O singura biserica (4)
Raspunsuri - Pagina 4
mate spune:
Andrei Rubliov(Rublev) a devenit calugar " fairly late in life."
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by Sabina
Cloemaxule, mai scrie odata!
ca editasesi asa frumos
la asa argument nu rezist, doar ca o sa pun link, din pacate n-am salvat textul editat si mi-a luat mult pana am sters toate %#*&le-alea.
http://biblioteca.euroweb.ro/delav/bunicul.htm
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by mate
Andrei Rubliov(Rublev) a devenit calugar " fairly late in life."
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
de unde ai informatia? mai mai, io nu stiam asa, sa vedem acuma care pe care:))
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
si chiar dac-ar fi asa, sa se fi calugarit tarziu, ce-are a face? de unde ai si cealalta informatie, cu iubita lui?
ma ori m-am imbatat la prima ora, ori nu m-am trezit inca!
Maica Domnului Pictata de Rubliov a fost pictata tarziu, dupa ce a trecut prin scoala lui Teofan Grecul... asadar dupa ce s-a calugarit, cu mult mai tarziu
si atunci? de unde pana unde o infatisase pe iubita sa? (care nu era in "zona";) asta e clar - din memorie? pai si avem o poza de-a iubitei ca sa comparam?:))
hmmm sa nu fie pure speculatii...
si chiar daca ar fi asa (sa reducem la absurd) - orice pictor are o anumita memorie vizuala, ce e rau in asta?!
totusi, astept sa-mi dai sursa - daca nu, ma pun pe citit acuma, ca am doua carti - una cu Rubliov si una cu Teofan!!!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
ai ca nu is coerenta: ideea era, cand faci astfel de afirmatii despre un pictor, inseamna ca vrei sa spui ca iubita i-a stat ca model, ca altfel sunt pure speculatii... de aia ma mir
cred ca nu asta ai vrut sa spui, nu?
astept sursele
gandacelu spune:
iaca ce am gasit www.e-hp.go.ro/rubliov.htm" target="_blank">scenariul filmului facut dupa viata lui Rubliov
si o mica info, chiar la inceput (e drept ca din scenariu, dar mai cautam!)
quote:
Pe drumul ce duce de la minastire in jos, spre izlazuri, coboara trei oameni : Kirill – treizeci de ani, Daniil Cernii – patruzeci si Andrei – douazeci si trei. Toti trei poarta haine monahale, ponosite si iesite de soare.
Elena spune:
Dragele mele,
Vad ca discutia s-a mai domolit si s-a indreptat spre alt fagas, prin urmare m-am gandit ca e cazul pentru mine sa trag linia.
Nu mai pot nici sa sustin discutia din lipsa de timp, dar nici nu mai are rost de vreme ce mi-ati raspuns la intrebare.
Am aflat ce voiam sa aflu, am vazut ce era de vazut, va multumesc la toate pentru participare.
Mi-a facut placere sa discutam sau ca sa fiu cinstita pana la capat si nu doar politicoasa, mi-au placut dar m-au si durut unele raspunsuri si discutii......
Corect ar fi acum sa va adresez cate o vorba macar la fiecare in parte, dar ati participat multe/multi si ar fi prea lung, dar din partea mea la toata lumea cate o !!
Initial asta vroiam sa stiu daca e posibil, o unire la nivel de biserici crestine, dar nu in ideia generala ca forurile de conducere ale bisericilor ar putea sau nu sa cada la o intelegere globalizanta ! dar in ideia general-personala daca poate exista unire intre membrii cei multi a diverselor biserici crestine? ca nici eu nu sunt din varful ierarhiei si nici nu-mi puneam problema cum raspund la asta liderii religiosi, dar corpul de inchinatori de rand cum simte si cum gandeste fatza de sufletele din alte biserici?
Voi ati dat pe alocuri un alt curs discutiei, dar asta nu m-a deranjat deloc, ba chiar au fost spuse lucruri interesante, pe care nu le stiam.
Dar in general, mi-ati raspuns, mi-ati raspuns pe alocuri cu varf si indesat chiar.
Aveti dreptate, trebuia sa-mi dau seama si singura....trebuia sa-mi dau seama ca n-ar fi trebuit sa mai pun problema asta a unirii, ca s-a raspuns dintotdeauna la ea.... Asa cum spuneti multe din voi UNIREA NU E POSIBILA ! tot asta e raspunsul care se afla in toata istoria recenta, in toata istoria mai veche de la marea schisma incoace, in istoria ereziilor dinainte de marea schisma, la fel ca si in istoria Vechiului Testament.... ca toata istoria omenirii de la Adam si Eva pana la raspunsurile voastre, totul spune ca natura omeneasca e aceiasi, nu s-a schimbat si nu trage inspre unire cu nici un chip, ci numai inspre dezbinare ....
E trista lectia istoriei care se repeta cu noi ca si cu stramosii nostrii, dar asa asta e realitatea, oamenii nu-s pentru impacare si e doar vina mea ca pana la varsta asta tot mi-am pastrat o doza de naivitate si incredere in nobila inima omeneasca....
Adevarul poate fi dureros cateodata,dar oricum il prefer minciunii si amaraciunea deja mi-a trecut....
De aia va si admir pe cele care ati strans randurile cu prietenie, aliniindu-va toate in spatele uneia si ati format o tabara care aici cel putin nu si-a gasit opozitie pe masura....au fost aici mai multe discutii incrucisate in contradictoriu, totusi apreciez ca s-au purtat in limita decentei si chiar daca nu ne-am putut impaca macar ne-am inteles intre noi, ne-am inteles ca nu ne putem impaca SUB MAI MULTE FORME !
Faptul ca singurul raspuns posibil la tentativa mea de-a ma alatura de o credincioasa din alta biserica decat a mea e "ori te faci putatoare de basma regulamentara, ori lasa-ne in pace, ca baticu tau e altfel decat al nostru si nu vrem sa ne rugam cu ratacitele !" eu recunosc ca m-a durut !
M-a durut ca ma asteptam sa fiu cantarita dupa inima mea, dupa faptele mele care incerc sa mi le curatesc de pacate, dupa gandurile mele binevoitoare si cu dragoste, dupa inchinarea mea deplina inaintea Unicei Sfinte Treimi, dupa credinta curata la care muncesc, dupa alungarea pacatelor din toate madularele trupului meu la care ma straduiesc sa progresez, dupa cele dinauntru si nu dupa cele din afara...ba ca nu port fusta potrivita sau semnul crucii il fac cu alta mana decat cea "care trebuie" ba ca alte gesturi exterioare nu le urmez.... ca si cum trupul meu ar urma sa se mantuiasca si nu duhul !
Dar mi-a trecut, mi-a trecut ca m-am rugat Lui Dumnezeu sa-mi treaca si mi-a trecut pentru ca am inteles ce mi-ati spus.
Am inteles ca "schisma" e de fapt inauntrul inimii omului,acolo unde s-ar si cuveni vindecarea sa se faca si iertarea.
Apoi tare m-am mirat cum gaseste cineva cate un raspuns si-l ia de bun, chiar daca nu se regaseste in el primirea cu dragoste a lui DUMNEZEU pentru impacare intre oameni,chiar daca e invers decat raspunsul care inainte de orice carte in Biblie e scris de Sfantul Apostol Pavel sau Paul, numit anterior schimbarii inimii Saul din Tars,in epistola catre Romani unde scrie:"Cine mananca sa nu dispretuiasca pe cine nu mananca; si cine nu mananca, sa nu judece pe cine mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit." si versetele urmatoare din cap.14.
O inteleg bine atit pe Irina cat si pe celelalte fete si mi-e drag de ele, ca-si cauta rezolvarea pacatelor cum si eu o fac pentru ale mele.
pentru ea si pentru voi toate ca nu-i nici o competitie intre noi, ca daca ma mantuiesc eu nu inseamna ca am ocupat un loc pe care candidam mai multe si cineva va ramane pe afara cum se intampla pe pamant pentru vreun post/loc sa fie bataie, pentru ca ne-a spus "In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri",deci locuri sunt, numai noi sa ne invrednicim fiecare de locul nostru prin viata traita in curatie inaintea Tatalui !!!!
irina.c. spune:
Draga Elena,imi pare rau ca inchei cu mahnire in suflet acest subiect,care a fost foarte frumos,iar discutiile au fost interesante si fiecare a mai invatat cate ceva din ele(daca nu pentru suflet,cel putin pentru cultura generala).Sper ca Dumnezeu sa iti descopere intr-o zi frumusetea si ,mai presus de asta,adevarul ortodoxiei.Atunci vei intelege ca diferenta nu consta in lucruri exterioare,nu faptul ca ne legam basmaua in mod diferit ne desparte,ci faptul ca nu suntem in acelasi Duh.Nadajduiesc ca va exista o zi in care intradevar ma vei intelege pe deplin.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
Banti spune:
Elena, si tie multe flori pentru ca deschizi si sustii subiecte interesante
Eu mai mult am citit la acest subiect, dar intotdeauna citesc ce este legat de crestinism si religie in general.
Irina, iarta-ma ca intervin sa-ti raspund, insa vroiam sa spun ca cei ce-L iubesc pe Cristos sincer si Il slujesc din toata inima, simt ca sint in acelasi Duh, pentru ca Duhul Sfint e unul, si El ii uneste pe crestini, indiferent de biserica locala in care merg. Duhul Sfint nu e doar in Biserica Ortodoxa, El sustine, invata, mingiie, intareste Biserica Universala a lui Cristos. Adica si pe ortodocsi, catolici, protestanti, neo-protestanti, carismatici. El nu poate fi impartit, divizat, ci El este in toti. El da daruri tuturor dupa cum doreste El, si nimeni nu poate sa spuna ca Duhul e doar de partea lor. Cristos L-a dat tuturor celor ce cred in El cu adevarat. Eu cind intilnesc oameni care Il iubesc pe Domnul simt ca sintem in acelasi Duh. Atit am vrut sa spun.
Ioana