IR artere uterine

IR artere uterine | Autor: nicole74

Link direct la acest mesaj

Buna dimineata!
Aveti idee despre semnificatia IR crescut artera uterina?

Multumesc

14 saptamani

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bebestrumfitza spune:

Draga mea,
poate ca nu-ti dau eu cel mai avizat raspuns, dar eu, spre exemplu, urmaresc valorile IR-urilor pt ca am anticorpi antifosfolipidici, fac injectii cu clexane, si din cate stiu IR marite inseamnaca e o problema, si-in cazul meu, ar trebui marita doza.Nu stiu daca te ajuta cu ceva ce ti-am zis......poate te mai informeaza fetele de pe forum!

anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Cat ti-au iesit valorile? Unde ai facut ecografia?

Crinuta si Rayan

http://community.webshots.com/user/rayan22100

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Mie nu-mi este prea clar ce anume vrei sa afli dar pot sa-ti zic cum a fost in cazul meu. La a doua ecografie morfologica la 20 de saptamani, medicul meu a remarcat valorile IR crescute drept pentru care mi-a spus ca ma incadrez in grupa de risc preeclamptic si mi-a recomandat un tratament timp de o luna. Dupa ce am terminat tratamentul ce a constat in magne B6 4/zi, biomarin plus 1/zi (pe care il iau si acum si il voi lua pana la finele sarcinii) si injectii cu pregnyl 5000 1 la 4 zile, am repetat masuratoarea si valorile erau normale, totul a revenit in grafic asa ca am scapat de tratament. Erau sanse foarte mici ca sa fie nevoie de tratament pana la sfarsitul sarcinii. Rezistenta crescuta pe artere poate duce la retard de crestere si preeclampsie.
Sper sa te fi luminat cat de cat.

Andreea 29 sapt.
Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicole74 spune:

Am facut eco la Iosup. IR stanga 0.88-0.89; IR dreapta (care e ok) 0.52.
Merci

Nicole 14 saptamani

Mergi la inceput

Eu zic ca e cam mult. Eu am avut in jur de 0.6 camd mi-a dat tratament. Insa trebuie sa tii cont ca aceste valori sunt mai mari in saptamani mici si descresc odata cu avansarea in sarcina. Deci eu atat am avut in saptamana 20. Nu stiu sa-ti zic daca e bine sau rau. Intra pe infertilitate.ro si pune o intrebare. O sa-ti raspunda medicul meu ( sunt mandra tare de el), dr. Tutunaru.

Andreea 29 sapt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papu spune:

nicole,
IR artera uterina inseamna indice de rezistenta al arterei uterine.
exista 2 artere uterine care alimenteaza placenta (dreapta si stanga). mai exista un ir al arterei ombilicale si ala cica ar fi cel mai important.

cu cat este ir-ul mai mare, cu atat circula mai greu sangele catre placenta. din ce-am inteles eu de la doctor asta tine de muschii arterei respective. cu cat inaintezi in sarcina, acesti muschi ar trebui sa se relaxeze din ce in ce mai mult si ir-ul sa scada (in sapt 20-24 ar trebui sa fie undeva pe la 0.4).

si eu am avut ir-urile crescute la inceput. cred ca in sapt 13 tot ceva gen 0.8. si doctorul mi-a zis ca nu are inca importanta. apoi in sapt 17 mi-au scazut aproape de 0.6 si pe eco scria ca sunt normale.
din ce am citit eu pe net se considera ca daca in saptamana 20-24 acestea nu scad la 0.4 atunci e posibil sa fie probleme, adica sa nasti mai devreme (asta inseamna risc preeclamptic). in general din ce-am mai citit eu se pare ca ir-ul crescut e asociat si cu hipertensiunea. si abia atunci se da tratament in sarcina.

eu am tot incercat sa gasesc undeva care ar trebui sa fie valorile normale pt fiecare saptamana in parte dar n-am gasit nicaieri.

asa ca stai linistita deocamdata. mai ales ca una din artere e f buna. sfatul meu este sa-ti faci inca o ecografie la 18 saptamani sa vezi cum evolueaza. si eu am stat stresata insa acum m-am mai linistit.
cred ca e util si sa faci miscare. am luat si eu magne B6 care cica ajuta la o mai buna circulatie. si de asemenea am citit ca Bio-Marine regleaza tensiunea daca ai probleme cu ea. dar eu am hipotensiune de la inceputul sarcinii.

intreaba-ti si doctorul ca sa stai linistita.

Mergi la inceput

Multumesc mult fetelor.
Asa mi-a zis si medicul meu si inca 2 ca nu sunt probleme, dar Tutunaru mi-a raspuns pe infertilitate.ro ca e nasol. Eu sunt in saptamana 13. IR artera ombilicala e OK. Sper sa scada. Trebuie sa ma linistesc, mai ales ca am citit un articol pe Internet unde majoritatea pacientelor intre 4 si 14 sapt de sarcina aveau IR 0.77+/-0.12

Pupici
Nicole 14 saptamani

Mergi la inceput

Papu, riscul preeclamptic indica o predispozitie a mamei catre preeclampsie, nu iminenta unei nasteri premature. Nu stiu daca la preeclampsie se naste prematur, insa sigur este legata de tensiunea arteriala. A treia si cea mai grava faza este eclampsia si poate fi fatala si pentru copil si pentru mama.

Andreea 29 sapt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papu spune:

Androix,
da ai dreptate. citisem eu ceva de genul ca daca esti diagnosticat cu preeclampsie de obicei se induce nasterea mai devreme ca sa nu afecteze mama si copilul si de-aici mi-a ramas idea cu nasterea prematura.

oricum din ce am citit eu peste tot, se pune diagnosticul de preeclampsie dupa 20 de saptamani daca ai hipertensiune si nivel mai crescut de proteine in urina. pe de alta parte intradevar niste ir-uri crescute (daca raman asa) pot duce la dezvoltarea mai lenta a copilului pt ca placenta nu este suficient hranita si oxigenata.

am citit un articol interesant aici: www.babycenter.com/refcap/pregnancy/pregcomplications/257.html

uite citind topicul asta m-am hotarat sa-mi fac si eu un test nou de urina, desi ultima data cand l-am facut era ok.

o alta problema care m-a stresat pe mine au fost notch-urile protodisatolice. care se pare ca sunt asociate cu aceste ir-uri marite de multe ori, si care sunt un fel de spasme ale arterei uterine care reduc de asemenea fluxul de sange catre placenta (asta am inteles eu de la dr. Iosup).

nicole, tu ai hipertensiune?
eu cred ca important e si cum e dezvoltat copilul. daca la eco ti-a zis dr. iosup ca e ok pt varsta lui eu zic sa nu-ti faci probleme si sa te monitorizezi din nou peste 1 luna ca sa vezi evolutia.

eu abia astept sa ma duc sapt viitoare (21) din nou la eco ca sa vad cum au mai evoluat ir-urile si notch-ul respectiv.

Mergi la inceput

Eu am hipotensiune. 10/6, uneori 9/6. Din acest motiv beau o cafeluta pe zi. Bebeul este dezvoltat normal, chiar cu 2 zile avans. Iosup a zis ca e ok. Am sa vad data viitoare. IR-urile pot fi masurate cu orice ecograf? Pentru ca la Iosup mai merg dupa 20 saptamani.
Pupici

Nicole 14 saptamani

Mergi la inceput