monitorizare video pt. bona
Raspunsuri - Pagina 2
Ramba spune:
Cred ca cea mai buna solutie sunt camerele web, care pentru a nu fi acuzate ca incalca intimitatea, pot fi amplasate la vedere. Calculatorul inregistreaza ce se intampla. Tu vizionezi cand vii de la serviciu. Si asa stii cum se comporta bona.
alexa00 spune:
fetelor si eu m-am gandit la asta.
Am auzit acum vreo 3 saptamani de la o persoana de incredere ca o vecina a ei a luat o bone si...dadea somnifere la copil sub 2 ani ca sa stea linistit toata ziua!!!!!!!!
Normal , noaptea copilul urla non stop.Au ajuns la medic si asa si-au dat seama de somnifere.
Asa ceva cat de bine se poate vedea pe o inregistrare?
Numai bine,
Alexa
vrabiuta spune:
si noi ne-am tot gandit si am gasit solutia asta:
o sa punem webcam-uri la vedere, conectate prin computer pe internet si o sa supraveghem de la birou ce se intampla, nu permanent ci din cand in cand.
daca bona e de acord bine, daca nu, nu. oricum, o bona care chiar vrea sa aiba grija de copil asa cum trebuie nu va avea nimic impotriva sa poata fi "vazuta" in exercitiul functiunii.
un copil mic poate suferi ingrozitor fara sa stie sa spuna de ce...
parerea mea.
foto
Pegasis spune:
quote:
Originally posted by Otilia
E codul penal. Art 226-1. Viata privata. E pedepsit cu 1 an de inchisoare si 45.000 € de amenda persoana care aduce prejudicii vietii private prin:
- captarea audio sau video, fara consimtamint, a unei persoane aflate intr-un loc privat.
In cazul unei persoane morale pedeapsa este multiplicata cu 5.
~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">
Mi-e teama ca aici e o confuzie. Tocmai am stat de vorba cu un avocat in drept international si i-am pus aceasta intrebare. Parerea lui este ca nu poate fi data o asemenea interpretare, Codul Penal francez se refera in pasajul respectiv la spatiul privat al persoanei ascultate/filmate. Eu nu pot merge la cineva acasa (spatiu privat) si sa instalez aparatura de ascultare audio-video fara un mandat in acest sens sau avind consimtamintul persoanei care detine in proprietate spatiul respectiv, dar pot sa instalez aparatura similara la mine acasa, fara sa cer permisiunea nimanui. "Persoana aflata intr-un loc privat" inseamna (mai pe romaneste) la ea acasa si nicidecum la mine acasa.
S-a oferit chiar sa caute pasajul respectiv din Codul Penal si sa-mi ofere o traducere (in engleza) pentru a intelege mai bine sensul textului.
In ceea ce priveste Romania - e foarte simplu : la noi nu exista nici o reglementare in acest sens. In spatiul tau privat iti este permis sa montezi aparatura de ascultare atita timp cit o folosesti in interes personal (conform Deciziei nr. 80 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine publicata in MO 619/21.08.2002. si a Deciziei nr. 248 publicata in MO 668/26.07.2004).
Carmen
"Cind o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume."
(Enriyeu Castaldo)
Otilia spune:
quote:Te asigur ca nu. Stiu sigur din mai multe surse (reviste specializate, site-uri specializate) ca e interzis sa filmezi bonele aflate in spatiu privat (chiar la tine acasa) in "exercitiul functiunii" daca nu le pui la curent cu ce faci. Si nici voua nu cred ca v-ar placea sa fiti filmate in secret chiar intr-un spatiu mai putin privat, hai sa zicem la birou. Habar nu ai ca seful te observa si tu faci nitel surf pe net, vorbesti putin cu iubitul la telefon (nu, nu al firmei, propriul tau telefon mobil) si-i spui ce mult il iubesti si ce bine a fost noaptea trecuta, te uiti in oglinda si observi ca musai trebuie sa storci un cos-doua pe nas si poate ai chef si sa te scarpini undeva. Sincer, chiar daca nu te afli la tine acasa, ti-ar conveni sa fii observata pe ascuns??? Pe cind daca stii de la inceput ca sunt camere e altceva, atunci stii macar ca nu esti singura. Spatiu privat nu este doar la tine acasa, se refera acest articol si la conversatii private (chiar purtate in spatii publice) pe care nu ai dreptul sa le inregistrezi. Hai sa-ti dau un alt exemplu: te duci la prietenul tau acasa, faceti dragoste si el te filmeaza pe ascuns... Ce zici, are dreptul doar pentru ca erai la el acasa, deci in spatiul lui privat??? Mai gindeste-te!
Originally posted by Pegasis
Mi-e teama ca aici e o confuzie.
~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">
adrianangi spune:
quote:
[quote]Originally posted by Pegasis
Hai sa-ti dau un alt exemplu: te duci la prietenul tau acasa, faceti dragoste si el te filmeaza pe ascuns... Ce zici, are dreptul doar pentru ca erai la el acasa, deci in spatiul lui privat??? Mai gindeste-te!
Pai, Otilia, cum ramine cu feeling-ul si alegerea corecta? Cu "o alegere corecta valoreaza mult mai mult decit orice supraveghere electronica"...? Ca, daca nu esti in stare sa-ti dai seama daca cel cu care imparti asternuturile e zdravan la cap, tare mi-e teama ca ti-e mult mai greu sa apreciezi o tanti pe care o vezi o ora la interviu si inca vreo citeva ore in zilele de proba... Parerea mea!
PS. Daca as trai in Franta si legea ar fi aceea pe care o descri tu, iti spun sigur ca eu, una, as incalca-o nitelush, numa' sa stiu ca al meu copil e pe maini bune...
http://adriana.freewebspace.com/photo.html
Ioana75 spune:
Si pe mine ma intereseaza tare mult subiectul. Astepta un bb, si nu vreau sa stau mai mult de 4 luni acasa cu el. Va multumesc si eu anticipat pentru toate raspunsurile de aici.
Si noi ne-am gindit la camere web. Iar ideea cu conectarea pe net si verificatul de la servici e geniala. Sa va spun si eu o poveste nashpa, o stiu de la mama mea: bona minca pieptul si pulpele, si dadea copilului (maricel, nu bb) doar labele, gitul, pielea, etc din pui. Sau o poveste de la nasha mea: o bona dadea copilului mincare imbibata cu alcool, ca sa nu mai plinga.
Ioana
Otilia spune:
quote:Adriana, daca ar fi sa urmaresc logica ta bona e aia care ar trebui sa-si dea seama la interviu daca cea care vrea s-o angajeze e "zdravana la cap" sau o sa incerce s-o filmeze pe furis!
Originally posted by adrianangi
Pai, Otilia, cum ramine cu feeling-ul si alegerea corecta? Cu "o alegere corecta valoreaza mult mai mult decit orice supraveghere electronica"...? Ca, daca nu esti in stare sa-ti dai seama daca cel cu care imparti asternuturile e zdravan la cap, tare mie teama ca ti-e mult mai greu sa apreciezi o tanti pe care o vezi o ora la interviu si inca vreo citeva ore in zilele de proba... Parerea mea!
Si sincer, daca va e asa frica sa va lasati copilul cu o bona, exista si alte solutii: cresa, bunicii sau... ramasul acasa cu bebe si renuntarea la cariera.
Parerea mea e ca daca tot sunteti "Toma Necredinciosu" si tineti musai sa va folositi de o camera video, cea mai buna metoda este cu camere web, dar bona sa stie de existenta lor si sa i se explice ca e doar pentru ca va e tare dor in timpul zilei de comoara voastra si va face bine sa-l vedeti in "direct" cum petrece o zi minunata!!! Dar sa creada ca nu aveti incredere in ea e mai mult decit umilitor si... nu prea motivant!!! Apoi ea e libera sa accepte sau nu. Daca nu vrea, sunteti liberi sa gasiti pe altcineva.
Si vecinii, vizite-surpriza etc. ar trebui sa fie suficient ca sa stiti sigur cu cine aveti de a face.
adrianangi spune:
quote:
Adriana, daca ar fi sa urmaresc logica ta bona e aia care ar trebui sa-si dea seama la interviu daca cea care vrea s-o angajeze e "zdravana la cap" sau o sa incerce s-o filmeze pe furis!
Ai incercat sa fii sprituala si sa faci o glumna buna, sau ai uitat, din viteza, sa-ti moderezi, tie insati, raspunsul?
Nu mai conteaza. Ma fac ca ...
http://adriana.freewebspace.com/photo.html
Pegasis spune:
quote:
Hai sa-ti dau un alt exemplu: te duci la prietenul tau acasa, faceti dragoste si el te filmeaza pe ascuns... Ce zici, are dreptul doar pentru ca erai la el acasa, deci in spatiul lui privat??? Mai gindeste-te!
Otilia , eu nu sint avocat si nici nu cunosc legea franceza... deci nu pot sa intru intr-o discutie in care sa-mi expun punctul de vedere in cunostinta de cauza. Eu am stat de vorba cu o persoana care, zic eu, stie multe si i-am cerut parerea... pt. ca ma interesa subiectul.
Referitor la intrebarea ta, pot sa-ti spun ce-mi dicteaza logica si bunul meu simt: daca prietenul meu isi monteaza camere de luat vederi la el acasa - DA, este dreptul lui. Daca eu nu-mi dau seama ca are altceva in gind (sa ma filmeze pe mine) si ca problemele sint de alta natura... asta-i alta poveste... si e greseala mea ca nu stiu sa-mi aleg prietenii. Atita timp cit fapta lui nu-mi produce nici un prejudiciu nu poate fi facut raspunzator in fata legii. DAR, daca vrea sa difuzeze imaginile prin orice mijloace - asta contravine legii. Eu cred ca trebuie sa facem o delimitare clara intre ce avem voie sa facem in spatiul privat si ce avem voie sa "scoatem" in afara acestui spatiu.
De ex.: daca o filmez pe bona la mine acasa, in timpul cit sta cu bb si constat ca imi trateaza necorespunzator copilul, o pot da in judecata si pot aduce ca proba caseta inregistrata. Daca inainte de a o da in judecata ma apuc si trimit caseta pe la televiziuni sau mai stiu eu prin ce parti, atunci bona ma poate da in judecata.
Exemplul dat de tine e un pic mai complex in sensul ca o asemenea fapta poate aduce atingere imaginii persoanei si demnitatii ei (in cazul in care este difuzata), pe cind cea cu filmatul bonei nu vad cum ar putea avea acelasi impact (sigur... depinde de gravitatea faptelor).
Parerea mea.
P.S. Situatie ipotetica: o crima are loc intr-o casa cu supraveghere video. Proprietarul detine caseta cu criminalul. Ce-ar trebui sa faca? Sa distruga caseta (pt ca n-avea voie sa-l filmeze pe criminal fara acordului lui ) sau s-o predea politiei?
Carmen
"Cind o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume."
(Enriyeu Castaldo)