Cresa Tohani
Fetelor am fost ieri la cresa Tohani pentru ca auzisem doar de bine de la voi ,sincera sa fiu nu mai stiu dac era vorba de gradinita sau cresa dar eu la cresa am fost .Asistenta sefa nu mai era ca sa aflu mai multe detalii ,am vazut sala pentru grupa mica ,era curat ambient caldut ,insa ce m-a frapat au fost patuturile in care dorm ,erau din cele cum vezi la orfelinate sau in spitalele vechi ,din fier,inalte ,micute.
Ma intereseaza o opinie din partea celor care au copii acolo ,cum vi se pare ingrijirea ,au acitivitati sau daor ii supravegheaza ,vin cu noi cunostinye de acolo,in plus copiii vostri pot sa doarma in acele paturi mcute?Fata mea are un an si ma gandeam din vara sa incerc sa vad cum se adapteazadar acasa doarme in tarc si se foieste il bate de la un cap la altul asa ca ma ingrijoreaza ca nu ar putea dormi intr-un patut mic,la fel eram curioasa daca stiti ce mananca copiii ,ingrijitorea care mi-a aratat sala nu a putut sa-mi dea prea multe detalii.
PS Stiu ca s-a mai discutat despre Tohani dar nu am gasit subiectul
Oana si Maria Alexandra(17.04.2004)
Martie-Aprilie
Raspunsuri
lavi02 spune:
In primul rand sa te linistesc cu dormitul:
Toti copiii dorm foarte bine. Zic doamnele ca in 15 minute dupa ce ii pun in pat toata lumea doarme. In we sau cand merge la bunici, Silvia nu vrea intotdeauna sa se culce la pranz pe cand acolo doarme dusa de la 13 la 15-15.30.
La grupa mica au si un tarc si uneori mai doarme acolo cate un copil, asa ca probabil exista si posibilitatea asta.
Meniul este afisat zilnic la intrare, poti sa te uiti.
Sa stii ca ,,, copiii au alt comportament la cresa decat acasa: la cresa respecta regulile, sunt mult mai cuminti decat acasa. Imi place ca doamnele nu tipa la ei, nu se isterizeaza si reusesc totusi sa-i stapaneasca. Sa nu intelegi ca stau ca la armata, se joaca in voie dar sunt reguli pe care trebuie sa le respecte: n-au voie sa loveasca pe alt copil, sa ia altuia jucaria din mana, sa se urce cu picioarele pe masuta, etc.
Ce a invatat Silvia la cresa:
-sa faca la olita
-sa se spele pe maini
-sa manance singura - dar ea la un moment dat se plictiseste si cheama pe cineva sa o ajute, se alinta
-sa se joace, sa vorbeasca si sa convietuiasca cu alti copii, inainte era mai salbaticuta, acum se imprieteneste repede cu alti copii
-cateva poezioare, canta si danseaza, a facut si ceva gimnastica, depinde de "tanti"
Ce nu se face:
-nu deseneaza, nu modeleaza in plastilina, nu au un program coerent de invatamant (nici nu poti sa le pretinzi, ele sunt asistente si infirmiere, nu educatoare; iar cresa nu e "sub Ministerul invatamantului")
In schimb sunt ingrijiti bine:
-daca face temperatura ii dau tratament pe loc
-daca vine cu un tratament de acasa i-l dau la ora la care trebuie
-daca face kk moale i se face/da mancare de regim
-se chinuie sa-i invete la olita, de ex intr-o perioada o tinea fara pampers ca sa se invete si uda cam 3 schimburi pe zi, doamna o schimba, o spala, spala pe jos unde uda copilul, etc. Dar zicea ca ii invata cate 1-2 deodata ca nu poate in ritmul asta cu toti
Sfatul meu:
-daca mai poti sta tu acasa, stai pana la 2 ani, daca ai o bunica sau o bona de mare incredere foloseste-le
-daca nu, cresa e o varianta foarte buna.
Dupa 3 ani eu n-as mai lasa copilul la cresa. Silvia are 3 ani si 2 luni si din toamna vreau sa o dau la gradinita. La cresa merge de la 2 ani.
georgescu oana spune:
Lavi ,esti daguta ca intotdeauna ,multumesc de informatii ,sincera sa fiu imi caut de lucru mai pasiv dar imi pun problema in felul urmator daca gasesc un job care sa imi plac si e de viitor sa am alternativa sigura si rapida.Bunici sau alte ajutoare nu am aici in Bucuresti,am avut o dadaca dar nu mai vroia jumatate de norma pana m-as fi angajat si nu am gasit prin recomandari o bona de incredere asa ca m-am indreptat catre cresa ca o alternativa sigura.As duce-o in vara asa cat sa se obisnuiasca cu colectivul si sa stea un timp fara mine ,sa se imunizeze la boli.Chiar fetita ta cum a reactionat la bolile de colectiviatte:raceli ,boli contagioase?
Oana si Maria Alexandra(17.04.2004)
Martie-Aprilie
lavi02 spune:
Din punct de vedere al bolilor cel mai bine e sa incepi cresa vara spre toamna, Atunci copiii sunt mai imunizati datorita verii si regimului mai bogat in fructe si legume. Sezonul maxim de raceli e primavara, prin martie, cum da caldura.
Noi am avut proasta inspiratie sa incepem prin februarie-martie anul trecut, si a tinut-o din raceala in raceala. In vara 2 luni a lipsit iar din toamna, alta viata, raceli usoare (numai muci, fara temperatura, eventual tuseste un pic la sfarsit), una la cateva luni. A mai racit mai rau un pic primavara asta, dar am dus-o iar 2 saptamani la bunici si acum e Ok.
Alte boli contagioase nu a facut.
Si inca ceva: nu-i bine sa-l duci azi da, maine ba. Copilul trebuie sa se obisnuiasca cu un ritm al vietii, cu o rutina. Dupa ce a venit de la bunici, in toamna, Silvia a avut cateva zile de tacere absoluta la cresa, nu scotea nici un cuvant. Acuma, primavara, mi-a plans in primele dimineti cand o lasam. Acum are alta chestie, nu vrea sa vina cu mine acasa. Vrea sa se mai joace cu copiii.
Deci, cand te hotarasti, o duci zilnic si o tii acasa numai in caz de boala - febra peste 38, diaree, etc.
LiliaToma spune:
Am sa reactivez acest subiect, pentru ca vreau sa va intreb: mai sunt mamici cu copilasi la cresa Tohani?.
Ma refer la cele care au acuma copilasii acolo. Noi am inceput de azi cresa. Am lasat-o plangand in hohote si am plecat cu inima stransa.
Mi-ar face placere, daca as mai gasi niste mamici cu puiutii la aceasta cresa, ca sa mai pot discuta despre asta cu cineva.
Editez ca sa spun ca am revenit cu pitica de la cresa. Inca sunt zapacita. Ziceti-mi si voi, va rog, cum e cu Doamnele de-acolo? Cate sunt, ce sunt? Nu am priceput inca si am fost tare zapacita si nu am intrebat...
Multumesc
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)
cateluta spune:
fetelor va rog sa imi raspundeti baietelul meu are 1 an si 8 luni de miercuri incep sa il duk la cresa la tohani.....credeti ca se va adapta...pana acum a stat cu mine aks
LiliaToma spune:
La ce sa iti raspundem?
Daca ne intrebi daca se va adapta eu cred ca ei se adapteaza destul de bine cand sunt mici.
Noi dupa o saptamana de cresa, am facut o pauza, ca a facut amigdalita. Eram pregatita moral de raceli si imbolnaviri la inceput, si am incercat sa tratez situatia cu calm.
Dupa 1 mai reincepem din noi.
Dar ca prime impresii: deja a treia zi, Amelia nu mai plangea cand intra in grupa si se ducea cu placere la asistente: semn ca ele sunt asa cum se spune: sufletiste si pe placul copiilor.
Bine, asta nu inseamna ca vroia la cresa, dimineata, somnoroasa, plangea inca in fiecare zi. Dar numai pana la usa grupei.
Noi suntem la grupa mijlocie
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)
cateluta spune:
ms pentru raspuns lilia ...off de raceli imi este fricaaa....dar sa speram ca oate nu va racii
cateluta spune:
azi a fost prima nostra zi la cresa dar a plans raw de tot nici nu vreau sa imi imaginez cum va face maine
LiliaToma spune:
Anesimone, din cate stiu, la cresa nu sunt educatoare, adica nu sunt cadre pedagogice..
dar am inteles ce vrei sa spui ![]()
Eu inca nu pot sa spun nimic. Doamnele par amabile si dragute, dar deja de cateva ori am ajuns la concluzia ca nu imi spun tot ce se intampla, totul fiind mereu foarte bine pe moment ca sa aud unele contraziceri in timp.
Oricum, nu mergem demult.
Pot sa spun ca Amelia nu mai e asa speriata ca la inceput. Dar inca nu se duce cu placere, mai plange dimineata si se culca si se trezeste cu " nu veau la chesa". Asta e in gand mereu.
Pana cand am niste usoare nemultumiri referitor la meniul zilei, dar nu ma concentrez pe acest aspect.
Important este sa se adapteze si mi-ar place sa mi se puna si partile mai putin placute din timpul zilei. sa stiu eu adevarul...
Cateluta, la ce grupa e baietelul tau?