Biblia in practica

Biblia in practica | Autor: Adela99

Link direct la acest mesaj

am citit ca Biblia este formata din 66 de carti sfinte, cuprinse in in doua parti: Vechiul Testament (39) si Noul Testament (27) si ca aceste carti sunt impartite dupa continut in trei grupe:despre istoria poporului ales sau Viata Domnului Hristos, cartile profetice si cele cu caracter didactic (indrumator pentru viata)
http://www.pastwatch.net/biserica/vestitorul/craciun2k1.pdf

puteti sa-mi dati ceva exemple, trimiteri la partile cu caracter de indrumator? stiu ca partile astea fac intregul si ca Biblia trebuie citita in intregime pentru a fi inteleasa, dar sunt nerabdatoare ... e nerabdarea un pacat? si uite asa ma poticnesc ... ce e pacat?

am citit despre cele 7 pacate (http://parohiasfvasile.ebony.ro/cele7.htm) care fiecare-n parte duce la alte pacate ...

din mandrie se naste printre altele slava desarta ... ce se intelege prin slava desarta? autoslava? - fiind vorba de mandrie?
din iubirea de argit se naste inchinarea de idoli...ce fel de idoli? se refera la ban ca si idol?

care e diferenta intre patima si pacat? e vreo diferenta?

catinel-catinel

cand poti avea un duhovnic? trebuie sa ajungi mai intai la un anumit stadiu?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

mey, cine cauta gaseste

am gasit www.sfaturiortodoxe.ro/patericul-mirenilor.htm" target="_blank">Patericul mirenilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Wooow, Adela, ce de intrebari !!!
Se vede treaba ca ceva e cu tine :)) , ce freamat, ce cautari, cate intrebari!! oare ce se intampla de fapt in sufletul tau ?

Uite ce pot eu sa-ti raspund, pe puncte :
- "cartile cu caracter didactic" trebuie sa fie epistolele Apostolilor, pentru ca in ele sunt date invataturi crestine aplicate si aplicabile, din care nu trebuie sa se faca teori care mai de care mai inalte, dar trebuie sa se faca o practica cat mai cuprinzatoare posibil ! apoi ar mai fi proverbele lui Solomon din Vechiul Testament unde gasesti invatuturi foarte folositoare si de bun simt, la fel de valabile si acum ca si atunci !!
- cu nerabdarea e o problema, eu te inteleg foarte bine ca si eu la fel sunt, nerabdarea este "my middle name" , dar credinta nu se poate asimila repede oricat ai citi sau invata de mult cantitativ si de aia cel mai bine e s-o iei usurel, adica mai bine sa te grabesti sa repeti acelasi text pana il intelegi in toate felurile decat sa treci prin toate cu viteza trenului ! iar textele din Biblie care te tulbura si nu le intelegi, lasa-le deoparte pana vei gasi pe cineva, un om al lui Dumnezeu, un duhovnic, care sa ti le explice.
- dupa intelegerea mea "pacat" este o fapta impotriva vietii si in favoarea mortii, fie ca e vorba de trup, fie ca e vorba de suflet - mai ales cand e vorba de suflet, e o actiune care vatama grav pe cineva...de cele mai multe ori noi suntem propriile noastre victime, ca mult mai mai putin rau ne fac altii decat ne facem noi insine...din pacate !!
- da,asa e ca pacatele se trag unele pe altele,cum e si vorba ca "o nenorocire nu vine niciodata singura";
- prin "slava desarta" eu inteleg cand te mandresti cu lucruri fara de valoare din punct de vedere spiritual, pentru ca sunt pamantesti si foarte trecatoare se cheama "desarte"=goale de "substanta", cum ar fi de exemplu cand te mindresti/falesti ca esti frumoasa si aranjata si toata lumea te admira si nu mai poti de dragul tau, asta ar fi o slava desarta !
- orice iubesti foarte tare,exagerat de tare,dezechilibrat si dezechilibrant de tare poate deveni idol, astfel ca un idol poate deveni chiar copilul tau sau barbatul tau...din orice poti face un idol, bineinteles ca mai ales din "Maaaarea Valoaaaare" care se cheama "argintzi" sau bani, adica obiectele alea pe care pana si Fiul Lui Dumnezeu a fost dat la schimb de valoroase ce sunt; lucrurile astea devin idoli prin faptul ca iubindu-le exagerat de mult iti adresezi viata si sufletul inspre ele, punandu-ti asupra lor si partea care numai catre Dumnezeu se merita s-o pui, ca pentru asta am fost inzestrate cu ea, nu s-o investim pe lucruri de nimic !
- "patima" as defini-o ca pe pacatul devenit un fel de functie fiziologica, ceva care desi stii bine ca e rau, nu poti sa te retii de a face iar si iar, asta pentru ca pacatele pot fi ca drogurile : creaza dependenta !!!!
- duhovnic poti avea imediat ce-ti gasesti unul sa te primeasca si stadiul necesar e sa vrei tu sa fii credincioasa lui Dumnezeu si sa lupti pentru asta chiar cu tine insuti ! asta eu iti spun, asaa, la bunul-simt, cum mi se pare mie normal sa fie, dar mai precis poate sa iti spuna fetele care deja au un duhovnic.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Elena, multumesc muuult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Adela, favoritele mele, ca sa zic asa, sunt tot pasajele indrumatoare. pe langa ce ti-a recomandat Elena, iti sugerez si eu neaparat Eclesiastul si Psalmii din VT, contin multa invatatura pentru viata de zi cu zi. cele mai frumoase mi se par tot evangheliile din NT, unde vorbeste Iisus insusi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Adela,referitor la duhovnic,acesta e un preot care nu numai ca iti asculta marturisirea pacatelor,ci care ,cu ajutorul lui Dumnezeu,te indruma si te sfatuieste in toate problemele vietii tale.Poti sa te spovedesti la orisice preot,dar intre timp sa te rogi ca sa iti gasesti un duhovnic.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

eu stiam ca nu prea e bine sa te spovedesti la mai multi preoti, ci la unul singur care te asculta, te indruma, iti da un canon si la care te intorci si te spovedesti iar, dandu-i posibilitatea de a constata ce anume s-a indreptat si ce mai e de indreptat in continuare, deci intr-un fel joaca si rol de duhovnic.
Poate gresesc, corectati-ma daca e cazul.


Dana, Eric (3.1 ani) si Ruxi (2 luni, 4.850 kg,56 cm)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Erica ,asa e ,nu e bine sa-ti "plimbi " pacatele de la un preot la altul ,de aceea trebuie sa ne gasim un duhovnic.Dar pana gasim un preot care are darul sa ne indrume de la suflet la suflet,trebuie sa ne spovedim undeva,de obicei la preotul parohiei.Intre timp ne rugam ,cautam ,intrebam pana aflam de un preot pe care am putea sa ni-l luam duhovnic.Personal,inteleg prin duhovnic un preot care ma ajuta,prin indrumarile si sfaturile lui,sa sporesc duhovniceste.M-am spovedit la mai multi preoti,dar la unul din ei am simtit ca stie cum sa ma ia,stie cum sa ma stimuleze sa cresc,parca e facut pentru sufletul meu.Cred ca duhovnicul e acel preot cu care simti ca ai o afinitate sufleteasca,care simti ca iti intelege caderea si stie cum sa te ridice din ea.E ca medicul care a reusit sa gaseasca tratamentul bun pentru boala ta.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

fetelor, sper sa nu supar pe nimeni dar am o intrebare ... cautand eu dupa biserici ortodoxe in Suedia am aflat ca sunt doua: una in Malmö si alta in Göteborg (stiam ca este una si in Stockhom, dar n-am gasit-o pe internet), de fapt cautam preoti romani in cautarea unui dohovnic

imi place ce spune Parintele Cleopa despre "problema" mea
"Unii se plang ca nu gasesc duhovnici. Parintele Cleopa spunea: "Nu tu trebuie sa gasesti duhovnicul, el te va gasi pe tine..." In clipa in care Dumnezeu vede cã iti doresti din toata inima sa gasesti un duhovnic iscusit, iti va trimite."

si asa am gasit multe biserici ortodoxe: romane, sarbe, asiriene ... care e diferenta intre ele? ca doar toate is ortodoxe? nu de alta, dar in oraselul meu, citisem o data in ziarul local despre un preot ortodox asirian care era foarte apreciat de credinciosii asirieni (il vad cateodata prin oras - usor de recunoscut datorita mantiei negre (cum se numeste de fapt imbracamintea preoteasca?) si barbii albe ... stiu ca il laudau ca inca mai facea vizite (spontane) acasa la enoriasi ... si uite asa apar intrebarile - care e diferenta intre enorias si mirean? mireni suntem cu totii si enorias daca apartinem unei parohii?)

irina asa vad si eu un duhovnic cum il descrii tu, dar totusi am o intrebare: aceste indrumari care te pot ajuta sa te ridici se petrec in timpul spovedaniei? ... scuze daca sunt ridicola -sau mai precis pun intrebari ridicole - eu m-am spovedit o singura data ca si copil la un preot ortodox (era de Paste si lume multa in biserica, iar el undeva intr-un colt, mi-a pus patrafirul pe cap ... iti spun sicer nu m-am putut concentra ... e drept eram obisnuita sa ma spovedesc in biserica catolica) scuzati-ma si corectati-ma cand nu pun litera mare unde trebuie

de fapt unde voiam eu sa ajung ... ce parere aveti despre celelalte biserici ortodoxe? nu va intreb ca sa intram in discutii pro sau contra ci de fapt vreau sa stiu cum vedeti voi faptul ca cineva roman-ortodox (faceti abstractie de cazul meu) ar avea un dohovnic din alta Biserica Ortodoxa. e ca o convertire, sau?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Eu cred ca bisericile ortodoxe s-au adaptat cadrului national si nevoilor specifice. Dar toti se roaga in acelasi fel si aceluiasi Dumenzeu. Nu cred ca e o noua convertire si poate acest preot te va ajuta sa vezi un pic altfel decit vedeai religia pina acum. Eu as merge in orice caz sa vorbesc cu el, daca as fi tu. Daca iti place de el e ok! La biserica noastra ortodoxa vin multi greci care nu au biserica lor in apropiere. Preotul spune rugaciunile cind in romaneste cind in greceste. Ba de Paste spune si in sirba, cred ca sunt citiva si de nationalitatea asta.

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Ajutati un OM sa traiasca!

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Adela,intre BO mentionate de tine diferenta este doar limba care se vorbeste,Tainele,Liturghia sunt aceleasi in toate BO.Eu ti-as sugera sa te duci la BO romana ,ca sa intelegi cuvintele Liturghiei.Asa poti sa-l asculti si pe parintele cum predica si iti poti da seama,dupa cateva duminici,daca e un om care ti-ar putea fi sfatuitor.In caz ca da,vorbeste cu el si spune-i ca ai vrea sa te marturisesti.
Ca sa sa te spovedesti ,cauta un "indrumator de spovedanie"(cred ca sunt pe net) si,intr-o seara cand esti mai linistita,incearca sa-ti vezi viata ta,incepand din copilarie,si sa notezi pe ceva toate pacatele pe care le-ai facut.Sunt unele lucruri care poate nu ti se vor parea a fi pacate-noteaza-le si marturiseste ca tu nu simiti ca asta ar fi un pacat si vezi ce va spune parintele.La spovedanie citesti tot ce ti-ai notat,iar parintele o sa te mai intrebe acolo unde crede de cuviinta.Incepe intai cu asta,si restul va veni pe parcurs.Imbracamintea preotului (haina neagra)se cheama sutana sau reverenda,iar hainele pe care si le pune la slujba se numesc odajdii.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput