Este posibil?... si e URGENT!

Este posibil?... si e URGENT! | Autor: Helen

Link direct la acest mesaj

Va scriu in numele prietenei mele:

- in prezent este insarcinata in 32 de spat.
- la 6 sapt firma unde lucreaza a obligat-o practic sa isi dea demisia dintr-un post de conducere fara motiv evident dar ideea e ca nu le convenea ca se casatorise si nu mai putea sta zi lumina la lucru , plus sarcina...
- atunci anuntase ca este insarcinata si i-au lastat salariul (cu mari scandaluri) desi au mutat-o intr-un post inferior
- azi se trezeste in mana cu decizia de micsorare a salriului ( chiar semnificativ de mult)

Intrebari:
- are firma dreptul sa faca asta, ea fiind insarcinata?
- are vre-o importanta faptul ca putea intra in prenatal dar nu a facut-o ptr ca se simte bine si asa castiga mai mult... deoarece prefera sa ia mai multi bani in primele luni dupa ce naste!

Eu consider ca legea interzice asa ceva dar va rog daca se poate sa imi raspundeti si sa imi mai dati odata nr legii... si daca se poate si alineatul ca maine o obliga sa dea cu subsemntul....

Mii de multumiri anticipate!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Este legal ceea ce au facut. Adica nu este ilegal.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns light spune:

Oare in ce fel de tzara traim, daca legea permite astfel de chestii?mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adivio spune:

Intaresc si eu raspunsul lui Marius, este legal. Nu au comis nici o ilegalitate mutind-o intr-un alt post, iar reducerea salariului s-a facut in conformitate cu noua fisa a postului. Dar, o precizare vreau sa fac, nu o poate obliga nimeni sa demisioneze. Poate foarte bine, ca de miine sa intre in prenatal si din acel moment, prezentind periodic cartificatele medicale, iar apoi nasterea, postanatal si CIC, sa beneficieze de toate prevederile legale, figurind la acelasi loc de munca.

Adivio&Ioana-nazdravana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mede spune:

Dar nu se prevedea in lege ca se poate schimba locul de munca in cadrul firmei dar fara diminuarea salariului si fara a putea fi concediata persoana respectiva daca este insarcinata?

Mergi la inceput

Intrebarea este tendentioasa. Vrei te rog sa reformulezi, sunt mai multe intrebari intr-o exprimare. Deci?

Marius Pernes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Helen spune:

Marius, la afirmatiile lui Mede faci referire cand spui ca ar fi tendentiaose? Mie nu mi se pare dar... In fine, ideea este ca eu am nascut de ceva timp si nu mai stiu chiar f bine legile si paragrafele din lege si de aceea am apelat la voi.

Prietena mea se pare ca oricum a intrat in prenatal de astazi dar tot o obliga sa semneze actul de diminuare a salariului pe motiv ca iese din grila de salarizare specifica postului desi practic o fac numai din rautate ca nu o mai platesc direct ei cat va fi in pre si postnatal si apoi in CIC. Daca nu-l semneaza am inteles ca oricum va fi facuta modificarea in cartea de munca! Ea iese din grila cu 1,4 mil lei dar diminuare de salariu vor sa fie de 5,4 mil lei. Din grila este iesita de 6 luni de cand i-au schimbat postul dar acum seful ei vrea neparat sa ii faca faza asta asa doar din motive de orgoliu stupid. (I-a cerut Dir. general o situatie pe care ea a facut-o si nu s-a gandit sa o arate mai intai sefului ei ci a dus-o la director; acetsta cerand-o in mod direct)

Totusi, daca vrei lamureste-ma si pe mine cu cateva aspecte:

1. OG nr 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca mai este valabiala?
2. daca da, in ordonanata mai sus mentionata nu se prevede ca pe timpul sarcinii angajata poate solicita sau i se poate schimba locul de munca in cadrul firmei dar fara diminuarea salariului? (Bineinteles, sint parca specificate unele abateri disciplinare grave, ceea ce nu este cazul aici).
3. prevederi ale Contractului de munca la nivel de firma pot trece in sens nefavorabil angajatului peste respectiva OG care practic actioaneza la nivel national?
4. fiind in prenatal chiar i se va putea modifica salariul in cartea de munca? (Nu vrea asta ptr ca daca nu se va mai intoarce la firma aceasta, un salariu mai mic ar ar putea cantari seminificativ la angajarea in alta firma).
5. tu pe baza carui temei legal ai raspuns ca da, este legal ceea ce a initiat firma? Toate astea avand in vedere faptul ca respectiva e insarcinata si ar ave aceva drepturi ca altfel clar ca angajatorii au (sau fac sa aibe) toate drepturile ca de' ...?

Inca o data, mersi mult si scuze ca m-am cam lungit!

Mergi la inceput

Nu la tine ci la cea puse de Mede. Revin si pentru ultima ta postare

Marius Pernes

Mergi la inceput