Cum trag la masina materiale mai elastice?
Raspunsuri - Pagina 2
ML spune:
Acum am terminat operatiunea tricot si vin cu noi intrebari. Asta nu-i o intrebare dar am descoperit cu necaz ca nu mai am manualul utilizatorului si stiu si de ce manute mici l-am ferit.
Deci citind tot ce mi-ati scris si apeland si la Net putin pt. desenul cusaturii am purces...
Am pus ac de cusut tricot, nu stiu insa ce talpita speciala sa montez(daca tu Elena sau altcineva imi poate da mai multe amanunte poate ca o gasesc), tensiunea la 2, nu am tras de material si... am o masina mai simpla.
Uitati-va intai putin va rog la desenul cusaturii ca sa ma intelegeti mai bine si sa-mi spuneti apoi ce sa aleg:
http://64.233.187.104/search?q=cache:aXK_0g40HyAJ:sewing.about.com/library/weekly/aa112500a.htm+sewing+knits,+sewing+machine&hl=en
Pt. masina mea se recomanda a 2-a cusatura pt. tricot etc. Asta-i cea care merge incet, 2 pasi inainte si 1 inapoi si care mi-a taiat pur si simplu materialul. DAR la asta nu pot fixa pasul prea mare pt. ca automat functioneaza numai impreuna cu "semnul" -SS+ (minusul = tghel f. mic, cred ca asta-i nenorocitul pe care l-am folosit!, SS = mediu, plusul = putintel mai mare adica de vreo 2 mm). Am tras de material si parca merge parca nu prea...
ML spune:
Apoi am incercat zig zagul simplu cu aceleasi "setari" si s-a tras binisor dar cel mai bine mi-a iesit ultimul din imagine, zig-zagul "intrerupt" care pare a fi cel mai labartat (adica pasul are cam 1 cm intre varfuri. Asta sa fie cel mai bun? Despre el vorbeati si voi?)
Acum intrebare poate cam prosteasca... Nu exista totusi un tighel drept, obisnuit la masinile de casa in cazul materialelor elastice? Sa inteleg ca peste tot unde am de tras voi avea cusatura in zig-zag (exceptand primul "model"... cam nereusit)? Nu ma deranjeaza dar daca se poate si drept as prefera sa cos asa.
Va supermultumesc de detalii si daca nu v-ati plictisit, mai scrieti-mi.
ppisic spune:
ML,tighelul drept despre care vrei informatii se realizeaza cu o masina diferita cu mecanisme diferite. Cusatura aia are aspect de lantisor pe dos, si tighel normal pe fata.
Pt materiale elastice se recomanda ca si cusatura sa fie elastica:) Cu masina simpla ( cele casnice sunt masini simple) de obicei se realizeaza cusatiri cu 2 fire ( suveica plus bobina) care se intersecteaza la mijlocul sraturilor de material. Cusatorile elastice au legatura dintre ate ( care pot fi mai mult de 2 :) ) pe dos, in exteriorul stratului...
Parerea mea este ca nnumai cu zig-zag poti obtine o cusatura ca nu-ti va intinde materialul prea tare..,Daca este tricot de bbc 100% ( deci fara elastan) poti incerca si un tighel drept cu tentiunea la suveica mica..( dar asta este de obicei defect..) Nu stiu ce iese...poti incerca mai multe variante..Depinde de modelul masinii...
Acul special pe care il ai este numai pt tricot..sa nu il folosesti la alte materiale, chiar elastice...Are verful rotunjit pt a nu rupe firele din tricot care se pot desira..Daca il fol la alt material poate face niste gauri...
Despre talpita speciala eu nu stiu prea multe..nu cred sa fie asa importanta..doar ca probabil te ajuta la transportat sa nu tensionezi tu materialul prea tare...
Oricum, daca vrei foti sa incerci sa cosi de mana tivul respectiv(insaieli), si apoi incetisor un tighel normal cu cus 301..( aia dreapta --- )Depinde ce vrei sa faci:) ??
Succes!
ardit spune:
daca faci tighel normal, nu se mai intinde, adica nu mai e cusatura elastica, chestie care poate nu te deranjeaza, dar in timp dupa spalari repetate, este posibil ca materialul a se lase, sa se bortoseasca si atunci arata nashpa'
ML spune:
Daca mai e cineva pe fir... un elastic lat pus la pantaloni etc. (tot din tricot) cum il trag?
De fapt cum trag chiar pe el si nu dedesubt?
Eu intindeam si elasticul si materialul, ma cam chinuiam sa-l tin asa in timp ce trageam. E o alta metoda mai buna?