Biblia in practica

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

quote:
Originally posted by casandra

David m-a cucerit definitiv. E atata bucurie in dragostea lui pentru Dumnezeu... Are niste cantari atat de frumoase. Mi-l si imaginez dansand pe strazi inaintea chivotului.

casandra, eu fac o opera care are mult din psalmi...esenzational, mai ce coincidenta:)

quote:
inclusiv Pastele l-am facut la greci, invatasem sa cantam si Hristos anesti (nu stiu daca am scris bine:)

Hristos anestiec necron tanaton tanaton patisas ...nu mai stiu.....decat alea de la sfarzit, zoin harisamenos.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Multumesc irina, gindacioaico.
No amu o sa stiu cuvintele de Pastele asta,
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

in legatura cu rugaciunile:

as vrea sa stiu cum te rogi Paraclisul Maicii Domnului

poate suna prosteste, dar eu ma gandesc la pasajele pe care le spune preotul, altele diaconul... se citeste totul? banuiesc ca da

Mergi la inceput

si o alta intrebare: de ce vopsim oua rosii de Paste?

am citit ca legendele crestine leaga simbolul oualelor rosii de patimile lui Isus. Rastignirea si invierea reprezinta reinvierea naturii primavara si cu reluarea ciclurilor vietii. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Legenda spune ca atunci cand Isus a fost batut cu pietre, acestea atingandu-l s-au transformat in oua rosii. O alta traditie afirma ca Sf.Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce. Alta legenda afirma ca dupa ce Isus a fost rastignit, carturarii saducei si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Isus". Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi. In traditia populara romaneasca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, sunt benefice in felurite situatii etc. Culoarea rosie este simbol al focului purificator. O credinta din Bucovina afirma ca oul rosu este aparator de diavol. Acesta se intereseaza daca oamenii fac oua rosii si umbla cu colinda, caci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va iesi în lume.

http://www.x3m.ro/paste/oua.html

Unele sarbatori sunt impreunate cu traditii si obiceiuri locale de o rara frumusete, sau cu fapte concrete ale dragostei si caritatii crestine. [...]
Sfanta Liturghie din noaptea de Pasti e o adevarata desfatare duhovniceasca, prin cantarile ei melodioase si rugaciunile inaltatoare, pline de teologhisire. Punctul culmanant il constituie, la sfarsit, primirea “pastilor”, - paine imbibata cu vin, stropita cu apa sfintita si binecuvantata de preot, cu rostirea unei rugaciuni special randuite pentru acest moment. Cu multa evlavie si bucurie, credinciosii gusta din painea sfintita, luand din ea si pentru acasa. O multime de prinoase: oua rosii, brinza, peste, carne, cozonac, pasca si vin se aduc de catre credinciosi la biserica, in noaptea de Pasti, pentru a fi binecuvantate si sfintite, inainte de a le consuma in familie.
[...] Simtul artistic deosebit al crestinilor nostri se manifesta si cu acest prilej prin obiceiul “incondeierii” de oua, arta aceasta fiind dezvoltata cu multa finete si rafinament indeosebi in partile de nord ale tarii: Moldova si Bucovina.
http://ro.wikibooks.org/wiki/Biserica_Ortodoxa_Romana_-_Preotul

Majoritatea femeilor vopsesc ouale in Joia Mare. In Muntenia, acestea se vopsesc miercuri si sunt duse la biserica joi, unde se lasa pana la Paste, crezandu-se ca astfel nu se vor strica. In alte regiuni se duc 12 oua rosii la biserica intr-un servet si se iau de Paste. Fiecare ou este ingropat apoi la hotarele satului, pentru ca acesta sa fie ferit de grindina
http://www.dacii.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=700

Obiceiul de a oferi oua de Pasti isi are originea in Egiptul Antic, in Persia, la vechii greci si romani, pentru care oul era simbolul vietii.

Pentru locuitorii vechiului Egipt, oul a fost un simbol sacru al renasterii omenirii dupa potop.

Pentru evrei, oul marca timpul parasirii Egiptului.

Oul a fost mereu simbolul renasterii lui Hristos.

In evul mediu se obisnuia sa se arunce cu oua in biserici. Conform traditiei preotul arunca un ou fiert unuia dintre baietii din corul bisericii. Oul a fost apoi aruncat mai departe de la un baiat la altul si cel care prindea oul exact in momentul in care ceasul batea de ora 12 era considerat castigator si oul ramanea in proprietatea lui.

Traditia vopsirii oului se numeste Pisanca.

[...]Mancarea traditionala este carnea de miel pregatita dupa mai multe retete specifice. Mielul este simbolul lui Hristos. Oul simbolizeaza renasterea. In unele regiuni ziua de luni este ziua stropitului. Aceasta traditie isi are radacinile in credinta in fortele purificatoare si fertilizatoare ale apei. In unele tari in loc de stropit se obisnuieste folosirea nuielei in sensul ca se aplicau cateva lovituri fetelor tinere. Pentru ambele fapte, baietilor li se cuvenea un ou vopsit. Ouale rosii aveau menirea de a tine raul departe si simbolizau sangele lui Hristos.

Iepurasul aducator de oua rosii provine de pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea.

http://www.paste.ro/sarbatoarea/stiati_ca.html

Pe site-ul http://roboam.com/dialoguri/Branzai13.htm toate (sau aproape toate) astea sunt considerate ”"analfabetism crestin", de semi-idolatrie pagana in care toate simbolurile si sarbatorile crestine sunt subordonate unui ideal egoist si diform: "sa ai noroc in viata."”

intrebarea mea e: care e parerea Bisericii Ortodoxe?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catalin72 spune:

Adela, poti citi Biblia din curiozitate. Biblia nu este un indrumator decat in mica masura. Tu esti indrumatorul tau si daca esti un om sincer, bun, drept in fata ta si a celorlalti, fidel barbatului de langa tine, dragoste pe care o impartasesti, daca imparti cu ceilalti si ii inveti sa fie ca tine prin puterea exemplului, ai luat examenul divin. Deci bafta al examen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by Adela99

in legatura cu rugaciunile:

as vrea sa stiu cum te rogi Paraclisul Maicii Domnului

poate suna prosteste, dar eu ma gandesc la pasajele pe care le spune preotul, altele diaconul... se citeste totul? banuiesc ca da

unde spune preotul nu:))

dar diaconul? nu stiu, la care pasaje te referi? da-mi cateva citate

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

catalin 72

gandacelu eu am printat toata rugaciunea care ai dat-o tu la subiectul "rugati-va pentru ..." la fel si Acatistul Cuviosului Parintelui Nostru Stelian (aici trebuie sa ma gandesc la ceva, adica se citeste cap-coada?)

In Paraclisul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, sub rubrica Evanghelia, Diaconul: "Si sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghlei, pe Domnul Dumnezeul nostru sa rugam"...

doamne, greu e cand nu te pricepi, si ce imi lipseste e ca daca nu am fost la slujbe ortodoxe, nu stiu nici randuiala :-( si nici macar in imagine nu am "structura" ca sa ma exprim asa si sa umplu golurile ... nu stiu daca ma intelegi...da' nu reusesc s-o spun cu continuitate :-(

ce sa mai zic ca mi-erau termenii necunoscuti: condac, icos, stihira (le-am gasit in dex-ul online:-) )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Buna,Adela!Nu ai reusit sa mergi duminica la slujba?Ziceai ca ai gasit niste biserici ortodoxe prin zona.
Roaga-te si cu o rugaciune scurta,cum e "Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul",o sa-ti vina mai usor.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

adela, da, evanghelia o citesti:)

sa stii ca slujba Paraclisului Maicii Domnului e minunata, se canta si e ceva exraordinar, sa fii intr-o bisericuta numai la lumina lumanarilor...

iti recomand sa cauti cd cu aceasta slujba, exista sigur, eu de exemplu am doua, unul de la Schitul Lacu (Athos) si unul de la Putna...

iti promit ca dau un search pe net, poate gasesc ceva:)

listuta pentru rugaciune o poti citi intr-un moment anume al paraclisului, dupa cantarea a 3-a, mai precis dupa

quote:
Mantuieste din nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor.

Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, la necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu.

la fel si dupa a 6-a cantare, dar acolo poti spune doar "pomeneste Doamne pe robii tai mai inainte pomeniti, dandu-le lor sanatate sufleteasca si trupesca", sau altfel, cu cuvintele tale - ca sa nu mai repeti inca o data toata lista:) - de asemenea, sa te rogi si pentru familia ta alaturi de cei pomeniti pe acea lista, si pentru toti care consideri ca mai au nevoie de rugaciune:)

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

poti asculta ceva muzica www.byzantion.ro/home.html" target="_blank">aici, pe al treilea album:) sunt canatari pentru Maica Domnului:)

Mergi la inceput