arta conversatiei
Raspunsuri - Pagina 3
conchita spune:
Niccostea, naturaletea se invata :)) zic si eu, privind in urma. la fel ca si Scarmanus, sufar de timiditate si mai stiu si ca nu se vede. stii care cred eu ca e reteta pentru naturalete? curiozitatea. cand sunt sincer interesata despre ce gandeste cel de langa mine, atunci ascult, pun intrebari, imi spun si eu parerea fara sa fiu neaparat constienta de faptul ca urmez acesti pasi in dialog. bine, problema intervine atunci cand nu sunt interesata, ca nu pot sa disimulez. :) acum, sa nu se inteleaga ca stapanesc arta conversatiei, ci doar ca ma atrage sa vb cu voi despre asta. deci nu lua ca pe niste lectii sau sfaturi ce zic, pentru ca nu-s in masura sa ofer asa ceva. facem schimb de experienta :) sa revenim la tacere. ei bine, tac destul de confortabil daca n-am nimic de zic. nu ma fortez si nici nu fortez pe cineva la dialog de complezenta, poa sa fie cine-o fi. si am observat ca asta nu da bine mereu, trec de ciudata sau aroganta (nemeritat, jur! :)). mama soacra, de pilda, nu poate sa stea langa cineva fara sa comunice, o invidiez si ca nu oboseste sa tot disece firul in patru cu o pofta de vorba mama-mama.
Myrrha, coincidenta, nici mie nu mi-a placut Ileana Vulpescu si nu pentru ca n-avea dialoguri, ci mi s-a parut siropoasa. cat despre fata cu meditatia, a fost prost crescuta, parerea mea. ei nu i s-o fi intamplat niciodata sa greseasca locul de intalnire?
myrrha spune:
[quote]Originally posted by niccostea
Poate aveti voi ceva trucuri pentru naturalete in situatii pretentioase... ca asta cu ciorapii merge, dar daca e un barbat alaturi, de ex... ce mai poti sa faci? Ca doar n-o sa-i povestesti si lui despre ciorapii proaspat rupti?
[quote]
Niccostea, ar fi o idee de incercat. Hai ca-mi dau si eu cu parerea: cred ca naturaletea vine daca iti fixezi atentia pe lucruri concrete (te agati de ceva dimprejur - mincarea si felurile de mincare cred ca sint mai celebre decit discutia despre vreme) si nu pe ce reprezinta omul/oamenii de linga tine.
Asa, descoperirea mea de mai devreme se referea la faptul ca daca esti interesat de oameni pur si simplu, daca iti plac (si depasesti spaimele legate de "poza") totul e mult mai usor.
Si dinnerul de azi a fost mai ok decit partyul de saptamina trecuta, desi, spre groaza mea , am nimerit chiar in mijlocul profesorilor (toti numai somitati). Am reusit sa fac o gafa mica (cind unul dintre profi m-a intrebat ce as prefera sa predea anul viitor, iar eu, hm, nu aveam de gind sa ii iau cursul, dar m-am scos cu chestia ca inca ma mai gindesc...). Dar adevarul e ca mai mult am pus intrebari, m-am aratat curioasa si am ascultat . Sa sar la nivelul de a tine un speech de 5 minute cind de fata mai sint 10 persoane, hm... nu stiu daca o sa pot vreodata.
Fetelor, continuati
conchita spune:
quote:
Originally posted by myrrha
Sa sar la nivelul de a tine un speech de 5 minute cind de fata mai sint 10 persoane, hm... nu stiu daca o sa pot vreodata.
Myrrha, precis sunt cursuri de speech si la scolile din Canada. eu sunt inscrisa la unul, se cheama Oral Communication si asta invat: cum sa comunic si cum sa tin discursuri. se invata de la metode de relaxare pana la cum sa pregatesti discursul respectiv bazandu-te pe analiza audientei, plus ce povesteste Lena despre gesturi.
pika-pika spune:
Hai sa ma bag si eu!Eu sunt o vorbareata!!!Vreau sa cred ca nu sunt una de-aia care vorbeste mult si prost.Cand spun vorbareata,ma refer ca vorbesc cu oricine,despre orice;dar si ascult si sunt foarte curioasa.
Acum ca ai deschis subiectul asta myrrha,mi-am adus aminte de un articol pe care l-am citit pe la vreo 12 ani in nu-stiu ce ziar sau revista.Incerc sa redau cat mai bine ce imi aduc aminte si sper sa fie de folos pentru tratatul tau.
Intr-o conversatie o persoana asculta 80%din ce spune celalalt,ii ramane in cap 50% si reda altei persoane 30%.
Acum fug la treaba ca m-am intins la conversatii cu voi....
Andromeda
lena spune:
Conchita ai ffff mare dreptate cu faptul ca daca esti o timida din fire, sau ma rog o persoana care se deschide mai greu, lumea incepe sa-si faca idei cum ccc ca ai fi rece sau distanta sau infumrata...si eu am fost asa cel putizn in adolescentza pana am inceput sa lucrez si acolo vrand-nevrand asta e, mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva in atitudinea mea...evident eu vroiam sa fiu comunicativa, imi placeau oamenii la nebunie si sa impartasesc idei, dar mi-era pur si simplu groaza sa deschid gura sa nu cumva sa gafez, sa scot o enormitate si sa ramana omul cu impresia asta.
Ah, da, uitam...e adevarat cu prima impresie desi din experientza spun ca totusi de multe ori factorul uman intervine si mai uiti care a fost prima impresie despre cineva anume si potzi sa mai ai o a oua sansa...prima impresie e importanta si de ce? asta e din marketing asa cum noi stim despre produse de la prima vedere asa si noi cream o anumita senzatie celorlalti, nu vi s-a intamplat sa vedetzi oameni la patru ace care in sufletul lor sa fie hippie, dar prin natura serviciului sa aopte o anumita tzinuta? Eu zic ca e normal...
Evident ca nu potzi vorbi despre ciorapi, ala a fost doar un exemplu din viatza mea, nu l-as repta , plus ca totusi naturaletea isi are limitele ei, eu zic ca si tacerea e cateodata un atu...evident ca un domn profesor universitar ffff preocupat de cercetarile lui nu e dispus sa discute despre mai stiu eu ceva chestii, dar adaptabilitatea noastra ne poate ajuta pe moment sa ne pliem de multe ori si pe celalalt.
Eu zic asa: vorbesti fiecaruia pe limba lui, cu cineva elevat, alt nivel, cu bunica mea de exemplu nu o sa vorbesc niciodata prea complicat sau cu niste cuvinte mai deosebite pentru ca este o femeie simpla de la tzara care m-ar intreba cu sigurantza: ce inseamna elevat, mamaie? o iubesc enorm si de aceea ei ii vorbesc cu un vocabular simplu...clientilor nostri le vorbesc intotdeauna respectuos, fiindca asta poate fi uneori si o portitza si o bariera, aceea de a nu deveni familiar chiar cu oricine si oricand, asta se pastreaza pentru prieteni.
mai revin,
Lena
myrrha spune:
quote:
Originally posted by conchita
Myrrha, coincidenta, nici mie nu mi-a placut Ileana Vulpescu si nu pentru ca n-avea dialoguri, ci mi s-a parut siropoasa. cat despre fata cu meditatia, a fost prost crescuta, parerea mea. ei nu i s-o fi intamplat niciodata sa greseasca locul de intalnire?
Nu cred ca e chiar o coincidenta in cazul Ilenei Vulpescu (nici mai tirziu nu m-a atras, mi-am amintit de ea cind erau emisiunile alea ale sotului ei, Romulus Vulpescu, cel cu cinemateca de pe protv?).
Cit despre jalnica mea meditatie, m-am convins si eu ca n-am pierdut nimic, va multumesc; ma rodea ca n-am stiut ce-i ala hart .
quote:
Conchita ai ffff mare dreptate cu faptul ca daca esti o timida din fire, sau ma rog o persoana care se deschide mai greu, lumea incepe sa-si faca idei cum ccc ca ai fi rece sau distanta sau infumrata...si eu am fost asa cel putizn in adolescentza pana am inceput sa lucrez si acolo vrand-nevrand asta e, mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva in atitudinea mea...evident eu vroiam sa fiu comunicativa, imi placeau oamenii la nebunie si sa impartasesc idei, dar mi-era pur si simplu groaza sa deschid gura sa nu cumva sa gafez, sa scot o enormitate si sa ramana omul cu impresia asta
Lena si Conchita, apropo de tacere, si pe mine ma preocupa ca ar putea fi asociata cu aroganta (si chiar este, stiu din experienta). Pe de alta parte, nimic nu mi se pare mai relaxant decit o persoana care tace intr-un chip "firesc" si plin (de parca ar spune de aici si pina aici sint limitele mele, mi-e bine cu ele, nu e nevoie sa trecem nici unul dincolo, sa fim doar noi insine).
Pika-pika (super nickul tau, stii ca in latina pica e numele unei pasari care era dresata sa articuleze sunete si era considerata un simbol pentru "vorbarie"?) eu zic sa te bagi mai cu nadejde
Hai sa va relatez, for fun (si ca sa verific procentajele alea!), conversatia pe care am avut-o ieri cu un coleg (canadian): el imi povestea cum s-a nascut in Zambia si pe linga engleza (limba parintilor lui, e un englez din cei mai albinosi), limba locala (mambe sau ceva de genul?) e singura in care e cu adevarat fluent, ca are de gind sa plece la anul in Israel, intr-un chibush (? nu stiu exact ce e aia...), ca are o sora in Japonia, una in Coreea, un frate in Maroc, un frate cu el in Canada si ca un var de-al lui a asistat la revolutie, era in Romania in '89 . Si incerca sa imi explice de ce are dificultati in a se simti undeva acasa. Eu il ascultam cu ochii cit cepele, dupa care m-am apucat sa-i povestesc si eu despre faptul ca ai mei n-au iesit in viata lor din Romania, despre cum au fost inchise granitele si se trecea Dunarea inot... a fost rindul lui sa faca ochii cit cepele .
myrrha spune:
quote:
Originally posted by conchita
Myrrha, precis sunt cursuri de speech si la scolile din Canada. eu sunt inscrisa la unul, se cheama Oral Communication si asta invat: cum sa comunic si cum sa tin discursuri. se invata de la metode de relaxare pana la cum sa pregatesti discursul respectiv bazandu-te pe analiza audientei, plus ce povesteste Lena despre gesturi.
Conchita, sa stii ca mi-ai dat o idee! Trebuie sa dovedesc cumva chestia
Am cautat la mine la facultate si n-am gasit deocamdata decit oral communication for engineering students (macar de-as fi fost inginera, aveam o scuza - rog sa nu se supere inginerele de pe site, eu sint dovada ca lucrurile pot sta taman pe dos!!!)
scarmanus spune:
Mey fetelor, ce zice Conchita de naturalete in conversatie dobandita prin interes pur in interlocutor, este exact ce nu reuseam eu sa articulez in mod concis. Am fost buna la compuneri pe vremea cand eram mai putin buna in arta conversatiei, ce vreti, nu le poti avea pe toate . Incerc sa fac un paralelism cu dascalitul, meserie ce o practic acuma, si ma gandesc ce multa placere imi face sa povestesc copiilor lucruri noi, sa impartasesc cu ei minunatii citite, auzite, experimentate. Asa ar trebui sa fie si conversatul, pura placere si interes intr-un subiect caruia ii dai viata prin cuvinte, ca te produci in fata unui sau a 10 interlocutori. Trebuie sa fie placere, curiozitate si interes pur. Eu marturisesc ca am oroare de oamenii perfecti, care pot face conversatie pornind de la o gamalie de ac, carora nu le tace gura o clipa, care sunt omniprezenti. Naturaletea trebuie sa permita si o pauza de liniste, si un zambet fara cuvinte, si posibilitatea de a migra spre oameni potential mai interesanti intr-o incapere. Naturaletea trebuie sa fie lipsita de contrangeri.
Un alt exemplu care-mi vine in minte ca warm-up intr-o conversatie. Nu ma sfiesc sa complimentez o tinuta eleganta, un accesoriu neobisnuit, un detaliu vestimentar mai fantezi (nu se recomanda in cazul domnilor aprecierile cu pricina). Doamnele de obicei sunt in extaz, indiferent de statut. Domnii sunt mai greu de "prins" , dar pe de alta parte nu vad de ce nu va incanta ideea vremii, in fond ce discutie mai neutru de asa vreti? Aaa, am inteles, cautati originalitate , dar oare de ce a discuta despre vreme nu se poate face in mod original? Hai, fie, ma mai gandesc la ceva oroginal de "prins" barbatii.
Va imbratisez si nu va pierd din ochi!
pisici si flori