Dinti galbeni

Fetita mea are aproape 4 ani.De vre-o saptamana am observat ca incep sa i se ingalbeneasca dintzisorii la baza.Mananca dulciuri ce-i drept dar o spal in fiecare seara de mica.Acum si dimineata.
Mi-e frica sa nu i se strice.O fi tartru?Am incercat cu bicarbonat,nu prea-i place.Frate-su are dintii stricati la 6 ani,cei din fata si s-a produs foarte repede,fara ca parintii sa-si dea seama.El avea biberonul in gura tot timpul.
Cu ce s-o mai spal?Nu-i grav dar nu vreau sa evolueze.
Raspunsuri

Cary spune:
Stomatologul ne-a spus ca dinti galbeni sunt de la Tetraciclina luata de mama in timpul sarcinii!tu ai consumat asa ceva?iti mai aduci aminte?
Poate ar trebui sa consulti un stomatolog,caci o data si o data trebuie sa familiarizezi copilul si cu cabinetul stomatologic.
Multa sanatate si succes!

syd spune:
N-am luat medicamente in timpul sarcinii.Si nu toti sunt galbeni,cei doi din fata nu.Sigur e de la bomboane.
Nici nu ma gandesc cum o face la stomatolog.Circ. poate n-o fi nevoie.
O sa am mai multa grija cu dulciurile si de cate ori mananca sa-i dau ceva care sa curete,un mar de exemplu.
Sarea pentru ce era? Eu am un praf pentru curatarea dintilor fumatorilor.O fi periculos pt ea?

iileana spune:
Syd, me too.
De aproape un an am sesizat la dintisorii lui Tudor (3 ani si 8 luni, acum) fenomenul de care spui, albul imaculat s-a "acoperit" cu un soi de picla galbuie, la radacina. Desi e spalat pe dinti in fiecare seara de la 1 an si jumatate, desi nu maninca-bea cine stie ce chestii care ar putea justifica "noua culoare". Ce-i drept, nu ia suplimente de fluor.
Am intrebat si medicul pediatru despre asta. Omul i-a studiat dintii, erau citi trebuie, regulati si frumosi, smaltul intact, fara semne de demineralizare, fara inceputuri de carii. Din punctul lui de vedere, totul e OK.
La dentist nu am fost.
Nu prea m-as grabi cu tratamente de albire. Am mai intensificat spalatul, incercam cu mere, am schimbat pasta de dinti. Nu s-au albit la loc, dar nici nu a crescut zona ingalbenita. Mai vedem ce-o fi la dentitia definitiva.
P.S. Daca mergi la stomatolog, zi-ne si noua ce-a spus.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

Carmen Simona spune:
Fetita mea cea mare ,Lisa are trei ani si 2 luni si are aceiasi problema si am spalat-o in gura de cand s-a nascut ,am vorbit cu pediatrul si mi-a dat supliment de flour . Am vorbit si cu dentista mea si m-a intrebat daca am folosit apa speciala pentru bebe si i-am spus ca nu am facut-o . N-am considerat necesar sa folosesc neaparat apa pt. bebe dar acum imi dau seama ca asta-i rostul acelei ape ,e imbunatatita cu flour , si se pare ca trebuie sa le dam copiilor acea apa pana la trei ani .Avem programare la dentist pe 8 aprilie pt. cleaning, nici nu vreau sa ma gandesc ce cosmar o sa fie .Dentista zice ca daca avem grija cand v-a schimba dintii o sa fie O.K.,dar tre sa mergem la cleaning si la control periodic. Eu am dus-o pe fetita in recunoastere la cabinet si a placut-o pe dentista sper sa nu-si schimbe parerea .
Am invatat oricum ca toate-s facute cu un rost iar acuma folosesc ape cu flour nu doar pt. Lisa ci pt. toata familia.
V-a trebui sa duci fetita la dentist fie ce-o fi . Asta-ui cel mai bine pt. ea . Chiar daca plange o sa-ti multumeasca mai incolo !
carmen

iileana spune:
Carmen, dar de ce este necesar cleaning-ul pentru Lisa? "Picla" asta galbuie sa fie, de fapt, tartru? Mie-mi pare mai mult o pigmentare, o colorare a dintelui, a smaltului, nu o depunere...Oricum, teoretic, culoarea dintilor normali si sanatosi acopera o paleta destul de larga de nuante, nu-i musai sa fie albi ca spuma laptelui.
Si e de la lipsa de fluor? Eu am ales sa nu-i dau asemenea suplimente tocmai la sfatul pediatrului, e o problema destul de controversata fluorul asta. Cel putin la noi. Pareri si pareri.
Stai ca nu mai inteleg, dar ce legatura are tartrul cu fluorul?
Uf.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

syd spune:
Nu incep cu procedee de inalbire,nici pentru mine,e doar un praf care se foloseste in locul pastei de dinti,din cand in cand.
Parca nu e depunere,ca dupa ce-s bine lustruiti se vede.Parca-s patati.
Pe apa cu fluor scrie ca nu se da copiilor sub 6 ani.O fi alta speciala.
Pasta de dinti are deja fluor,destul pentru varsta ei,dar cred ca o sa -i dau si complement.Frate-su a luat,cand avea deja carii.O s-o intreb pe doctorita,ce efecte negative are.
Sunt mai multe nuante de alb ce-i drept dar mie imi placeau asa perfecti,de soricel.Pana la urma daca nu se agraveaza ,nu-i grav,o sa cada mai tarziu.

Carmen Simona spune:
Cleaningul nu este un proces de albire a dintior, albirea e cu totul altceva . Poate cum ziceti voi nu este la fel peste tot locul dar aici se recomanda curatarea dintilor de catre dentist la fiecare 6 luni ,incepand de la varsta de 2 ani. Nici eu nu am considerat necesar sa duc un copil asa mic la dentist ,mai ales ca nu am avut probleme cu ea pana acuma; dar cum v-am spus la recomandarea dentistei mele i-am facut o programare . Dentista spune ca e nevoie de cleaning pt. a prevenii cariile , a intarii gingiile si pt. a creea un mediu sanatos de dezvoltare a dintilor maturi (definitivi).In mod normal gingiile se pastreaza sanatoase prin folosirea atei pt. dinti ,dar un copil asa mic nu o poate inca folosi .
Eu nu am zis ca daca o duc la dentist i se albesc dintii ,ci ca vreau sa fie tinut totul sub control de catre cineva calificat .
Sau ?
Cat despre apa cu flor uite ce scrie pe eticheta de pe sticluta :
NURSERY
PURIFIED WATER WITH ADDED FLUORIDE
IS THE PREMIUM QUALITY PURIFIED WATER SPECIALLY PREPARED FOR INFANTS AND CHILDREN.
USE IT FOR...
- DRINKING
-DILUTING JUICE
-MIXING WITH CEREALS
-PREPARING BABY FORMULA
-SODIUM FREE
Are un bebelus desenat pe ea si se gaseste de cumparat in toate magazinele la departamentul de mancare si lapte praf pentru infanti.
Apa pentru bebe este singura apa cu flour pe care am gasit-o de cumparat.
Syd ,ai intrebat si ti-am raspuns,asta-i ceea ce cred eu ca-i bine de facut in situatia asta si eu asta am facut. Tu o sa faci ceea ce consideri tu ca este potrivit, si fiecare la randul lui face ce crede ca-i mai bine pentru copilul lui. Pentru ca fiecare vrea doar ce e mai bun pentru copilul lui.
Sanatate multa !
carmen

lena spune:
Syd nu trebuie sa ii invezti sa le fie frica de stomatolog si de fapt copilul trebuie dus chiar de cand are toata dentitia...noi adultii nu ne ducem din 6 luni in 6 luni la control, ei de ce nu s-ar duce de manutza cu noi, asa mai tarziu nu o sa le fie teama, si poate nu e decat o pigmentare a dintilor, dar asta poate sa-ti spuna doar un dentist...Cred ca in Elvetia intra in asigurarea medicala,controlul periodic, nu?

syd spune:
Mersi Carmen pentru sfat.
Lena,are asigurare pentru dentist.
Illeana,am intrebat pediatrul astazi cum e cu fluorul.El spune ca de obicei se da pana la un an,cand nu se pune sare in mancarea bebelusului.Si ca in orasul nostru nu-i nevoie de aport suplimentar prin pilule,ca deja apa are destul fluor,pasta de dinti la fel,apa de clatit,sarea iodata.Toate astea sunt de-ajuns.
Eventual sa o spal mai des pe dinti,dimineata si seara.mai usor cu dulciurile.Am citit ca de la 6 ani se spala de 3 ori pe dinti.
Culmea ca ieri am frecat-o cu praful pt fumatori( o fi de la asta?!) sau lumina prea puternica din cabinet,ca nu se mai vedea galbeneala ci un pic de tartru,foarte putin,dupa doctor.
Cum spunea Carmen cleaningul e un detartrage aici,se inlatura tartrul ca la adulti la fiecare 6 luni. Si totusi ..prea din timp,mi se par cam sensibili dintzisorii ca sa-i zgarie cu instrumentele alea,mie una imi curgea sangele de peste tot de la gingii cand l-am facut.

iileana spune:
Pina la urma, eu nu am inteles daca:
- galbenul acesta e de la tartru sau e o pigmentare din cine stie ce motiv (suc Tedi, ereditate, etc)?
- cauza poate fi lipsa de fluor? (aici -in Romania- nu se adauga fluor in nimic, numai in pasta de dinti; se obisnuieste administrarea de suplimente de fluor prin pastile, eu nu am facut-o)
Oricum, o vizita la dentist ar cam fi cazul sa fac...Si mi-am mai propus sa-i iau periuta de dinti electrica.