteapta, fie prin hatanarea materialului cu ajutorul unor accesorii, mai putin reusit sistemul.
Reglajele fa-le prin incercari. Eu pentru materiale elastice si voal/matase folosesc hartie, pun dedesupt o hartie, si aia de scris e buna, sau chiar cos de mana cu pasi largi (1-2cm) hartia de materialul elastic strangand (tensionand) ata astfel incat materialul sa stea strans/larg cam cum as vrea dupa cusutul propriuzis. Ata asta provizorie este bine sa nu fie cusuta chiar pe locul unde va coase masina, ci cam la 0.5-1cm de cusatura care o va face masina, pt.ca dupa ce tragi la masina trebuie sa o scoti. Poti sa incerci si fara hartie, doar cu ata asta cusuta. Succes

Mergi la inceput