Postul Mare (2)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns niccostea spune:

RA, subscriu! Am mai scris la un alt subiect ca, indiferent cat de "amazoane" ne place noua sa fim (sau sa ne credem) tot avem nevoie de barbati care sa ne fie "cap". Nu ca noi n-am avea, dar e mai bine si mai frumos asa. "Cap" nu inseamna ca e superior! inseamna ca nici capul si nici trupul nu pot exista separat; ca motorul si caroseria, daca vreti...
Pe aici feminismul e in floare si am ajuns sa apreciez incredibil de tare momentul in care un barbat imi tine usa sau ma lasa sa trec eu prima. De tinut haina cand ma imbrac sau scaunul la restaurant nu mai vorbesc... deja sunt chestii aproape utopice! Ajung sa vad femei cu carucior cu copil care sunt ajutate de alte femei si imbrancite de barbati, la urcarea in autobuz.
Stiu ca subiectul era legat de viata de familie si ca am deviat. Incerc doar sa spun ca Dumnezeu a stiut El ce a stiut cand ne-a facut asa, diferiti, si chestia asta cu feminismul si cu drepturile egale ale femeii mi se pare ceva impotriva firii. Nu zic ca nu a adus si lucruri bune (de ex. dreptul femeii la instruire), dar ma intreb daca nu cumva Eva si Sf. Maria erau mai fericite crescand copii si facand mancare decat suntem noi acum, cu toate ideile noastre despre egalitate...

Optimistul e mai aproape de Adevar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns star33 spune:

quote:
Originally posted by niccostea

...Nu zic ca nu a adus si lucruri bune (de ex. dreptul femeii la instruire), dar ma intreb daca nu cumva Eva si Sf. Maria erau mai fericite crescand copii si facand mancare decat suntem noi acum, cu toate ideile noastre despre egalitate...

Si eu cred ca erau mai fericite si duceau o viata mult mai simpla decat noi. Acum noi femeile ne luptam sa avem si cariera, dar trebuie in acelasi timp sa ne ingrijim si de cele ale casei si copiilor. Si nu este usor sa le faci pe amandoua...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gen68 spune:

asa cum scrie si la titulatura mea, eu sunt o mare pacatoasa. dar sper ca anul asta sa intru in voia si sa fiu pe placul Domnului nostru si a Maicii Sale.
am inceput cu o spovedanie (nu mai facusem asta din adolescenta, deci de vreo 20 de ani) si am reusit in sfarsit sa ne sfintim casa (asta fiind intr-o vineri). la cateva zile dupa spovedanie si sfintire, miercuri seara, mai bine zis, am aprins la candela o lumanare din aceea pastila, luata de la biserica (nu ma descurc deloc cu fitil si ulei). o aprinsesem, mi-am spus rugaciunile, am mai citit ceva si am adormit. ceva mai tarziu, visam ca al meu pici se ratacise intr-o padure si m-am trezit, pastila cazuse intr-o parte si ardea cu flacara destul de mare. ma scol, incerc sa suflu in ea, neam sa se stinga, reusesc sa o scot de acolo arzandu-ma la mana (destul de nasol, s-a basicat locul) dar am stins-o intr-un sfarsit si ma uit cu groaza la icoana de lemn cu Maica Domnului care era exact deasupra candelei si care ar fi trebuit sa fie arsa sau afumata macar. ei bine, flacara nu a atins-o!!! si era destul de marisoara flacara, ajungea exact pe fata Maicii.
si in legatura cu postul ... trupesc, eu daca nu aveam...la doua zile, eram bolnava. dar acum e cu totul altceva. nu mai simt nevoia.
si ma simt si bine.

fetele care v-ati spovedit, un sfat de la voi vreau. cand m-am spovedit, preotul mi-a spus sa mai vin o data la spovedit. i-am spus preotului ca vin maine la spovedanie dar parca m-as duce in saptamana mare. oare sa ma duc si maine si atunci?
si, la asta a doua spovedanie, ce ii spun? aceleasi pacate pe care i le-am spus prima data?

Doamne ajuta!

gen, mamica doar de marius

"poze cu de-alde noi"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niccostea spune:

Gen, daca ai apucat sa-i spui ca te duci maine, du-te... Eventual, daca vrei, poti sa te mai duci o data in Sapt. Mare. Gandeste-te ca e o promisiune facuta in fata unui om al Domnului si mai gandeste-te ca te duci la el ca la un doctor... La doctor, daca ai avea programare pentru o anumita zi, te-ai duce in alta zi doar pentru ca asa ti s-a "nazarit" tie dupa ce ti-ai facut programarea? Dincolo de asta, in Sapt. Mare se duce mai toata lumea si o sa fie mai aglomerat, n-o sa ai prea mult timp sa stai de vorba pe indelete cu el...
Apoi cu pacatele, nu-i spui decat pacatele pe care le-ai repetat (daca sunt) de la ultima spovedanie sau pe care le-ai uitat. Si, bineinteles, daca e cazul, pacatele "noi", aparute intre timp...
Na, ca m-am facut si sfatuitoare... scuze!

la fete!

Optimistul e mai aproape de Adevar.

Mergi la inceput

Draga Gen si eu zic sa mergi la spovedanie maine, fara amanare. Si apoi mai vezi tu ce iti spune parintele, daca te mai cheama si in Saptamana Mare. Vezi ca aghiuta ne indeamna sa amanam spovedania, asa ca trebuie sa luptam cu acest gand si sa mergem neaparat (eu am luptat cu mine 3 luni pana sa merg, tot mereu imi gaseam scuze: ca nu am postit destul, ca nu stiu la ce preot sa merg...in final Dumnezeu m-a ajutat sa merg!).

Si apoi gandeste-te daca intervine ceva neprevazut si nu poti merge deloc in Saptamana Mare, de ex. musafiri, sau aglomeratie mare, sau cine stie? Ai ramas nespovedita! Asa ca du-te, nu mai sta pe ganduri.

Si mie mi-a zis parintele sa merg la spovedanie o data pe luna si vreau sa respect acest sfat. O sa va tin la curent cum este, dar din cate stiu spovedania deasa este foarte indicata.

Post usor dragelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gen68 spune:

nic, star, multam de raspunsuri. o sa ma duc si maine dar o sa ma duc si in saptamana mare pentru ca mi-a promis sotul meu ca va tine si el post in saptamana aia si ma voi impartasi cu inima usoara. ca el nu poate fara... si cica e pacat sa-l refuzi. dar o saptamana mi-a promis ca se va abtine. sa-l auda Dumnezeu.

star, mama, era cat pe ce sa nu ajung la spovedanie. preotul cu care vorbisem sa ma spovedeasca era plecat din localitate. dar mi-am facut curaj si l-am rugat pe colegul lui sa ma spovedeasca si sa ne sfinteasca casa, si nu m-a refuzat. ce chestie, noi chiar facem parte din arondismentul lui, dar eu vroiam la celalalt. asa ca pot spune mi-a ales Dumnezeu duhovnicul si nu eu pe duhovnic.

gen, mamica doar de marius

"poze cu de-alde noi"

Mergi la inceput

Doamne ajuta, Gen ! Daca simti ca iti poti deschide sufletul in fata acestui preot, atunci poate sa ramana duhovnicul tau. Eu am cautat mult timp un duhovnic si pana la urma l-am gasit si I-am multumit lui Dumnezeu pentru acest lucru!

Sa dea Dumnezeu ca sotul tau sa se poata abtine o saptamana. Dumnezeu va va rasplati pe amandoi!

Uitati ceva frumos spus de Avva Isaia:

Daca vrei sa afli daca ti s-a dat iertarea pacatelor tale, acesta este semnul: de nu te va mai misca nici un pacat in sufletul tau, sau daca nu vei mai intelege cand iti vorbeste altul despre ele, atunci ai reusit sa dobandesti milostivirea. Daca insa traiesc in tine, pazeste-te si plangi pentru ele, caci este frica si groaza si tulburare sa fii nepasator fata de acestea, pana cand te vei infatisa inaintea lui Dumnezeu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

S-a tot vorbit despre spovedanie si mai ales alegerea duhovnicului.
Sfantul Epifanie(Kalamata) spune tare frumos asa:
'Un teolog cunoscut i-a spus odata ca nu poate gasi un duhovnic potrivit.Atunci parintele Epifanie ii zise:
-Iubitule,problema nu e cu duhovnicul.Problema e cu tine.Daca ar fi fost problema cu duhovniculai fi iesit in stada,ai fi luat-o la dreapta,ai fi mers o suta de metri,ai fi luat-o la stinga,ai fi mers alti 50 de metri,te-ai fi oprit si ai fi asteptat acolo pana ar fi trecut primul duhovnic.I-ai fi facut ascultare neconditionata si n-ai fi avut nici o problema legata de duhovnic sau de mantuire.Nu avem nevoie de atata duhovnici sfinti,precum avem nevoie de sfanta ascultare.Asta ne lipseste.Nu cumva toti sfintii mari ai bisericii au avut duhovnici sfinti?Nu!Ceea ce au avut a fost sfanta smerenie si sfanta ascultare.De aceea s-au si sfintit.'

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Tot de la parintele Epifanie pentru cei ce isi doresc casatorie fericita cu om bun.
'Aflarea persoanei potrivite pentru casatorie este problema genunchilor(metaniilor)'
Iconostasul si relatiile conjugale
'Odata l-a intrebat un necasatorit daca e ingaduit sa aiba icoane in dormitorul lor.Si el a raspuns:
-Fiule,trebuie sa stii ca Hristos este pretutindeni.Si in bucatarie si in salon si in dormitor.Asta sa n-o uiti niciodata'
Va mai scriu inca una draga mie si nu va mai plictisesc.
'Un copil mic l-a intrebat:
-Parinte,unde am fost inainte de a ma naste?
-In mintea lui Dumnezeu,fiule'(tot parintele Epifanie in 'Crampeie de viata')

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Dragelor,am reusit si eu,cu ajutorul lui Dumnezeu,sa ma spovedesc duminica.Si merg la impartasit duminica ce vine.Parintele mi-a spus sa merg la biseria unde slujeste el,daca vreau sa-mi ramana duhovnic,fiindca asa isi aminteste de mine si de problemele mele si ma pomeneste la rugaciune.Numai ca mi-e tare greu sa ajung acolo,cu copilu dupa mine,cred ca trebuie sa plec de acasa cu o ora inainte.Dar o sa ma duc,daca asa mi-a zis.
Joanna,ce frumoase sunt cuvintele parintelui Epifanie!Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput