IR artere uterine
Raspunsuri - Pagina 2
Androix spune:
Deci ca sa-ti masoare ir tre sa-ti faca dopler. Deci daca vrei sa le masori si in alta parte decat la Iosup eu zic sa intrebi clar inainte. Nu stiu ce fel de ecograf trebuie neaparat sa fie dar ca sa fii sigura intreaba clar depre masurarea IR-urilor.
Papu,
esti documentata beton! E drept ca pe langa aceste ir-uri crescute medicul meu imi spune ca ceva nu este in regula cu analiza mea de urina. Ca m-a pus s-o repet. Uite ca asta era.
Cat depsre tensiune, si pentru mine asta a ramas un mister dar nu ma mai stresez ca am alte ganduri negre nu mai vreau si altele: adica si eu tot 9.6 am si tot cu cafea ma tratez ca altfel sunt ca batuta. Oricum eu cred ca facem o confuzie intre tensiunea asta de 9 cu 6 si tensiunea arteriala care cred ca se masoara cu altceva, nu sunt dumirita. Peste tot unde citesc gasesc valori de 95, 120, Sa insemne asta 9.5, 12.0??? Ma rog eu una nu am vazut la mine o legatura intre riscul preeclamptic si tensiunea mica...
Andreea
29 sapt.
Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get!
papu spune:
Si eu tot 9/6 am. Inainte de a ramane insarcinata aveam de obicei 11/6 sau 12/6. Inseamna de fapt 90/60 din cate stiu eu si e chiar tensiunea luata cu un tensiometru. Valorile normale sunt sub 120/80. Iar hipertensiune este cand e mai mare decat 140/90.
Tensiunea se masoara cu 2 valori: tensiunea sistolica (atunci cand inima bate) si cea diastolica (atunci cand inima e in repaus).
90/60 mmHg inseamna ca cea sistolica e 90, iar cea disatolica e 60.
Androix, oricum mie mi se pare ciudat ca doctorul tau ti-a zis ca ai risc preeclamptic, da poate stie el mai bine. Oricum intre "risc de boala" si "boala" e o diferenta destul de mare. Ce mi se pare insa cel mai ciudat este ca doctorul tau ti-a dat Pregnyl. Stiu ca a luat si o prietena de-a mea pentru sustinerea sarcinii, dar stiu de la ea ca se foloseste doar la stimulare ovariana sau in primele 12 saptamani pentru sustinerea sarcinii. Pt ca contine hormoni HCG pe care ii secreta placenta. Ti-a masurat nivelul HCG si ti-a zis ca nu ai suficient? Oricum nu vad legatura cu preeclampsia. Dar ce sa zic, doctorii stiu ei mai bine ca de-aia au facut o facultate....noi ne informam doar de pe net si de la prieteni :)
Nicole, daca bebe era ok si tu nu ai hipertensiune stai fara grija. Poti sa-ti faci si tu un test de urina sa stai mai linistita. Dar eu zic ca la urmatoarea eco o sa vezi ca a scazut ir-ul.
Eu in sapt a 8-a am avut ambele ir-uri crescute, apoi in sapt a 13-a mai ramasese unul crescut, iar in sapt a 17-a se facuse normal si al doilea :) le-am facut pe toate la Iosup.
Si intradevar, si eu stiu ca ir-urile se masoara doar cu Doppler-ul.
Androix spune:
Raspunsul la intrebare cu pregnylul (care intrebare m-a framantat si pe mine) l-am aflat tot de la medic care mi-a zis ca acesta are si rol de vasodilatator. Cica s-a descoperit recent asta.
M-ai lamurit cu tensiunea asta, ca io citeam peste tot 120/nu stiu cat si mi se parea aiurea. Era unul si acelasi lucru.
Andreea
29 sapt.
Ioana75 spune:
M-ati omorit cu IR-urile astea
. M-am uitat si eu pe fisa de la Iosup si am vazut ca la toate 3 IR-uri (uterine + ombilicale) aveam 0.8. Si aveam fix 12 saptamini cind mi le-a facut.
Ioana
Monica-Elena spune:
Hai ca vin si eu cu o intrebarae care m-a macinat ca si pe voi. daca pregnylul este si vasodilattator de ce nu scrie in prospect ca are revizia la prospect facuta in 2003. Parerea mea este ca atunci cand se descopera un efect benefic al medicamentului firma producatoare se grabeste sa il treaca in prospect nu ca doar e de bine nu de rau. Eu nu am facut tratamentul dr T fiind si suspecta de sinndrom antifosfolipidic iar pe prospect scrie clar ca nu se da la persoanele predispunse la probleme de coagulare.
Riscul de preeclampsie se da in trim 3 de sarcina din ce am citit si intrebat alti medici, iar Ir-urile sunt importante dupa sapt 20-22. Aceeasi chestie ma macina si pe mine si astept ecografia de la Pop de 22 sapt sa vad cum stau cu IR-urile.
Fara suparare nu am nimic cu dr T Androix chiar imiplace tare mult profesionalismul domniei sale dar ma macina intrebarea de ce nu e trecut in prospect daca este un lucru pozitiv. Descoperirea s-a facut in 2003 dupa cate am inteles.
Monica si broscuta din burtica
Esentele tari se tin in sticlute mici.
Ruxel spune:
buna dimineatza,
eu am la 23 de saptamani IR artera ombilicala 0.71 si S/D=3.5
si IR uterina stanga 0.37 - 0.40 si IR uterina dreapta 0.39 - 0.40
o fi bine? Androix?
pupici
26+
Ruxel
http://photos.yahoo.com/ruxivisan
papu spune:
Androix,
pentru mine e un mister pregnyl-ul asta.
ti-am zis ca eu am o f buna prietena care merge la doctorul minune care da acest tratament se pare ca pentru orice problema. mi l-a laudat si mie f mult, insa cand mi-a zis ca sta cu orele la coada la spital, am renuntat la idea de a merge si eu la el (eu am preferat un doctor care are cabinet particular ca sa-mi fac programare si sa nu stau la cozi). insa fiind f bune prietene si insarcinate aproape in acelasi timp iti dai seama ca vorbim f mult si stiu ca m-a stresat cu multe intrebari despre una-alta mai ales ca ea sta acasa si nu are calculator....asa am ajuns sa citesc despre pregnyl :)
si apropo de asta: eu pe net n-am gasit nicaieri ca se poate folosi in sarcina. doar la stimulare si faza luteala (care e a doua jumatate a CM-ului).
apoi mi s-a parut super straniu urmatorul lucru: pregnyl-ul e de fapt hormon HCG. acest hormon e secretat la inceput de coprul galben, apoi de placenta. in saptamana a 12-a el atinge un maxim ca valoare (intre 5.000 - 200.000 mUI/ml), apoi scade in trimestru II la 3.000 - 50.000, iar in trimestrul III la 1.000 - 50.000.
eu care sunt cu calculele m-am intrebat asa: cu ce poate ajuta in plus o injectie de 5.000 mUI, cand deja e destul cat secreta placenta? sau poate ajuta daca ai nivelul HCG f mic. dar prietenei mele nu i-a facut nimeni analize sa vada. da oricum ea care are incredere oarba in doctorul minune a facut tratament.
oricum e optiunea fiecaruia. mie personal daca nu-mi aduce un doctor argumente solide ca sa-si sustina un tratament, eu nu sunt dispusa sa-l iau.
eu personal dupa discutiile cu prietena mea si dupa ce am mai citit pe DC pe-aici am ajuns la urmatoarea concluzie: doctorul minune da pregnyl la orice problema in sarcina pt ca face niste experimente sa vada beneficiile lui nedescoperite si nedocumentate inca. la urma urmei, daca chiar nu face rau deloc in sarcina, e dreptul lui si nu comentez. e doar o concluzie personala.
Androix spune:
Mai, ma puneti pe ganduri cu pregnylul asta...
Oricum la mine e tardiv, l-am facut si gata.
S-a mai iscat o discutie apropo de doctorul minune, care discutie m-a pus pe ganduri in ce priveste increderea oarba de care vorbesti Papu, la prietena ta si care isi face efectul si la mine... Chiar ma intrebam ieri daca sunt exagerata? Nu stiu insa cum ar fi fost mai bine: sa am un medic in care sa am incredere mai mult sau mai putin dar mai mult decat niste analize de sange si urina sa nu fac toata sarcina (cazul surorii mele), sau sa fiu asa cum sunt ahtiata dupa tot ce scrie pe netul asta mare. Am mai gandit-o de mutle ori: pseudo-cunoasterea in domeniul medical face mai mult rau decat bine.
Offfff 
Ruxel, esti o scumpa, tu imi dovedesti ca am dat putin in exagerare cu increderea oarba de care vorbeam. Nu stiu puiule, care trebuie sa fie valorile normale,
imi cer iertare daca am lasat impresia pe undeva ca stiu exact ce valori tre sa aiba IR-urile astea. Atata doar stiu un caz care cat pe ce sa se termine prost din cauza acestor valori neluate in seama la timp.
Andreea
29 sapt.
papu spune:
Ruxel,
eu cred ca sunt bune, cel putin uite conform articoulului asta:
www.ijri.org/articles/archives/19990903/genitorad.htm
ca sincer nici eu nu stiu la fiecare saptamana.
aici scrie asa:
valori normale IR artere uterine:
sapt 20: 0.36-0.71 (media 0.53)
sapt 28: 0.35-0.63 (media 0.49)
sapt 34: 0.31-0.59 (media 0.45)
valori normale artera ombilicala:
sapt 20: 0.61-0.85 (IR), 2.39-5.35 (S/D)
sapt 28: 0.56-0.82 (IR), 2.19-4.95 (S/D)
sapt 34: 0.47-0.81 (IR), 1.65-4.65 (S/D)
oricum atunci cand te duci la doctor ar trebui sa-ti spuna el daca sunt sau nu bune.
eu m-am mai linistit pt ca am citit aici urmatoarea fraza:
"The presence of a diastolic notch is a normal phenomenon up to 26 weeks of gestation. Presence of a notch after 26 weeks is a bad indicator leading to hypertensive and SGA complications."
eu in saptamana a 17-a aveam un notch si eram cam speriata desi doctorul imi spusese ca nu conteaza deocamdata...da stii cum e...
hai ca o sa o luam razna cu toatele cu atatea intrebari. si eu sunt genul care citeste f mult...si uneori ma gandesc ca nu e f bine...insa pe de alta parte eu zic ca e bine ca putem sa ne informam ca sa putem pune mai multe intrebari si la obiect doctorilor. ca eu am observat ca daca nu intrebi atunci nu prea ti se spune nimic. dar daca intrebi iti explica si se bucura si ei ca intelegi cate ceva.
iar in privinta tratamentelor date de doctori eu am o teorie: intreb f bine de ce mi se da, apoi decid singura daca sa iau sau nu, asta dupa ce ma documentez serios si mai cer parerea si altor doctori daca mi se pare necesar. la urma urmei e sanatatea mea in joc. in nici un caz nu ma bazez pe idea ca doctorul respectiv e f renumit. asa sunt eu :)
andira spune:
Nicole, iti raspund si eu pe scurt: si eu aveam IR mare in artera uterina stanga, dar dr meu, dupa ce s-a uitat cu atentie pe toata ecografia de la dr Iosup, mi-a zis ca nu-i nici o problema, pt ca bebele se hraneste pe partea dreapta, care avea IR normal.
Asa ca poate fi totul ok chiar daca ai IR mare pe una din ele.
Nu mai stiu cat am de atunci, acum avem +34 sapt, si ma duc din nou ca control saptamana viitoare.
pupici si stai linistita!