Regim alimentar dupa operatie
Este vorba despre o colecistectomie laparoscopica in urma careia sora mea, in varsta de 23 de ani, a urmat si urmeaza un anumit regim. Indicatiile doctorului au fost destul de lejere...i-a recomandat un regim "asa cum ar trebui sa avem cu totii". Asa s-a exprimat el. Adica, fara grasimi, prajeli, tocaturi. Pana aici mi se pare corect.
Totusi, sora mea, vorbind cu diverse persoane care au trecut prin acelasi tip de operatie, a aflat ca din alimentatie trebuie excluse si cartofii (fierti, desigur), painea...cineva i-a zis ca nu are voie sa manance nici fructe crude.
De ce va intreb pe voi, cele care aveti cunostinta de asa ceva...deoarece de cateva zile simte dureri in zona ficatului. Repaus total nu si-a permis decat 2 saptamani, fiind invatatoare si studenta. Oboseste chiar si cand vorbeste mai tare la scoala...Si se intreba daca regimul de viata si alimentar("necorespunzator") nu-i oboseste ficatul. A mancat piure de cartofi cu branza de vaci, pilaf cu legume, carne de pui si de vita, iaurt, fructe...chiar nu a consumat nimic nepermis (nici macar de ziua ei
)
Va multumesc si-mi cer scuze daca m-am intins cam mult...vroiam doar sa fiu explicita. As aprecia daca ati impartasi cu mine experienta voastra vizavi de acest subiect.
Alina
Raspunsuri
mihaiu spune:
eu m-am operat cu 2 luni in urma si am tinut 6 saptamani "regim" - adica fara prajeli, mazare, varza, fasole, carne tocata... acum mananc tot ce vreau, nu ma impac bine cu dulciurile dar in rest suport orice fel de aliment... daca un anumit aliment ii provoaca disconfort surorii tale, atunci renunta la el si il incearca dupa cele 6saptamani... regimul il face ea singura in functie de cum reactioneaza la diverse alimente...
sanatate multa,
delsim spune:
Sa urmeze indicatiile doctorului:un regim de crutare, de protectie digestiva adica, fara prajeli, rantasuri, grasimi(carne grasa, smantana in exces, frisca, maioneza etc), nu carne grasa (porc, gasca, rata, oaie, miel, morun, nisetru, somn), nu vanat, nu viscere;NU bauturi acidulate.
Are voie mancaruri fierte, la cuptor, lucruri fripte,salate, sufleuri,budinci, compoturi, supe, lactate, legume, soteuri, fructe proaspete .
A consumat bine ce a consumat, nu poate fi considerat nicidecum un regim de viata "necorespunzator". Poate totusi isi mai ia cateva zile de concediu medical si eventual mai face o vizita medicului care a operat-o sa ii evalueze din nou starea.

si va doresc sanatate