Izgonirea lui Adam

Izgonirea lui Adam | Autor: casandra

Link direct la acest mesaj

Astazi este duminica izgonirii lui Adam din rai, prilej de reflectii asupra pacatului originar.

Care este pacatul lui Adam? Nu a ascultat porunca Domnului, nu si-a asumat greseala si nu s-a cait.
Ce-i spune El lui Dumnezeu: "Femeia pe care Tu ai facut-o mi-a dat din pom si am mancat". Mai are putin si il face raspunzator pe Dumnezeu, ca doar El a facut femeia. El da vina pe femeie, desi Dumnezeu doar lui i-a dat porunca sa nu manance din acel pom. Cat despre parere de rau, nici urma.

Femeia da si ea vina pe sarpe, dar macar nu Ii reproseaza lui Dumnezeu ca a facut sarpe.
Dar care e pacatul Evei, ca ea nu primise interdictia de a nu manca... Probabil aceea de a-i fi dat sa manance si lui Adam. Dar ea stia ca Adam nu are voie? Adam i-a spus? Ca Dumnezeu nu i-a spus Evei.

Pe sarpe nu l-a mai intrebat Dumnezeu nimic.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

WOW!
Ai pus L la sarpe!!
Acum 500 de ani nu ar fi mirosit a bine.
De fapt cred ca ar fi mirosit a ars.

Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Corect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Desi duminica izgonirii lui Adam a trecut, am sa incerc sa iti raspund la intrebarea ta, ca si eu m-am gandit de mai multe ori la subiectul asta, pe care ni l-ai propus.

"Pacatul lui Adam" a fost de fapt pacatul Evei, pentru ca ea e cea care "discuta" cu ssssarpele si arata ca stia care e oprirea in ditamai gradina, insa e vine ei ca a ascultat ssssugestia si a incalcat regula! probabil asa a simtit ea in clipa aia si cumva noi toate ar trebui sa o intelegem (sau nu ???) , ca stim cum e cand "te ia apa" ! Deci nu el a comis vreun pacat pe cont propriu, dar a fost partas deplin la unul de moarte pentru noi toate/toti de vreme ce era cum scrie in Biblie "un singur trup" cu femeia creata special pentru el sa-i fie de ajutor.

Dar uite ca dupa atita timp, in zilele noastre nu a ramas "regula" ca femeia e initiatoarea pacatului intr-o legatura, ca si barbatul e cel putin la fel de.... cu initiativa ssssa incalce regulile, deci nu mai are rost sa ne identificam exclusiv cu Eva ca vinovata-responsabila pentru ca suntem femei ca ea si niciodata cu Adam ca victima a iubirii lui prea-increzatoare !! (apropos, am citit pe undeva mai demult, nu mai tin minte unde, o interpretare cum ca Adam de fapt nu o iubea pe Eva, pentru ca altfel n-ar fi dat vina pe ea, ci ar fi luat toata vina asupra lui!)

Cel mai interesant mi se pare ce observi ca pe ssssarpe nu-l mai intreaba nimic, dar eu ma gandesc cam asa: pentru ca nu mai era nimic de intrebat la resssspectivul, ca el deja atinsese stadiul decaderii in care suntem si noi ca omenire astazi, adica "nivelul de evolutie" in care suntem rasplatiti dupa faptele noastre astfel : facem bine = primim bine, facem rau = primim exact ce ni se cuvine, deci ce-ar mai fi de intrebat de vreme ce "automat" ce facem este egal cu ce capatam? Adam si Eva inca nu ajunsesera afara din gradina cand au fost intrebati, poate ca inca mai o fi fost o cale de iertare a pacatului daca in loc sa dea vina de colo-colo si-ar fi cerut ei insisi iertare.... poate noi altzii eram azi daca isi asumau raspunderea....poate....dar poate maine o sa rasara soarele si cat o fi maru´ ala de copt o sa ma abtin si sa ma uit la el....poate.... poate nu te superi pe mine ca ti-am scris atatea !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Cand ma gandesc la aist subject, nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva noi tot in Rai suntem dar nu observam asta fiind prea ocupati sa mancam mere !

Ups , mi-a venit acum o intrebare: ce se intampla daca lui Adam ii placea ananasul ?

Cu stima,

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">Ajutati-l pe Mihaita!

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Draga Elena, am recitit capitolul respectiv din Facere si am vazut ca Eva stia ca nu are voie. Adam ii spusese.

Eu cred ca pacatul lor cel mare e ca nu s-au cait, Adam a dat vina pe Eva si pe Dumnezeu ca i-a facut femeie, Eva doar pe sarpe.

Am ramas surprinsa sa vad ca primii oameni nu aveau pic de remuscare.
Cain l-a ucis pe Abel, dar a incercat sa ascunda fapta. Cand i-a fost descoperita si a fost alungat pe alta bucata de pamant, ii era teama sa nu fie ucis. De cel pe care l-a ucis uitase.
Cainta am vazut-o doar la Dumnezeu, caruia ii parea rau ca a facut oameni.

Si cate nu le-a iertat Dumnezeu oamenilor. La cate nu a inchis ochii.
Pana si Iacov obtine binecuvantarea tatalui prin inselare, indemnat de mama-sa. Pe Iacov l-a inselat socru-su, i-a dat de nevasta alta fata decat cea promisa. Iacov l-a inselat si el pe acesta, catre sfarsitul sederii sale la el pe batatura, cu nuielile si oile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Cat gresim si noi in fatza lui Dumnezeu si nu avem pic de remuscare!Mereu gasim scuze pentru relele noastre.Cred ca e chestie ereditara Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Moise a postit 40 de zile si nopti si s-a rugat Domnului sa aiba indurare fata de poporul care L-a maniat pe Dumnezeu prin indaratnicia si nesupunerea lui. Iar Domnul a ascultat de ruga lui Moise. Dar Moise a avut cainta, desi el personal nu gresise, si a ingenunchiat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Legat de Adam si Eva, am citit mai demult o carte pe care mi-o daduse un calugar ortodox in care se spunea ca dintre cei doi, Adam ar fi in mai mare masura raspunzator, deoarece el a fost ispitit de femeie, pe cand Eva a fost ispitita de diavol. Deci Adam ar fi putut sa reziste mai usor tentatiei, pe cand Eva nu prea avea sanse sa-i reziste diavolului.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Cumva pare ca Adam nu avea de ales. Dumnezeu ii da porunca sa nu manince din pomul cunoasterii; dar daca Adam cunostea care e binele (sa nu manince marul) si raul (sa se lase ispitit) nu mai avea nevoie sa manince din pomul cunosterii binelui si raului.
S-ar putea ca pacatul sa fi fost vanitatea aici,
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Darael, sa sti ca si mie imi vin asa din senin intrebari ca si tie...no, chiar acum mi-a venit si mie sa te intreb: tu chiar le pui pe toate intrebarile care-ti vin ? fara sa te intrebi de unde-ti vin ? si fara sa ti le adresezi tie mai inainte de-a le pune altora ?

Casandra, fetelor , vezi/vedeti ca fiecare avem parerile noastre fatza de cele explicate numai partial in Biblie si nu se poate impune un unic raspuns unitar ca singur si sigur adevarat (din pacate, zic eu), dar cred ca am putea totusi sa folosim cele care sunt scrise, asa partiale cum sunt, in loc sa discutam aiurea despre cele care nu sunt scrise si le presupunem fiecare in felul nostru.....
Eu tin la voi si ultimul lucru care-l vreau este sa am neintelegeri cu cineva, dar iata ca n-am cum sa fiu de acord cu ce a spus Donia din acea carte, ca ar fi cu neputinta cuiva de rezistat ispitei, pentru ca in Biblie scrie pe undeva ca o data cu ispita Dumnezeu asigura si puterea de a-i rezista, dar depinde de noi daca alegem o cale sau alta si la fel sau poate mai mult (?) ca noi ar fi avut posibilitatea de-a alege Adam si Eva cand locuiau in gradina raiului !
Tot la fel Andrada, nu prea vad unde a fost vanitatea lui Adam si de ce nu avea de ales ? chiar daca, asa cum spui, el inca nu cunoastea binele si raul, Dumnezeu ii spusese CLAR ca nu are voie sa manance din acel pom, deci el a avut de ales intre a asculta si a NU asculta de El....

Dragele mele, sa stiti ca daca v-am scris parerea mea despre aceste lucruri, asta nu inseamna ca vreau sa ne contrazicem si ca nu va respect si pretuiesc parerile diferite cata vreme ne putem intelege intre noi foarte bine! Pentru ca,pana la urma, dincolo de eternul subiect de discutie despre Adam si Eva, cel mai important este ce am invatat noi pentru viata noastra din acest text si care este lectia aplicativa pentru noi personal !!

Mergi la inceput