Somnic pe burta?
Nu stiu daca s-a mai discutat subiectul, si daca da imi pare rau de tot. Carina doarme pe burtica de la 3 saptamini dar multa lume imi spune ca nu e bine deloc. Stiti cumva de ce? Prin alte tari cum se practica? Nu de alta dar ea nu poate sa doarma pe o parte decat maxim 15 minute ca atata se foieste si da din miini ca se trezeste.
Anda si bebelusa nazdravana Carina (care ieri a ras prima oara in hohote)
http://community.webshots.com/user/andamihai
Raspunsuri
GabiG spune:
aici se recomanda doar dormitul pe spate si in nici un caz pe burta din cauza ca poate surveni mai usor infricosatoarea moarte subita a nou-nascutului. Cind e asa mic bb nu stie sa-si dea nasucul la o parte cind se sufoca. In acceasi ordine de idei: nu perne, nu dunitze de puf, nu prea cald in camera.
Nu stiu nici eu daca s-a mai abordat subiectul de aceea nu continui. Daca reusesti sa o faci pe Carina sa nu mai doarma pe burtica ar fi f bine.
Succes!
Pe lumea asta exista un singur bebelas (copil) perfect! Si fiecare mama il are!
vladosmina spune:
Felicitari pentru rasete!
E vorba de legatura care s-a constatat ca ar exista intre somnul pe burtica si sindromul mortii subite. Se pare ca procentul de bebelusi care mor de acest sindrom s-a diminuat de cand bebelusii dorm asezati pe spate, sau pe o parte.
Daca pe o parte nu doarme bine, ai incercat sa o culci pe spate?
angi_gemeni spune:
Si Andreea doarme de la 2 luni pe burta. Si numai asa doarme!
Scrie in cartea dr. Spock ca ar aparea sindromul mortii subite. Iti marturisesc ca eu m-am speriat initial, dar, daca dupa fiecare masa, copilul scotea aerul, nu mi-am mai facut griji. Si nici cartea lui Spock n-am mai citit-o!
dodo spune:
Poti sa o lasi sa doarma pe burtica in timpul zilei si mai arunci din cind in cind un ochi la ea sa nu isi acopere cumva gura si nasul cu paturica sau pernita. In timpul noptii o poti lasa sa adoarma si pe urma o intorci usurel pe spate. Ideea e ca dr.nu recomanda pentru somn lung(peste noapte)pozitiile pe burta/lateral din cauza ca se pot sufoca cu perna sau paturica. Bineinteles, de pe la 5luni, incep sa se rostogoleasca ei singuri in somn, dar atunci sint destul de mari sa se rasuceasca singuri la loc.
oanaesn spune:
Bb Iulia, care are acum 7 luni, a dormit pe burta de la 1 luna jumate. Doar asa dormea. Altfel plangea si plangea, nu era chip sa ma inteleg cu ea. Isi intorcea singura capul pe o parte fara nici o problema. Pediatra a zis sa o las in pace, ca nu pateste nimic. Pe spate nu e voie sa doarma, ca se poate ineca cu saliva, sau daca regurgiteaza... Masurile care se recomanda in vest contra SIDS nu se limiteaza la dormitul pe spate, deci studiul care arata ca s-a diminuat nr. de decese nu precizeaza care masura e eficienta si care nu. Daca totusi ti-e frica, supravegheaz-o mai mult. Peste zi e recomandat sa petreaca o perioada de timp pe burta, ajuta la dezvoltarea motorie si e recomandat si in unele afectiuni ale aparatului digestiv.
Danza spune:
Tot din cauza riscului mortii subite, imi culcam odorul in primele saptamani numai pe o parte sau pe cealalta, dar de cand a invatat sa se intoarca, doarme mai mult pe burtica. Chiar si acum la 1.4 ani, eu il culc pe o parte sau pe spate, iar peste max. 1 ora e pe burtica, pana si tzitzi tot pe burtica papa.
Cu drag,
Danza, mami fericita a lui Danuz
Alina spune:
Si aici am primit o foaie in maternitate cu posibilele cauze ale mortii subite:
1.Bebelusul se va culca in primul an pe spate.Este containdicata pozitia pe burta din cauza ca se poate sufoca.
Am mai citit intr-o carte(dr.Julius Zölner)ca si pt coloana bebelului e bine sa doarma pe spate.
2.Nu se fumeaza in camera bebelusului.
3.Bebelusul poate dormi in camera cu parintii dar nu in acelasi pat.
4.Temperatura in camera trebuie sa fie 17-21 grade.
5.Bebelusul nu se va inveli cu dune,paturi cu puf ci ideal este folosirea sacului de dormit.
Cam asta e traducera indicatiilor primite in maternitate.
Sanatate multa!
Alina
anaid spune:
Cred ca s-a mai discutat despre asta pe vechiul forum. Nu sunt sigura, eu nu intru foarte frecvent pe site, dar parca tin minte un asemenea subiect...De la patru luni, cand a invatat sa se intoarca singura pe burta, Oana mea nu mai doarme decat asa. Daca o pun pe spate pur si simplu nu adoarme pana nu se roteste (precizez ca ea adoarme singura in patutul ei, deci nu se pune problema sa imi adoarma in brate si apoi s-o asez cum vreau eu). Consider ca, dupa ce bebele creste si e destul de puternic sa se intoarca singurel in ce parte are chef, e pierdere de vreme sa-l asezi cum vrei tu. Are deja vointa si reflexe de aparare, nu se mai pune problema sa se sufoce. De fapt, si nou-nascutul are un asemenea reflex: daca il asezi pe burta cu nasul in saltea, isi va roti capul intr-o parte (fara sa-l ridice, ca inca nu poate). Face parte dintre "bagajul de reflexe" cu care se naste orice bebe si e menit sa-l protejeze de sufocare.
In alta ordine de idei, pana cand copilul invata sa se intoarca singur pe burta e indicat intr-adevar sa-l culci pe spate, dar putintel intr-o dunga, pentru a nu aspira eventual laptele regurgitat/varsat. Dupa ce invata sa se intoarca, bebele va face numai cum vrea el.
Cat despre sindromul mortii subite...nu se stie inca exact ce-l produce, apare indeosebi in primele saptamani-luni de viata, dar se pare ca e vorba despre o imaturitate a centrilor respiratori (premauritate, asfixie la nastere etc.). Dintr-o cauza greu de identificat, in timpul somnului, la unii bebelusi apar perioade lungi de apnee (se opreste respiratia). Cand aceste perioade se prelungesc prea mult...e de rau. Din cate stiu eu, ceva asemanator poate sa apara si la adultii care sforaie!
Marianar spune:
Pe Vladut l-am culcat pe burta de la 1 luna si o saptamana. A dormit pe burta pana pe la 4 luni,in fiecare noapte dormea de pe la 23 pana la 8-9 fara sa se trezeasca. Dormea si ziua pe burtica. Unii mi-au zis ca e bine altii ca nu...dar nu am avut nici un fel de probleme cu el, asa ii placea cel mai mult. a zis ca daca lui asa ii place sa-l las. Acum (7 luni)se aseaza el cum ii e mai bine, prefera pe burta. Adoarme intr-o parte apoi se intoarce pe burta. Pe la 5 luni jumate a mers deabuselea si cred ca datorita faptului ca a stat mult pe burta ( asa am citit intr-o revista)